Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Zbigmaz - Intersuje mnie ta osobna "dziurka" do cwu w rbr`ce , w DTR raz jest jako wyjście cwu a raz jako powrót co .

Chciałem generalnie podpatrzeć jak to jest u innych :) Wole przemyśleć 10 razy i zrobić raz niż potem przerabiać ;)

@minertu - ile ma pompek na tej podłogówce i czy zaraz na wyjściu co ma zawór 3drogowy ?

Kotły RBR-EKOUNIWERSAL pracują w wielu instalacjach wyłącznie podłogowych . Rbr posiada dwa zestawy muf do instalacji dwa zasilania i dwa powroty . Chodzi o to żeby przy prostych instalacjach typu grzejniki - boiler czy też podłogówka -boiler mieć dwa niezależne obiegi bez kombinowania z trójnikami. Mufy na górnym deklu kotła można również wykorzystać w sposób opisany w DTR czyli jedna mufa może być zasilaniem druga powrotem zamiennie.

@Zbigmaz - Intersuje mnie ta osobna "dziurka" do cwu w rbr`ce , w DTR raz jest jako wyjście cwu a raz jako powrót co .

Myślę że już firmainstalco ci odpowiedział, jak masz jeszcze pytania to pytaj.

Jak widzisz producent zapewnia informację na bieżąco. Pomoc od firmy jest na najwyższym poziomie (nawet jak nie prosisz a pytasz), ja tego doświadczyłem za co im serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Nie cukruj, nie cukruj bo jeszcze ktoś pomyśli że to jakaś zmowa zbiorowa :)
Sam Wiesz że pomogli jak miałem kłopoty, a przecież się o pomoc do nich nie zwracałem. Miałbym duże problemy pewnie do tej pory i nie wiem czy sam bym z tego wyszedł.

Zmowy nie było żadnej.

A czy to źle że im dziękuje?

Jako całkowicie zielony w paleniu otrzymując taką pomoc dali mi spokojne noce i sny, nie wspominając o czasie na http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gif z kolegami http://emotikona.pl/emotikony/pic/zwyciestwo2.gif

A ty co taki grzeczny:confused:

Pewnie się mnie boisz, bo ja mam pamięć :)

Z natury taki pamiętliwy jestem. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0fuck.gif

Musisz uważać na mnie http://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif

Wracając do tematu to ciekawe jak tam się pali w tych naszych kociołkach w podtrzymaniu. U mnie jest super :p

u mnie było super az do czasu zmiany ekogroszku ( nie zdązyłem kupić tam co zawsze ) no i teraz musze przemęczyć te 80kg

juz mi 4 razy sie wyasił kociołek. A rozpalic ten eko to masakra pieklorza rozapalałem z uzyciem kilku tekturek a z tym męczyłem się 30 min. No ale teraz zmniejszyłem czas podtrzymania i histereze cwu mam nadziej ze będzie lepiej.

u mnie było super az do czasu zmiany ekogroszku ( nie zdązyłem kupić tam co zawsze ) no i teraz musze przemęczyć te 80kg

juz mi 4 razy sie wyasił kociołek. A rozpalic ten eko to masakra pieklorza rozapalałem z uzyciem kilku tekturek a z tym męczyłem się 30 min. No ale teraz zmniejszyłem czas podtrzymania i histereze cwu mam nadziej ze będzie lepiej.

No niestety jeżeli chodzi o podtrzymanie to trzeba po zmianie opału trochę się pomęczyć jak przy każdym sterowniku.

W automacie nie ma problemu.

W garażu grzałem ale do maks 10C ale planuje grzać trochę więcej jak go wykończę już na tip top :)

Jak już kiedyś pisałem chciałem kupić 17kW ale że akurat strasznie mi się wtedy spieszyło i na 17 musiałbym czekać dwa tyg to kupiłem 23kW.

Powiem ci że nie znam się na wyliczeniach z jaka mocą pracuje kocioł i z jaka pracował w zimę ale na pewno jest on przewymiarowany ale czy dużo tego nie wiem. Paląc w kotle od września do maja spaliłem tone miału i 3 tony eko pieklorz z czego prawie cały miał to poszedł mi na wygrzewanie wylewek na początku września.

Wydaje mi się że nie jest to zły wynik jak na pierwszy sezon grzania.

Ale gdybym wtedy się nie spieszył to kupiłbym 17kW.

Doszedłem w końcu do ładu z tym badziewnym eko ( podtrzymanie 60min, histereza cwu 1,2C ) i w końcu nie gaśnie :)

w każdym bądź razie nie zgasł po nocy :). Jest jednak mały problem otóż czasami wydobywa mi się dym przy połączeniu palnika z kotłem wcześniej nic się nie dymiło tamtędy.

Jak najlepiej to teraz uszczelnić, obsmarować silikonem bez odkręcania palinka czy jednak trzeba odkręcić palnik i wtedy wysmarować wszystko?

Edytowane przez Gelo_26
takie tam błędy ;)

W garażu grzałem ale do maks 10C ale planuje grzać trochę więcej jak go wykończę już na tip top :)

Jak już kiedyś pisałem chciałem kupić 17kW ale że akurat strasznie mi się wtedy spieszyło i na 17 musiałbym czekać dwa tyg to kupiłem 23kW.

Powiem ci że nie znam się na wyliczeniach z jaka mocą pracuje kocioł i z jaka pracował w zimę ale na pewno jest on przewymiarowany ale czy dużo tego nie wiem. Paląc w kotle od września do maja spaliłem tone miału i 3 tony eko pieklorz z czego prawie cały miał to poszedł mi na wygrzewanie wylewek na początku września.

Wydaje mi się że nie jest to zły wynik jak na pierwszy sezon grzania.

Ale gdybym wtedy się nie spieszył to kupiłbym 17kW.

Doszedłem w końcu do ładu z tym badziewnym eko ( podtrzymanie 60min, histereza cwu 1,2C ) i w końcu nie gaśnie :)

w każdym bądź razie nie zgasł po nocy :). Jest jednak ale czasami wydobywa mi się dym przy połączeniu palnika z kotłem wcześniej nic się nie dymiło z tamtędy.

Jak najlepiej to teraz uszczelnić obsmarować silikonem bez odkręcania palinka czy jednak trzeba odkręcić palnik i wtedy wysmarować wszystko?

Spróbuj uszczelnić bez odkręcania jeśli nie pomoże wtedy można odkręcić palnik.

\Jest jednak mały problem otóż czasami wydobywa mi się dym przy połączeniu palnika z kotłem wcześniej nic się nie dymiło tamtędy.

Jak najlepiej to teraz uszczelnić, obsmarować silikonem bez odkręcania palinka czy jednak trzeba odkręcić palnik i wtedy wysmarować wszystko?

Ja przy wnoszeniu do piwnicy musiałem odkręcić cały podajnik od pieca. Przy montażu na nowo smarowałem silikonem wysokotemperaturowym i profilaktycznie na około po zewnętrznej. Żadnych kłopotów z kopceniem.

Może przy transporcie i ustawianiu zostało wzruszone to połączenie. Spróbuj najpierw posmarować silikonem a potem lekko dociągnąć te cztery śruby w rogach (klucz 17). Powinno być dobrze

Ja przy wnoszeniu do piwnicy musiałem odkręcić cały podajnik od pieca. Przy montażu na nowo smarowałem silikonem wysokotemperaturowym i profilaktycznie na około po zewnętrznej. Żadnych kłopotów z kopceniem.

Może przy transporcie i ustawianiu zostało wzruszone to połączenie. Spróbuj najpierw posmarować silikonem a potem lekko dociągnąć te cztery śruby w rogach (klucz 17). Powinno być dobrze

Wyjmowałeś z kotła cały palnik?