Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Ja właśnie mam na myśli niedoświadczonego użytkownika , który ma odpalić kocioł i zapomnieć.

Pamiętaj ,że ci niedoświadczeni nawet nie otworzą instrukcji obsługi o co dopiero o jej przeczytaniu.

Nie wszystkie instalacje są nowe z nowymi grzejnikami gdzie da się zamontować głowice termostatyczne.

W tym celu właśnie służy nam 4D i programator pogodowy (krzywa grzania).

Tak jestem ciepłolubny ale uwierz mi ,gdybym nie miał termostatów to przy min CO bym się ugotował przy pracy pompy ciągła dla CO.

To co pasuje Tobie nie musi pasować każdemu.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A po co mam odcinać?Termostaty to zrobią....Ile tej wody pójdzie do nitki CO 2-3 litry?

Problem może być kiedy latem zadziała klima-jak ktoś ma,ale i z tym można sobie poradzić :)

Ja to nie piszę bezpośrednio co Ciebie.

Piszę do tych co tych termostatów nie posiadają albo nie mają możliwości ich założenia.

Odpisuję na Twoje posty ale piszę do wszystkich :)

Gość Novy!
Palę tym pseudo-pieklorzem Bobrek z Bartex-u i sensowny nadmuch to 43% przy ustawionej mocy kotła 8/8kW. Niższy nadmuch u mnie to: niedopałki i "sadzowanie" kotła.

Co znaczy "sensowny"?Taki jaki właśnie ustawiłeś,czy tak postanowiłeś że będzie najlepszy?takie "sadzowanie" jak piszesz nie do końca jest tylko wynikiem złego nadmuchu.Ja nie widzę kotła kolegi flutebox,jedynie wykresy-co jest w kotle i jaki płomień wie tylko on.Ja mam do dyspozycji wykresy,i po nich widzę ,że jest lepiej.Pisałem mu ,że jeśli będzie sadza i niedopał -trzeba wrócić do poprzedniego nadmuchu i próbować inaczej..Nikt nie jest nieomylny.

Gość Novy!
Ja to nie piszę bezpośrednio co Ciebie.

Piszę do tych co tych termostatów nie posiadają albo nie mają możliwości ich założenia.

Odpisuje na Twoje posty ale piszę do wszystkich :)

Ok Grzegorz,nie podgrzewajmy atmosfery.Ja wyznaję inna zasadę.Co się sprawdza u innych,nie musi u mnie,ale...najpierw to sprawdzę.

W tym przypadku sprawdziłem rozwiązanie innych,nie żałuję bo się sprawdziło i u mnie.

W tym celu właśnie służy nam 4D i programator pogodowy (krzywa grzania).

Tak jestem ciepłolubny ale uwierz mi ,gdybym nie miał termostatów to przy min CO bym się ugotował przy pracy pompy ciągła dla CO.

To co pasuje Tobie nie musi pasować każdemu.

Zgadza się. Ja nie mam termostatów na grzejnikach, bo instalacja antycznie stara i tylko nieznacznie w kotłowni adaptowana do kotła z podajnikiem...

Mam sterownik na kotle z obsługa zaworu mieszającego i czujnikiem pogodowym, ale zrezygnowałem z pogodowego sterowania zaworem, steruje natomiast pogodowo temp. kotła a za zaworem ustawiam sobie panelem domowym. w ostatnich dniach starczało jak w dzien na dom puszczałem 35st.C a na noc 36-37st.C..... gdyby nie zawór - byłoby to niemożliwe.... A i w domu mam 24-25st.C, bo tak lubimy... Od wczoraj kocioł śpi, bo u nas jest ciepło.....

Edytowane przez Jarecki79

Co żeście się uparli na te pompy ? Dobry dom nie potrzebuje wsparcia pompą ciepła,wystarczy sam prąd z kociolkiem za 2tys.zł.

Przy okazji moja już pracowała przy -16 bez problemu przez 7h/dobę utrzymując 22st.C w domu a zużycie na c.o+cwu od 22.08 to 339kWh czyli jakieś 160zł.

Kiedy Ty zrozumiesz,że pomyliłeś wątki?

Pisz w temacie jakie źródło ogrzewania wybrać a nie tu gdzie ktoś wybrał (lub musiał wybrać) ogrzewanie węglem.

Ok Grzegorz,nie podgrzewajmy atmosfery.Ja wyznaję inna zasadę.Co się sprawdza u innych,nie musi u mnie,ale...najpierw to sprawdzę.

W tym przypadku sprawdziłem rozwiązanie innych,nie żałuję bo się sprawdziło i u mnie.

Przecież ja tego nie neguję i niczego nie podgrzewam.

Co znaczy "sensowny"?Taki jaki właśnie ustawiłeś,czy tak postanowiłeś że będzie najlepszy?takie "sadzowanie" jak piszesz nie do końca jest tylko wynikiem złego nadmuchu.Ja nie widzę kotła kolegi flutebox,jedynie wykresy-co jest w kotle i jaki płomień wie tylko on.Ja mam do dyspozycji wykresy,i po nich widzę ,że jest lepiej.Pisałem mu ,że jeśli będzie sadza i niedopał -trzeba wrócić do poprzedniego nadmuchu i próbować inaczej..Nikt nie jest nieomylny.

Sensowny u mnie to właśnie nadmuch 43%. Sensowny to taki przy którym nie mam niedopałów i mało sadzy w kotle. Piszę o moim kotle i instalacji. Te 43% to sensowny kompromis.