Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Oj kol Novy! wszystkiem byś ustawiał kotły... a najlepiej dokładnie tak jak TWOJ, tak się NIE DA !!! możesz pokazać nowemu użytkownikowi Sposób ustawiania.. powiedzieć które parametry może zmieniać sam,(przecież nie siedzisz u niego w kotłowni i nie widzisz popiołu) pokazać różne sposoby grzania, wykorzystać kocioł do dystrybucji ciepła! szalg mnie trafia jak co niektórzy kupują kocioł z bardzo rozbudowanym sterownikiem ustawiają temp wody na kotle i cześć !! od tego jest elektronika żeby ją wykorzystywać !! tyle razy mówiłem że oszczędności daje WYKORZYSTYWANIE ciepła wytworzonego przez kocioł czyli strefy,pogodówka etc,etc... to daje oszczędności!!! następna sprawa, co niektórzy patrzą na ster i chcą żeby linie były jak "po sznurku'' to co do jasnej anielki? kupili kocioł żeby mieć ładne wykresy czy w domu ma być ciepło !! a ilość spalonego eko nie powalała na kolana... ehhhh

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze,zaczekam do zimy aby potwierdzić to o czym mówił mi Wiesiek,może ten kocioł potrzebuje minimalnej dawki ciepła ale non stop-czyli pracy ciągłej.Z małego doświadczenia jakie wykonałem -tak wynika.Zaczekam na extremalne warunki by to potwierdzić.Jedno jest pewne,nie lubi zbyt dużej histerezy i zmian temp CO na kotle-wynika to z jego budowy(ceramika).To próbowałem napisać koledze lestek. Tylko źle mnie zrozumiał. Myślę,że sterowanie pogodowe w tym kotle nie ma racji bytu (przy termostatach w żadnym kotle takiej racji nie ma),natomiast ma sens dostarczanie mu niewielkich "porcji"ciepła prawie non stop,oczywiście powyżej pewnej temperatury,i chybaj 50deg to za mało.

Tak wprost widzę to ja.

A ja widzę to że jest to potrzebne do oszczędniejszego spalania. Krzywa grzania ma za zadanie utrzymywać temp. CO na poziomie potrzeb budynku i tu przy różnicach temp. jakie w zimie występują między dniem a nocą daje takie małe oszczędności i komfort zapominania że ma się kocioł. Między dniem a nocą niekiedy masz różnicę dochodzącą do 10*C i to w ujemnych wartościach a utrzymując kocioł na min. temp. może zrobić się brzydko bez ingerencji w podniesienie temp.

Nie neguję że inaczej trzeba prowadzić kocioł przy termostatach a inaczej przy zaworze 4D.

Jeszcze jedno. Widzę że starasz się wytłumaczyć jak to ma wyglądać. Nie wszyscy mają takie budynki i takie instalacje. Jedne są nowe inne są stare i to budynki i instalacje. Nie wszędzie zadziała to co u ciebie a i odwrotnie.

Każdy ma odrobinę wyobraźni.

Więc możemy sobie wyobrazić, że tej przegrody w postaci cienkiej kartki papieru tam nie ma.

Wyrażając się bardziej fachowo, to po prostu możemy współczynnik przewodzenia tej przegrody pominąć w obliczeniach.

Ta kartka papieru ma służyć jedynie, za bardzo prymitywny wskaźnik temperatury, jaka powstaje pomiędzy izolacyjnym materiałem ceramicznym i stalowym wymiennikiem kotła wodnego.

Lub jak szybko ta temp. jest przekazana do nośnika jakim jest woda.

Gość Arturo72
Ta kartka papieru ma służyć jedynie, za bardzo prymitywny wskaźnik temperatury, jaka powstaje pomiędzy izolacyjnym materiałem ceramicznym i stalowym wymiennikiem kotła wodnego.

Obudowę kominka mam z płyt z betonu akumulacyjnego gr.3cm,raz przy mocnym rozpaleniu w kominku obudowa na zewnątrz była gorąca ale nie tak żeby parzyla przy dotknieciu,z tego co doczytalem w tematach kominkowych w środku obudowy mogła być wtedy temperatura 600-800st.C.

Obudowa po wygaśnięciu kominka stała się letnia dopiero za 3-4h.

Nie wiem jak jest przy kotle ale rzuciłem moje spostrzeżenia.

Obudowę kominka mam z płyt z betonu akumulacyjnego gr.3cm,raz przy mocnym rozpaleniu w kominku obudowa na zewnątrz była gorąca ale nie tak żeby parzyla przy dotknieciu,z tego co doczytalem w tematach kominkowych w środku obudowy mogła być wtedy temperatura 600-800st.C.

Obudowa po wygaśnięciu kominka stała się letnia dopiero za 3-4h.

Nie wiem jak jest przy kotle ale rzuciłem moje spostrzeżenia.

To nie RBR. Nie w temacie i wypad.

lestek,ale jaki i czy w ogóle masz teraz odbiór ciepła?Ok,nie moja sprawa i kasa,zostaw tak jak jest,ocenisz sam jak przyjdą mrozy.

Ja mam tylko jedno pytanie.Jeśli to nie tajemnica,napisz tylko proszę czy masz termostaty?

Zgadza się. Odbiór jest niewielki a nawet taki jak w lecie. Ale spalanie też jest takie jak w lecie i dlatego nie bardzo widzę straty o których mówisz.

Termostaty mam wszędzie oprócz dwóch drabinek i dwóch zwykłych grzejników.

Ciekawie interpretujesz.

Ja jestem zdania, że wymiana strumienia ciepła poprzez materiał izolacyjny następuje bardzo wolno.

To jest tylko wymiana zdań z której mogę się czegoś dowiedzieć :)

Co do materiału izolacyjnego - myślę że nie takie miało być zastosowanie szamotu. Prędzej jako wkładka utrzymująca czystość w spalinach i kotle. A samo absorbowanie ciepła i potem szybkie go oddanie do nośnika to już nie jest moja działka. Myślę że o to producentowi chodziło.

Przepiałem czujnik tam gdzie mi rysowales,kopczyk jest a raczej był bo po czyszczeniu troche spadło do popielnika.Podniosłem nadmuch z 39 na 41 bo bardzo brudno było.Nie wiem czy to sadza czy popioł ale nie czyszczony byl od polowy sierpnia .Chce kupic grochu ale co pytam z kad jest to odpowiedz ze ze slaska.Nie wiedza czym handluja ale kalorycznosc 27-28 znaja:lol2:Mam tu sklad wegla pl co za grocha maja w sprzedazy?

Gość Novy!
Zgadza się. Odbiór jest niewielki a nawet taki jak w lecie. Ale spalanie też jest takie jak w lecie i dlatego nie bardzo widzę straty o których mówisz.

Termostaty mam wszędzie oprócz dwóch drabinek i dwóch zwykłych grzejników.

Ok,ja zauważyłem wcześniej ,że zbyt niska temp.na kotle wpływa bardzo niekorzystnie na pracę termostatów.Choć zadaje sobie sprawę,że termostaty panują nad temp otoczenia,to u mnie efekt był taki ,że po osiągnięciu temp w pomieszczeniu (na jaką ustawiony był termostat)-inaczej zachowywał się gdy na kotle było 42deg,a inaczej kiedy było 50deg.Jego "zwłoka" do całkowitego zamknięcia była większa kiedy dostawał niższą temp.z kotła.Choć i tak ,rzadko grzejnik grzał "pełną parą" -coś takiego było bardzo wyczuwalne.Może było tak,że pomieszczenie na wyższej CO szybciej się nagrzewało,a może był to wynik zupełnie innej zależności.za cienki jestem aby to wyjaśnić.Piszę tylko jak było.

Co do pogodówki z termostatami w parze,było u mnie jeszcze gorzej.Ale tak było u mnie.

Pozdrawiam.