Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Co to za gadanie,że ten kocioł się boi,a tamten nie.Wszystkie są ze stali.Reakcji chemicznych nie da się oszukać.Sprawa jest prosta.Chcesz popalić dłużej,palisz z wyższą temp,a jak nie to palisz z mniejszą temp.i liczysz,że nie skoroduje zbyt szybko ;)

Ja nie bardzo rozumiem takiej logiki jak utrzymywanie na kotle mniej niż 48deg..Koorna,najpierw płacicie za kotły po 8k pln-ów,a potem szkoda tych paru złociszy i palicie często byle czym,i na niskiej temp.Kto wam ludziska naopowiadał,że praca na wyższej temp.zawsze idzie w parze z większym spalaniem?

Patrzycie na sterownik Pana Wieśka-i ok,tylko pamiętajcie,że Pan Wiesiek kupuje kotły za zapewne inną kasę a niżeli Wy.A że lubi mieć w domu często "nowy staff"-to sobie pali jak chce i kotła nie oszczędza:)

A co ja mam powiedzieć jak ustawię więcej niż 45 stopni to piec mimo że sterownik PiD zbyt długo jest w podtrzymaniu ?

Bo nie ma co zrobić z wyprodukowanym ciepłem ? Chałupa 165m2 ...

Wolę niższą temp CO ale za to aby piec działał jak najcześciej ...

Przez 2 pierwsze sezony piec miałem na 55-60 stopni ? No i ? Piec długo był w podtrzymaniu i piec zasyfiony a komin do remontu...

Teraz piec suchy , sadzy brak albo minimum mimo że temp na piecu dużo niższa niż kiedyś ...

Obecnie testuje 40 stopni bo nawet przy 45 stopniach obecnie nie mam co robić z nadmiarem ciepła i mimo że ustawiłem podawanie na 3s (przerwa 25) to piec przesypuje opał ...

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
A co ja mam powiedzieć jak ustawię więcej niż 45 stopni to piec mimo że sterownik PiD zbyt długo jest w podtrzymaniu ?

Przez 2 pierwsze sezony piec miałem na 55-60 stopni ? No i ? Piec długo był w podtrzymaniu i piec zasyfiony a komin do remontu...

Teraz piec suchy , sadzy brak albo minimum mimo że temp na piecu dużo niższa niż kiedyś ...

Obecnie testuje 40 stopni bo nawet przy 45 stopniach obecnie nie mam co robić z nadmiarem ciepła i mimo że ustawiłem podawanie na 3s (przerwa 25) to piec przesypuje opał ...

Sprzęt chyba sporo za duży do takich warunków ,co?:)

Są inne metod.Na przykład,można prowadzić kocioł z mniejsza mocą,tak aby dłużej dochodził do zadanej,i na krócej się odstawiał.Jak masz "chatę typu termos"-jest to jakieś rozwiązanie.Tak mnie poradził timon ,i ma rację.Tylko moja chata jest z tych zimniejszych i u mnie nie za bardzo tak się da,sprawdzę zimą :)

Przesypuje bo ma za mało czasu aby go dopalić.Przy ponownym cyklu nie ma szans na rozżarzenie tego koksu.

Gość Novy!
Przesypuje bo ma za mało czasu aby go dopalić.Przy ponownym cyklu nie ma szans na rozżarzenie tego koksu.

Dokładnie,pomijam fakt że 3/25 to jest moc 1:8,można jeszcze próbować z tego zejść.Ja jadę teraz 3/43 to jest 1:14 i dalej się odstawia :)

Panowie raczej stabilnej pracy układu mieć nie będę więc wykresy będą wyglądać kiepsko. Mam centralkę i osobne sterowniki z siłownikami do każdego pokoju bo chciałem mieć wygodnie :) Ważne żeby na palniku dobrze wyglądało i mało paliło- wyjdzie w praniu jak będzie. Czujnik zewnętrzny jest na ścianie północnej ok. 50 cm pod podbitką :) więc słońce na pewno na niego nie pada :)

Teraz czujnik pokazuje dobrą temperaturę.

Edytowane przez pawko_

Panowie raczej stabilnej pracy układu mieć nie będę więc wykresy będą wyglądać kiepsko. Mam centralkę i osobne sterowniki z siłownikami do każdego pokoju bo chciałem mieć wygodnie :) Ważne żeby na palniku dobrze wyglądało i mało paliło- wyjdzie w praniu jak będzie. Czujnik zewnętrzny jest na ścianie północnej ok. 50 cm pod podbitką :) więc słońce na pewno na niego nie pada :)

Teraz czujnik pokazuje dobrą temperaturę.

No to faktycznie na stabilną pracę nie ma co liczyć.

Podmień czujnik zewnętrzny z wewnętrznym, zobaczysz czy to wina czujnika, czy może coś innego.

Gość Novy!
Panowie raczej stabilnej pracy układu mieć nie będę więc wykresy będą wyglądać kiepsko.

Nie ma stabilnej pracy=nie ma mowy o niskim spalaniu.

Mam centralkę i osobne sterowniki z siłownikami do każdego pokoju bo chciałem mieć wygodnie :).

Masz Danfoss Living Conect?Czy co,bo nie rozumiem :)

Mam podłogówkę w systemie uponor, do tego są sterowniki inaczej zwane termostatami w każdym pokoju i siłowniki na rozdzielaczach. Pan Wiesiek jak będzie to jakoś to lepiej wytłumaczy bo on mi mówił, a ja nie wiem jak to przelać na forum dlaczego praca kotła będzie taka, a nie inna.

Coś takiego http://www.catalog.uponor.com/index.php?id=28&no_cache=1&L=pl-PL&tx_uponorproduct_pi1%5Bchild%5D=137

Edytowane przez pawko_

W takim domu od początku było to wiadome,ale nie sprzedawcom kotłów ;)

Ten dom potrzebuje ok.5kW w największe mrozy a podczas normalnej zimy ok.2-3kW,jeśli przy tych mocach kocioł będzie pracował z dużą sprawnością to nieźle.

A Ty ciągle swoje ;)

Po prostu flutebox ma na każdą pętlę osobny siłownik i sterownik do niego, co skutkuje cyklicznym zalewaniem kotła zimną wodą.

W takim domu od początku było to wiadome,ale nie sprzedawcom kotłów ;)

Ten dom potrzebuje ok.5kW w największe mrozy a podczas normalnej zimy ok.2-3kW,jeśli przy tych mocach kocioł będzie pracował z dużą sprawnością to nieźle.

adkwapniewski,kaszpir są lub będą przykładem.

2-3 kW to potrzeba na sprawne przygotowanie cwu ;)

A Ty ciągle swoje ;)

Po prostu flutebox ma na każdą pętlę osobny siłownik i sterownik do niego, co skutkuje cyklicznym zalewaniem kotła zimną wodą.

bobasxx zgadza się wyjąłeś mi to z ust.

Arturo chyba kalkulator Ci się zepsuł.

Edytowane przez pawko_

Bo taka jest prawda.

Siłowniki powodują odcięcie zasilania,jeśli w danym pomieszczeniu jest odpowiednia temperatura a to znaczy,że ciepło nie jest potrzebne i kocioł głupieje bo nie wie gdzie ma te zbędne ciepło odddać.

Gdzie je odda ?

No właśnie powinien oddać do cwu. Tylko trzeba z tej funkcji skorzystać. ;)

Pytanie do kiedy i przez jaki czas będzie je oddawał.W starych domach gdzie straty ciepła są duże może to zadziałać ale nie w nowych domach typu flutebox,gdzie straty ciepła są małe w porównaniu do mocy źródła ciepła.

Dobowe wahania temperatury w takim domu są minimalne ok.1st.C na dobę przy dużych mrozach,zobaczymy co będzie robił przez ten czas kociołek ;)

Dogrzewał cwu ? ;)