Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Moja instalacja działa na 1 pompie Alpha 2.Powrót w granicach 4deg mniej niż zasilanie.A jak chcę większą różnicę,to mam.

I tyle ;)

No to super !

Moja działa na 3 ...

Jedna do CO (grzejniki)

Druga do Co (podłogówka)

Trzecia - służyła do ładowania bojlera (działała tylko chwilę jak był ładowany bojler).

Obecnie działają 3 pompy ...

Nie ma u mnie szansy aby zmniejszyć ilośc pomp , jedynie można by kombinowac i zrobić jakiś bypass do pieca (jakiś zawór kulkowy aby jakoś wymieszać wodę , ale boję się że bez wymuszenia cyrkulacji nic to nie da , bo nic nie przepcha wody ...

Dodatkowo nie chce płacić za przeróbki instalacji i to wcale nie małe ...

Hydraulik chciał sporą kasę i dałem sobie spokój ...

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@novy @sebsa, to mozna kryzowac zaworem czy nie, uszkodzi sie czy nie ma takiego ryzyka, podoba mi sie ten pomysl z doregulowaniem przeplywu.

U mnie w instalacji kryza na CWU (zawór kulowy - niestety) działa 4-ty sezon i jeszcze działa, choć jakiś nagar na kuli jest, gdyż jest wyczuwalny opór na dźwigni w pewnym zakresie ruchu. Zawory tanie to w razie "W" wymienię.

A pompa CWU to zwykła Leszno 25-4 na 1-ym biegu (30W)

Edytowane przez mark3k

No to super !

Moja działa na 3 ...

Jedna do CO (grzejniki)

Druga do Co (podłogówka)

Trzecia - służyła do ładowania bojlera (działała tylko chwilę jak był ładowany bojler).

Obecnie działają 3 pompy ...

Nie ma u mnie szansy aby zmniejszyć ilośc pomp , jedynie można by kombinowac i zrobić jakiś bypass do pieca (jakiś zawór kulkowy aby jakoś wymieszać wodę , ale boję się że bez wymuszenia cyrkulacji nic to nie da , bo nic nie przepcha wody ...

Dodatkowo nie chce płacić za przeróbki instalacji i to wcale nie małe ...

Hydraulik chciał sporą kasę i dałem sobie spokój ...

Jeśli jesteś zadowolony z prawidłowego działania ogrzewania, to tak zostaw.

Nie po to ES wstawił 4-wyjścia w sterowniku, żeby za wszelką cenę jechać jedną pompą :)

@novy @sebsa, to mozna kryzowac zaworem czy nie, uszkodzi sie czy nie ma takiego ryzyka, podoba mi sie ten pomysl z doregulowaniem przeplywu.

Nie wiem. Gdzieś czytałem, że takie położenie może prowadzić do rozszczelnienia zaworu. Dlatego uznałem za stosowne poinformowanie o tym. Nie mniej jeśli ktoś jest chętny - prosiłbym o wypróbowanie i opisanie w temacie efektów po 1-2 dniach

Aktualnie pompa CWU chodzi na I biegu i pobiera 3-4W.

zawory kulowe podobno mają taką wadę że w położeniach pośrednich nie lubią pracować i szybko puszczają

ja przy wymianie kotła(nie wiem tylko za ile sezonów) swoje kulowe zamienię na coś takiego

http://allegro.pl/zawor-przelotowy-zeliwny-1-2-krakowska-fabryka-i3658925909.html

to można ustawiać w dowolnym położeniu bez obawy o szybki koniec i przeciekanie

Wtrącę się do Waszej dyskusji - z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej funkcję bufora spełnia bojler na grawitacji. Nie widzę wzrostu zużycia opału, zależnie od temp. nocą spala mi obecnie między 4,5 a 7 kg, a to wielki kocioł i jednak spora powierzchnia słabo ocieplona. Doskonale też wspomaga tą buforową funkcję bojlera zawór 4D, oczywiście pod warunkiem prawidłowego montażu. Spalanie mam zadowalające, wykres płaski, piec czysty. Dodatkowy dla mnie plus - zawsze mam dość ciepłej wody, a u mnie o najdzikszych porach są rozbiory CWU. Rodzina żyje, pracuje i studiuje bardzo nieregularnie, praktycznie niczego się nie da przewidzieć. Baniak zawsze musi być gotowy na to, że ktoś zechce wziąć prysznic albo wleźć do wanny. Stałe pykanie kotła na małej mocy u mnie kosztuje mniej, niż długie postoje przeplatane pracą na dużej mocy.

U mnie w instalacji kryza na CWU (zawór kulowy - niestety) działa 4-ty sezon i jeszcze działa, choć jakiś nagar na kuli jest, gdyż jest wyczuwalny opór na dźwigni w pewnym zakresie ruchu. Zawory tanie to w razie "W" wymienię.

A pompa CWU to zwykła Leszno 25-4 na 1-ym biegu (30W)

I jednak można :)

Teoretycznie zawór czterodrożny miał chronić właśnie powrót kotła i po to jest instalowany , tyle że w większości zawór czterodrożny wcale nie chroni powrotu kotła albo nie w takim stopiniu jaki powinien.

/QUOTE]

Jeśli masz kocioł w którym trzeba pilnować tej temperatury to Cię rozumiem.

Nie rozumiem natomiast tych którzy mają inne kotły i chcą być bardziej Boscy od Pana Boga :)

RBR to nie kocioł z allegro za tysi z chińską pompą obiegową w gratisie gdzie zawór N-drożny to obowiązek narzucony przez producenta a w sterowniku nie można zejść niżej jak 60 stopni bo producent trzęsie dupą żeby nie zgnił w okresie gwarancji.

karoka

często zawór 4d jest montowany na sztukę bez zachowania odpowiedniej jego średnicy oraz średnicy rur które się z nim łączą

wtedy wychodzą jaja czyli nie działa żeby skały s.....y nawet jak na kotle 70 ustawione

to musi być z głową a nie "dla gwarancji"

oczywiście nie zawsze jest potrzebny i nie zawsze trzeba dbać o temperaturę powrotu

są konstrukcje wymiennika które się zimnej wody nie boją.

jeśli jednak ktoś chce dla spokojnego snu mieć ciepły powrót to kto mu zabroni?

Wtrącę się do Waszej dyskusji - z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej funkcję bufora spełnia bojler na grawitacji. Nie widzę wzrostu zużycia opału, zależnie od temp. nocą spala mi obecnie między 4,5 a 7 kg, a to wielki kocioł i jednak spora powierzchnia słabo ocieplona. Doskonale też wspomaga tą buforową funkcję bojlera zawór 4D, oczywiście pod warunkiem prawidłowego montażu. Spalanie mam zadowalające, wykres płaski, piec czysty. Dodatkowy dla mnie plus - zawsze mam dość ciepłej wody, a u mnie o najdzikszych porach są rozbiory CWU. Rodzina żyje, pracuje i studiuje bardzo nieregularnie, praktycznie niczego się nie da przewidzieć. Baniak zawsze musi być gotowy na to, że ktoś zechce wziąć prysznic albo wleźć do wanny. Stałe pykanie kotła na małej mocy u mnie kosztuje mniej, niż długie postoje przeplatane pracą na dużej mocy.

Hej Jacku:). Ty masz te przewagę, że grzejesz już ładnych kilka latek. Poznałeś swoją instalację - pewnie dokonałeś w niej kilku przeróbek. Ja palę czwarty sezon,. Widzę co pasuje zmienić. Tego lata nie starczyło mi czasu na przeróbki. W przyszłym roku na pewno.... Planuje dołożyć również ciepłomierz.