Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Nie było pytania w takim razie, przyjęte do wiadomości.

Ale mam inne pytanie w tej kwestii czy producent esterownika przed wprowadzeniem algorytmów i nastaw bada to najpierw jak w rzeczywistosci te dwa elementy współpracują. Juz od jakiegoś czasu mamy piece o mniejszych pojemnościach i mocach a wybór nastaw pozostaje bez zmian wciąż jest to 15 kW, dla RBR 11 kW.

Pytam bo mam pewne wątpliwości nie potrafię pojąć dlaczego piec reaguje tak późno na informacje o temperaturach i potem dmucha tak, że temperatura zadana przebija o 12 st, generalnie u mnie odpalenie grzejników równało problemom z prowadzeniem pieca.. W tą zimę chciałbym zrobić próbę i prowadzić piec w takich warunkach jakby było zamieszkane tzn bedą musiały chodzić grzejniki i podłogówka a nie tak jak w ubiegłym roku tylko podłogówka, temperatury też będą odpowiednie.

Stąd moje pytania i wątpliwości oglądałem ubiegłej zimy pracę 17-tek i 11-tek, generalnie częściej problemy zgłaszają właściciele 11-tek odnoście temperatury spalin przebijania itp, pamiętam kolegę szczudło, gdzie wyglądało to podobnie jak u mnie.

Odpowiem ci krótko.Tak bada.Co do softu to kiedyś użytkownicy płakali,że kocioł za szybko reaguje na to co się dzieje z temperaturami.Naciskano aby to zmienić.

Teraz u ciebie jest na odwrót.

Moja propozycja,wgraj ostatni oficjalny soft z eCoal.pl 0.2.8.1 i będziesz miał to czego oczekujesz.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie krzyczą, zamiast zajać sie konkretami, podałem link do pieca koleżanki (https://esterownik.pl/remote/2326), i tylko info o zmianie softu, może "przejdę się" na wątek pieca z certyfikatem i wstawie kilka zdjeć jak sie piec z certyfikatem zachowuje?

Nie jestem moderatorem, ale jak jeszcze raz zobaczę przepychanki pomiedzy Panami (od tego macie PRIV) to zacznę odwiedzać 2 wątki na muratorze.

Nikogo nie strasze, odwdzięczę się za zaśmiecanie wątku którego nie da się juz czytać.

A co to za kocioł?

Jaką powierzchnię on ogrzewa?

Kto go dobierał?

Gość Novy!

Pytam bo mam pewne wątpliwości nie potrafię pojąć dlaczego piec reaguje tak późno na informacje o temperaturach i potem dmucha tak, że temperatura zadana przebija o 12 st, generalnie u mnie odpalenie grzejników równało problemom z prowadzeniem pieca.. W tą zimę chciałbym zrobić próbę i prowadzić piec w takich warunkach jakby było zamieszkane tzn bedą musiały chodzić grzejniki i podłogówka a nie tak jak w ubiegłym roku tylko podłogówka, temperatury też będą odpowiednie.

Stąd moje pytania i wątpliwości oglądałem ubiegłej zimy pracę 17-tek i 11-tek, generalnie częściej problemy zgłaszają właściciele 11-tek odnoście temperatury spalin przebijania itp, pamiętam kolegę szczudło, gdzie wyglądało to podobnie jak u mnie.

Nie chcę być złośliwy.Zimą będzie gorzej niż teraz.Obraziliście już tylu ludzi,że chyba nikt wam nie pomoże.Stracony czas na przepychanki,obrażanie innych.Niech sprzedawca pomoże.

Dobrej zabawy.

Pytałeś, czy stosowanie dyrektyw jest obowiązkowe. Potwierdziłem, że przepisy nie nakazują ich stosowania ale w praktyce dla małych firm ich stosowanie i potwierdzenie ich stosowania poprzez zbadane wyrobu jest obowiązkowe. Ale jeśli chcesz czekać...... Twoja decyzja.
I to mnie rozwala.Albo coś jest czarne albo białe.Albo jest obowiązek albo go nie ma.

Potwierdziłem, że przepisy nie nakazują ich stosowania ale w praktyce dla małych firm ich stosowanie i potwierdzenie ich stosowania poprzez zbadane wyrobu jest obowiązkowe.

No to jak ?

Są równi i równiejsi ?

Która firma to duża firma ?

Która firma to mała firma ?

Nie piszę tego złośliwie do Ciebie, ale jakoś tak dziwnie to brzmi.

Gość Novy!
Panowie krzyczą, zamiast zajać sie konkretami, podałem link do pieca koleżanki (https://esterownik.pl/remote/2326), i tylko info o zmianie softu, może "przejdę się" na wątek pieca z certyfikatem i wstawie kilka zdjeć jak sie piec z certyfikatem zachowuje?

.

Pisałem koledze gmaj22,że jeśli zawijan się nie podejmie pomocy(zabawka z jego stajni jest przecież)-to po aktualizacji softu postaram się pomóc ;)

A fotki i owszem,można zapodać.

Edytowane przez Novy!

Nie wiem co wyczytałem? Jakieś konkretniejsze pytanie proszę.

Nie napisałem że nie wiesz co wyczytałeś tylko zadałem pytanie gdzie? I chodzi mi o potwierdzenie w jakichś aktach prawnych. I zaznaczam że chodzi o badania emisji o które p. Z tak zabiega i bez których to badań nie można tego rozprowadzać tego na terenie RP.

Nie rozumiem dlaczego staracie się wyręczyć p. Z w odp?

Edytowane przez zbigmaz01

Gość Novy!
Ciebie tutaj i tak już nie ma.

Pytam jak to jest, a odpowiedź minertu, największego przecież pomocnika mówi sama za siebie, szczyt braku szacunku dla klienta, skoro ktoś pisze, że użytkownicy płakali itp to gdzie tutaj pomoc. Poza tym co oznacza, że nie pasuje mi teraz skoro pisze o poprzednim sezonie a poza tym mam wersje o której minertu pisze. Czyli kolejna pyskówka mimo, że grzecznie pytam bez złych intencji i wyjaśniam na przykładzie mojego problemu.

Odnosnie obrażania to chyba Ci się coś kolego pomyliło w żadnym poście nikogo nie obrażałem w przeciwieństwie do Ciebie min określaleś niektórych mianem schizofreników.

Mniejsza o to .Nie mój cyrk.

Powodzenia.

Pisałem koledze gmaj22,że jeśli zawijan się nie podejmie pomocy(zabawka z jego stajni jest przecież)-to po aktualizacji softu postaram się pomóc ;)

A fotki i owszem,można zapodać.

Kolega gmaj22 nie ma zabawki zawijana. Pewnie chodzi o kol. Zby-net ;) A raczej o jego znajoma...

Edytowane przez gmaj22

Ps. Nie wiem czego się czepiasz , przecież jak tu niektórzy mówią: "Pali się i masz ciepło, to o co Ci chodzi. Przyszedłeś siać ferment?" :)

No właśnie prosiłem żebyś może pokazał jak Ci się to pali.

Nie dawno był taki jeden pan że ani nie miał internetu, zepsuł mu się na raz samochód, telefon, aparat i kamera.

Dobrze że internet mu działał i komputer.

Wszystkich podejrzewasz o wszystko to czy ja nie mogę Cię podejrzewać że wcale nawet nie masz kotła tylko przyszedłeś sobie pokrzyczeć i właśnie siać ten ferment ?

A może jakaś konkurencja ?

To jak to u Ciebie jest Krzysztofie ?

Gość Novy!
Kolega gmaj22 nie ma zabawki zawijana. Pewnie chodzi o kol. Zby-net ;) A raczej o jego znajoma...

Dokładnie o tym sterowniku pisałem wcześniej.

Niech najpierw zaktualizują soft tego sterownika JerzyBystron - dom,potem coś podpowiem.Popatrz jaki tam jest powrót,i co się z nim dzieje :)Masakra,tutaj trzeba być tez obiektywnym,wina operatora-niepodważalnie.

A i pewnie w instalacji jest kupę niepotrzebnego staffu. Prowadziłem taki kocioł 2 lata.Coś wymyślimy ;)

Pozdrawiam

Ty wiem jaki masz kocioł ;)

Edytowane przez Novy!