Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawia mnie tylko dość wysoka temperatura podajnika .

Możesz spróbować wydłużyć czas podawania w podtrzymaniu z 3 s do 6 s oraz przejść z grupowego na automat. Nie koniecznie wiąże się to z większym spalaniem. U mnie kocioł mniej spala na automacie i ma niższą temp. podajnika.

Pozdrawiam:bye:

Eurostera nie mogę wywalić bo podoba się żonie, a może lepiej podpiąć go gdzieś pod sterownik albo kocioł? Jakie jest najlepsze rozwiązanie?(wywalenie nie wchodzi w grę)

Miałem - mam Auratona 2005. Odłączyłem mu kabelki od sterownika kotła i zostawiłem go tam gdzie był na ścianie obok salonu bo żona odczytuje tam ciągle aktualną temperaturę no a ogrzewaniem steruje bruli w trybie reg. pokojowego. Tak więc wilk syty i owca cała. :cool:

Gość Novy!
Hmm chyba nadmuch 38% był zbyt mały nie znam się na tej sadzy, ale wydaje mi się, że nie było ok.

Zdjęcie zrobione chwilę przed odstawieniem kociołka.

[ATTACH=CONFIG]221912[/ATTACH]

Popielnik

[ATTACH=CONFIG]221913[/ATTACH]

Płomień chwilę po odstawieniu

[ATTACH=CONFIG]221914[/ATTACH]

Wyczystka (szkoda, że czyszczak się tam nie mieści :()

[ATTACH=CONFIG]221915[/ATTACH]

Może się nie znam,ale wydaje się, że wyciągałeś wyższą temp spalin z nadmuchu 38%,nie mam czasu tego przeanalizować od początku.Szkoda,że zmieniłeś nadmuch,chciałem popatrzeć na histogram.W komorze nie widać żadnej sadzy,szary wiruje pył :)

Małe niedopałki to wynik długiego odstawiania kotła,potem nie zdąża spalić tego koksu-a już grupowe podaje nową dawkę.

Ja próbowałbym zejść do 37%,i zostawił na dobę.Wszystko byłoby jasne.Ale tak zrobiłbym ja.

Edytowane przez Novy!

Zastanawia mnie tylko dość wysoka temperatura podajnika .

Możesz spróbować wydłużyć czas podawania w podtrzymaniu z 3 s do 6 s oraz przejść z grupowego na automat. Nie koniecznie wiąże się to z większym spalaniem. U mnie kocioł mniej spala na automacie i ma niższą temp. podajnika.

Pozdrawiam:bye:

I tego też spróbuję,dziękihttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance4.gifSą jeszcze bratnie duszehttp://emotikona.pl/emotikony/pic/01icon_lol2.gif

Gość Novy!

Nie zgadzam się z tym co napisał kolega skap.

Nie wierz w cuda,w automacie spalisz więcej.Tam możesz popełnić także błędy w korekcie nadmuchu.

Nie podawaj takich dużych porcji w podtrzymaniu,Lepiej mniejsze a więcej podań ;)

I nie przejmuj się temp.podajnika.Zależy od wielu względów.

Widzę, że przestawiłeś na automat, ale żeby porównać z grupowym spalaniem to musisz temp. CO nastawić na 46 C, ponieważ w automacie kocioł grzeje 5 stopni wyżej od zadanej i się odstawia. Na grupowym miałeś CO na 51C czyli 46 C na automacie będzie jego odpowiednikiem.

Teraz widać na wykresie, że temp. CO rośnie Ci w stosunku do grupowego, a więc wynik nie będzie porównywalny:eek:.

Pozdrawiam:)