Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jakim paliwem palisz?

czas pracy w grzaniu - 5sek

korekta dmuchawy -0%

Podtrzymanie daj 6s

ilość powtórzeń -3

moc dmuchawy w podtrzymaniu 55%

czujnik podajnika przymocuj do korpusu podajnika + - w połowie pomiędzy dmuchawą a zbiornikiem.

Jak to poustawiasz to zostaw go na dobę.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o pomoc w ustawieniach pieca aby nie wygasał. po alarmie zapłon paliwa w podajniku

piec RBR 17 kw

aktualne ustawienia:

czas postoju 5 min

czas pracy w grzaniu 15 sek

korekta dmuchawy +5%

kocioł 15 kw

min temp co 42

max co 79

czas pracy pompcy cyrkulacyjnej 60 min

czas pracy podajnika w podtrzymaniu 20 sek

krótka przerwa 45 sek

ilośc powtórzeń

czas postoju pompy co 30 min

czas pracy pompy co 5 min

max temp podajnika 110

moc dmuchawy w podtrzymaniu 100

ilocś powtórzen postoju podajnika 1

Tak na szybko - to za mocno dmuchasz zarówno w fazie grzania jak i w podtrzymaniu. Jeśli dobrze opisałeś wartości wszystkich parametrów - to czas przerwy podtrzymania należałoby wydłużyć, skrócić czas podania w podtrzymaniu i zjechać z nadmuchem co najmniej o połowę. Nie wiem ile masz ustawionych powtórzeń w podtrzymaniu. Prawdopodobnie mogłeś wywalić z paleniska cały żar

Wklejam fotki płomienia, może na tej podstawie ktoś podpowie.

Paliwo Kazek Juliusz, spalanie grupowe 8/8 nadmuch 40%

Troszkę czarnego na ściankach, ale to może być, jak się kocioł schładzał, albo jak rozpalałem wczoraj.

20131030_155322.jpg20131030_155326.jpg

Mam 'wiadereczko' spalsadz'u czyli taki sadpal o innej nazwie i pewnie będę to sypał z raz w tygodniu na palenisko.

Wizyta latem na dachu pokazała, że palenie śmieciuchem nie jest czyste. Ciekawy jestem, czy coś to pomoże ( wiem, że komin nie będzie jak nówka ) czy też może efekt żaden.

Wklejam fotki płomienia, może na tej podstawie ktoś podpowie.

Paliwo Kazek Juliusz, spalanie grupowe 8/8 nadmuch 40%

Troszkę czarnego na ściankach, ale to może być, jak się kocioł schładzał, albo jak rozpalałem wczoraj.

[ATTACH=CONFIG]221644[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]221645[/ATTACH]

Mam 'wiadereczko' spalsadz'u czyli taki sadpal o innej nazwie i pewnie będę to sypał z raz w tygodniu na palenisko.

Wizyta latem na dachu pokazała, że palenie śmieciuchem nie jest czyste. Ciekawy jestem, czy coś to pomoże ( wiem, że komin nie będzie jak nówka ) czy też może efekt żaden.

Płomień masz ok ,natomiast sadza to efekt częstego odstawiania kotła (dmuchawy) brak tlenu i żar zaczyna kopcić.

Panowie co myślicie o takich płytach do wyłożenia komory spalania : http://www.kominki.owo.pl/termo-plyty-akumulacja/163-plyty-akumulacyjne-akuplate.html ?

Może warto zastosować zamiast szamotu, który głównie przyczynia się do dopalania sadzy, a ma mniejsze zdolności akumulacyjne i przewodność cieplną.

Dzisiaj byłem na działce zobaczyć jak kociołek się sprawuje. Nadmuch w grzaniu 41% w podtrzymaniu 43%.

IMAG0445.jpg

Popielnik

IMAG0451.jpg

Oczyściłem wnętrze komory spalania

IMAG0458.jpg

Tak jak Novy mówił z popielnika usunąłem resztki, obniżyłem nadmuch. Ustawiłem kociołek w trybie grzania, nadmuch na 39%, w podtrzymaniu na 41%. Oczywiście podniosłem trochę kopczyk. Dmuchnąłem ładnie i ustawiłem w grupowym automacie.

IMAG0460.jpg

Rano skontroluję sytuację i wkleję foty. Ktoś wspominał o mieszaniu Pieklorza z czechem- moim zdaniem głupota, ładnie to wygląda, ale może być pewnie jeszcze lepiej.

Edit. Wydaje mi się, że troszeczkę podniosła mi się temp. podajnika.

Edytowane przez pawko_

Gość Novy!
Dzisiaj byłem na działce zobaczyć jak kociołek się sprawuje. Nadmuch w grzaniu 41% w podtrzymaniu 43%.

[ATTACH=CONFIG]221662[/ATTACH]

Popielnik

[ATTACH=CONFIG]221663[/ATTACH]

Oczyściłem wnętrze komory spalania

[ATTACH=CONFIG]221664[/ATTACH]

Tak jak Novy mówił z popielnika usunąłem resztki, obniżyłem nadmuch. Ustawiłem kociołek w trybie grzania, nadmuch na 39%, w podtrzymaniu na 41%. Oczywiście podniosłem trochę kopczyk. Dmuchnąłem ładnie i ustawiłem w grupowym automacie.

[ATTACH=CONFIG]221665[/ATTACH]

Rano skontroluję sytuację i wkleję foty. Ktoś wspominał o mieszaniu Pieklorza z czechem- moim zdaniem głupota, ładnie to wygląda, ale może być pewnie jeszcze lepiej.

Edit. Wydaje mi się, że troszeczkę podniosła mi się temp. podajnika.

Popiół wydaje się być lepszy,brak niedopału.Jeśli spala czysto,bez sadzy to ok.Przyjdą mrozy,zweryfikujemy :)Histogram wygląda ok,ale poproś minertu -niech looknie :)On jest fachura od grupowego (może nie tylko spalania) :)

Trzeba schodzić co 1% z nadmuchem.Spokojnie.Miałeś 41% wczęsniej,a nie 40%?

Pozdrawiam

Edytowane przez Novy!

Adkwapniewski proponuje Ci zamiast wydawać około 321 zł za m2 tej płyty o zwiększonej akumulacji i przewodności cieplnej, zakup płytek szamotowych o wymiarach 230*114*32 mm w cenie około 150 zł z m2.

Płytkami szamotowymi wyklej całą komorę spalania w kotle.

Wyklejenie całej komory spalania zapewne jeszcze bardziej spotęguje rezultat, o którym nikt nie chce nam nic konkretnego powiedzieć.

Płytki możesz przykleić do wyczyszczonej powierzchni wymiennika silikonem wysokotemperaturowym.

By nie było, że mój post jest złośliwy, to zamieszczę zdjęcie z komory spalania w moim kotle. Tam także jest płyta izolacyjna.

[ATTACH=CONFIG]221713[/ATTACH]

Andrzej_M, a co takiego dają Ci te szamoty?

Jakie korzyści i straty?

Korzyści :

Zwiększenie temperatury w komorze spalania poprzez zastosowanie tej izolacji termicznej.

Zmniejszenie objętości komory spalania.

Straty :

Czas. Na pewno straciłem sporo czasu na przemyślenia i poznawanie zagadnień.

Innych strat jak dotąd nie dostrzegłem.

A czy są jakieś widoczne różnice w spalaniu przed i po modernizacji szamotowej?

Mniejsze zużycie węgla?

Mniej popiołu?

Mniej pln wydane na węgiel?

itd?

Popiół wydaje się być lepszy,brak niedopału.Jeśli spala czysto,bez sadzy to ok.Przyjdą mrozy,zweryfikujemy :)Histogram wygląda ok,ale poproś minertu -niech looknie :)On jest fachura od grupowego (może nie tylko spalania) :)

Trzeba schodzić co 1% z nadmuchem.Spokojnie.Miałeś 41% wczęsniej,a nie 40%?

Pozdrawiam

No to chyba za dużo dzisiaj zszedłem bo o 2%. Wcześniej miałem 41% teraz mam 39%. Zobaczymy jutro jak to wygląda.

Novy powiedz mi lepiej jak czytać te histogramy w zakładce spalanie ? Bo to co tutaj jest napisane https://esterownik.pl/sterowniki jakoś mało rozumiem.

Edytowane przez pawko_

Gość Novy!
No to chyba za dużo dzisiaj zszedłem bo o 2%. Wcześniej miałem 41% teraz mam 39%. Zobaczymy jutro jak to wygląda.

Novy powiedz mi lepiej jak czytać te histogramy w zakładce spalanie ? Bo to co tutaj jest napisane https://esterownik.pl/sterowniki jakoś mało rozumiem.

Dokładnie tak jak tam jest napisane.Dawka opału ,spalana w odpowiednim czasie z odpowiednim nadmuchem(ilością tlenu).Ani zbyt szybko,ani zbyt wolno.Czas postoju nie może być za krótki-to znaczy że spalanie odbywa się zbyt intensywnie,mówiąc wprost -za dużo wiatru,podawana dawka spala się zbyt szybko,zbyt dużo tlenu.Podawana dawka spala się zbyt szybko w czasie.To lewa strona histogramu.Prawa -odwrotnie,długie słupki oznaczają zbyt wolne spalanie ,czyli zbyt mały nadmuch.Dawka paliwa spala się zbyt wolno,zbyt mało tlenu potrzebnego do jej dopalenia w czasie.

Moim zdaniem,najlepiej aby długi słupek znajdował się bliżej lewej strony(choć to nie reguła,zależy od opału),a po jego prawej i lewej-tak jak opisałem powyżej.Wysokość słupków mówi o długości czasu postoju.Jeśli jedziesz z jedna mocą,musisz sobie "nałożyć" oba histogramy na siebie,wyobrazić ,że tworzą jeden.

Pamiętaj,że to tylko taki "pomocnik" w dobraniu nadmuchu.Mnie z Pieklorzem jaki miałem,pokazywał niemal ideał,nawet dzwoniłem do chłopaków z ES,a na drugi dzień jak otworzyłem furtkę to się przeraziłem :)

PS.Looknij na ster minertu. Histogramy są teraz idealne :)

Edytowane przez Novy!

Moim zdaniem,najlepiej aby długi słupek znajdował się bliżej lewej strony(choć to nie reguła,zależy od opału),a po jego prawej i lewej-tak jak opisałem

Ehhh mało kumaty jestem. Czyli najlepiej jak będą niskie słupki ? Dodatkowo powinien być jeden długi słupek, który ma znajdować się bliżej lewej strony dla histogramu dla mocy minimalnej i maksymalnej ? A po jego bokach krótkie słupki ?

Edit. To chyba teraz u mnie jest kaszanka jak zmniejszyłem nadmuch na 39%