Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ehhh mało kumaty jestem. Czyli najlepiej jak będą niskie słupki ? Dodatkowo powinien być jeden długi słupek, który ma znajdować się bliżej lewej strony dla histogramu dla mocy minimalnej i maksymalnej ? A po jego bokach krótkie słupki ?

Edit. To chyba teraz u mnie jest kaszanka jak zmniejszyłem nadmuch na 39%

Najlepiej jak słupek jest jeden wysoki i na środku.

Jaki się nam namaluje to również zależy od opału.

Jeżeli mamy na środku słupek wysoki a po lewej mniejsze to schodzimy po 1% z nadmuchem w dół.Jak krótkie są po prawej to w górę.

Histogram ma nas naprowadzić czy idziemy w dobrym kierunku.Nie zawsze musi być idealny.

Nałóż (wirtualnie) jeden na drugi i będzie to ten właściwy :), o ile masz ustawione te same moce kotła.

Przy różnych mocach w teorii powinieneś uzyskać zbliżone wskaźniki jak na stronie ES. Położenie wysokich pików na histogramie regulujesz nadmuchem na poszczególnych mocach.

Edytowane przez mark3k

Dobra i teraz żeby była jasność mam ten wysoki pik, a po lewej i po prawej niskie piki (z tym, że po lewej są b. niskie prawie ich nie ma, a po prawej takie jak połowa tego wysokiego pika)- zwracam uwagę na te najniższe co są po lewej czy te średnie po prawej ?

Edit. Teraz jak patrzę to w ogóle po... jest ten histogram same wysokie piki. Jeśli możesz to zobacz i powiedz co widzisz.

Edytowane przez pawko_

Ja się na tych wykresach nie znam i nie pomogę a u siebie nawet na to nie patrzę. Ważne jest to co w kotle i na palniku a to można traktować jako wskazówkę a nie wyrocznię.

Doszedłem do identycznego wniosku, że histogram stanowi tylko wskazówkę, Z mojego histogramu wynika, że może o jeszcze 1 % powinienem zmniejszyć nadmuch ale według mojej oceny ( patrząc na proces spalania w tym płomień i wygląd wymiennika) wydaje mi się, że nie mogę już niżej zejść z nadmuchem bo będzie to na pograniczu powstawania sadzy - dlatego też zostawiam tak jak jest. W każdym razie dzięki histogramowi na pewno nadmuchu już nie zwiększę.

http://czp.pl/foto/algorytm.png

Doszedłem do identycznego wniosku, że histogram stanowi tylko wskazówkę, Z mojego histogramu wynika, że może o jeszcze 1 % powinienem zmniejszyć nadmuch ale według mojej oceny ( patrząc na proces spalania w tym płomień i wygląd wymiennika) wydaje mi się, że nie mogę już niżej zejść z nadmuchem bo będzie to na pograniczu powstawania sadzy - dlatego też zostawiam tak jak jest. W każdym razie dzięki histogramowi na pewno nadmuchu już nie zwiększę.

http://czp.pl/foto/algorytm.png

Sadza i tak się pojawi jak tylko przejdzie w podtrzymanie.

Dla przypomnienia relacja z palenia Pieklorzem. U mnie histogram jest w cały świat. Natomiast chyba dobrze zrobiłem, że posłuchałem Novego, nadmuch był zmniejszony z 41% do 39%. Tak to wyglądało po kilkunastu godzinach palenia.

IMAG0462.jpg

Popielnik (popiół wizualnie lepszy)

IMAG0466.jpg

Tak się rozkęcał w podtrzymaniu

IMAG0474.jpg

A tu w trybie grzania 39% dmuchawa (miałem zrobić koledze Novemu zdjęcie chwilę przed odstawieniem, ale czas mnie gonił i nie dałem rady- zdjęcie robione przy temp. chyba 42oC). Płomień podoba mi się i ogólnie chyba lepiej, że Cię posłuchałem.

IMAG0494.jpg

Oczywiście wprowadziłem kolejne zmiany, czyli zmniejszyłem nadmuch z 39% do 38% w trybie grzanie i z 41% do 39% w trybie podtrzymanie. Wydłużyłem również czas postoju podajnika z 75 na 80 min.

Jutro kolejne fotki :)

Edit. Oczywiście jestem otwarty i prosiłbym o wskazówki bardziej doświadczonych palaczy.

Edytowane przez pawko_