Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
A co kopa się mnie wstydzi ?

Panie Marku, mówiłem na razie :)

E..tam,Pan zna moje zdanie Panie Wieśku,grupowe to amatorka. Manual to wyzwanie,choć ciągle nie wiem czy ten płomień jest taki jak powinien :)Niech ES zrobi przedmuchy manuala,Romek się ucieszy :)Zasłużył,albo niech udostępnią kod źródłowy,damy radę.:)

A co mam robić?Kaska jest,dzięki Bogu:) nie muszę harować,więc patrzę sobie w te płomyki,a co nie wolno? :)

Edytowane przez Novy!

Przeciez tutaj najwiecej szumu wokol sprawy robia osoby, ktore de facto nie sa w posiadaniu kotla RBR. Czyzby juz chcieli reklamowac towar, ktorego nie kupili?? To jest forum uzytkownikow tego kotla a nie forum "pseudo-prawnikow" roztrzasajacych kruczki prawne umow gwarancyjnych i odpowiedzialnosci za wyprodukowany i sprzedany towar. Panowie...tu nie miejsce ani czas na tego rodzaju klotnie. I to nie my powinnismy zmieniac forum, ani tworzyc nowego. Nam tu jest dobrze, tu mamy/mielismy (?) wzgledny spokoj, pomimo tego, iz od czasu do czasu niektorzy probuja go zaburzyc.

Aby trochę co niektórych uspokoić gwarancję bierze na siebie producent. Jeżeli coś się stało z kotłem wystarczy to zgłosić sprzedawcy , lub producentowi kotła czy też w przypadku urządzeń producentom podajnika czy sterownika. Edytowane przez minertu

Nie wiem co się stało na esterownik.pl ale po prostu świadomość konsumentów wzrasta. Dawniej jak się miało nawet fiata 126p co tydzień trzeba było go naprawiać i było to normą i nikt tego nie reklamował, teraz dużo lepszy samochód reklamuje się za byle jaką drobnostkę.

Odnośnie RBR-a to uważam że pisanie na stronie producenta że piec ma Certyfikat A i sprawność powyżej 88% to celowe wprowadzenie potencjalnego klienta w błąd. Ciekawe jakby ktoś kupił pompę np. grunfosa klasy A z poborem prądu do 25W za cenę około 600zł, a okazało się że ma klase D i ciągnie powyżej 90W i może taką samą kupić do 150zł . czy też było w porządku i nikt tego by nie reklamował. Cena RBR jest jedną z wyższych na rynku nawet ogniwo i zębiec jest tańszy , a dostajemy produkt bez badań i żadnej klasy (mimo że producent zapewnia na swojej stronie że jest inaczej). Dzisiaj konsument kupując np. pralkę , zmywarkę itd. nawet materiały budowlane głównie patrzy na certyfikat w której klasie jest dany sprzęt i na podstawie tego podejmuje decyzje (ostatnio nawet kupowałem materiały ocieleniowe i mając do wyboru połowę tańsze z gorszej klasy dopłaciłem i wybrałem z klasy najwyższej i jak się to ma do RBR - bez certyfikatu gdzie nawet nie wiem jakiej jest klasy).

Ale przeciez wszystkie Pany są zadowolone - czyli jest co najmiej klasy "Będzie Pan zadowolony"

Powidzcie czemuwszyscy tak rzucają się na styropian grafitowy 0,031 czy nie jest on lepszy okd tego 0,04, pomimo że droższy to się go wybiera, jak mamy porównywać RBR z czym kolwiek innym. Co mam wybrać bo jest zielony - a to kolor ekologi, a może dlatego że ma drzwiczki ze srebra.

Podajcie mi na tacy jaki parametr jest w rbr 17 rzetelny który ma wpływ na jakość towaru, że jest on lepszy od konkurecncji.

Pamietajcie że są i tacy którzy nie mają rbr a posiadają inne kotły z ecoal i też są zadowoleni - czyli też są tej samej klasy.

dużą zaletą którą ja znam to balcha 6 ale w zesatwieniu nie ma jej tylko ogniwo

spawy wykonane techniką MMA

I na tym koniec reszta danych nie potwierdzona.

Czekam na wyniki ...

Ps niektórym ciężko zrozumieć że oczekuje się od sprzedacy i producenta rzetelnych informacji.

Edytowane przez kalio

Witam. W zestawie z kotłem dostałem 3 czujniki, mój instalator wcześniej kupił programator temperatury ......2000, mam pytanie gdzie to wszystko podłączyć? Jeden czujnik na zewnątrz do temperatury zewnętrznej, jeden do podłogówki (tylko gdzie dokładnie?), programator będzie w korytarzu a podłączyć go do jakiego wyjścia - termostat czy temperatura wewnętrzna?, a co z trzecim czujnikiem, gdzie go można podłączyć? Mój instalator chce podłączyć programator temperatury do podłogówki - czy nie lepiej będzie podłączyć go gdzieś do kotła?

Ciekawi mnie co kierowało wami przy zakupie rabarbata - kolor czy kółko wzajemnej adoracji a moze aby miec rbr trzeba byc w sekcie rabarbarowej

Wielkość kotła, przekrój czopucha, i to coś :)

To mną kierowało.

Jako zadowolony mogę napisać że daje radę :)

A co do ceny? Jest dużo kotłów na rynku z niższą ceną i to dużo niższą. Jedno czego nie mają to takiego sterownika za który się płaci a o tym nikt nie pisze. Porównajcie ceny tych innych kotłów i dodajcie do tego tylko cenę sterownika Bruli bo ceny eCoal.pl nie znacie, jak wtedy wyjdzie cenowo?

Tu jest dobry kociołek, dobry sterownik i to wszystko przetestowane przez producenta sterownika czyli czytaj zgrane i czego więcej wymagać? Sprawdza się w używaniu, spełnia pokładane wymagania i daje satysfakcję że się go ma :)

Witam. W zestawie z kotłem dostałem 3 czujniki, mój instalator wcześniej kupił programator temperatury ......2000, mam pytanie gdzie to wszystko podłączyć? Jeden czujnik na zewnątrz do temperatury zewnętrznej, jeden do podłogówki (tylko gdzie dokładnie?), programator będzie w korytarzu a podłączyć go do jakiego wyjścia - termostat czy temperatura wewnętrzna?, a co z trzecim czujnikiem, gdzie go można podłączyć? Mój instalator chce podłączyć programator temperatury do podłogówki - czy nie lepiej będzie podłączyć go gdzieś do kotła?

Dawid, mówiłem ci niech instalator zadzwoni.

Programator do podłogówki masz w eCoalu, nie pałać za coś co masz za darmo.

Gość Novy!
To co tu jeszcze robisz jak jesteś już oświecony do końca.

Drugi rok szukasz dziury w całym.

Ja w ogóle bym ci tego kotła nie sprzedał do takiej przekombinowanej, przeinwestowanej instalacji.

Tam wszyscy będą winni a pewnie głównie zwalisz to na piec bo Tobie się coś przyśniło w nocy i przelałeś to na papier, oby nie na dom.

Już współczuję temu kto ci ten kocioł sprzeda, tylko żebyś nie trafił na cwańszego od siebie.

Niech dokupi z 3 pompy,2 zawory 4D,3D,zwrotne,powrotne itd..

Będzie zadowolony,dużo wydane,znaczy dobrze wydane.:)

Ciekawi mnie co kierowało wami przy zakupie rabarbata - kolor czy kółko wzajemnej adoracji a moze aby miec rbr trzeba byc w sekcie rabarbarowej

Co by odpowiadać na pytania zadane przez innych:

- sterownik,

- sposób czyszczenia,

- budowa,

- grubość blach,

- wielkośc czopucha,

- mozliwość wpięcia do instalacji zamknietej.

No i to forum, zanim kupiłem piec przeczytałem ponad 300 stron, teraz już się nie da tego czytać.

Gość Novy!

Ehh...,rozumiem -ja jestem nieobiektywny bo uważam,że do 130m2 wystarczy jedna pompa,nawet jak 100% to podłogówka.Ty Wiesław preferujesz 2 pompy,obaj wiemy,że takie układy maja wady i zalety.Ale na litość Boską,koorna co to jest?Wygląda jak schemat hydrauliki w Boenigu 737 :)

He he,potem będzie słychać płacz okrutny.Gdybym był na Twoim miejscu,mógłbym mu sprzedać kocioł jedynie z reaktorem,inaczej-no way! :p

Grzegorz- w zasadzie napisałeś wszystko. Muszę precyzyjniej formułować swoje wpisy. Pokaż mi użytkownika, który na nowym kotle bez analizatora spalin, ciepłomierza oraz odpowiedniego doświadczenia jest w stanie uzyskać wynik zbliżony do tego deklarowanego w DTR

Z rachunku prawdopodobieństwa wynika, że jest taka możliwość, tylko skąd taki użytkownik miałby o tym wiedzieć, że trafił w idealne parametry skoro nic nie mierzy ;)

Mi instalator powiedział ,że kocioł nie da rady ,że zakup do dupy itp.Nie brałem tego co mi polecił (wtedy bym już nic do kotłowni poza piecem nie zmieścił.

Teraz wszedł piec i 650 zworkowanego opału,regał,hydrofor i jeszcze jest miejsce na zapalenie papierosa i wypicie browarka :D

A piec hmm...jestem zawiedziony bo mysałem ,że będzie więcej roboty przy nim.

Mój Teść z zawodu ciepłownik po obejrzeniu pieca zmienił zdanie na temat pieców i teraz też kupuje malucha z ogniwa.

Nie naciskałem na zakup rbr bo to jego decyzja a ja bedę miał wkońcu na żywo porównanie już za 2 tyg :)

Wtedy się przekonam kto kupił lepiej ?

Ja z mojego "mercedesa"(tam mi go małżonka nazwała)jestem zadowolony.

Kolega kupił piec do podobnego domku 25kw Spyra po 3 latach spawanie a piec jak krowa wielki .Obejrzałem i powiedziałem nie mimo iż wcześniej strasznie zachwalał.

Zapewne znajdzie się i parę w końcu osób niezadowolonych z rbr-a ale jak na razie takich na forum jeszcze nie ma wiec o czyms to świadczyć musi,prawda?

Powiedzenie "małe jest piekne" w tym przypadku powinno brzmieć "małe jest wielkie"

Nie wiem jak u konkurencji będzie to wyglądać ale juz niedługo porównam i się uwagami podzielę.Może mój przegra to porównanie kto wie?

Na te chwilę na korzyść ogniwa przemówiła głównie cena,wymiary podobne moc również.

A teraz nasuneło mi się pytanie skoro nie ma małych palników jak to jarecki wczesniej napisał to co jest w ogniwie montowane skoro piec ma 10kw?I niby poparte badaniami?Jak przyjdzie piec muszę to sprawdzić w DTR

Edytowane przez Delphion1

Mi instalator powiedział ,że kocioł nie da rady ,że zakup do dupy itp.Nie brałem tego co mi polecił (wtedy bym już nic do kotłowni poza piecem nie zmieścił.

Teraz wszedł piec i 650 zworkowanego opału,regał,hydrofor i jeszcze jest miejsce na zapalenie papierosa i wypicie browarka :D

A piec hmm...jestem zawiedziony bo mysałem ,że będzie więcej roboty przy nim.

Mój Teść z zawodu ciepłownik po obejrzeniu pieca zmienił zdanie na temat pieców i teraz też kupuje malucha z ogniwa.

Nie naciskałem na zakup rbr bo to jego decyzja a ja bedę miał wkońcu na żywo porównanie już za 2 tyg :)

Wtedy się przekonam kto kupił lepiej ?

Ja z mojego "mercedesa"(tam mi go małżonka nazwała)jestem zadowolony.

Kolega kupił piec do podobnego domku 25kw Spyra po 3 latach spawanie a piec jak krowa wielki .Obejrzałem i powiedziałem nie mimo iż wcześniej strasznie zachwalał.

Zapewne znajdzie się i parę w końcu osób niezadowolonych z rbr-a ale jak na razie takich na forum jeszcze nie ma wiec o czyms to świadczyć musi,prawda?

Powiedzenie "małe jest piekne" w tym przypadku powinno brzmieć "małe jest wielkie"

Nie wiem jak u konkurencji będzie to wyglądać ale juz niedługo porównam i się uwagami podzielę.Może mój przegra to porównanie kto wie?

Na te chwilę na korzyść ogniwa przemówiła głównie cena,wymiary podobne moc również.

A teraz nasuneło mi się pytanie skoro nie ma małych palników jak to jarecki wczesniej napisał to co jest w ogniwie montowane skoro piec ma 10kw?I niby poparte badaniami?Jak przyjdzie piec muszę to sprawdzić w DTR

No to fajnie, że będziesz miał możliwość porównania na żywo, a opał teściu ma taki sam ?

Panowie to że kocioł się komuś rozciekł to też rzecz która może trafić się w RBR i też był taki przypadek o którym piszę i się tego nie wstydzę choć nie był kupiony u mnie.

Może się trafić coś na blasze, spawacz miał gorszy dzień, zawijan_2 to tak tł€maczył w przypadku kolegi VERBa.

Ja to też rozumiem, może się trafić zakała w najlepszej rodzinie.

Ważne jest jednak to jak producent podejdzie do tego tematu.

Jak było z VERBem opisał to dość dokładnie i jak dla mnie to niedopuszczalne.

Instalco choć mała firma, wysłała ekipę spod Ukraińskiej granicy pod Bydgoszcz który zawiozła i wymieniła kocioł na nowy z przeprosinami za zaistniałą sytuację.

I o czym Wy tu piszecie panowie detektywi.

No to fajnie, że będziesz miał możliwość porównania na żywo, a opał teściu ma taki sam ?

Jak go znam to kupi najlepszy możliwy :) Wtedy i ja sobie od niego z kilka worków pozycze żeby porównanie było sprawiedliwe.

Z racji wykończeniówki musiałem na opale oszcżedzić i kupiłem czeczota 25 jak trzeba bedzie to ewentualnie dokupię cos lepszego na domieszkę ale liczę ,że bedzie ok.Sasiedzi chwalili czeczotka a miał na zapisy w składach ,więc kolejny raz sugeruje się "głosem ludu":P

Mój koszt na całą zimę 1k i powinno starczyć.Na koniec zeszłego testowałem retopal,piast23,piast25 i czeczot 25Ten ostatni najbardziej mi spasował w stosunku ceny do jakości.

Zapomniałem iż paliłem też czesiem 1 t ,wolę jednak miał mimo większego syfu.

W przyszłym sezonie zakupie coś zdrowszego dla malucha :).

Koledzy z forum może pamiętają ,że wahałem się pomiędzy niebieskim a zielonym teraz będę wiedział co zyskałem lub straciłem.Może porównanie pomoże innym niezdecydowanym.Obiecuję rzetelnie podejść do tematu z punktu widzenia użytkownika.

Może i filmik się nakręci? :D

Odpalenie niebieskiego przewidziane koniec października początek listopada o ile nic nie wypadnie.

Edytowane przez Delphion1

Gość Novy!
Panowie to że kocioł się komuś rozciekł to też rzecz która może trafić się w RBR i też był taki przypadek o którym piszę i się tego nie wstydzę choć nie był kupiony u mnie.

Może się trafić coś na blasze, spawacz miał gorszy dzień, zawijan_2 to tak tł€maczył w przypadku kolegi VERBa.

Ja to też rozumiem, może się trafić zakała w najlepszej rodzinie.

Ważne jest jednak to jak producent podejdzie do tego tematu.

Jak było z VERBem opisał to dość dokładnie i jak dla mnie to niedopuszczalne.

Instalco choć mała firma, wysłała ekipę spod Ukraińskiej granicy pod Bydgoszcz który zawiozła i wymieniła kocioł na nowy z przeprosinami za zaistniałą sytuację.

I o czym Wy tu piszecie panowie detektywi.

Nie chodzi o to,że "się rozciekł",tylko właśnie o reakcję firmy.