Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Ja powiem tak,ster nie doprowadzi do tego aby woda się zagotowała,max temp jaką możesz na nim ustawić to 80stC ,sterownik dopuści do temp 90stC jak ja przekroczy wyłącza się dmuchawa,podajnik a uruchamiają pompy.

Ja mam zwykły zawór bezpieczeństwa na spuście wody z kotła,w razie czego się otworzy i woda wylatując wychłodzi kocioł wodą z powrotu ,to tyle na ten temat.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Od wczoraj jestem posiadaczem RBR Ekouniwersal 23KW

Moje pierwsze spostrzeżenia

+ zamontowany zawór schładzający przez Instalco

+ dobrze zabezpieczony piec na palecie

+ piec ogólnie wygląda na solidny

+ nawet spora komora do palenia awaryjnego ( zaznaczam że nie mam porównania z innymi )

pierwszy efekt psują

- resztki elektrod i luźne odpryski po spawach w popielniku i komorze

- pobrudzony sterownik

- dodatki w pudełku prosto ze spawalni

- nie przepłukany dobrze piec, okruchy spawalnicze w otworze na zawór spustowy

Szkoda że firmy nie zwracają uwagi na takie drobiazgi

a wystarczyło poświęcić 15min aby sprawdzić, wyczyścić kocioł, dodatki umieścić w ładnym czystym pudełku...

Bo potem klient przy odbiorze jest trochę zawiedziony w końcu wydaje trochę kasy na zakup.

Za tydzień prawdopodobnie uruchomienie a od września chyba zacznę już sezon grzewczy i wtedy zobaczymy czy będę zadowolony

z tego kociołka i duetu ecoal+burner-s

No i być może rozpowszechnię ten kocioł u mnie w okolicy bo spodobał się wczoraj moim znajomym którzy też planują zakup kotła, a byli zdecydowani już na sasa

• 2 weeks później...

Witam,

widziałem ten kocioł w hurtowni , oglądałem też Skamp-a premium. Moce te same, jednak skamp sprawia wrażenie dużo masywniejszego. Ciekawe czy oba mają faktycznie te 17 kw w praktyce, czy też tylko na papierze. Paleniska awaryjne w obu kotłach małe i nieporęczne. Sterowanie Skampa podobno ma możliwość ręcznych korekcji, w RBR - ecoal na pełnym automacie. Ciekawe które rozwiązanie bardziej się sprawdza.

Do zakupu kotła mam jeszcze jakiś miesiąc - dwa, zastanawiam się też nad Sztokerem. Może ktoś coś podpowie.

Pozdrawiam

Witam,

widziałem ten kocioł w hurtowni , oglądałem też Skamp-a premium. Moce te same, jednak skamp sprawia wrażenie dużo masywniejszego. Ciekawe czy oba mają faktycznie te 17 kw w praktyce, czy też tylko na papierze. Paleniska awaryjne w obu kotłach małe i nieporęczne. Sterowanie Skampa podobno ma możliwość ręcznych korekcji, w RBR - ecoal na pełnym automacie. Ciekawe które rozwiązanie bardziej się sprawdza.

Do zakupu kotła mam jeszcze jakiś miesiąc - dwa, zastanawiam się też nad Sztokerem. Może ktoś coś podpowie.

Pozdrawiam

W sprawie tego postu i konstrukcji Skam-P odpowiedzi udzieliłem w tym miejscu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=4863857&viewfull=1#post4863857

Też cały czas myślałem nad 17KW bo to tylko niby 170 użytkowej ( dodatkowo doszło do użytkowej pomieszczenie nad garażem )

ale w sumie wyszło niecałe 180m2 podłogówki + grzejniki + ogrzewany garażu i składzik + 220l cwu.

Rozmawiałem też z jedna osobą która ma kocioł 17KW i podobnej wielkości dom oraz podobny układ hydrauliki i

mówiła że czasami w zimę to było trochę za mało te 17KW.

Ja planuje też palenie gorszej jakości opałem więc suma sumarum zdecydowałem się na te 23KW mam nadzieje że nie będę żałował.

• 2 weeks później...

Chciałbym uczulić przyszłych nabywców kotłów z sterownikiem eCoal (nie tylko Ogniwo) aby uświadomili instalatorów o tym ,że czujnik powrotu ma być zainstalowany na końcu wszystkich powrotów,wystarczy ok 15cm rurki przed wlotem do kotła aby na niej umiejscowić czujnik powrotu.Właśnie dziś wróciłem od nabywcy Ogniwa eko +

i muszę stwierdzić,że instalatorzy nie wiedzą do czego służy czujnik powrotu i gdzie ma być zamontowany.Co najgorsze na przeróbki mało kto się decyduje a ma to wpływ na odczyt temperatur i pracę sterownika.

Dziś minęło 48h od czasu odpalenia mojego RBR-ka

Przez pierwsze 8h chodziła podłogówka i grzejniki

potem już sama podłogówka . w tym czasie piecyk spalił mi ok 50kg ekogroszku Pieklorz

i 30kg miału. Wyrzuciłem półtorej szuflady popiołu. W popiele znajdowało się trochę spieków

Obecnie zasypałem 100kg i nadal trwa wygrzewanie podłogówki

W domu sauna :)

Na każdym z obiegów przepływ 1,5l/s

Piecyk nigdzie nie dymi jedynie przy wsypywaniu miału troszkę dymu uchodzi z zasobnika.

Edytowane przez Gelo_26

Dziś minęło 48h od czasu odpalenia mojego RBR-ka

Przez pierwsze 8h chodziła podłogówka i grzejniki

potem już sama podłogówka . w tym czasie piecyk spalił mi ok 50kg ekogroszku Pieklorz

i 30kg miału. Wyrzuciłem półtorej szuflady popiołu. W popiele znajdowało się trochę spieków

Obecnie zasypałem 100kg i nadal trwa wygrzewanie podłogówki

W domu sauna :)

Na każdym z obiegów przepływ 1,5l/s

Piecyk nigdzie nie dymi jedynie przy wsypywaniu miału troszkę dymu uchodzi z zasobnika.

Fajnie,że ktoś w końcu cokolwiek pisze.

Spieki to nie efekt spalania lecz jakość spalanego węgla.

To nie dym lecz drobniutki pył unoszący się przy zasypywaniu kotła.

Napisz proszę jakim miałem palisz i jakie wrażenia z pracy kotła.Wiem, sezon jeszcze się nie zaczął :)

Opinie są ważne czy to dobre,czy też złe.

Miał to podobno z kopalni boberek, ponoć wysokokaloryczny 25KJ i pali się nim ok.

Ale jak miałem ustawioną podłogówkę na 50C to łyknęło mi 90kg miału w 24h :) ale wiadomo wszystko

się musi wygrzać. Popiołu miałem z tego dwie szuflady i łopatę

Na razie ciężko coś więcej napisać bo to tylko wygrzewanie podłogówki i nijak to się ma do późniejszego

grzania ale na razie jestem zadowolony z tego pieca

Ale wku...wia mnie jedna rzecz otóż ma on na wierzchy pokrycie z blachy polerowanej która była zabezpieczona folią

i w firmie instalco jak przyklejali poglądowy schemat instalacji to ktoś nożykiem wyciął tą folię i teraz mam takie piękne rysy w kształcie prostokąta na tej świecącej blasze :) - wiem kotłownia to nie salon :)