Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Panowie mam rbr 23 już u siebie od środy dziś prawdopodobnie będzie rozruch pracował będzie ze solarami mam pytanie czy przewody od czujników mogą być łączone, odległość między piecem domem to 27 m a zasobnikiem 34m łączenia mają być dwa i jaki przekrój kabla czy można połączyć skrętką . Zakup i kontakt z panem DANIELEM super POLECAM

Można połączyć skrętką . Jeśli przewody będą łączone trzeba porządnie zabezpieczyć miejsca połączeń żeby nie dostała się wilgoć. Przewód 2x0,5mm2 wystarczy.

Trzeba pamiętać o skalibrowaniu czujników.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mirku mówiłem ci również że 2 X 0,25mm2 ale nie grubszy niż 2 x 0,5
Ja na jego miejscu to puściłbym 4x0,5 lub 6x0,5 czyli w zapasie 2 lub 4 kable zapasowe. Od przybytku głowa nie boli a przydać się może. Duża różnica w cenie nie jest a może kiedyś jeszcze jakiś czujnik podłączy?

Zbyszku miałem na myśli jedną parę. Kotłownia jest daleko oddalona to trzeba kilka par. Mirek wspominał coś o skrętce także żyły nie będą za grube.
Będą w sam raz. U mnie od sterownika do najdalszego punktu z czujnikiem jest około 30 m kabla i też 0,5 i zdaje egzamin.

A czemu nie rozpalasz grila? Tylko siedzisz przy kompie?

Zaraz wzniecimy jakiś Ogień :)

U mnie w kociołku cały czas wzniecony, a tak swoją drogą to ten czas podtrzymania mógłby być dłuższy niż te 120min.

Wczoraj otworzyłem sezon grillowy to dzisiaj tylko dorzuciłem i dalej się pali. A też się piecze i już się schłodziło http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gif

Witam, forumowiczów.

Po wielu godzinach studiowania tematu kotłów na paliwo stałe mój wybór skłania się ku

Rbr Ekouniversal.

Ale chciałbym dokonać zakupu wraz z montażem w jednym miejscu.

Pytanie czy mógłbym dostać kontakt do kompetentnej osoby we Wrocławiu.

Takiej z którą mógłbym najpierw ustalić szczegóły doboru mocy kotla, rozwiazania zagadnienia c.w.u.

a nastepnie zlecić jej wykonanie uzgodnionego rozwiazania.

Z góry dziekuję

Witam, forumowiczów.

Po wielu godzinach studiowania tematu kotłów na paliwo stałe mój wybór skłania się ku

Rbr Ekouniversal.

Ale chciałbym dokonać zakupu wraz z montażem w jednym miejscu.

Pytanie czy mógłbym dostać kontakt do kompetentnej osoby we Wrocławiu.

Takiej z którą mógłbym najpierw ustalić szczegóły doboru mocy kotla, rozwiazania zagadnienia c.w.u.

a nastepnie zlecić jej wykonanie uzgodnionego rozwiazania.

Z góry dziekuję

Trudność polega (moje zdanie) na tym że takich firm jest mało które sprzedają i zakładają instalację. Więcej jest takich co sprzedają i tylko podłączają sam piec.

Jeszcze jedno dla rozjaśnienia tej propozycji dla osób zainteresowanych (ja taką nie jestem :) )

Podaj jeszcze czy to ma być w nowo budowanym budynku, czy tylko poprawa starego systemu grzejnego.

Więcej osób na tym forum jest ze względu na piec a nie instalacji chociaż i takie tematy się tu przewijają.

Najlepszym rozwiązaniem dla ciebie byłoby abyś sobie sam naszkicował to co chciałbyś mieć, podał na forum do oceny a potem wymagał tego od instalatora. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo że w instalacji będą błędy. Na taki układ powinieneś liczyć.

Nie twierdzę że nie znajdziesz takiej firmy, ale tak zawsze wiesz wcześniej co będziesz miał i czego się spodziewać.

Ja ze swojej strony mogę napisać tylko tyle że jak wybierzesz ten kociołek to nie będziesz żałował.

Z tego co czytam na forum to w porównaniu do innych kotłów mam łatwiejsze czyszczenie (żadnego rozkręcania obudów), łatwiejszy zasyp węgla ( nie muszę wyłączać pieca, bo się z zasobnika nie kopci podczas zasypu), piec pracuje w niskiej mocy (bez zatykania jakichś kanałów), jest mały (gabaryt porównywany z innymi), nie trzeba jakiś dodatkowych deflektorów (można o nich poczytać).

Jak chodzi o mnie to ten piecyk mogę polecić, ale musisz wziąć pod uwagę że moje poparcie jest stronnicze, ja paliłem tylko w tym piecu, a z innymi nie miałem do czynienia, o nich tylko czytałem.

jakie paliwo się u was sprawdza podczas grzania cwu w okresie letnim w rbrkach? i jakie wam wychodzi spalanie na grzenie wody?

u mnie ekogroszek 25kg/7dni, miał 33kg/6dni temp wody 50C, zbiornik 220l.

To mój pierwszy sezon y grzaniem cwu i zastanawiam się czy to spalanie mieści się w normie

jakie paliwo się u was sprawdza podczas grzania cwu w okresie letnim w rbrkach? i jakie wam wychodzi spalanie na grzenie wody?

u mnie ekogroszek 25kg/7dni, miał 33kg/6dni temp wody 50C, zbiornik 220l.

To mój pierwszy sezon y grzaniem cwu i zastanawiam się czy to spalanie mieści się w normie

Tutaj będą różnice w spalaniu. Zależne to będzie od ilości osób oraz od wielkości zbiornika.

Twój wynik dla mnie wydaje się b.dobry. U mnie wychodzi więcej, ale to się okaże jak skończę zasobnik.

Trudność polega (moje zdanie) na tym że takich firm jest mało które sprzedają i zakładają instalację. Więcej jest takich co sprzedają i tylko podłączają sam piec.

Jeszcze jedno dla rozjaśnienia tej propozycji dla osób zainteresowanych (ja taką nie jestem :) )

Podaj jeszcze czy to ma być w nowo budowanym budynku, czy tylko poprawa starego systemu grzejnego.

Są takie firmy :)

Tutaj będą różnice w spalaniu. Zależne to będzie od ilości osób oraz od wielkości zbiornika.

Twój wynik dla mnie wydaje się b.dobry. U mnie wychodzi więcej, ale to się okaże jak skończę zasobnik.

Tak jak pisałem wcześniej, zasobnik skończony i teraz liczenie. 120kg węgla Jaret plus (karoka tak to się pisze?) poszło w komin. Wychodzi 8,5kg na dobę czyli około 7,3zł na dobę dla 6 dorosłych i troje dzieci. Utrzymywana temp. wody 49*C

Może być i tak :) ale dużo ci wychodzi spalanie.

Myślę że jeśli latem miałbyś zasilnie bojlera prosto z kotła to spalanie mogłoby spaść nawet o połowę.

Dla mnie to jest wystarczająco dobrze, tym bardziej że w czasie tych dni dogrzewałem jeszcze dom bo mi się dzieciaki rozchorowały. Zresztą tych dni takich typowo letnich w tym okresie u mnie nie było tak wiele. Dla mnie to wynik zadowalający 220 zł na miesiąc i mam co chcę. Jak naprawdę zrobi się lato to i ten wynik spadnie w dół.