Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Pewnie na piętro przebija Ci grawitacja i stąd grzejniki są letnie - można temu zapobiec ( jeżeli to wada) i po prostu wstawić zwykły zawór zwrotny za pompką CO i po sprawie koszt parę zł.

Jak wszędzie zamontujesz termostaty to po prostu na kotle ustawisz stała temperaturę i pompkę CO na pracę ciągłą i też po sprawie i będzie ok. No z jeden grzejnik zostawisz otwarty np. w łazience. :)

Wydaje mi sie ze mam zawor zwrotny za pompa CO

IMG_20130831_165945.jpg

To chyba ta rurka wlasnie (na powyzszym schemacie ) nagrzewa mi pietro

A czy to wada? Dla mnie tak poniewaz u mnie temp pokojowa jest wyzsza od zadanej na czujniku ktory zreszta jest wlasnie u mnie na pietrze i w zwiazku z tym pompa CO sie nie wlacza a co za tym idzie na parterze zimno

Edytowane przez kniazio

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok.

Na samej grawitacji (masz duże przekroje rur) i przy górnym zasilaniu oraz ustawionym zaworze 4D ma max. otwarcie zawsze grzejniki na piętrze będą ciepłe.

Ta dodatkowa rurka (na rysunku wpięta na powrocie) to zabezpieczenie kotła przed zagotowaniem wody choć w/g mnie wadliwie wykonane lu zrobiony powrót ze zbiornika w przypadku potraktowania zbiornika jak "grzejnika" i zabezpieczenie samego zbiornika i rurek do niego prowadzących przed zamarzaniem (zbiornik prawdopodobnie na strychu - poddaszu nieogrzewanym).

Na wstępie powinieneś uruchomić pompę CO na stałe, a temperaturę potrzebną na grzejniki ustawić zaworem 4D.

Na piętrze poprzymykaj zawory na grzejnikach (drogą prób i błędów aż uzyskasz właściwą temperaturę w pomieszczeniach) , a na parterze otwórz całkowicie. Docelowo zamontuj zawory termostatyczne (zaczynając od piętra).

Na teraz to tyle porad.

Wydaje mi sie ze mam zawor zwrotny za pompa CO

[ATTACH=CONFIG]222008[/ATTACH]

A czy to wada? Dla mnie tak poniewaz u mnie temp pokojowa jest wyzsza od zadanej na czujniku ktory zreszta jest wlasnie u mnie na pietrze i w zwiazku z tym pompa CO sie nie wlacza a co za tym idzie na parterze zimno

Zawór za pompą faktycznie masz zamontowany. Pozostaje ta nieszczęsna rurka która masz wpiętą (logicznie rozumując) do zbiornika wyrównawczego do którego masz także podłączony pion z grzejników). Masz obwód zamknięty i grawitacyjnie przebija. Rada: dołóż zawór zwrotny między grzejnikiem z którego rurka idzie do zbiornika wyrównawczego - kierunek przepływu - grzejnik do zbiornika.

Ok.

Na samej grawitacji (masz duże przekroje rur) i przy górnym zasilaniu oraz ustawionym zaworze 4D ma max. otwarcie zawsze grzejniki na piętrze będą ciepłe.

Ta dodatkowa rurka (na rysunku wpięta na powrocie) to zabezpieczenie kotła przed zagotowaniem wody choć w/g mnie wadliwie wykonane lu zrobiony powrót ze zbiornika w przypadku potraktowania zbiornika jak "grzejnika" i zabezpieczenie samego zbiornika i rurek do niego prowadzących przed zamarzaniem (zbiornik prawdopodobnie na strychu - poddaszu nieogrzewanym).

Na wstępie powinieneś uruchomić pompę CO na stałe, a temperaturę potrzebną na grzejniki ustawić zaworem 4D.

Na piętrze poprzymykaj zawory na grzejnikach (drogą prób i błędów aż uzyskasz właściwą temperaturę w pomieszczeniach) , a na parterze otwórz całkowicie. Docelowo zamontuj zawory termostatyczne (zaczynając od piętra).

Na teraz to tyle porad.

Jesli chodzi o naczynie to dokladnie tak jest czyli na strychu nieogrzewanym i ta rurka miala za zadanie zabezpieczyc przed zamarzaniem

Naczynie oczywiscie ocieplone po staremu czyli wata szklana + gips

Jesli chodzi o zawory to jakie bys polecil do moich starych zeliwniakow? W miare dobre i tanie.

Na samej grawitacji (masz duże przekroje rur) i przy górnym zasilaniu oraz ustawionym zaworze 4D ma max. otwarcie zawsze grzejniki na piętrze będą ciepłe

Jak to jest z tym zaworem czy wartosc 10 to otwarcie na max czy zamkniecie bo juz nie czaje

Edytowane przez kniazio

Może po prostu przełóż czujnik na parter.

Kniazio, ustaw jeszcze na próbę 4D na jakieś 3 - 4 i przyuważ wtedy, czy grzejniki na górze przy wyłączonej pompie nagrzewają się od strony zasilania czy może od strony powrotu. I zrób jeszcze zdjęcie instalacji patrząc z boku kotła, nie od frontu.

Grzejniki nagrzewaja sie od strony zasilania a wyglada to tak:(chyba)

Ta rurka ktora biegnie do naczynia przy ustawieniu 4d na wartosc 3-4 jest gorąca wiec nagrzewa naczynie no i oczywiscie grawitacyjnie zasila mi grzejniki (ale tylko na pietrze) poniewaz jest gorne zasilanie

Instalacja z boku kotla wyglada jak na schemacie we wczesniejszym poscie

Edytowane przez kniazio

Ta rurka nie idzie do lub od zadnego grzejnika

Ta rurka idzie od naczynia wyrownawczego do zaworu 4d (zreszta nie jestem pewien bo na strychu wszystko jest zagipsowane)

Ta rurka , którą zaznaczyłeś idzie ze zbiornika, a pewnie jest druga rurka z rozprowawadzenie górnego CO podpięta do zbiornika wyrównawczego i włąśnie na tej rurce zamontuj zawór zwrotny. Wpięcie zaworu 4D do starej instalacji spowodowało zamknięcie obwou przez zbiornik wyrównawczy. Przestawiając zawór 4D w pozycję 10 (maksymalne otwarcie) przywróciłes stary (przed wymianą kotła) układ przepływu dlatego teraz rurka jest zimna (4D na 10).

Ta rurka , którą zaznaczyłeś idzie ze zbiornika, a pewnie jest druga rurka z rozprowawadzenie górnego CO podpięta do zbiornika wyrównawczego i włąśnie na tej rurce zamontuj zawór zwrotny. Wpięcie zaworu 4D do starej instalacji spowodowało zamknięcie obwou przez zbiornik wyrównawczy. Przestawiając zawór 4D w pozycję 10 (maksymalne otwarcie) przywróciłes stary (przed wymianą kotła) układ przepływu dlatego teraz rurka jest zimna (4D na 10).

Gdzie mam szukac tej drugiej rurki :) na strychu czy gdzie?

A tak apropo zaworu 4d czy on wogole mi jest potrzebny w mojej gierkowskiej instalacji?

Czy moge go zostawic na wartosci 10?

Grzejniki nagrzewaja sie od strony zasilania a wyglada to tak:(chyba)

Ta rurka ktora biegnie do naczynia przy ustawieniu 4d na wartosc 3-4 jest gorąca wiec nagrzewa naczynie no i oczywiscie grawitacyjnie zasila mi grzejniki (ale tylko na pietrze) poniewaz jest gorne zasilanie

Instalacja z boku kotla wyglada jak na schemacie we wczesniejszym poscie

Przy zaworze 4D częściowo otwartym woda z kotła płynie przez 4D do rurkę (tą zaznaczoną) do zbiornika wyrównawczego, a dalej przez rurkę do rur rozprowadzających ciepłą wodę po srychu i dalej do grzejników. Pomoże zawór zwrotny na 1000% zamontowany na strychu.

Gdzie mam szukac tej drugiej rurki :) na strychu czy gdzie?

Sprawdź ile masz rurek dochodzących - wychodzących ze zbiornika wyr.

Powinieneś mieć 3 szt. w twojej instalacji.

Jedna z rurek jest przelewową wyprowadzoną do kotłowni lub na zewnątrz budynku ewentualnie do kanalizacji.

Na ewentualne pytania dodatkowe odpowiem później, teraz znikam. Będę wieczorem.

Edytowane przez krzysztof7

Sprawdź ile masz rurek dochodzących - wychodzących ze zbiornika wyr.

Powinieneś mieć 3 szt. w twojej instalacji.

Jedna z rurek jest przelewową wyprowadzoną do kotłowni lub na zewnątrz budynku ewentualnie do kanalizacji.

Na ewentualne pytania dodatkowe odpowiem później, teraz znikam. Będę wieczorem.

Wez tu znajdz jakas rurke :)

IMG_20131102_133738_rs.jpgIMG_20131102_133758_rs.jpg

Po kilkunastu godzinach palenia z nadmuchem 38%. Moim zdaniem w kotle znaczących zmian nie widać, nie wygląda to tak jak u lestka, popiół chyba też bez zmian...

[ATTACH=CONFIG]222030[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]222031[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]222032[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]222033[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]222034[/ATTACH]

Ja się nie znam za bardzo ale wydaje mi się że tragedii to u Ciebie nie ma.

Popiół całkiem podobny do mojego. U siebie też widywałem takie spieki jak na Twoim zdjęciu.

Ja zjechałem z mocą dmuchawy do 37% bo miałem temp. spalin trochę wysokie a nie było widac róznicy w jakości spalania przy 38%

Znów morze wazeliny...

Zresztą - co kto lubi...

Coś Was zapytam...

Czy ktoś z Was zaglądał już do tej pionowej części wymienników RBR? Tej,do której nie ma żadnego dostępu, czyszczonej za pomocą tzw. "wajchy"?

Witam -dobre pytanie zadałeś

raczej nikt nie udzieli odpowiedzi-

odpowiedz będzie jak dotrwa okresu gwarancji- Z wiesz o tym z resztą powrót mu pomoże-nie dotrwać

;)