Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli co już dzisiaj zaczniesz ? Tak gorliwie jak tutaj ?

Tak wszystkich pozamykać

Co z tym potwierdzeniem że "certyfikat na znak bezpieczeństwa ekologicznego" opracowany i wdrożony przez IPCHW jest obowiązkowy dla każdego wyprodukowanego kotła w Polsce ?

Nie jest taki certyfiakt obowiązkowy, natomiast zgodność z normą PN-EN 303-5:2012 JUŻ TAK

I skąd wiesz że jest ważny bezterminowo ? Wcześniej gdzieś było info że jest ważny tylko 3 lata ? Jak tak To konkurencji też się skończył ... ;) Wiem bo sprawdzałem i to nie jednego producenta jak Ty.

Na świadectwie jest napisane:

"Świadectwo traci ważność w przypadku zmian w procesie produkcji wpływających na wskaźniki emisyjności lub sprawności kotła"

Zapis nad samymi pieczątkami

Pobrałem jak to się mówi jak już było po ptakach, po tym jak przeczytałem o braku certyfikatu na forum, oczywiści pobrałem też wtedy DTR-kę i skany stron Instalco.

Uwierz mi ,że te certyfikaty to są dla tych co starają się o dofinansowanie z UE a dokładnie z funduszu ekologicznego gdzie UE daje kasę , jak budujesz nowy dom to figę z makiem dostaniesz.Więc się pytam po co one są?

Tak wszystkich pozamykać

Nie jest taki certyfiakt obowiązkowy, natomiast zgodność z normą PN-EN 303-5:2012 JUŻ TAK

Na świadectwie jest napisane:

"Świadectwo traci ważność w przypadku zmian w procesie produkcji wpływających na wskaźniki emisyjności lub sprawności kotła"

Zapis nad samymi pieczątkami

To odpowiem ci tu i teraz ,że na obecną chwilę nikt nie powinien go (certyfikatu) mieć.

Uwierz mi ,że te certyfikaty to są dla tych co starają się o dofinansowanie z UE a dokładnie z funduszu ekologicznego gdzie UE daje kasę , jak budujesz nowy dom to figę z makiem dostaniesz.Więc się pytam po co one są?

Nie staram się o żadne dofinansowanie, jak piec będzie OK (nie rozwali mi komina i nie będzie ekonomicznie odstawał od podobnych na rynku) i ten certyfikat nie będzie mi nigdy do niczego nie potrzebny to nie będę żadnych problemów robił, tak czy inaczej niedosyt zostaje że czuje się oszukany.

Nie staram się o żadne dofinansowanie, jak piec będzie OK (nie rozwali mi komina i nie będzie ekonomicznie odstawał od podobnych na rynku) i ten certyfikat nie będzie mi nigdy do niczego nie potrzebny to nie będę żadnych problemów robił, tak czy inaczej niedosyt zostaje że czuje się oszukany.

Oszukany przez coś co na dzień dzisiejszy nie ma sensu?

Sorki ma sens ale nie powinno się zaczynać od kotłów.

Edytowane przez minertu

Zawijan

Jeszcze raz kto kontroluje te badanie - w sensie formalnym czy dany kocioł je posiada czy też nie

A jakie to ma znaczenie czy ktoś kontroluje, czy nie kontroluje.

Kupiliśmy kotły z certyfikatem (badaniami) w/g zapewnień producenta kotła, a faktycznie nigdy takich badań kotły nie miały 11 i 17kW). Czy ten oczywisty fakt tak trudno zrozumieć ?????

Wątek założył ferdek77 po to by cyt "użytkownicy kotlów Rbr z firmy Instalco, mieli gdzie, dzielić się uwagami z zakresu szeroko rozumianej obsługi i wrażeń z użytkowania" tak więc w tym wątku będziemy pisać tylko i wyłącznie na ten temat to może jacyś użytkownicy faktycznie znajdą tu jeszcze pomoc i podzielą się swoimi uwagami.

Zaprowadzimy więc trochę porządku i dyscypliny :

1. Jak znajdę chwilkę czasu to przynajmniej z ostatnich 10 stron postaram się pousuwać posty nie na temat,

2. Za używanie wulgarnego słownictwa (skrótów tego słownictwa), pisanie nie na temat i zaśmiecanie wątku itp. itd. użytkownicy będą zbanowani niezależnie od tego czy mają profil płatny czy zwykły i kim tam sobie są,

3. Gdy powyższe proste posunięcia nie przyniosą poprawy to wątek zostanie zamknięty:

Nie wiem na co to miał być dowód, ale Budynek firmy INSTALCO to jet ten podłużny ze spłaszczonym dachem w głębi za drzewami, niestety wóz google tam nie zajechał. Byłem to wiem:yes:

Witam wreszcie cię znalazłem na forum ,dla przypomnienia byłeś u mnie w domu przed zakupem rbr.Odpowiedz jak po zmianie ustawień chodzi kociołek.Z tą koroną to się wstrzymaj u mnie się trzyma jak przyspawana i jest szczelna najpierw popróbuj z ustawieniami.zdejmowanie korony to ostateczność.

Z ciekawości spytam ile płaciłeś za groszek "K.Juliusz" i gdzie go kupowałeś .Tak jak ci wspominałem ja cały węgiel kupiłem przez net. Z lokalnych dostawców najlepsze wrażenie sprawił na mnie skład w Przecławiu k/Brzezin.

Ciekaw jestem ile lat może wytrzymać prawidłowo użytkowany rbr może odezwią sie tu najstarsi użytkownicy tych kotłów

Wczoraj zmienilem z automatu na grupowe. Zaczalem od nadmuchu 40 % dla 8kW, ale histogram pokazal, ze za duzy nadmuch byl. Jeszcze wczoraj wieczorem zmniejszylem na 38%, slupki histogramu przeszly bardziej na srodek, ale dzis zauwazylem, ze temperatura spalin jest znacznie wyzsza od temp c.o. ( pila ma za duze zeby ;) ). Zmniejszylem jeszcze bardziej do 36% (taki nadmuch byl wczesniej na automacie- do niedzieli rano wlacznie). Czy dobrze rozumuje, ze za mocno wialo i zbyt wiele w komin. Niestety wszystko robie teraz na odleglosc, podpierajac sie wykresami i histogramem. Popiol sprawdze dopiero pod koniec tygodnia. Prosze bardziej doswiadczonych kolegow o spojrzenie na moj sterownik i sugestie, co jeszcze mozna zmienic?

@ gmaj22

ja Ci nie pomogę, bo sam mam kilka pytań, min. do Ciebie

Masz niską ( względnie ) temp. na kotle, czy w związku z tym nie ma zbędnego zasyfienia w kotle?

( ja palę jeszcze czesiem, który brudzi, ale wydaje mi się, że większe dmuchanie już jest zbędne, chociaż troszkę czarnego puszku się pojawia. Temat zostawiam do przejścia na Kazika Juliusza, a i przy okazji pewnie się ochłodzi, więc odbiór będzie inny )

@ gmaj22

ja Ci nie pomogę, bo sam mam kilka pytań, min. do Ciebie

Masz niską ( względnie ) temp. na kotle, czy w związku z tym nie ma zbędnego zasyfienia w kotle?

Na to pytanie odpowiem, kiedy bede w kotlowni, nie wczesniej jednak niz w sobote. Temperatura na kotle ustawiana jest wg programatora pogodowego, wiec ostatnio zadana nie przekraczala 50 C. Kiedy palilem w automacie, temp. na kotle byla przebijana o 5 C ( automat tak ma:) ) i wtedy przekraczala 50 C przy temp. spalin pomiedzy 70 C a 80 C.

Napisałeś, że RBR-y zostały zgłoszone do badań w Łodzi.

Mam takie pytanie:

Do jakich badań zostały zgłoszone? Do tych dobrowolnych, czy do tych obowiązkowych?

Dlaczego te pytania zadajesz mnie?

Firma INSTALCO ma swoją stronę,są tam dane kontaktowe,wystarczy zadzwonić i się zapytać.

Zrób dokładniejsze zdjęcie popiołu bo chyba tam niedopał widać.

A czujniki owszem warto podłączyć, nie po to są w zestawie, żeby leżały w kartoniku ;)

Dołączam nowe zdjęcia. Co można zmienić żeby nie było takich niedopałów?

DSC_0017.jpgDSC_00181.jpg

DSC_0016.jpg

Edytowane przez kowal1978