Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Jakoś do ręcznego nie mam przekonania, może mój błąd lub zwykłe lenistwo.

Ster taki wypas i ręcznie... fujjjj :no::lol:

Dobrze,ale to dobrze dobrane ręczne ustawienia dają z tym sterownikiem zajebista frajdę i najniższe spalanie jakie można sobie wymarzyć.Ale to moja skromna opinia :)

A dla tych co mają RBR z ceramika,powiem tylko jedno.Nie ma mowy o grzaniu poniżej 50deg. Sprawdzałem 50,53,teraz leci na 55deg i coś się zaczyna dziać dopiero :)

Witam i pozdrawiam, podziękowania dla Karoki za dostawe ,

jutro odpalam po raz pierwszy mojego rbra 11kW,

strasznie rozbudowana ta instrukcja ecoal, stąd prośba o pomoc- czy musze ustawic parametry spalania jesli na początek wybiore automat, a jesli tak to jakie? (mam podpiete czujniki temp.zewn i wewn, )

Generalnie jak najprościej go uruchomić?

Kociolek odpalony!!! Po dwoch dniach i pol nocy walki ze zmeczeniem, zona i wlasnym uporem udalo mi sie wszystko popodlaczac i uruchomic. Nie omieszkalem poradzic sie przed odpaleniem bardziej doswiadczonego uzytkownika, za co przy okazji dziekuje kol. Zbigmaz:yes:

Na razie idzie w automacie, nie podlaczylem jeszcze czujnikow ani netu, ale mysle, ze lada dzien kociol bedzie widoczny na necie.

Zrobilem tez wreszcie fotki, jutro wrzuce na forum. Zastanawia mnie, czy zawor DVB w sytuacji awaryjnej dopuszcza zimna wode do powrotu, czy miesza ja rownoczesnie z ta wyrzucana? Pytam, poniewaz wpadlo mi do glowy, zeby zasilanie tego zaworu zrobic np. ciepla woda z bojlera, podmieszana z zimna przez zawor mieszajacy. Ale to juz czysta teoria, bo przeciez ten zawor zadziala bardzo sporadycznie (albo i wcale), wiec skorka niewarta wyprawki.

Zawor mieszajacy dalem natomiast na wyjsciu cwu, jako ze uklad grzania cw jest grawitacyjno-pompowy i zeby uniknac sytuacji poparzenia goraca woda po odkreceniu baterii.

Na razie przez kilka dni sprobuje sie go "nauczyc", nie ingerujac zbytnio w fabryczne nastawy. Zapoznam sie z instrukcja sterownika, czym i jak to jesc...:)

Przy uruchomieniu nawet zonka mi pomogla...posciagala folie ochronna z "lusterek". :D

Gość Novy!
@Novy!

na Komoranach jest sens podnosić temp na kotle ( w moim przypadku ) pali się dobrze po Twoich podpowiedziach, ale dalej brudno.

Ten węgiel to chyba nie da rady czyściej spalić ?

Czecha warto spalić w ręcznych.Histogramy przy nim oszukują.Paliłem czecha jak dobrze pamiętam 5/40 z nadmuchem 40%.Było ok.Na pewno oszczędniej i czyściej niż w grupowym.Testuj,najwyżej skorygujesz jak będzie "stękał" na palniku.Przy okazji zrobisz wstęp do porządnego opału.

Manual nie jest łatwy,niestety....

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!
@Novy!

na Komoranach jest sens podnosić temp na kotle ( w moim przypadku )....ale dalej brudno.

Ten węgiel to chyba nie da rady czyściej spalić ?

Właśnie ,aby spalić "czyściej"-warto podnieść temperaturę na kotle....:p

I można spalić mniej opału,,,,

Nie baw się w obniżanie temp.Termostaty zapewnią Ci komfort przez całą dobę.Tylko nie zamykaj znów 4D :p

Aaa i jak chcesz palić czechem,to sobie pal.W przyszłym roku kupisz inny opał,sam porównasz :)

Edytowane przez Novy!

Witam i pozdrawiam, podziękowania dla Karoki za dostawe ,

jutro odpalam po raz pierwszy mojego rbra 11kW,

strasznie rozbudowana ta instrukcja ecoal, stąd prośba o pomoc- czy musze ustawic parametry spalania jesli na początek wybiore automat, a jesli tak to jakie? (mam podpiete czujniki temp.zewn i wewn, )

Generalnie jak najprościej go uruchomić?

Na początek nie musisz nic ustawiać - zasyp, ustaw spalanie na automat , regulator kotła na CO(tak chyba jest ustawiony fabrycznie) i daj mu popracować przynajmniej dobę - potem zerknij na palnik i do popielnika. Jeżeli na palniku nie ma "dołka", a w popielniku niedopalonego węgla to zostaw tak na dłuższy czas. W moim przypadku już drugi sezon idę na prawie fabrycznych ustawieniach - jedynie co zmieniłem to czas podawania przy czeskim węglu - nasz dobrze spala na standardowych 5s. Pamiętaj że musisz poczekać aż wszystko się "rozrusza"

Edytowane przez cichy777

Witam,

Mam pytanko. W zeszlym sezonie piec dzialal byle działac dogrzewal niemieszkany dom. Od Maja dogrzewal tylko CWU.

Teraz zaczynam dogrzewac lekko dom (pogodowym) ale mam problem, a skoro mam teraz w koncu net to moge spytać :). Przy dogrzewaniu znacznie wzrasta temperatura podajnika i nie potrafie tego skontrolowac. Na chwile obecna kociol sie "wygasil" bo wykryto zapalenie wegla i wysoką temp podajnika. W domu bede dopiero wieczorem ale zona byla w kotlowni, odwarla piec i ponoć buchnął ogien i sie wystraszyla :D

Powinienem zmniejszyc ilośc powietrza ? W tej chwili wentylator jest prawie caly zaklejony i została mala szparka (latem sam ciąg kominowy powodowal zbyt duzą ilosc powietrza i po prostu piec w potrzymaniu wypalal cala dawke).

Wegiel z wesołej. sterownik obecnie na:

http://dom.ican2.pl:50002/

user/user

Dzieki za rady

dB

Dobrze,ale to dobrze dobrane ręczne ustawienia dają z tym sterownikiem zajebista frajdę i najniższe spalanie jakie można sobie wymarzyć.Ale to moja skromna opinia :)

A dla tych co mają RBR z ceramika,powiem tylko jedno.Nie ma mowy o grzaniu poniżej 50deg. Sprawdzałem 50,53,teraz leci na 55deg i coś się zaczyna dziać dopiero :)

A przy próbie grzania na takiej temp. nie przebija Ci mocno temp. kotła?

U mnie potrafiło przebić o 20 stopni.

Witam,

Mam pytanko. W zeszlym sezonie piec dzialal byle działac dogrzewal niemieszkany dom. Od Maja dogrzewal tylko CWU.

Teraz zaczynam dogrzewac lekko dom (pogodowym) ale mam problem, a skoro mam teraz w koncu net to moge spytać :). Przy dogrzewaniu znacznie wzrasta temperatura podajnika i nie potrafie tego skontrolowac. Na chwile obecna kociol sie "wygasil" bo wykryto zapalenie wegla i wysoką temp podajnika. W domu bede dopiero wieczorem ale zona byla w kotlowni, odwarla piec i ponoć buchnął ogien i sie wystraszyla :D

Powinienem zmniejszyc ilośc powietrza ? W tej chwili wentylator jest prawie caly zaklejony i została mala szparka (latem sam ciąg kominowy powodowal zbyt duzą ilosc powietrza i po prostu piec w potrzymaniu wypalal cala dawke).

Wegiel z wesołej. sterownik obecnie na:

http://dom.ican2.pl:50002/

user/user

Dzieki za rady

dB

Możesz mieć kilka problemów:

1. Zbyt duży ciąg kominowy powoduje dopalanie węgla (wysoce kalorycznego - Wesoła) w palniku i powoduje zejście żaru w pobliże ślimaka.

Taki stan skutkuje wysoką temp. podajnika. Sposób obniżenia ciągu: regulator ciągu komina.

2. Domieszaj jakiegoś węgla do wesołej o niskiej kaloryczności i podnieś ręcznie kopczyk nad koronę palnika.

Regulator ciągu:

http://allegro.pl/e-kominy-regulator-ciagu-kominowego-darco-14x14-i3575182148.html

Taki mam założony i problem przeciągania zniknął.

Edytowane przez krzysztof7

Możesz mieć kilka problemów:

1. Zbyt duży ciąg kominowy powoduje dopalanie węgla (wysoce kalorycznego - Wesoła) w palniku i powoduje zejście żaru w pobliże ślimaka.

Taki stan skutkuje wysoką temp. podajnika. Sposób obniżenia ciągu: regulator ciągu komina.

2. Domieszaj jakiegoś węgla do wesołej o niskiej kaloryczności i podnieś ręcznie kopczyk nad koronę palnika.

Regulator ciągu:

http://allegro.pl/e-kominy-regulator-ciagu-kominowego-darco-14x14-i3575182148.html

Taki mam założony i problem przeciągania zniknął.

Dzieki za odp.

Generalnie wyglada na to, że ciąg w kominie jest zbyt duży dlatego zakleilem prawie cały wentylator jeszcze na wiosne bo w postoju wypalalo mi prawei caly wegiel ktory bym nie podal przy grzaniu CWU (brak przeslony na wentylatorze w RBR wiec tasma klejaca zdaje rezultat). Reg ciagu musze rozwazyc ale to nie jest rozwiazanie na juz i pewnie wymaga przerobek w kotlowni. O ile rozumiem dobrze to efekt koncowy (tyle ze nieautomatyczny) da sie uzyskac przez wyczystke lub przyslaniajac wentylator.

Troche mnie dziwi tylko, ze ta temp wzrasta podczas grzania CO (potrzymanie CWU jest w miare opanowane) wiec nie wiem czy wentylator sie za bardzo jeszcze kreci czy jak ? (szpara na wentylatorze jest na prawde minimalna i sam ciag kominowy jest bardzo stlumiony - przynajmniej tak mi sie wydaje :))

dB

Palnik jest chłodzony powietrzem z dmuchawy.Każde rozbujanie palnika i odstawienie (przejście w podtrzymanie ) powoduje wzrost temp podajnika poprzez promieniowanie z paleniska.

Dzieki,

No wydaje sie sensowne tylko jak temu zaradzic ? lub zminimalizowac ten skutek chcac jednak troche dogrzewac dom na pogodowym+pokojowym ? Bo jednak w chwili obecnej zbyt sie chyba to grzeje ?