Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

pytanie trochę z innej beczki, mam garaż oddalony od domu jakieś 6-7 metrów, jakbym tam wywalił piec to na jakiego rzędu straty na przesyle muszę się szykować? 10-15%?

I czy lepiej np puścić do garażu jeden grzejnik i ewentualnie sobie nim dogrzewać czy przenieść piec i wtedy on będzie robił za grzejnik? Ma ktoś coś w podobie? Komin w garażu 4m

Sąsiad, który mieszka 2 domy dalej ma w garażu oddalonym o kilka dobrych metrów wstawiony Defro. Jest hydraulikiem, 3 lata temu przed wprowadzeniem mówił mi, że zainwestuje z pompę ciepła powietrze + kominek. Chyba policzył wszystko bo wybrał piec z podajnikiem. Brak czasu powoduje, że nie mam kiedy podejść do niego i przyjrzeć się jego rozwiązaniu. Przydałaby się tam czyjaś wizyta ponieważ często widzę czarny dym wylatujący z jego komina. To jednak nie wina umiejscowienia kotła w garażu a bardzie nieumiejętność użytkownika w zakresie prowadzenia tego typu pieca.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no w porównaniu do śmieciucha to teraz nie wiem że mam piec w domu, nie śmierdzi, nie kopci, nie kurzy itp ale jeżeli straty nie byłyby duże to rozważę przeniesienie RBRa do garażu latem

w kotłowni przy śmieciuchu było chłodnawo a teraz mam regularnie 29-30 stopni a wszystko jest zaizolowane, to mi dało do myślenia, że może by tą energią z samego pieca garaż ogrzać

muszę zbadać dokładniej temat, czy dotychczasowe pompki to pociągną i jakie byłyby całkowite koszty tego zabiegu

W garażu potrzebna temperatura to max 15oC. Rurki przy kotle mam zaizolowane dość solidnie a i tak w kotłowni ok. 23oC ( dodatkowo otwarte drzwi z kotłowni do garażu, a w garażu grzejnik zakręcony).

Kocioł jest dość słabo wyizolowany, a szczególnie drzwiczki, może nie są gorące, ale jako dobry grzejnik są super (aż za bardzo grzeją).

Grzejnik możesz profilaktycznie podpiąć w garażu, lecz prawdopodobnie nie będziesz go użytkował.

Są w sprzedaży specjalne rury preizolowane do montażu w gruncie i dość elastyczne. Mam takie rury zamontowane w firmie i odległość budynku od kotłowni ok. 200mb. Jedna dodatkowa pompa Leszno załatwia problem dobrego obiegu wody w CO. Rurki przyłączeniowe w gruncie (chyba) PVC także są dodatkowo izolowane. Straty pewnie są, ale zbyt małe aby sobie tym zawracać głowę. Symbolu rur preizolowanych (podobne do węży ssących strażackich) niestety nie pamiętam, ale średnica ok 130mm.

Edytowane przez krzysztof7

Gość Novy!
Novy możesz zerknąć na mój piec odkręciłem zawór spalanie spadło zasyp się przesunął o 4 godziny nie wiem czy nie obniżyć temperaturę powrotu bo się często załącza mieszająca w zasadzie mi to nie przeszkadza ale czy tak może być

Kiedy wreszcie mi uwierzysz,że 4D to zbędny śmieć w instalacji ;)

Zaraz zerknę.

Gość Arturo72
Jakakolwiek kotłownia w domu to archaizm i same problemy.Kurz,pył,mniejszy czy większy hałas.Nie ma co się nawet zastanawiać.

Pozdrawiam

Jakikolwiek węgiel w nowym domu,na zewnątrz czy wewnątrz to archaizm i większy koszt budowy domu :)

Gość Novy!
... bo się często załącza mieszająca w zasadzie mi to nie przeszkadza ale czy tak może być

Tomek,podtrzymanie znacznie przebija zadaną CO.Pompa w trybie CWU+miesz odbiera temp z kotła i grzeje Ci wodę.Pytanie,czy masz ciepłej wody za dużo?Jeśli tak musisz skorygować podtrzymanie,wydłużyć czas postoju,ilość podań,czas pracy-tak aby nie przebijał tak zadanej-ale utrzymać ilość paliwa na palniku.Jak to zrobisz,wtedy podnieś temp włączenia CWU mieszającej.Najpierw 41deg,potem 42deg,tak aby minimalnie odbierała jedynie produkowany nadmiar ciepła w podtrzymaniu.I tyle.:)

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!
Jakikolwiek węgiel w nowym domu,na zewnątrz czy wewnątrz to archaizm i większy koszt budowy domu :)

Wiesz co,budowałem domy (elementy) w dwóch różnych klimatach ,zakładano tam różne źródła ciepła.W Polsce na pompy ciepła do ogrzewania domu,nie zdecydowałbym się -oczywiście póki co.Oglądałem taki dom,w zimie dogrzewanko kominkiem.Odpada.Kominek tak,ale jako miły i przyjemny element dekoracyjny -odpalany raz na jakiś czas.Ale nie jako" kotłownia w salonie".

BTW,nie za bardzo rozumiem Twoje nachalne,i męczące udowadnianie co jest lepsze,czy gorsze.uważasz,że zrobiłeś dobrze i oszczędnie to się ciesz.Jak sprzedajesz ten stuff...załóż płatny profil.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Novy!
add

Gość Arturo72
Wiesz co,budowałem domy (elementy) w dwóch różnych klimatach ,zakładano tam różne źródła ciepła.W Polsce na pompy ciepła do ogrzewania domu,nie zdecydowałbym się -oczywiście póki co.Oglądałem taki dom,w zimie dogrzewanko kominkiem.Odpada.Kominek tak,ale jako miły i przyjemny element dekoracyjny -odpalany raz na jakiś czas.Ale nie jako" kotłownia w salonie".

BTW,nie za bardzo rozumiem Twoje nachalne,i męczące udowadnianie co jest lepsze,czy gorsze.uważasz,że zrobiłeś dobrze i oszczędnie to się ciesz.Jak sprzedajesz ten stuff...załóż płatny profil.

Pozdrawiam.

A kto pisze o pompie ciepła ? To także nie ona decyduje o rachunkach za ogrzewanie,ona tylko dodatkowo obniza rachunki.

To dom jest najważniejszym elementem,który ma największy wpływ na to ile zapłacimy za ogrzewanie.

Stare domy mają problem ale przy nowobudowanych tylko zła wola lub nieznajomość tematu może być przyczyną syfu w domu :)

Domów nie sprzedaje,dwa palenia w kominku przez 2 miechy,339kWh na c.o+cwu przez 2 miechy,grzane tylko w I taryfie czyli ok.170zł.

Edytowane przez Arturo72

Tomek,podtrzymanie znacznie przebija zadaną CO.Pompa w trybie CWU+miesz odbiera temp z kotła i grzeje Ci wodę.Pytanie,czy masz ciepłej wody za dużo?Jeśli tak musisz skorygować podtrzymanie,wydłużyć czas postoju,ilość podań,czas pracy-tak aby nie przebijał tak zadanej-ale utrzymać ilość paliwa na palniku.Jak to zrobisz,wtedy podnieś temp włączenia CWU mieszającej.Najpierw 41deg,potem 42deg,tak aby minimalnie odbierała jedynie produkowany nadmiar ciepła w podtrzymaniu.I tyle.:)

temperatura wody może zostać tak jak jest to mi nie przeszkadza w tej chwili piec nie załącza się na potrzymaniu tylko normalna praca czas postoju podajnika mam ustawiony 110min

Gość Novy!
temperatura wody może zostać tak jak jest to mi nie przeszkadza w tej chwili piec nie załącza się na potrzymaniu tylko normalna praca czas postoju podajnika mam ustawiony 110min

Ok,teraz widzę,tryb lato mnie zmylił.Tomek,a spróbuj włączyc na kilka godzin CWU+miesz na stałe,podnieś po prostu temp włączenia.Jetem ciekaw pracy układu,czy przy stałym ciepłym powrocie się bardziej ustabilizuje.Póki grzejniki nie zaczną grzać(powrót będzie wtedy cieplejszy),można to sprawdzić :)

A kto pisze o pompie ciepła ? To także nie ona decyduje o rachunkach za ogrzewanie,ona tylko dodatkowo obniza rachunki.

To dom jest najważniejszym elementem,który ma największy wpływ na to ile zapłacimy za ogrzewanie.

Stare domy mają problem ale przy nowobudowanych tylko zła wola lub nieznajomość tematu może być przyczyną syfu w domu :)

Domów nie sprzedaje,dwa palenia w kominku przez 2 miechy,339kWh na c.o+cwu przez 2 miechy,grzane tylko w I taryfie czyli ok.170zł.

sory ale co ty bredzisz, jakie pompy ciepła, to jest temat o kotle na paliwo stałe i jeżeli ktoś tu zagląda to albo takowy ma albo ma zamiar kupić tylko nie wie jaki model

Ok,teraz widzę,tryb lato mnie zmylił.Tomek,a spróbuj włączyc na kilka godzin CWU+miesz na stałe,podnieś po prostu temp włączenia.Jetem ciekaw pracy układu,czy przy stałym ciepłym powrocie się bardziej ustabilizuje.Póki grzejniki nie zaczną grzać(powrót będzie wtedy cieplejszy),można to sprawdzić :)

ok zmieniłem w kalibracji czujnik temperatury CWU bo jak podniosę tem. CWU to i CO idzie do góry

Gość Novy!
ok zmieniłem w kalibracji czujnik temperatury CWU bo jak podniosę tem. CWU to i CO idzie do góry

Tomek,chyba się nie rozumiemy.Chciałem abyś spróbował stałego dogrzewania powrotu,poprzez podniesienie temp.włączenia pompy w trybie CWU+miesz.Chodzi o to by pracowała non stop i dogrzewała powrót.Tylko tyle.

Tomek,chyba się nie rozumiemy.Chciałem abyś spróbował stałego dogrzewania powrotu,poprzez podniesienie temp.włączenia pompy w trybie CWU+miesz.Chodzi o to by pracowała non stop i dogrzewała powrót.Tylko tyle.

może trochę przekombinowałem ale efekt osiągnięty teraz będzie pracować cały czas

Gość Novy!
może trochę przekombinowałem ale efekt osiągnięty teraz będzie pracować cały czas

Wystarczyło w zaawansowanych podnieść temp.włączenia CWU+miesz,podnieść -na maxa czyli na 60deg :) W takich obserwacjach układu potrzebne, są w miarę dokładne temp.podawane przez czujniki.Ja bym się nie bawił kalibracją.Niech pokazują co jest.Ale to Twoja sprawa. :)

Edytowane przez Novy!