Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Różne są instalacje i różne priorytety dla użytkownika. Ja ustawiam najniższe moce na kotle i na pompach. Wszystkie pompy u mnie są na najniższych biegach. Wyższe jeżeli będą potrzebne to można włączyć w każdej chwili a po co płacić za energię na większych mocach skoro na niższych też pracuje? Mocniejsze na zimę i to dopiero jak niższe nie daje rady. Jak się ustabilizuje na niższej mocy to bardzo ładnie i płynnie pracuje, jest przewidywalne działanie, przy wyższych mocach spadki temp. są szybkie i doprowadzają do destabilizacji układu.

Co do termostatów. Na 60% grzejników mam i ne używam, wszystkie są rozkręcone na max. Nie używam i nie kręcę. Kupione kilka lat temu i nawet nie pamiętam jakiej firmy ale były to jedne z najtańszych. Co do średnicy to tutaj musisz popatrzeć jaka rura jest doprowadzona do grzejnika, różnie to było kiedyś robione w starych instalacjach. W większości starych instalacji które oglądałem były doprowadzone rury 3/4" ale i trafiały się 1/2" tak że musisz popatrzeć co jest u ciebie.

Jeżeli czujnik pokojowy zamontujesz w najchłodniejszym pomieszczeniu to będziesz miał kontrolę na innych pomieszczeniach, jeżeli w jednym z nich będzie za gorąco to wtedy dopiero tam bym zakładał taki zawór. Sterownikiem można sterować na różne sposoby aby w pomieszczeniach było ciepło, co wybierzesz to już jest indywidualnie do twojej instalacji. U jednego sprawdza się praca ciągła, u innego cykliczna itd. Tu nie ma reguły, to są budynki i instalacje i każdy jest inny i inaczej reaguje.

A jak sie steruje przy pracy ciaglej pompy CO co ustala wtedy temp w pomieszczeniu oraz na piecu

Jak ustawic czujniki temp. np pokojowy itd.

Kiedyś ktoś gdzieś zapodał taką tabelę, może się przyda?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=128414&d=1343746198

ale te dane są dla innych palników

inny skok ślimaka, inna wielkość porcji, inny obrót w jednostce czasu

może służyć tylko jako wskazówka ale nie będzie oznaczać osiągania podanej tam mocy prz zastosowaniu tych nastaw.

podano na tacy jak obliczyć moc znając zużycie

zatem pracując na manualu ze stałą nastawą można obliczyć przybliżoną moc z jaką kociołek pracował

kniazio

u Ciebie sądząc z opisu pracy instalacji (na piętrze cieplej niż na dole) sterowanie w oparciu o termostat pokojowy może ne zdać egzaminu

duże żeliwne kalafiory mają inną bezwładność i mogą przegrzewać pomieszczenia.

myślę że termostaty moga pomóc - ewentualnie wykorzystać je celem właściwej regulacji przepływów w tai sposób aby wszystkie pomieszczenia były równo ogrzewane a potem dopiero całość oprzeć o termostat pokojowy

będzie to jednak wymagało czasu aby prawidłowo całość wyregulować.

wtedy temperaturą w pomieszczeniach będzie regulować termostat pokojowy(załączać bądź rozłączać pompę) a do poziomu temperatury na kotle możesz wykorzystać czujnik pogodowy

kniazio

u Ciebie sądząc z opisu pracy instalacji (na piętrze cieplej niż na dole) sterowanie w oparciu o termostat pokojowy może ne zdać egzaminu

duże żeliwne kalafiory mają inną bezwładność i mogą przegrzewać pomieszczenia.

myślę że termostaty moga pomóc - ewentualnie wykorzystać je celem właściwej regulacji przepływów w tai sposób aby wszystkie pomieszczenia były równo ogrzewane a potem dopiero całość oprzeć o termostat pokojowy

będzie to jednak wymagało czasu aby prawidłowo całość wyregulować.

wtedy temperaturą w pomieszczeniach będzie regulować termostat pokojowy(załączać bądź rozłączać pompę) a do poziomu temperatury na kotle możesz wykorzystać czujnik pogodowy

Ok ja mam czujnik pogodowy tez

Powiedz mi jak mam ustawic czujniki w momencie kiedy wlacze pompe CO w prace ciagla

Czym wtedy bede kontrolowal temperature?

czujnik zewnętrzny będzie decydował o temperaturze na kotle a czujnik w domu będzie decydował kiedy ma wyłączyć pompę CO(przy temperaturze wskazanej przez Ciebie np 21stC)

nie wiem jednak jak ma Twój ster ustawione parametry dla współpracy z czujnikiem pogodowym

o tym muszą już chłopaki

czujnik zewnętrzny będzie decydował o temperaturze na kotle a czujnik w domu będzie decydował kiedy ma wyłączyć pompę CO(przy temperaturze wskazanej przez Ciebie np 21stC)

nie wiem jednak jak ma Twój ster ustawione parametry dla współpracy z czujnikiem pogodowym

o tym muszą już chłopaki

No kurde panowie!

Mam czujnik pokojowy i czujnik pogodowy

Teraz pompa CO steruje czujnik pokojowy

Jak pompe CO przelacze w tryb ciagly to czy musze jeszcze cos przestawic czy nie ?

ale te dane są dla innych palników

inny skok ślimaka, inna wielkość porcji, inny obrót w jednostce czasu

może służyć tylko jako wskazówka ale nie będzie oznaczać osiągania podanej tam mocy prz zastosowaniu tych nastaw.

podano na tacy jak obliczyć moc znając zużycie

zatem pracując na manualu ze stałą nastawą można obliczyć przybliżoną moc z jaką kociołek pracował

Ta tabela to nie była wyrocznia, tego nie napisałem. Pokazuje zależność podawania do przerwy w stosunku do mocy. Liczyłem że odbierzesz to jako wskazówkę do pokazania dla mniej zorientowanych a nie jak gotowe dane.

o tym muszą już chłopaki

Można podglądać na krzywej grzania.

Kurde wezciez napiszcie jak to ma byc bo nie jestem fachowcem jak wy i nie wiem jak mam ustawic

Chce wlaczyc pompe CO w prace ciagla

Co mam jeszcze ustawic(przelaczyc)

To takie trudne napisac o co chodzi:)

Nie można wejść na twój sterownik, jakaś awaria lub modyfikacje i to już (lub aż) od północy

PS

Albo z moim kompem

Edytowane przez zbigmaz01

No jak popiół bez zmian...Nie żartuj.Jeśli to fotki z nadmuchem 37%,a nie jak napisałeś 38%(a na to wskazują ustawienia) to moim skromnym zdaniem jest ok.Bardzo ok.Płomień się "wydłużył",może jest lekko "żółtawy" ale jak spala czysto to ,tak bym zostawił...

Dzięki za zainteresowanie :) tak pomylilem się nadmuch to 37%. Nie kopci z komina, nic nie widać. Pewnie sąsiedzi mysla, że nie ogrzewam chałupy :)

Ale po co moj ster potrzebny

Pytam w kwestii technicznej?

Co jeszcze ustawic przy pracy pompy CO w trybie ciaglym?

To wszystko

A co więcej masz ustawiać? Włączasz i chodzi. Czy dobrze grzeje czy nie to już inna sprawa. Temp. jaką wpuścisz w instalację to jeszcze coś innego. Możesz ustawić na pogodowy, do tego ustawiasz krzywą grzania i nic więcej nie potrzebujesz. Przecież o tym wszystkim już było wcześniej.

Kniazio, nie wiem czy o to ci chodzi ale doczytuje że pytasz jak ustawić żeby pompa CO chodziła non-stop ?

Jeśli ustawiasz i chcesz korzystać z czujnika pokojowego to pompa musi być albo w pozycji wyłączona albo cykliczna.

Jeśli dasz na ciągłą pracę wtedy pokojówka nie działa i czujnik nie pilnuje temp, w pomieszczeniu, nie wyłączy pompy CO kiedy temp. w pomieszczeniu będzie osiągnięta.

Nie wiem czy o to ci chodziło ?

Dla wiadomości kolegi Mahera.

Karoka miał od zawsze zawór 4D w instalacji, nawet po zmianie kotła na RBRa ma go dalej bo nie chciało mu się go wyrzucać skoro był a jeszcze dodatkowa robota.

Nie raz tłumaczył na tym wątku jak działa i po co się go montuje.

O zabezpieczeniu instalacji w układzie otwartym też już pisał jak ma wyglądać prawidłowo zrobiona bo nawet użytkownicy w nowo budowanych domach i instalacjach mają to spaprane, karoka też ma to zdupione żeby CIę pocieszyć.