Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Chyba jednak przyda sie inne forum z bezstronnym moderatorem ktory wytnie smieci i pozostawi konkrety nawet jesli wskazuja na pewne potwierdzone wady produktu.

Tak idź na nowe forum pisz posty na pół strony i zaproś tam Arturo po tygodniu będziesz miał 20stron wszystko rzeczowo i na temat:no:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie.

Co by wam troszeczkę oczyścić temat, zadam pytanie.

Przy obecnej pogodzie, w dzień ciepło, w nocy zimnawo okolice 4deg, lub niżej, w wewnętrznej metalowej części komina, łączącego piec z kominem ceramicznym, skrapla się brunatna ciecz, raczej niewielkie ilości.

Rura łącząca piec to metalowa fi120 długość ok 1,5m, a ceramiczny fi200 >9m.

Jadę na grupowym na 8kw, https://esterownik.pl/sterownik/3125 , i zapewne jest to efekt delikatnego prowadzenia pieca??

Acha, tryb lato przez dzień, tryb zima na noc.

Gość Novy!
Witajcie.

Przy obecnej pogodzie, w dzień ciepło, w nocy zimnawo okolice 4deg, lub niżej, w wewnętrznej metalowej części komina, łączącego piec z kominem ceramicznym, skrapla się brunatna ciecz, raczej niewielkie ilości.

Kolego przy Twojej obecnej temp.spalin...było by dziwne, gdyby tej cieczy właśnie tam nie było :)

Witajcie.

Rura łącząca piec to metalowa fi120 długość ok 1,5m, a ceramiczny fi200 >9m.

Jadę na grupowym na 8kw, https://esterownik.pl/sterownik/3125 , i zapewne jest to efekt delikatnego prowadzenia pieca??

Acha, tryb lato przez dzień, tryb zima na noc.

Czujnik spalin masz źle skalibrowany. Temperatura wody wyższa od temp. spalin?

A troszkę więcej dmuchnij , bo komin zgnije.

Gość Arturo72

zobaczymy ile zje w mrozy , wentylację puszczę na min i się okaże :) (na 25% głowe urywa pod anemostatem)

??

Mierzyłeś wydajności na poszczególnych anemostatach ?

U mnie przy największej wydajności z anemostatu w salonie gdzie jest 90m3/h(reku na max czyli 300m3/h) czuć powiew ale do urywania głowy daleko a Ty piszesz o wydajności 25% ?

To co tu jeszcze robisz jak jesteś już oświecony do końca.

Drugi rok szukasz dziury w całym.

Ja w ogóle bym ci tego kotła nie sprzedał do takiej przekombinowanej, przeinwestowanej instalacji.

Tam wszyscy będą winni a pewnie głównie zwalisz to na piec bo Tobie się coś przyśniło w nocy i przelałeś to na papier, oby nie na dom.

Już współczuję temu kto ci ten kocioł sprzeda, tylko żebyś nie trafił na cwańszego od siebie.

Do ciebie nie dzwoniłem gdy kupowałem kocioł bo to samo już pisałeś z dwa lata temu jak dopytywałem się o urządzenie kotłowni i sterowanie ecoalem. Schemat jest przez to przekombinowany bo na forum nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi że to będzie działać prawidłowo i zawsze mogę przy takiej konfiguracji otworzyć zawór 4D i sterować zaworami termostatycznymi lub otworzyć zawory termostatyczne, a sterować 4D. Dwie pompy są po to aby się nie okazało w czasie pracy że jedna to za mało i niektóre obwody słabo grzeją i zawszę mogę zmniejszyć im moc na minimalną. Jak się policzy koszty urządzeń to cena wcale nie jest wyższa przy uwzględnieniu przy mniej skomplikowanym schemacie i kilku wizytach hydraulika i kosztach związanych z przerabianiem instalacji. Jak wszystko zostanie podłączone to na pewno o tym przeczytasz na forum (widzę że dużo poświęciłeś czasu na sprawdzanie moich zapisów szkoda że nic na temat tego schematu nie napisałeś tylko z góry go skreślasz, chyba że to już za trudne dla ciebie).

Witam,

jestem tu nowy, 2 m-ce temu kupiłem od Pana Wieśka RBR Ekouniwersal 11 kW którego tu serdecznie pozdrawiam (piszę na forum bo nie chcę chłopu znowu truć przez telefon - ile można :) ).

Piec odpaliłem 12 dni temu, na poczatku były problemy z wyłaczająca się pompą podłogówki której sterowanie nie do końca dobrze ustawiliśmy z hydraulikiem, od pierwszego rozpalenia przez 4 dni spaliłem 100 kg groszku z kopalni Kazimierz - Juliusz i po tych 4 dniach musiałem się posiłkować wyrobem "węglopodobnym" ze składów węgla. Było tyle spieków że szkoda gadać, parę razy zmieniałem korektę dmuchawy. Węgiel się skończył i wróciłem doKazimierza Juliusza, generalnie piec chodzi ok, chałupa się wygrzewa ale mam jeden problem: po 2 dniach palenia popielnik jest pełny ale połowa jego zawartości to szary popiół a druga połowa to niedopalony węgiel. Mam wrażenie że od strony podajnika węgla jest mniej i lepiej się dopala a z drugiej strony już niekoniecznie. Jak patrzę dziś na palenisko to mam wrażenie że parę godzin po pierwszym odpaleniu płomień był większy a węgla było dookoła palnika tyle samo, spalał się równomiernie i w szufladdzie był w 80 % sam popiół.

Jednym słowem - coś jest nie tak. Poradźcie mi bo na budowę mam kawałek drogi, czasu mało, szuflada w piecu raczej obszerna nie jest a mi nie uśmiecha się jej opróżnianie z resztek węgla co 36 godzin!

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam.

Witam,

jestem tu nowy, 2 m-ce temu kupiłem od Pana Wieśka RBR Ekouniwersal 11 kW którego tu serdecznie pozdrawiam (piszę na forum bo nie chcę chłopu znowu truć przez telefon - ile można :) ).

Piec odpaliłem 12 dni temu, na poczatku były problemy z wyłaczająca się pompą podłogówki której sterowanie nie do końca dobrze ustawiliśmy z hydraulikiem, od pierwszego rozpalenia przez 4 dni spaliłem 100 kg groszku z kopalni Kazimierz - Juliusz i po tych 4 dniach musiałem się posiłkować wyrobem "węglopodobnym" ze składów węgla. Było tyle spieków że szkoda gadać, parę razy zmieniałem korektę dmuchawy. Węgiel się skończył i wróciłem doKazimierza Juliusza, generalnie piec chodzi ok, chałupa się wygrzewa ale mam jeden problem: po 2 dniach palenia popielnik jest pełny ale połowa jego zawartości to szary popiół a druga połowa to niedopalony węgiel. Mam wrażenie że od strony podajnika węgla jest mniej i lepiej się dopala a z drugiej strony już niekoniecznie. Jak patrzę dziś na palenisko to mam wrażenie że parę godzin po pierwszym odpaleniu płomień był większy a węgla było dookoła palnika tyle samo, spalał się równomiernie i w szufladdzie był w 80 % sam popiół.

Jednym słowem - coś jest nie tak. Poradźcie mi bo na budowę mam kawałek drogi, czasu mało, szuflada w piecu raczej obszerna nie jest a mi nie uśmiecha się jej opróżnianie z resztek węgla co 36 godzin!

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam.

Pomógłby dostep do sterownika podłącz piec do neta i daj link do stera.

Korona jest szczelnie umocowana?

Jak nie możesz podłączyć stera do neta to zrób zdjęcia.

Podejrzyj ustawienia kolegów z forum i ustaw podobnie a potem bedziesz mieszał lub ustaw ecoal-automat i wtedy obserwuj.

Tylko nie zaglądaj co chwilke daj sterownikowi czas.

Ja bym sprawdził koronę bo to chyba najbardziej prawdopodobny problem ale niech sie wypowiedzą fachowcy lub osoby które miały podobny problem.

Co do szuflady to faktycznie mała ,ale nic się nie przejmuj ,nawet jak popiół do korony dojdzie to nie tragedia.:) Później łopatką trzeba wybrać.

Edytowane przez Delphion1

Minertu, wydaje się, że RBR przyjdzie do mnie wcześniej, jeźeli z niego tak zły kocioł, to moźe mniej kupujących. :lol2::lol2::lol2:

Nie przyjedzie. Chętnych jest tyle, że nawet gdy odpuszczą producent ma co robić. I nikt nie pyta o certyfikat nikomu nir potrzebny . Patrzą na to jak innym piecyki hulają.

Na opinie zadowolonych. O dziwo nikt o niego nie pyta.

Nie przyjedzie. Chętnych jest tyle, że nawet gdy odpuszczą producent ma co robić. I nikt nie pyta o certyfikat nikomu nir potrzebny . Patrzą na to jak innym piecyki hulają.

Na opinie zadowolonych. O dziwo nikt o niego nie pyta.

O niego mam na myśli certyfikat nikomu nie potrzebny.