Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Koledzy (niektórzy)

W swojej euforii handlowej trochę czasem przesadzacie.

Napiszcie proszę - w czym OGNIWO EKO PLUS jest gorsze od RBRa na tyle, żeby warto było trudzić się przeróbką komina (i ponosić ryzyko uszkodzenia lub zniszczenia, które zawsze w takich przypadkach występuje).

Żeby było jasne - według mnie RBR to wspaniały kocioł, z pewnością wart kupienia. Ale OGNIWO PLUS też.

Jeżeli o mnie chodzi to wypowiem się tylko tyle,że jak wiesz jestem użytkownikiem tego kotła w wersji wcześniejszej.Jestem z niego zadowolony.Zawsze dam sobie z nim radę ,zresztą wiesz jakich poprawek w nim dokonałem.EKO PLUS jest również bardzo dobrym kotłem.

Każdy kocioł ma jednak swoje wady i zalety.Nie będę o nich pisał bo w sieci jest dość informacji na ich temat.

Co się tyczy przeróbek komina to kwestia inwestora na co się decyduje.

Tutaj producent jest na tyle elastyczny,że jest w stanie dopasować się w miarę możliwości do do wlotu kominowego.To tyle.

Od dawna wiadomo co te dwa kotły różni.Wygoda użytkowania.Mi ona nie przeszkadza a innym tak.

Na forum napiszę tylko tyle.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koledzy (niektórzy)

W swojej euforii handlowej trochę czasem przesadzacie.

Napiszcie proszę - w czym OGNIWO EKO PLUS jest gorsze od RBRa na tyle, żeby warto było trudzić się przeróbką komina (i ponosić ryzyko uszkodzenia lub zniszczenia, które zawsze w takich przypadkach występuje).

Żeby było jasne - według mnie RBR to wspaniały kocioł, z pewnością wart kupienia. Ale OGNIWO PLUS też.

Nikt nigdy nie powiedział ani nie napisał że OGNIWO PLUS jest gorszy. Osobiście uważam że EKO PLUS jest świetnym kotłem i z cała pewnością warto go kupić, a RBR jest po prostu trochę inny. Tak musi być żeby klient miał wybór. To klient powinien zadecydować który kocioł bardziej odpowiada jego preferencjom czy warunkom kotłowni. Uważam też że nawet najlepsze konstrukcje nie są wiele warte dla zwykłego użytkownika, który nie ma wiedzy o regulacji procesu spalania. Ze zwykłym sterownikiem są to dla nich kotły z podajnikiem opału , dopiero ze sterownikiem eCoal można je nazwać kotłami automatycznymi. Myślę że moją opinię na ten temat podziela większość właścicieli takich czy innych kotłów ze sterownikiem eCoal.

Przy okazji chciałbym złożyć podziękowania twórcom sterownika tj. Zawijanowi, Zawijanowi_2, którego niestety nie ma już na tym forum ( wielka szkoda) I całej ekipie ELEKTRO-SYSTEMU którym to ludziom "chciało się" zbudować sterowanie na miarę XXI w. nie mające równego sobie odpowiednika na rynku. Mam nadzieję że tak zostanie.

Pozdrawiam

Daniel Bałka

Edytowane przez fi***o

Przy okazji chciałbym złożyć podziękowania twórcom sterownika tj. Zawijanowi, Zawijanowi_2, którego niestety nie ma już na tym forum ( wielka szkoda) I całej ekipie ELEKTRO-SYSTEMU którym to ludziom "chciało się" zbudować sterowanie na miarę XXI w. nie mające równego sobie odpowiednika na rynku. Mam nadzieję że tak zostanie.

Pozdrawiam

Daniel Bałka

Przyłączam się do podziękowań z pełnym podziwem że coś takiego można było wytworzyć. Z tym sterownikiem palenie to dla mnie bajka. Wiadomym jest że dopiero zaczynam przygodę z paleniem w piecu i nigdy nie myślałem że to będzie takie proste. Na pewno jak bym kupił coś z innym sterownikiem to przesiedziałbym w kotłowni nie jeden miesiąc, dochodząc po parę razy na dzień. A tak serdeczne dzięki za taki sterownik gdzie mogę popijać piwo w pokoju w fotelu i przed telewizorem. Za tych co wymyślili ten sterownik i go urzeczywistnili dziś wieczorem wypiję jeszcze jedno piwo dodatkowe http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gif

Pozdrawiam :)

Witam,nie było mnie kilka dni,często tutaj nie pisze bo jeszcze nie jestem szczęśliwym posiadaczem kociołka RBR-ale to się niedługo zmieni bo mam zamiar go mieć :wave: .Kilka dni nieobecności na forum a tu narodziła się 11-stka! nawet nie wiedziałem że firma INSTALCO jest w ciąży :) .Czy jest już na tym forum właściciel takowej 11-stki który zrobił już jej chrzciny w kotłowni!? Myślę że będzie tak samo udana jak jej wcześniejsi poprzednicy!.

Witam,nie było mnie kilka dni,często tutaj nie pisze bo jeszcze nie jestem szczęśliwym posiadaczem kociołka RBR-ale to się niedługo zmieni bo mam zamiar go mieć :wave: .Kilka dni nieobecności na forum a tu narodziła się 11-stka! nawet nie wiedziałem że firma INSTALCO jest w ciąży :) .Czy jest już na tym forum właściciel takowej 11-stki który zrobił już jej chrzciny w kotłowni!? Myślę że będzie tak samo udana jak jej wcześniejsi poprzednicy!.

Gwarantuję że 11 jest równie dobra co jej więksi bracia lub siostry:).

Na opinie na jej temat trzeba będzie trochę poczekać , co prawda już się sprzedaje , ale najpierw muszą zostać zainstalowane . Jakie mają możliwości będzie można przekonać się w sezonie grzewczym , a na razie jak to mówią - idzie do lata.

Edytowane przez fi***o

Gwarantuję że 11 jest równie dobra co jej więksi bracia lub siostry:).

Na opinie na jej temat na pewno będzie trzeba trochę poczekać , co prawda już się sprzedaje , ale trzeba je najpierw zainstalować , a jak to mówią idzie do lata.

Szkoda tylko że nie powstała pół roku wcześniej pasowała by jak w sam raz do mojej malutkiej kotłowni:( ale jak to mówią co się odwlecze to ....

Szkoda tylko że nie powstała pół roku wcześniej pasowała by jak w sam raz do mojej malutkiej kotłowni:( ale jak to mówią co się odwlecze to ....

hmm sam jestem ciekaw na co bym sie zdecydowal teraz,dlatego bede z uwaga sledzil opiniie uzytkownikow 11,moj dom wlasnie na pograniczu tych 2 mocy,mam 140m do ogrzania i bojler,co prawda grzalem ta zime ale nie mieszkalem tam i tak naprawde ciezko cos powiedziec ,choc nie ukrywam gabaryty 11 tez pasowaly by mi idealnie,obyloby sie bez przerobki czopucha,poki co nie ma co gdybac przyszly sezon pokaze ,choc biorac pod uwage ile naprawde jest zimy- zima,to chyba jednak lepiej sklaniac sie ku mniejszej mocy,no i oczywiscie druga sprawa jak ocieplony mamy domek jakie budownictwo i jakie beda straty ciepla.

Ponieważ moja żona poczuła wiosnę i ciągle otwiera okna i wietrzy bo 21 stopni to upał nie do zniesienia to od paru dni testuję tryb lato no i w tym trybie idzie praktycznie cały czas w podtrzymaniu a w komorze spalania mam tak jakoś czarno

Pytanie do fachmenów czy żeby temu przeciwdziałać należy podkręcić dmuchawę żeby podnieść temperaturę spalania czy w dobrym kierunku kombinuję.

A jeszcze dla zainteresowanych dodam że już od paru tygodni palę owsem idzie ok popiół jest jak puch tylko jest go zdecydowanie więcej niż z peletu bo jest taki spręzysty wypełnia szybciej przestrzeń w popielniku i trzeba by go było tak co ok dwa zasobniki wysypać.

Początkowo miałem problemy z podtrzymaniem przy próbach przejścia w tryb lato gasł ale po kilku dniach prób w trybie lato pyka prawie non stop w podtrzymaniu oczywiście jak nie ma odbioru ciepłej wody (mam piec z wężownicą)- kwestia jeszcze doboru czasu postoju podajnika w podtrzymaniu i doboru tak żeby nie gasł no i właśnie też chcę żeby w komorze spalania to jakoś wyglądało

Także, jeżeli ktoś pyta czy można na owsie w lecie odpowiadam, że można:yes:

Chociaż sam przez parę dni przejrzałem oferty pomp ciepła powietrze- woda swoją drogą nie głupie rozwiązanie na okres letni do ciepłej wody chyba lepiej jak panele ale zobaczymy ile owsa RBR zje przez lato

keteimj jak już było pisane eCoal w grzaniu idzie z automatu zaś w trybie podtrzymania pracuje wg. ustawień operatora, to jasne.

Teraz trybie lato większość czasu wszystkie kotły nawet z tym sterownikiem będą więcej pracować w dwu stanie czyli chwila praca i nadzór.

Taka praca sprzyja większemu zabrudzaniu kotła i ciężko jest nad tym zapanować w każdym kotle i na każdym sterowniku, po prostu z braku odbioru ciepła i takiego typu pracy tak się dzieje. Palnik na długie okresy czasu przygasa a następnie prawie od zera musi odbudować kopiec i się rozbujać na chwilę i znowu przygasa.

Jak piszesz, palisz teraz owsem a to paliwo słabo przechowuje żar także trzeba dobrać odpowiednie parametry do tego trybu, jak piszesz już częściowo rozwiązałeś problem.

Pisałem już kilka razy że w ubiegłym sezonie jak i w poprzednich trzech także podgrzewałem CWU latem przy pomocy kotła.

Paląc czechem spalałem około 2,7kg/dobę przy zasobniku 140L Kospel z podwójnym płaszczem dla 7 osób.

Przy owsie zapewne wyjdzie więcej bo kaloryczność słabsza, ale jak się ma dojście do taniego zboża albo swoje to i tak dobrze wychodzi się na tym :)

Dzięki karoka65 za odpowiedź

Tylko że ja rozumiem to tak że kocioł jest w trybie podtrzymania jak pracuje w taki sposób jak napisałeś w dwustanie.

Mniejsza o to rozumiem że w tym trybie pracy za dużo nie wywalczy i piec będzie okopcony na czarno a należy się skupić na tym żeby piec nie gasł przy jak najmniejszym zużyciu paliwa u mnie tak ze wstępnych obserwacji chyba się zmieszczę między 4-5kg owsa na dobę ale ostatecznie się wypowiem jak kocioł popracuje ciągiem w trybie lato ze dwa tygodnie to zobaczymy.

Jeszcze odnośnie tego trybu lato to chyba lepiej żeby krótko to krótko ale temperatura spalin skakała na 150* niż po 70-80* bo na takiej też się piec utrzyma

Nie ma kolego za co dziękować.

Tak w trybie lato chodzi wg. mojej teorii o to żeby jak najtańszym kosztem utrzymać żar i żeby kocioł nie wygasał.

Jak napisałem takie przygasanie palnika sprzyja większemu zabrudzeniu.

Przedtem nie miałem nawet możliwości sprawdzenia temp. spalin bo sterownik fabryczny mojego badziewiaczka nie miał takiej opcji.

Jak w kotle sucho to powiem ci trochę grubiańsko, olej to :)

Mam taką miarkę, wiadro po tynku 25kg jak zasypię na pełno owsa to waży to 9,8 - 10,2kg jeżeli to wystarczy na 2 doby będę zadowolony

Patrząc na kaloryczność też tak myślę że można się cieszyć i to bardzo.

Masz swój owies ?

Nie ma się czego wstydzić ja też w ziemi trochę grzebię, darase też się przyznaje :)