Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minertu, wydaje się, że RBR przyjdzie do mnie wcześniej, jeźeli z niego tak zły kocioł, to moźe mniej kupujących. :lol2::lol2::lol2:

Nie przyjedzie. Chętnych jest tyle, że nawet gdy odpuszczą producent ma co robić. I nikt nie pyta o certyfikat nikomu nir potrzebny . Patrzą na to jak innym piecyki hulają.

Na opinie zadowolonych. O dziwo nikt o niego nie pyta.

Nie przyjedzie. Chętnych jest tyle, że nawet gdy odpuszczą producent ma co robić. I nikt nie pyta o certyfikat nikomu nir potrzebny . Patrzą na to jak innym piecyki hulają.

O niego mam na myśli certyfikat nikomu nie potrzebny.

Gość Arturo72

Chętnych jest tyle, że nawet gdy odpuszczą producent ma co robić. I nikt nie pyta o certyfikat nikomu nir potrzebny . Patrzą na to jak innym piecyki hulają.

Z jednym się zgodzę i powtórzę,taki certyfikat to pic na wodę fotomontaż,obojętnie jakiego producenta by on dotyczył.

W przypadku palenia węgla to tylko marketing w czystej postaci i nic więcej.

Do drugiego mam negatywne odczucia,mianowicie,że ludzie nie kumają bazy jeśli chodzi o budowę domów,gdyż w nowych domach ekogroszek nie ma racji bytu ze względów technicznych jak i ekonomicznych.

Z tego co widzę paru ekogroszkowców już się o tym przekonało w praktyce :)

Węgiel tylko dla starych domów a w nowych należy się zakaz palenia tym g... ;)

Oby jak najszybciej wprowadzili ten zakaz,może wtedy ludzie szybciej dowiedzą i nauczą się jak budować dobre domy a nie tylko szałasy czy dachy nad głową ;)

Edytowane przez Arturo72

Z jednym się zgodzę i powtórzę,taki certyfikat to pic na wodę fotomontaż,obojętnie jakiego producenta by on dotyczył.

W przypadku palenia węgla to tylko marketing w czystej postaci i nic więcej.

Do drugiego mam negatywne odczucia,mianowicie,że ludzie nie kumają bazy jeśli chodzi o budowę domów,gdyż w nowych domach ekogroszek nie ma racji bytu ze względów technicznych jak i ekonomicznych.

Z tego co widzę paru ekogroszkowców już się o tym przekonało w praktyce :)

Węgiel tylko dla starych domów a w nowych należy się zakaz palenia tym g... ;)

Oby jak najszybciej wprowadzili ten zakaz,może wtedy ludzie szybciej dowiedzą i nauczą się jak budować dobre domy ;)

Nie zapominaj, że nie wszystkich stać na takie domy.

Panowie ja wcale nie muszę tu pisać choć za to zapłaciłem.

Są tacy którzy wożą się latami po forum bo to doradca albo osoba niby wysoka postawiona która spadła pod poziom mułu chęcią zysku.

Promują swoje towary czy produkty za free bo im to się z urzędu należy.

Czyli wg. administracji tego forum są dalej równi i równiejsi.

Nie o wiedzę czy jakieś badania tu chodzi, a co to każdy chyba się domyśla.

Już więcej żadnego profilu tu nie wykupię bo i po co ?

Lepiej chamstwem i bez kosztów dążyć do celu.

Porozmawiam sobie z niektórymi jako normalny użytkownik, jak dawniej tylko emisja mi się skończy, zapewniam

Marku, dziękuję za poradę ale sam widzisz co się dzieje i kto próbuje robić nam koło dupy.

Myślę że żaden producent ze znanych mi nie da tyle elastyczności klientowi.

Skoro ktoś kogoś zrobił w konia i ten ktoś czuje się oszukany to proponuje mu się oddanie towaru i zwrot jego wartości w całości, po co się ma z nim męczyć.

To nie bylo tak że jak się nie podoba to spadaj, tylko jeśli już czegoś nie wiedziałeś czy ktoś cię o czymś nie poinformował to zwróć towar i otrzymasz zwrot pięniędzy a nie marudzisz jak stara ciota i nie wiadomo o co mu chodzi albo jeszcze nie kupił a już jest nie zadowolony i chce reklamować, to po co tu włazi ?

Chyba ma jakiś cel ?

Producent nikomu łaski nie robi, produkując i sprzedając za waszym pośrednictwem produkt niezgodny z deklaracją i DTR. Brak certyfikatu może skutkować zwrotem produktu w każdym momencie i sądzę, że doskonale zdajecie sobie z tego sprawę. Jeśli sprzedawca (producent) nie przyjmie zwrotu dobrowolnie, to dostanie nakaz sądowy. I to jest pewnik, a nie żadna dobra wola czy łaska.

Może wielu z was użytkowników "reaktora kosmicznego" bardzo zapragnąć posiadanie tego jak to część z Was określiła "nikomu nie potrzebnego świstka papieru". Obyście się mylili. Parcie w kierunku EKO wymusi posiadanie certyfikatu, bo węglem to jeszcze dość długo będziecie palić i właśnie ten świstek będzie bardzo potrzebny, bo śmieciuchy takiego papierka nie dostaną.

A teraz może cie mnie zagryźć i siebie nawzajem, bo naga prawda zawsze wymusza agresję. Tak Panowie.:)

To się panowie rozpisaliście :) systematycznie śledzę forum, a w szególności ten wątek i z przykrością muszę stwierdzić, że zmarnowałem parę godzin swojego życia bo tyle naprodukowaliście postów.

Sezonu jeszcze nie rozpocząłem, najpewniej będzie to początek listopada. Wówczas pomęcze Was pytaniami, póki co obserwuję. Pozdrawiam

Tak jak kolega pisze, podłączaj do neta i zapodaj zdjęcia. Może za mocno dmuchasz, może korona nie uszczelniona a i na pewno dużo wilgoci w budynku to i spalanie duże, grzej i wietrz a spalanie będzie spadać. Ale zdjęcia by się przydały.

Do neta podłączę się za 2 m-ce. Korekte dmuchawy miałem na +2 bo wcześniej miałem sporo spieków popcornowych na ruskim węglu. Co to znaczy że korona nieuszczelniona? Przecież kocioł jest fabrycznie nowy? To że na początku jest duże spalanie jestm w stanie zaakceptować bo budynek jest nowy ale dlaczego w tak super zautomatyzowanym piecu jest tyle niedopalonego węgla?

Do neta podłączę się za 2 m-ce. Korekte dmuchawy miałem na +2 bo wcześniej miałem sporo spieków popcornowych na ruskim węglu. Co to znaczy że korona nieuszczelniona? Przecież kocioł jest fabrycznie nowy? To że na początku jest duże spalanie jestm w stanie zaakceptować bo budynek jest nowy ale dlaczego w tak super zautomatyzowanym piecu jest tyle niedopalonego węgla?
Wiele razy na tym wątku było pisane aby nawet nową koronę uszczelnić widać że niedokładnie czytałeś. Znasz nasze drogi i wiesz co to znaczy. Wygaś kocioł, uszczelń koronę a wtedy na pewno zobaczysz że się poprawiło. Jak jest prawidłowo uszczelniona korona to nie ma bata, cała korona się pali i nie ma możliwości aby jedna strona była niedopalona a na drugiej spieki.

A co kolego chciałeś oddać ?

Czy tak sobie tylko zarejestrowałeś nowe konto i chcesz sobie popisać ?

Piszę , abyś nie wpadał w hurraoptymizm i nie kreował w swoich postach teorii zamachu, nagonki i nie wiadomo czego jeszcze. Bawisz się w genialnego Maciarewicza - specjalistę od tego typu działań? Sprzedajesz dobry kocioł, ale papiery ma sfałszowane i do tego się odnieś, a nie jak piszesz "Czy tak sobie tylko zarejestrowałeś nowe konto i chcesz sobie popisać ?", bo jakie to ma znaczenie ? Kocioł 11kW , 17kW, 35kW nie ma i nigdy nie miał certyfikatu, a i dobrze wiesz ten 23kW po wielu modyfikacjach palnika od dawna ma certyfikat nie ważny. Sprawności kotłów także wyssane z palca, bo kotły nie mają żadnych badań. ZAPRZECZYSZ ? Nie masz ŻADNYCH ARGUMENTÓW, ani nikt na tym forum.

Wiele razy na tym wątku było pisane aby nawet nową koronę uszczelnić widać że niedokładnie czytałeś. Znasz nasze drogi i wiesz co to znaczy. Wygaś kocioł, uszczelń koronę a wtedy na pewno zobaczysz że się poprawiło. Jak jest prawidłowo uszczelniona korona to nie ma bata, cała korona się pali i nie ma możliwości aby jedna strona była niedopalona a na drugiej spieki.

Potwierdzam. Ja przy ostatniej przeróbce też postanowiłem to sprawdzić, niby korona siedziała dobrze ale chciałem przed sezonem być na 100 % pewny że jest ok. Wkleiłem ją na nowo, dodatkowo przesmarowałem sylikonem od wewnątrz miejsce styku korony i palnika i ku mojemu zdziwieniu musiałem obniżyć nadmuch.

Oprócz dmuchawy spróbój jeszcze zmniejszyć dawkę w podtrzymaniu i zwiększyć częstotliwość podawania, automat automatem ale trzeba go najpierw dobrze ustawić w zależności od paliwa i innych warunków, jak sie zmienia często paliwo to tak bywa i potrzebuje czasu aby się dostroić w tamtym roku miałem podobnie jak przeszedłem na Wieczorka i już miałem brać sie za ponowne uszczelnianie korony ale po czterech dniach się sam problem rozwiązał i cały sezon było ok. także czasami lenistwo się opłaca.:) Spokojnie daj mu trochę czasu nie wachluj drzwiczkami ale koronę możesz sobie uszczelnić przynajmniej będziesz miał pewność że to nie to

Widzisz kolego best-boyz to wszystko było napisane na ostatnich chyba 30 stronach.

O jakich modyfikacjach palnika piszesz w 23kW ?

Palniki idą fabryczne, bez żadnych modyfikacji.

Chcecie tylko powielać co stronę to samo.

W sumie zapytałem kilka stron wcześniej jak to jest że badania robi się na jednym palniku i sterowniku a później do kotła montuje się ze 3 czy 4 inne palniki i oferuje 8 czy 10 sterowań.

Też od najmądrzejszych odpowiedzi nie otrzymałem.

Widzisz kolego best-boyz to wszystko było napisane na ostatnich chyba 30 stronach.

O jakich modyfikacjach palnika piszesz w 23kW ?

Palniki idą fabryczne, bez żadnych modyfikacji.

Chcecie tylko powielać co stronę to samo.

W sumie zapytałem kilka stron wcześniej jak to jest że badania robi się na jednym palniku i sterowniku a później do kotła montuje się ze 3 czy 4 inne palniki i oferuje 8 czy 10 sterowań.

Też od najmądrzejszych odpowiedzi nie otrzymałem.

Kolego już pisałęm że taki kocioł nie ma ważnych badań, o ile sterownik z pid innemu z pid może być równy to zniana palnika już zmienia emisyjności. Sami pisaliście że palnik ekoenrgi ulegl wielu modyfikacjom, nie wiemy jaki palnik był na testach sami wiecie że RBR był oferowany w z wieloma palnikami, chyba nie zaprzeczysz że zmiana palnika to istotna modyfikacja.

Poczekajmy wszyscy na badania !!! i dajmy se siana.

A sprzedawców proszę o czesciową zmianę podejścia na bardziej rzeczową - trzymajmy się prawdy i i nikt nie bedzie piany bić.

Edytowane przez kalio

Poczytaj sobie wstecz, tam masz wyjaśnione wszystko.

Jak chcesz wiedzieć więcej zadzwoń sobie do producenta.

Napisałem że nie jestem jego rzecznikiem.

Szkoda mi niedzieli na gadanie z Tobą.

Twój idol mnie nauczył fajnej rzeczy i zrobię tak jak i on.

Piszę co chcę, kiedy chcę i do kogo chcę.

Bardzo fajna furteczka.

Wpadam robię sobie zadymę a jak mnie pytają to udaję że nie widzę albo piszę że nie muszę czy nie chcę komuś odpowiadać, ewentualnie odpowiadam na co chcę.

Super sprawa.

To dlaczego są równi i równiejsi ?

nie rozmawiamy o innym tylko o RBR ja juz miałem inny, i się go pozbyłem.

Ale przyznam Ci racje jak coś ktoś zmienia w kotlach podmienia palniki to badania powienien powtórzyć.

zobacz na spis badań dla innych z eCalem

Tylko instalko przebadało w swojej historii 2 dwa kotły (25 i 23)

czemu nie ma w ofercie 25KW ????

Ps nigdzie nie znalazłem lub przoczyłem

Ruszt zastepczy jest żeliwny - a czy jest on w komplecie z kotłem ??

Moszesz mi podać wymiary komory rysztu awaryjnego w 11 i 17

Edytowane przez kalio