Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Wiesz Novy na cetyfilaty dalej czekamy :D

A swoją droga to ciekawi mnie jak byś pluł na niebieskiego gdybyś miał 10 a nie 25 - z twoich opisów wnioskuje że przewymiarowanie kotła było Twoim głównym problem - Trzeba było wtedy pomyśleć o buforze

Edytowane przez kalio

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego,odróżniaj zadymę od negatywnych opinii.Raz jeszcze Ci napiszę,miałem ten "sprzęt"-więc mam prawo wyrazić o nim swe zdanie.Do dziś odpisuję na priv tym co mają OEP 25kW. A i ty skorzystałeś z proponowanych tutaj rozwiązań, o których napisałem (niekoniecznie musiały być to moje pomysły),prawda?Więc nie opluwaj tych z których rad cichcem korzystasz :)

A sprzedawcy,i wszyscy inni którzy w taki czy inny sposób czerpią korzyści z proponowanych tu produktów,niech sobie pozakładają płatne profile.Będzie wszystko jasne.

Kumaty koleś jesteś,wiesz dobrze o co tu chodzi,prawda?

Wczoraj się uniosłem (za co przepraszam),bo ile można. Chwila spokoju,zrobiło się ciekawie po zadymie z certyfikatami,więc trzeba było znów coś podrzucić.No to ceramika,i tak dalej.

Ok,sorrki za off.

Tak skorzystałem z pomysłów waszych .Inna sprawa ze niby automat,a jednak człowiek musi sam wszystko dograć pod siebie :) . Karoka ,Minertu to są dobrzy sprzedawcy . [bez nich ludkowie mieli by dużo więcej problemów wiec im chwała za to. ] Odnosnie ceramiki, jeśli wam pasuje to mi nic do tego !! Akurat nie czuje potrzeby udowadniać tego ze coś złe :) . A 25ki sam jestem ciekaw ,od razu pisze ze pomysły z mojej 16ki beda wcielone w 25ke .

Edytowane przez wuwok

Gość Novy!
Wiesz Novy na cetyfilaty dalej czekamy :D

Na nic i nikogo nie plułem.Wyraziłem konsternację i niezadowolenie po 2 latach męki z tym produktem.A swoją droga to ciekami mnie jak byś pluł na niebieskiego jak byś miał 10 a nie 25 - z twoich opisów wnioskuje że przewymiarowanie kotła było Twoim głównym problem - Trzeba było wtedy pomyśleć o buforze

Na nic i nikogo nie plułem.Wyraziłem konsternację i niezadowolenie po 2 latach męki z tym produktem.

W moim kotle,nie przewymiarowanie było problemem.Tylko taki powód oficjalnie "ekipa od OEP" na tym forum podrzuciła by łatwiej było zrobić z początkującego użytkownika wała.

Zapytaj karoki,minertu,VERB-a i innych co mają pojęcie i nie jeden kocioł ustawili-jak było naprawdę...Ja juz nie mam siły tłumaczyć.Ale jak widzę,podrzucony temat przewymiarowania "przyległ" do mnie.Czyli "ekipa" zrobiła swoje...Eh...Szkoda gadać.

P.S.Wejdź sobie na forum ES,i poczytaj opinie użytkowników 25kW.

Zrozumiesz o czym piszę.

Edytowane przez Novy!
add

Gość Novy!
Posłuchaj Panie Andrzej.Nawet jeśli ceramika w tym kotle jest największym błędem w dziedzinie kotlarstwa,to nic Ci do tego.Nie masz takiego kotła i mieć nie musisz.Skończmy,ja wiem dobrze dlaczego się tu pojawiasz.Rozkręć lepiej wątek o OEP.Nudy tam straszne.Pa :)

Proszę o pomoc w ustawieniach pieca aby nie wygasał. po alarmie zapłon paliwa w podajniku

piec RBR 17 kw

aktualne ustawienia:

czas postoju 5 min

czas pracy w grzaniu 15 sek

korekta dmuchawy +5%

kocioł 15 kw

min temp co 42

max co 79

czas pracy pompcy cyrkulacyjnej 60 min

czas pracy podajnika w podtrzymaniu 20 sek

krótka przerwa 45 sek

ilośc powtórzeń

czas postoju pompy co 30 min

czas pracy pompy co 5 min

max temp podajnika 110

moc dmuchawy w podtrzymaniu 100

ilocś powtórzen postoju podajnika 1

Panowie co myślicie o takich płytach do wyłożenia komory spalania : http://www.kominki.owo.pl/termo-plyty-akumulacja/163-plyty-akumulacyjne-akuplate.html ?

:wiggle:Znowu będzie temat do dyskusji haha.

Cytuję:

Bardzo wysoka zdolność akumulacyjności i doskonała przewodność cieplna wyróżnia nasze płyty spośród podobnych wyrobów z tradycyjnego szamotu, dawniej stosowanych do budowy brył kominkowych.

Proszę o pomoc w ustawieniach pieca aby nie wygasał. po alarmie zapłon paliwa w podajniku

piec RBR 17 kw

aktualne ustawienia:

czas postoju 5 min

korekta dmuchawy +5%

kocioł 15 kw

min temp co 42

max co 79

krótka przerwa 45 sek

ilośc powtórzeń

max temp podajnika 110

Jakim paliwem palisz?

czas pracy w grzaniu - 5sek

korekta dmuchawy -0%

Podtrzymanie daj 6s

ilość powtórzeń -3

moc dmuchawy w podtrzymaniu 55%

czujnik podajnika przymocuj do korpusu podajnika + - w połowie pomiędzy dmuchawą a zbiornikiem.

Jakim paliwem palisz?

czas pracy w grzaniu - 5sek

korekta dmuchawy -0%

Podtrzymanie daj 6s

ilość powtórzeń -3

moc dmuchawy w podtrzymaniu 55%

czujnik podajnika przymocuj do korpusu podajnika + - w połowie pomiędzy dmuchawą a zbiornikiem.

Jak to poustawiasz to zostaw go na dobę.

piec RBR 17 kw

aktualne ustawienia:

czas postoju 5 min

korekta dmuchawy +5%

kocioł 15 kw

min temp co 42

max co 79

krótka przerwa 45 sek

ilośc powtórzeń

max temp podajnika 110

Tak na szybko - to za mocno dmuchasz zarówno w fazie grzania jak i w podtrzymaniu. Jeśli dobrze opisałeś wartości wszystkich parametrów - to czas przerwy podtrzymania należałoby wydłużyć, skrócić czas podania w podtrzymaniu i zjechać z nadmuchem co najmniej o połowę. Nie wiem ile masz ustawionych powtórzeń w podtrzymaniu. Prawdopodobnie mogłeś wywalić z paleniska cały żar

Wklejam fotki płomienia, może na tej podstawie ktoś podpowie.

Paliwo Kazek Juliusz, spalanie grupowe 8/8 nadmuch 40%

Troszkę czarnego na ściankach, ale to może być, jak się kocioł schładzał, albo jak rozpalałem wczoraj.

20131030_155322.jpg20131030_155326.jpg

Mam 'wiadereczko' spalsadz'u czyli taki sadpal o innej nazwie i pewnie będę to sypał z raz w tygodniu na palenisko.

Wizyta latem na dachu pokazała, że palenie śmieciuchem nie jest czyste. Ciekawy jestem, czy coś to pomoże ( wiem, że komin nie będzie jak nówka ) czy też może efekt żaden.

Wklejam fotki płomienia, może na tej podstawie ktoś podpowie.

Paliwo Kazek Juliusz, spalanie grupowe 8/8 nadmuch 40%

Troszkę czarnego na ściankach, ale to może być, jak się kocioł schładzał, albo jak rozpalałem wczoraj.

[ATTACH=CONFIG]221644[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]221645[/ATTACH]

Mam 'wiadereczko' spalsadz'u czyli taki sadpal o innej nazwie i pewnie będę to sypał z raz w tygodniu na palenisko.

Wizyta latem na dachu pokazała, że palenie śmieciuchem nie jest czyste. Ciekawy jestem, czy coś to pomoże ( wiem, że komin nie będzie jak nówka ) czy też może efekt żaden.

Płomień masz ok ,natomiast sadza to efekt częstego odstawiania kotła (dmuchawy) brak tlenu i żar zaczyna kopcić.

Panowie co myślicie o takich płytach do wyłożenia komory spalania : http://www.kominki.owo.pl/termo-plyty-akumulacja/163-plyty-akumulacyjne-akuplate.html ?

Może warto zastosować zamiast szamotu, który głównie przyczynia się do dopalania sadzy, a ma mniejsze zdolności akumulacyjne i przewodność cieplną.

Dzisiaj byłem na działce zobaczyć jak kociołek się sprawuje. Nadmuch w grzaniu 41% w podtrzymaniu 43%.

IMAG0445.jpg

Popielnik

IMAG0451.jpg

Oczyściłem wnętrze komory spalania

IMAG0458.jpg

Tak jak Novy mówił z popielnika usunąłem resztki, obniżyłem nadmuch. Ustawiłem kociołek w trybie grzania, nadmuch na 39%, w podtrzymaniu na 41%. Oczywiście podniosłem trochę kopczyk. Dmuchnąłem ładnie i ustawiłem w grupowym automacie.

IMAG0460.jpg

Rano skontroluję sytuację i wkleję foty. Ktoś wspominał o mieszaniu Pieklorza z czechem- moim zdaniem głupota, ładnie to wygląda, ale może być pewnie jeszcze lepiej.

Edit. Wydaje mi się, że troszeczkę podniosła mi się temp. podajnika.

Edytowane przez pawko_