Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To daj mu trochę czasu bez porażek nich sobie po pracuje i się dobra, za często go regulujesz i zaglądasz. A co do spalin to nie jestem ekspertem, jedno wiem że im niższa ich temp. to mniej w komin a więcej w domu.

Ok. Niech odpocznie trochę chociaż do jutra.

Z tego co pamiętam to Ty też kupowałeś tego Pieklorza z BARTEXU.

Sprawdzałeś go już może? Trzeba w niego mało wiać czy więcej? Bo jak patrzę na temp. spalin to pasowało by zmniejszyć jeszcze nadmuch.

Lestek za dużo kombinujesz, z resztą nie tylko Ty.

Czy Wy nie macie innego zajęcia ? :)

Dziś mi wywaliło alarm braku paliwa, po południu nasypałem, popiołu nie chciało się wybierać to do soboty musi wytrzymać :)

Pójdę znowu jak węgla braknie.

Zostawcie w spokoju już te nowe zabawki i pokręćcie się ale koło żony w łóżku, hehe

Lestek za dużo kombinujesz, z resztą nie tylko Ty.

Czy Wy nie macie innego zajęcia ? :)

Dziś mi wywaliło alarm braku paliwa, po południu nasypałem, popiołu nie chciało się wybierać to do soboty musi wytrzymać :)

Pójdę znowu jak węgla braknie.

Zostawcie w spokoju już te nowe zabawki i pokręćcie się ale koło żony w łóżku, hehe

Nie bardzo mogę. Praktycznie 9-ty miesiąc to nie bardzo:)

Pociągnij osobne rurki (zasilanie ,powrót) do rozdzielaczy (średnica - żeby nie była za mała). Ja zrobiłem osobne zawory 3D na piętro i parter i dobrze bo piętro jest zasilane dużo niższą temp jak parter i dopiero się temp. wyrównały. Chyba że planujesz termostaty w pokojach i siłowniki na zaworach w rozdzielaczach ...

Samą pracą cykliczną czy on/off pomp możesz nie wyregulować temp na poszczególnych piętrach ...

Dobre rozwiązanie, tylko zawory termostatyczne lepiej dać, trochę drożej ale stabilniejsza temperatura.

To że sterownik daje możliwość sterowania pompką podłogówki wg. wskazań czujnika nie znaczy że mamy z tego korzystać.

Jakaś tam moja teoria głosi że jest lepiej jak podłogówka pracuje non-stop z dobrze dobraną. stabilną, temperaturą zasilania.

Przerobiłem trochę DTR RBR do moich potrzeb , czy w miarę prawidłowo czy o czymś zapomniałem?

Na pewno nie sugeruj sie pod;laczeniem zaworu 4D wg tego rysunku. Zawsze na przeciwko zasilania z kotla powinien byc powrot z instalacji. Mozesz wykorzystac moja odpowiedz na Twoje poprzednie pytanie. 12=z kotla, 6= powrot z instalacji, 9=zasilanie instalacji i 6=powrot do kotla. Wazne: pokretlo w ustawieniu na max pomiedzy 12 a 9 = pelny przeplyw na instalacje co. Naczynie przeponowe razem z zaworem bezp. i odpowietrznikiem lepiej zamontowac nad kotlem, wtedy jest dobre odpowietrzenie. Drugi zawor bezp. mozesz dac na gorze kotla w kroccu 1/2 cala. Pomysl tez o tym, co i mnie chodzi po glowie: skoro chcesz zastosowac mieszacz na wyjsciu z bojlera, uzyj tej wody do zasilenia zaworu DBV zamiast calkowicie zimnej. Pamietaj, ze rowniez cwu grawitacyjne jest swoistym wentylem bezpieczenstwa i nawet w razie zaniku pradu i niekontrolowanego wzrostu temperatury na kotle, wystarczy odkrecic wszystkie baterie z ciepla woda w domu :)Doplywajaca zimna chlodzi skutecznie wezownice.

Pociągnij osobne rurki (zasilanie ,powrót) do rozdzielaczy (średnica - żeby nie była za mała). Ja zrobiłem osobne zawory 3D na piętro i parter i dobrze bo piętro jest zasilane dużo niższą temp jak parter i dopiero się temp. wyrównały. Chyba że planujesz termostaty w pokojach i siłowniki na zaworach w rozdzielaczach ...

Samą pracą cykliczną czy on/off pomp możesz nie wyregulować temp na poszczególnych piętrach ...

Do rozdzielaczy mam już pociągnięte osobne rurki, o ile się nie mylę to 25. Nad zaworami też się zastanawiam, czyli 3-drogowy termostatyczny?

Myślałem że powinno wystarczyć wyłączanie pompy na 1p. (na rozdzielaczach mam tylko przepływomierze i nie planuje dokładać siłowników).

Z resztą jak się już potrafi ustawić kociołek jak trzeba to łatwo się mówi nie kombinujcie:)

Jakoś musimy dojść do wiedzy chociaż tej przeciętnej na temat ustawień/

Mam jeszcze miesiąc na ogarnięcie w miarę kociołka. Muszę trochę popróbować:)

Jedna daje w kość a jak jeszcze pojawi się druga to zapomnę jak się nazywam:)

Chyba faktycznie zapomnę o kotle. hehe:)

Na pewno nie sugeruj sie pod;laczeniem zaworu 4D wg tego rysunku. Zawsze na przeciwko zasilania z kotla powinien byc powrot z instalacji. Mozesz wykorzystac moja odpowiedz na Twoje poprzednie pytanie. 12=z kotla, 6= powrot z instalacji, 9=zasilanie instalacji i 6=powrot do kotla. Wazne: pokretlo w ustawieniu na max pomiedzy 12 a 9 = pelny przeplyw na instalacje co. Naczynie przeponowe razem z zaworem bezp. i odpowietrznikiem lepiej zamontowac nad kotlem, wtedy jest dobre odpowietrzenie. Drugi zawor bezp. mozesz dac na gorze kotla w kroccu 1/2 cala. Pomysl tez o tym, co i mnie chodzi po glowie: skoro chcesz zastosowac mieszacz na wyjsciu z bojlera, uzyj tej wody do zasilenia zaworu DBV zamiast calkowicie zimnej. Pamietaj, ze rowniez cwu grawitacyjne jest swoistym wentylem bezpieczenstwa i nawet w razie zaniku pradu i niekontrolowanego wzrostu temperatury na kotle, wystarczy odkrecic wszystkie baterie z ciepla woda w domu :)Doplywajaca zimna chlodzi skutecznie wezownice.

Tak jak pisałeś wcześniej DBV raczej nie będzie miał co robić, bo jak braknie prądu to powinno wszystko zgasnąć . W domu też leży mi sporo UPS-ów to pewnie któryś trafi do kotłowni (chętnie mogę się wymienić za coś z hydrauliki). Mam też już podłączone powiadomienia o braku 230V itd , czekałem że może doczekam się na nową wersje ecoala z większą ilością wejść/wyjść, ale nie zanosi się chyba w najbliższym czasie.

Z resztą jak się już potrafi ustawić kociołek jak trzeba to łatwo się mówi nie kombinujcie:)

Jakoś musimy dojść do wiedzy chociaż tej przeciętnej na temat ustawień/

A czy ja wiem czy potrafię ?

Bernard mówi żeby nie pozwolił żeby jego piec tak chodził.

Mi znowu to nie przeszkadza jak on chodzi, chyba się pali bo mam ciepło, za dużo chyba nie spala a z resztą mam jeszcze chyba ze 100 palet na placu to mi nie braknie, hehe.

Wszystkim mówiłem że to jest sterownik dla leniwych, kto chce sie pobawić, ma na to czas, to niech się bawi, ma taką możliwość, kto nie chce wrzuca retortowy ecoal i niema za bardzo czym kręcić.

Nie mówię że automat jest super i hiper bo pokona go wprawny operator ale nie za miesiąc czy dwa i na różnych paliwach.

Jak już kilka razy pisałem, mają ludzie koale jeszcze bez korekt dawki i nadmuchu, bez ręcznego i grupowego i palą już kilka lat nie wiedząc że coś takiego jest, nie przeszkadza im program który przeciąga o +5, teraz przeciąga, temperatura spadnie, zwiększy się odbiór to będzie ciągnął po kresce.

Tak jak pisałeś wcześniej DBV raczej nie będzie miał co robić, bo jak braknie prądu to powinno wszystko zgasnąć . W domu też leży mi sporo UPS-ów to pewnie któryś trafi do kotłowni (chętnie mogę się wymienić za coś z hydrauliki). Mam też już podłączone powiadomienia o braku 230V itd , czekałem że może doczekam się na nową wersje ecoala z większą ilością wejść/wyjść, ale nie zanosi się chyba w najbliższym czasie.

Poczytaj sobie relację piotrka po wizycie w E-S z 29 września:

http://esterownik.pl/forum/posty,222/powiesc-w-odcinkach-wizyta-u-producenta-sterwonika-ecoal,5

Poczytaj sobie relację piotrka po wizycie w E-S z 29 września:

http://esterownik.pl/forum/posty,222/powiesc-w-odcinkach-wizyta-u-producenta-sterwonika-ecoal,5

Tak jak myślałem nowy sterownik raczej nie będzie prędko, rok temu coś podobnego słyszałem. Co do nowej platformy to też jakoś tego po za zmianą graficzną nie widzę (bo dodatkowe urządzenia trzeba do czegoś wpiąć, a ecoal/bruli już ma wszysko pozajmowane).