Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wygląda ładnie. Zastanawiające jest na początku ustawienie tak wysoko CWU i że kocioł do nie nie dochodzi, ale to chyba jest sterowane poprzez zawór 4D bo na pozostałych zadanych temp. zadana jest niższa a utrzymywana na jednakowym poziomie.

Jeżeli na palniku nie masz problemów a w domu ciepło i ciepła woda leci z kranu to czego więcej potrzebować?

Jeszcze pytanie o cyrkulację, co tam jest podłączone że cały czas działa?

Wygląda ładnie. Zastanawiające jest na początku ustawienie tak wysoko CWU i że kocioł do nie nie dochodzi, ale to chyba jest sterowane poprzez zawór 4D bo na pozostałych zadanych temp. zadana jest niższa a utrzymywana na jednakowym poziomie.

Jeżeli na palniku nie masz problemów a w domu ciepło i ciepła woda leci z kranu to czego więcej potrzebować?

Jeszcze pytanie o cyrkulację, co tam jest podłączone że cały czas działa?

Jak ma CWU wpiete za zaworem 4D to inaczej nie będzie no chyba,że cyrkulacja ciepłej wody ją wychładza.

Nie znając instalacji i połączeń możemy tylko się domyślać i zadawać pytania :)

a więc tak, pompka do cyrkulacji ogrzewa podłoge i usawiłem na prace ciągłą ale na rozdzielaczu poskręcałem mam trzy pętle ,a cwu ustawiłem na ciągłą żeby zobaczyć czy będzie lepiej ,mam trzy pompki ale grzejniki narazie nie grzeją no może dwa na grawitacji,no i pale miałem,i niewiem właśnie czy dobrze go ustawiam A czemu mam skalibrować i które mi się wydawało że jest ok ale znając życie pewnie nie..

Edytowane przez tadek w

a więc tak, pompka do cyrkulacji ogrzewa podłoge i usawiłem na prace ciągłą ale na rozdzielaczu poskręcałem mam trzy pętle ,a cwu ustawiłem na ciągłą żeby zobaczyć czy będzie lepiej ,mam trzy pompki ale grzejniki narazie nie grzeją no może dwa na grawitacji,no i pale miałem,i niewiem właśnie czy dobrze go ustawiam A czemu mam skalibrować i które mi się wydawało że jest ok ale znając życie pewnie nie..

To zamień cyrkulacyjna na podłogową aby była jasność co masz uruchomione.

Gość Novy!
Ok obniżę, natomiast nie widzę sensu na chwilę obecną mieszania pieklorza z czymś innym. Wg mnie wygląda ok.

W takim razie ja miałem "innego" Pieklorza,nie mogłem go utrzymać na palniku,ale moc miał potężną :)

Co nadmuchu to nie myliłem się.Histogram wygląda lepiej.Na wykresach widać jak temp.CO ładnie wędruje w górę wraz ze wzrostem spalin.Nie widzę płomienia na palniku,ale spróbowałbym zejść jeszcze -1%.Jeśli będzie spalał czysto,bez dymienia z komina i sadzy w wymienniku,to po kilku godzinach próbowałbym jeszcze -1%.tylko wszystko bardzo spokojnie,w długich odstępach czasu.

Jedyne co w Twojej sytuacji mogło by być pomocne,to CWU pracująca non stop,i lekko kryzowany powrót CWU.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Novy!
add

Piszę o węglu w nowych domach :)

Czytam o problemach z węglem w nowych domach,muszą być,nie ma siły na fizykę.

Ja mam sporo kasiorki w kieszeni dzięki temu,że mój dom nie nadaje się do grzania węglem :)

Ale narazie problem widzisz Ty. Pompki, które kupujecie po 10 tys. jest śmieszne. Zobaczymy ile pochodzą Wam te ustrojstwa. Kupiłeś sobie malucha zamiast BMW i się podniecasz.

Grzegorz szkoda ,że wielu kolesi wciąż twierdzi że im więcej pomp i zaworów-tym lepiej.Tomek posłuchał,i chyba jest happy :)
Ja jestem zwolennikiem dwóch pomp i nadal będe.

Dlaczego?

W trybie zimowym może wszystko działać na jednej pompie jeżeli mamy termostaty na grzejnikach .To ok.

Jeżeli ich nie mamy stosujemy 4D ,trzymamy wysoko temp na kotle a 4D regulujemy wychodząca na układ,CWU zasilane prosto z kotła osobna pompą.

W trybie letnim zaś warto mieć osobna pompę dla CWU z racji bezpieczeństwa.Wiem,można ustawić czasy tak aby się kocioł nie przegrzał,ale co z tymi ,którzy nie chcą się w to bawić? Jak wychłodzisz wodę w układzie gdy się kocioł przegrzeje?