Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To czy dobrze z nadmuchem to sam ocenisz na palniku i w popielniku. To że lepiej wstaje to też sprawa ustawień, grochu i korekt których sobie nie szczędzisz :)

Jak ci się sprawdzi ręczny z pogodowym to się będziesz cieszył a jak jeszcze spalanie zmniejszysz na ręcznym w stosunku do grupowego i nie będziesz puszczał kominem ani wysypywał z popiołem niedopałków to wtedy możesz być zadowolony że dajesz radę :)

A te temperatury spali nie są za wysokie?

W ustawieniu pomógł mi Piotrek i na razie zostanę przy takim choć nie pewnie jeszcze coś pokombinuję. Żeby tylko cała zima nie minęła na ustawieniach różnego typu. Nie wiem czy oblecę na jednych ustawieniach taką pogodę jak teraz i konkretne mrozy.

A te temperatury spali nie są za wysokie?

W ustawieniu pomógł mi Piotrek i na razie zostanę przy takim choć nie pewnie jeszcze coś pokombinuję. Żeby tylko cała zima nie minęła na ustawieniach różnego typu. Nie wiem czy oblecę na jednych ustawieniach taką pogodę jak teraz i konkretne mrozy.

To daj mu trochę czasu bez porażek nich sobie po pracuje i się dobra, za często go regulujesz i zaglądasz. A co do spalin to nie jestem ekspertem, jedno wiem że im niższa ich temp. to mniej w komin a więcej w domu.

No i jak po pierwszym odpaleniu? Cel został osiągnięty taki jak zamierzony?

Co to za kranik z tym zwrotnym?

PS> Pytanie o cel bylo....nie odpowiedzialem. Tak naprawde to cel przyswieca mi jeden: jak najwiecej ciepla przy jak najmniejszej ilosci opalu :yes:

Nie potrafie jeszcze ocenic parametrow spalania po wygladzie popiolu czy opalu na palniku. Ale dojde i do tego...wszystko wymaga czasu. Tymczasem moge pokusic sie o wrzucenia fotek i po raz kolejny zapytac o opinie bardziej doswiadczonych...

Gość Novy!

Ps.

Dzięki Nowy! za zainteresowanie, ale tymczasowo mnie nie ma domu, a żony nie będę mordował by oglądała popielnik i palnik, więc do weekendu musi popracować na czesiu z obecnymi ustawieniami.

Na pewno wrócimy do tematu przy Kaziku Juliuszu, czy Retopalu jak chłodkiem zawieje.

pozdro!

Spoko.Nie ma za co.

Nie mieszałbym tych opałów.Nic to nie da,oba mają znikome (czech zerowe) RI.Zostaw sobie czecha na lato.Kazimierz jest "łatwy" w prowadzeniu.Jaki nadmuch nie ustawisz,pyłek w popielniku.Ale moc ma kiepską,spaliłem 3 tony dwa lata wstecz.Za te pięniadze-nigdy więcej.Chyba że ktoś ma leniwy tyłek i nie chce mu się popiołu wyrzucać za często :)

[ATTACH=CONFIG]215783[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]215784[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]215785[/ATTACH]

c.d.

Niezalezne zasilania c.o. i c.w.u., zabezpieczenie konsola bezpieczenistwa na zasilaniu cwu, dodatkowo zawor bezpieczenstwa 1,5 bara na kotle i zawor DBV. Nie mam jeszcze podlaczonego zasilania zaworu DBV, poniewaz mysle podac go z bojlera cwu, a konkretnie juz za mieszaczem, czyli maksymalnie temp. 45 st C. Obawiam sie bezposredniego podlaczania zimnej wody, tym bardziej, ze wylot z DBV mam nie do krocca powrotu a bezposrednio do krocca 3/4 cala z boku kotla na dole.

[ATTACH=CONFIG]215786[/ATTACH]

Ciepla woda podmieszana na wyjsciu zmniejsza ryzyko oparzenia goraca woda w sytuacji wysokiej temperatury na kotle (przy cwu grawitacyjnym).

Przy okazji dobra rada dla wszystkich, ktorzy podobnie jak ja chca sie zabrac za montaz a nie maja zbytniego doswiadczenia.... Najpierw lutujemy miedz, zwlaszcza tam, gdzie ma sasiadowac z PEX, potem rozprowadzamy PEX. Ja zrobilem na odwrot i...kawalek PEXa do wymiany :jawdrop::jawdrop:

Schemat instalacji robiłeś z głowy czy masz jakiś na którym można było się wzorować. Ja u siebie planuje instalacje w układzie zamkniętym na zaworze DBV, zawór czterodrogowy i spodobał mi się pomysł z pompowym lub jak się uda grawitacyjnym zasileniem bojlera CWU i dołożeniem zaworu trójdrożnego termostatycznego na wyjściu z bojlera na krany (bojler ładuje temperaturę taką jak ma piec, a na krany idzie temperatura wyregulowana na zaworze trójdrożnym).

IMG_20131001_201441.jpgIMG_20131001_201506.jpgIMG_20131001_201518.jpg

Sa i zdjecia obrazujace spalanie... Ekogroszek Retopal, 24 MJ, podobny jakim pali ad kwapniewski . Jego ustawien raczej nie powinienem "malpowac", gdyz mamy inne domy, inne programowanie, u mnie nie ma jeszcze czujnikow wew./zewn.

Foto 1/ popiol barwy szaro brunatnej, grudki rozpadaja sie w palcach, ilosc popiolu po pelnej dobie palenia

Foto 2/ palnik i zar na nim nad korona, widoczne na krawedziach "popkorny".

Foto 3/ drzwiczki palnika...niestety to sadza, niewiele, ale jednak...skorygowalem nadmuch w trybie co na + 3 % /czy slusznie/

Prosze o opinie i wskazowki, za ktore bede batdzo wdzieczny.:)

Gość Novy!
mam szybkie pytanie

Ilość kg/min pracy podajnika bo mam wpisane 0.34 ale to jest chyba za dużo

Szybko Ci odpowiem.A kto to wie?

Spalasz do zera,aż pokaże się ślimak,wsypujesz worek.Zerujesz licznik.I czekasz ,tak długo aż pokaże się ślimak ;)Potem dzielisz wagę opału jaki wsypałeś przez ilość wykręconych minut przez podajnik i masz :)

[ATTACH=CONFIG]215816[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]215817[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]215818[/ATTACH]

Sa i zdjecia obrazujace spalanie... Ekogroszek Retopal, 24 MJ, podobny jakim pali ad kwapniewski . Jego ustawien raczej nie powinienem "malpowac", gdyz mamy inne domy, inne programowanie, u mnie nie ma jeszcze czujnikow wew./zewn.

Foto 1/ popiol barwy szaro brunatnej, grudki rozpadaja sie w palcach, ilosc popiolu po pelnej dobie palenia

Foto 2/ palnik i zar na nim nad korona, widoczne na krawedziach "popkorny".

Foto 3/ drzwiczki palnika...niestety to sadza, niewiele, ale jednak...skorygowalem nadmuch w trybie co na + 3 % /czy slusznie/

Prosze o opinie i wskazowki, za ktore bede batdzo wdzieczny.:)

Dopiero rozpaliłeś i na pewno dużo ustawiałeś, daj mu czasu na dogrzanie domu a i na palniku się ustabilizuje. Na pewno nie raz zaglądasz na palnik jak tam wygląda i to zmienia otoczenie palnika i warunki spalania. to co podniosłeś może być za dużo, daj mu czas do jutra i ocenisz.

Ja bym zostawił tak jak było i czekał bo ta sadza to może być z rozpalenia i pierwszych podań.

Moich ustawień na pewno nie :) U mnie jeszcze "wiater" hula wieczorami - to widać po wykresach temp spada bo nawiewa mi "grawitacyjnie" nieskończoną wentylacją (kanały wentylacyjne są nie spięte na stryszku)

Ja bym jeszcze podniósł o 5 nadmuch zostawił do rana i zobaczył co na palniku będzie i na drzwiczkach (wcześniej je wyczyść) i potem schodził po 1% z nadmuchu aż będzie "popiołek" i nie będzie sadzy albo w drugą stronę podnosić o 1 oczko nadmuch i obserwować

Ale on pali w automacie a tam jest podnoszenie dość ograniczone.

@ Maher

U mnie to naprawde proste rozwiazania, wyglada moze skomplikowanie, ale to tylko ze wzgledu na szczuplosc miejsca. Schematu jako takiego nie mialem, opieralem sie na opisach na forum i pomyslach uzytkownikow, reszta to wlasna wiedza i bardzo mala praktyka;) Nawet zawor 4D podlaczalem bez instrukcji, tylko zajrzalem do niego i popatrzylem, jak ustawia sie przegroda. Regula jest jedna> jesli na 12stej zasilanie c.o. z kotla to na 9tej wyjscie na grzejniki, na 6stej powrot z instalacji a na 3ciej powrot do kotla. Naturalnie to jedno z wielu mozliwych ustawien, w moim przypadku akurat takie bylo odpowiednie. Jak widac na wyjsciu do instalacji co dalem termometr, pozwalajacy latwo sprawdzic temperature wody wychodzaca na grzejniki.

Pomysl z podmieszaniem c.w. na wyjsciu z bojlera podchwycilem z jakiegos forum. Wykonanie zas mozliwie najprosciej to przy samym bojlerze...zadnych rurek tylko sporo ksztaltek. Fajnie wszystko pasuje jesli odleglosc pomiedzy kroccami z.w. i c.w. w bojlerze wynosi 100 mm, trzeba tylko zgrac wysokosc, dlatego na z.w. mam zawory bezpieczenstwa i zwrotny "dwa w jednym".

Ale on pali w automacie a tam jest podnoszenie dość ograniczone.

Faktycznie....Juz mam +3% i jak podniose jeszcze 5 to juz bede mial maksymalne 8...Ale kol. Zbigniew ma racje>zagladam na ten palnik kilka razy dziennie, do popielnika rowniez. Moze faktycznie dac mu spokoj na jakis czas. I sobie z kotlem rowniez....;)

Niemożliwe.

Przecież wszyscy zapewniali, że w tym kotle sadzy nie uświadczysz.

Nawet burzliwe batalie wojenne przetoczyły się przez niektóre fora, na temat tej sadzy, ale do tej pory nikt jej w kotle nie widział.

A tu proszę, i to na dodatek na drzwiczkach, które nie są częścią wymiennika ciepła. Zapewne temperatura ich jest sporo wyższa niż ścianek wymiennika.

Odpowiedź na twoje pytanie tkwi w mojej poprzedniej wypowiedzi.

Niemożliwe ?

Gość Novy!
Niemożliwe.

Przecież wszyscy zapewniali, że w tym kotle sadzy nie uświadczysz.

Nawet burzliwe batalie wojenne przetoczyły się przez niektóre fora, na temat tej sadzy, ale do tej pory nikt jej w kotle nie widział.

A tu proszę, i to na dodatek na drzwiczkach, które nie są częścią wymiennika ciepła. Zapewne temperatura ich jest sporo wyższa niż ścianek wymiennika.

Ty masz w sobie jednak coś z rycerza.

VERB ma koorna rację.

Cytat Napisał adkwapniewski Zobacz post

Zobaczymy czy za rok też tak Jego drzwiczki będą wyglądać i wtedy pogadamy

Ja mam nadzieje ze za tydzien beda wygladac inaczej...;)

PS: Chyba nie doczytalem kontekstu... Oczywiscie, ze za rok moja wiedza na temat spalania bedzie sporo wieksza niz dzis i chociazby na recznym sterowaniu bede potrafil poradzic sobie, aby tej sadzy nikt juz nie uswiadczyl. Czyzbym tym jednym zdjeciem rozpetal jakas nowa "wojne"?:p

Edytowane przez gmaj22