Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/73fe7f213710100f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/347d8801b707fae7.html

Zmieniłem w opcjach zaawansowanych na kocioł 15KW oraz w ustawieniach użytkownika czas pracy w grzaniu na 3s rezultaty widoczne na zdjęciu. Szczerze mówiąc nie zauważyłem poprawy.

Możesz także spróbować cykliczną pracę pompy C.O.,aby kocioł się odstawiał (dmuchawa 0%) wtedy podajnik nie podaje. Kopczyk na palniku powinien być mniejszy i węgla trochę zaoszczędzisz.

Skrócenie czasu pracy w grzaniu powoduje zwiększenie ilości cyklów pracy podajnika - sterownik automatyczny e-coal sam to dobiera. Można jedynie zwiększać lub zmniejszać moc dmuchawy przy wersjach testowych oprogramowania lub spróbować cyklicznej pracy pompy c.o.

Na twoje spieki to może pomóc, ale kocioł się trochę bardziej brudzi w tym trybie.:jawdrop:

Edytowane przez skap

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja propozycja jest aby najpierw jeżeli nie ma - zmienić soft na 0.2.9.16 i typ kotła na Eko+16kW

U mnie lepiej pracuje na tym niż na 15kW.

Jest łagodniejszy i oszczędniejszy, nie szaleje i dobrze dozuje opał. Potem zobaczymy efekty, a w razie czego można jeszcze zmniejszyć nadmuch. A swoją drogą jak zmienisz te opcje to wyłącz sterownik na 3-4 sek. i włącz. Szybciej się zaadoptuje do nowych warunków, potem tylko czekać w spokoju niech rozpozna co ma robić. Ja na początku też byłem niecierpliwy i zbyt często zmieniałem nastawy bez czekania. Tu trzeba kilka godzin odczekać aby było widać efekty. Jak co to pisz a zawsze ktoś pomoże. http://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif

Moja propozycja jest aby najpierw jeżeli nie ma - zmienić soft na 0.2.9.16 i typ kotła na Eko+16kW

U mnie lepiej pracuje na tym niż na 15kW.

Jest łagodniejszy i oszczędniejszy, nie szaleje i dobrze dozuje opał. Potem zobaczymy efekty, a w razie czego można jeszcze zmniejszyć nadmuch. A swoją drogą jak zmienisz te opcje to wyłącz sterownik na 3-4 sek. i włącz. Szybciej się zaadoptuje do nowych warunków, potem tylko czekać w spokoju niech rozpozna co ma robić. Ja na początku też byłem niecierpliwy i zbyt często zmieniałem nastawy bez czekania. Tu trzeba kilka godzin odczekać aby było widać efekty. Jak co to pisz a zawsze ktoś pomoże. http://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif

Zbigmaz01 nawiązując do twojego maila posiadam dokładnie taką głowicę palnika jak na twoim zdjęciu. Jutro zmienię soft na 0.2.9.16 oraz typ kotła na EKO +16Kw (a tak swoją drogą nie przeszkadza to że mój kocił ma 23Kw?)

Mam jeszcze pytanie odnośnie eko groszku jaki najlepiej się pali. Jest dużo firm które sprzedają eko groszek paczkowany paletowany. Którą z firm polecacie?

W sprawie polecania jakiejś firmy, to kup na test ze 50kg i spal a zobaczysz co to jest i jak się pali. Potem można kupić dopiero większą ilość, byle była z tej samej dostawy. To że masz kocioł 23kW nic nie przeszkadza że ustawisz na 16. Będzie się palić z mniejszymi dawkami węgla, a i wentylator będzie łagodniej dozował powietrze. Przy takim ustawieniu pieca jak masz dobry ciąg w kominie to powinieneś osiągnąć to co chcesz zmniejszając nadmuch o jakieś 2-3% Ale to wyjdzie za jakiś czas. Tylko jeszcze jedno, nie zaglądaj zbyt często na palnik, wystarczy co jakieś 3-4godz. Zaglądając dopuszczasz lewego powietrza zmieniając warunki spalania.

Mnie też tak tłumaczyli :)

Witam

Proszę użytkowników rbr 17kw o podpowiedź jaki muszę kupić zbiornik na C.W.U dla trzyosobowej rodzinki. Chodzi mi o firmę i pojemność.

z góry

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam:rolleyes:

A ile każdy z tej 3 osobowej rodziny puszcza wody do wanny i jaką temp CWU preferujesz.

U mnie na 5 osób jest 140l bojler , galmet dwu płaszczowy z kapilarą na czujnik i zwróć na to uwagę bo już robią bez a to raczej ważna sprawa.

Witam

Proszę użytkowników rbr 17kw o podpowiedź jaki muszę kupić zbiornik na C.W.U dla trzyosobowej rodzinki. Chodzi mi o firmę i pojemność.

z góry

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam:rolleyes:

Ja mam zasobnik 12Ol - firmy Ariston na 5 osób. Temp C.W.U 48*C/24 godz. głównie prysznic. Z ciepłą wodą raczej nie ma problemu. Komfort w ilości ciepłej wody można regulować zadaną temp. c.w.u. Większy zasobnik może mieć ewentualnie znaczenie dla poprawy pracy kotła -mniejsze spadki temp.,chociaż sam kocioł RBR ma także dużą pojemność wodną w porównaniu do innych kotłów.:p

Edytowane przez skap

Proszę o informacje jak wyczyścić palnik ekoenergii po sezonie, co trzeba czyścić, co się odkręca, co ewentualnie powinno się po czyszczeniu uszczelnić (silikonem) ?

Puść dmuchawę w trybie ręcznym na 15min 100%

Nic nie kombinuj po pierwszym sezonie.

Oczywiście możesz oderwać koronę palnika wybrać ze środka popiół o ile tam jest ,

wyczyścić koronę ,nałożyć silikon i zamontować na palniku.

Panowie proszę o odpowiedz na moje pytanie zamontowali mi Solary w budynku mieszkalnym wraz ze zbiornikiem jak go podłączyć do pieca RBR23kw najprostszym sposobem gdyż piec będzie w budynku gospodarczym, który będzie połączony proizolatem 2x25 lub 2x32 z mieszkalnym w odległym ok 18m czy musi być czujnik temperatury w zasobniku solarnym ciepłej wody podłączony do pieca ,pompa jedna będzie przy piecu druga w budynku do CWU Z góry dziękuję za odpowiedz na emeila [email protected] priva lub tel. 694094371 Edytowane przez mirek.cieply

Puść dmuchawę w trybie ręcznym na 15min 100%

Nic nie kombinuj po pierwszym sezonie.

Oczywiście możesz oderwać koronę palnika wybrać ze środka popiół o ile tam jest ,

wyczyścić koronę ,nałożyć silikon i zamontować na palniku.

Dzięki, zaoszczędziłeś mi niepotrzebnej pracy.:wiggle:

Pozdrawiam serdecznie.

Witam:

Ja odnośnie montażu kotła RBR. W DTR pompa CO i CWU nie posiadają bocznikowania poprzez zawór różnicowy co w wielu instalacjach się spotyka. Proszę o opinię, czy jest to potrzebne bądź korzystne. Z tego co ja wiem (a niewiele wiem w temacie z CO) to ten zawór ma zabezpieczyć układ w przypadku uszkodzenia pompy i puścić obieg grawitacyjnie. Czy też w kotle "automatycznym" nie ma zagrożenia wzrostu temperatury na kotle jak dla kotła zasypowego i ponadto może zakłócać pracę układu w pracy cyklicznej pompy? Chodzi mi głównie o kwestie bezpieczeństwa.