Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Zdjęcie z nadmuchu 40% jest prześwietlone, to niżej będzie chyba lepsze

[ATTACH=CONFIG]221240[/ATTACH]

Wiesz co,jak dla mnie oba nadmuchy są za duże (chyba ,że fotki zrobione tuż po rozpaleniu,po odstawieniu),płomień jak z palnika,iskra się sypie gęsto.Wyczyść popielnik i komorę spalania,tak aby nie było sadzy.Zejdź z nadmuchem do 39% i tuz przed odstawieniem (ok 1deg) cyknij mi fotkę.Szybko otwórz drzwiczki i pstrykaj ;)

Nie ma siły aby nie było czarno w komorze spalania,kocioł non stop w odstawieniu.

8kW to mała moc,nie znam tego opału,ale wątpię aby potrzebował takiego dmuchania,jaki to granulat?Masz fotkę?

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!
Ja też palę Pieklorzem z Bartexu

U mnie popiół wygląda tak po ok 3 tygodniach palenia

[ATTACH=CONFIG]221267[/ATTACH]

A tak wygląda palnik tuż po zatrzymaniu dmuchawy

[ATTACH=CONFIG]221268[/ATTACH]

Jeśli macie ten sam opał,to coś tu nie tak.Ty lecisz na nadmuchu 37%,czyżbym miał rację,że kolega flutebox jeszcze za dużo dmucha :)

Gość Arturo72
Ja wogóle się "wyłączyłem" różnicy praktycznie nie czuć, przy grzaniu było coś ponad 22*C bez grzania w dzień dochodzi do 22*C w nocy spada na 21*C i dzisiaj powtórka z rozrywki sam się dom nagrzał do 22*C i teraz znowu spada do 21*C - bez sensu ogrzewać , cwu nie zużywam, w domu jeszcze nie mieszkam temp się podnosi z samych uzysków od słońca więc rabarbar czeka na listopad lub grudzień - jak tak dalej pójdzie ... :D

Za bardzo ociepliłeś dom ;)

Zobaczysz jak już będziesz mieszkał,jak dojdą zyski bytowe z normalnego użytkowania domu :)

Nie inaczej.termostaty to podstawa.

Nie gniewaj się,ale to rozwiązanie jest nieco archaiczne...Chyba ,że ktoś lub mieć w całym domu jedną temperaturę.Można tez tak jak kolega flutebox,z mieszaczami na podłogówce.Tylko jaki sens ma kręcenie kotła na wysoką temp.skoro i tak puszczasz podmieszaną wodę na układ CO.Jaki to ma sens?Chroni powrót,jedna pompa zrobi to lepiej.Nie lepiej trzymać ,niżej CO (nie zbyt nisko) i taką wodą zasilać układ?Termostaty dopełnią dzieła.Mam teraz Danfossa Living Eco.Są bardzo dokładne,temp.przekroczy 0,5deg-grzejnik zimny ;)

Niebezpieczne jest nawet posiadanie kotła CO przez użytkownika-oszołoma,co przerabia palnik i kocioł nie mając o tym pojęcia.Niebezpieczny jest zamknięty układ CO itd.

Dla mnie osobiście 8k to spory wydatek.Nie przelewa mi się kasa,więc prowadzę kocioł tak aby zmniejszyć ryzyko korozji.Latem pompa kręci non stop,mam ciepły powrót.A jak nie chcę to ustawiam tryb lato(wcześniej tak jak mi mówiłeś zmostkowałem gniazda pomp CO z CWU w sterowniku) i już mam pompę na CWU.

Ale jak kto woli :)

Zainstalowalem te glowice ostatnio. Udalo sie kupic 5 szt. na allegro za dobra kase :) Troche sie przeciagnelo, bo czekalem na zawory RA-N. Dziwne, ale grzejniki troche "wariuja"... glowica raz puszcza, raz przymyka, zupelnie niezgodnie z programatorem. Czy ten model tak ma? :) Przypuszcam, ze sie kalibruja i ucza...pytanie, jak dlugo?

Jaki masz węgiel i jakie masz ustawienia podtrzymania.

Jak jest ustawiona temp podajnika i w którym miejscu masz czujnik podajnika usytuowany.

Węgiel od lokalnego dostawcy, sprawdzony zimą (5 ton). latem piec był wygaszony.

reszta ustawień wygląda tak:

czas postoju 5 min

czas pracy w grzaniu 15 sek

korekta dmuchawy +5%

kocioł 15 kw

min temp co 42

max co 79

czas pracy pompcy cyrkulacyjnej 60 min

czas pracy podajnika w podtrzymaniu 20 sek

krótka przerwa 45 sek

ilośc powtórzeń

czas postoju pompy co 30 min

czas pracy pompy co 5 min

max temp podajnika 110

moc dmuchawy w podtrzymaniu 100

ilocś powtórzen postoju podajnika 1

Wiesz co,jak dla mnie oba nadmuchy są za duże (chyba ,że fotki zrobione tuż po rozpaleniu,po odstawieniu),płomień jak z palnika,iskra się sypie gęsto.

Zgadza się fotki były chwilę po rozpaleniu zaraz po odstawieniu :)

Wyczyść popielnik i komorę spalania,tak aby nie było sadzy.Zejdź z nadmuchem do 39% i tuz przed odstawieniem (ok 1deg) cyknij mi fotkę.Szybko otwórz drzwiczki i pstrykaj ;)

Nie ma siły aby nie było czarno w komorze spalania,kocioł non stop w odstawieniu.

8kW to mała moc,nie znam tego opału,ale wątpię aby potrzebował takiego dmuchania,jaki to granulat?Masz fotkę?

Hmm no to póki co nie wyczyszczę bo nie ma mnie na działce jestem w mieście. Zrobić fotkę tuż przed odstawieniem czyli wtedy kiedy temp. CO wynosi 49oC ? Opał to Pieklorz z Bartexu fotki nie mam.

Novy więc teoretycznie mam ten sam opał co lestek i kusi mnie żeby ustawić tą dmuchawę poniżej 40%. Ale nie wiem czy jutro będę na działce żeby sprawdzić efekt, a nie chciałbym kotła zawalić sadzą.

EDIT. Patrzę teraz na schemat lestka i w ustawieniach w spalaniu ma rzeczywiście 37 % to samo w podtrzymaniu. To dlaczego na schemacie widzę, że wieje 69% ?

Edytowane przez pawko_

Novy więc teoretycznie mam ten sam opał co lestek i kusi mnie żeby ustawić tą dmuchawę poniżej 40%. Ale nie wiem czy jutro będę na działce żeby sprawdzić efekt, a nie chciałbym kotła zawalić sadzą.

EDIT. Patrzę teraz na schemat lestka i w ustawieniach w spalaniu ma rzeczywiście 37 % to samo w podtrzymaniu. To dlaczego na schemacie widzę, że wieje 69% ?

Ja rowniez mam dwa Pieklorze, ktore bede mogl porownac: jeden to Pieklorz z Bartexu pod nazwa handlowa Bartex Silver, drugi Pieklorz z Bierutowa ( Bobrek). Jak sie nieco ochlodzi, postaram sie je porownac, wtedy okaze sie, z ktorego zrodla jest ten "wlasciwy" :) Caly czas na probe czeka Wesola, zakupiona jeszcze w lipcu rowniez w Bartexie. Zaopatrzylem sie w eko jak na zime stulecia. Jak na razie wszystko wskazuje na to, ze opal na nastepna zostanie. Oby... :)

Edytowane przez gmaj22

Gość Novy!
Jak się temp. nie podniesie w odpowiednim czasie o 15*C to daje następną dawkę i podnosi went. o 10%. i u ciebie mogło tak być bo nie jest równy wzrost spalin a z małym uskokiem.

Wszystko jak mówisz.Zrobił nie jeden cykl więcej a 3 cykle:)

Albo popraw lestek parametry podtrzymania,albo wyłącz algorytm podtrzymania.

Piotrek 42 odwalił fuszerkę :)