Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam wszystkich rbr-owców chciałbym wszystkim podziękować za wasze wypowiedzi i podpowiedzi na temat tego kociołka a w szczególności karoce,minertu i Danielowi z instalco.Teraz już wiem że to dobry wybór.Mam nadzieję że niedługo dołączę do tego forum ale już jako użytkownik tego kotła.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Patrząc na kaloryczność też tak myślę że można się cieszyć i to bardzo.

Masz swój owies ?

Nie ma się czego wstydzić ja też w ziemi trochę grzebię, darase też się przyznaje :)

Uczciwej pracy nie ma co się wstydzić, ale ja niestety nie mam swojego pola.

Myślę że mieć tylko kawałek pola jako dodatek do pieca i siać owies nie mając własnego sprzętu to nie taki wielki zysk co innego jak ktoś siedzi w rolnictwie i zasieje sobie przy okazji ze 2ha.

Lepiej chyba zakupić owies w sezonie gdy jest najtańszy do tego trochę fasoli i jakoś się RBR-a nakarmi.

Generalnie mam zamiar w przyszłym sezonie pojechać na mieszance pellet + fasola+owies zobaczymy jakie ceny będą i co za ile uda mi się dostać, ale tak myślę że w kwocie ogólnej 500zł/t opału powinienem się zmieścić

Lepiej chyba zakupić owies w sezonie gdy jest najtańszy do tego trochę fasoli i jakoś się RBR-a nakarmi.

Generalnie mam zamiar w przyszłym sezonie pojechać na mieszance pellet + fasola+owies zobaczymy jakie ceny będą i co za ile uda mi się dostać, ale tak myślę że w kwocie ogólnej 500zł/t opału powinienem się zmieścić

Wszystko zależy od plonów, pogoda sprzyja to urodzi się dużo i wtedy jest tanio, no i na odwrót.

Bywa że w sezonie ( żniwa ) jest problem z kontrahentem na owies w cenie 250pln/t

a jak brakuje i mało się urodzi to 700 a nawet do 800 cena podchodzi.

W tym roku było średnio.

W takim razie można zamówić RBR z wyjściem spalin do tyłu , albo po prostu kupić OGNIWO

Proszę,aby producent- Pan Daniel, wyjaśnił na czym polega fenomen tego kotła, że nie trzeba stosować zaworów n -drogowych, pomp mieszających powrót dla ochrony przeciw korozji niskotemperaturowej.

Ja biorąc pod uwagę poprzedni kocioł (Dakon - dolne spalanie), gdzie nie było żadnej ww. ochrony,obecnie zastosowałem zawór 4drogowy.

Proszę jednocześnie o opinie,czy zasilanie cwu oddzielne i powrót połączone krzyżowo,:cool: co jest lepszym rozwiązaniem niż powrót co i cwu połączone razem.

Karoka rozumiesz o co tu chodzi?

Ja nie łapię tego

Proszę jednocześnie o opinie,czy zasilanie cwu oddzielne i powrót połączone krzyżowo,:cool: co jest lepszym rozwiązaniem niż powrót co i cwu połączone razem.

Tak dla mnie możesz to łopatologicznie napisać?

Wiesz że ja się uczę i też chciałbym to wiedzieć, może to się u mnie sprawdzi?

Przepraszam ale teraz zobaczyłem twój wpis.

Ty jak coś chcesz wiedzieć to wiesz gdzie mnie znaleźć albo pisz na priva to zadzwonię.

Kolega chce wiedzieć od producenta to niech poczeka, nie będę się wcinał między wodkę a zakąskę.

Jak ktoś kieruje pytanie do kogoś to wiesz, jak pyta ogólnie to inaczej.

Co my tam wiemy :)

Jestem nowym posiadaczem kotła RBR 23KW ze sterownikiem ecoal. Piec odpalony został parę dni temu zdążyłem już przetestować 3 rodzaje ekogroszku ale za każdym razem powstają duże spieki tak jakby węgiel się nie dopalał. Nie wiem ale wydaje mi się że podajnik podaje za dużo groszku powstaje duży kopiec i ten nie zdąża się spalić i spada do podajnika. Proszę o informację co może być przyczyną. Piec ustawiony mam na 60 stopni CO aby dosuszył budynek po tynkach i wylewkach.

patyk czy masz podłączony sterownik pod neta ? jak tak to podrzuć link.

Jaka wersja oprogramowania i jaki typ kotła masz wybrany w ustawieniach zaawansowanych ?

Niestety nie mam jeszcze internetu w domu. Jutro z rana sprawdzę wersję oprogramowania to napisze a jezeli chodzi o ustawienia zaawansowane to szczerze mówiąc nawet nie wchodziłem. Jedynie co ustawiałem w sterowniku to temperatura CO i CWU. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę w ustawieniach zaawansowanych?

Zależy jakie masz oprogramowanie bo ich parametry się różnią. Napiszę ci coś a ty pomyślisz ale mądrala, u mnie niema czegoś takiego.

Podejrzewam że masz ostatnią wersję stabilną czyli 2.0.8.1

Jeśli tak to na razie zacznij od zmiany w parametrach zaawansowanych typu kotła na 15kW.

W parametrach użytkownika podawanie daj na 3s

Proponuje zmienić wersję oprogramowania na najnowszą testową 0.2.9.16 mniej drastycznie reaguje na zmiany temp.

Jak najszybciej podłącz się do neta wtedy wszystko widać, pomaga w tym żeby coś mądrze doradzić :)

Jestem nowym posiadaczem kotła RBR 23KW ze sterownikiem ecoal. Piec odpalony został parę dni temu zdążyłem już przetestować 3 rodzaje ekogroszku ale za każdym razem powstają duże spieki tak jakby węgiel się nie dopalał. Nie wiem ale wydaje mi się że podajnik podaje za dużo groszku powstaje duży kopiec i ten nie zdąża się spalić i spada do podajnika. Proszę o informację co może być przyczyną. Piec ustawiony mam na 60 stopni CO aby dosuszył budynek po tynkach i wylewkach.

Witam

Zanim zrobisz cokolwiek , zacznij od ponownego uszczelnienia głowicy palnika dopiero jak ta operacja nie pomoże będziemy szukać innych przyczyn

Proszę,aby producent- Pan Daniel, wyjaśnił na czym polega fenomen tego kotła, że nie trzeba stosować zaworów n -drogowych, pomp mieszających powrót dla ochrony przeciw korozji niskotemperaturowej.

Ja biorąc pod uwagę poprzedni kocioł (Dakon - dolne spalanie), gdzie nie było żadnej ww. ochrony,obecnie zastosowałem zawór 4drogowy.

To nie jest żaden fenomen po prostu w konstrukcji kotła były brane pod uwagę pewne niepożądane czynniki które mogą wpływać na trwałość urządzenia . Jednym z tych czynników był tzw. " zimny powrót " dlatego kocioł został pozbawiony zimnych stref które dodatkowo potęguje zimna woda powracająca z instalacji następnym krokiem było zwiększenie pojemności wodnej kotła .

Nie bardzo wiem co ma Pan na myśli pisząc " połączone krzyżowo" myślę że chodzi tu o to iż powrót i zasilenie z jednego obwodu są podłączone do kotła po przekątnych.

Nie ma żadnego znaczenia dla trwałości kotła czy powrót C.O. i C.W.U podłączymy razem czy osobno.

To że nie jest napisane że zawór n-drogowy taki czy inny nie jest wymagany nie znaczy że nie można go zainstalować tyle tylko że trzeba to zrobić prawidłowo inaczej będzie więcej szkody niż pożytku .

Edytowane przez fi***o