Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
..pomijając fakt że nasze piece się nie boją zimnego powrotu.

Każdy kocioł prędzej, czy później "zareaguje" na zbyt chłodny powrót.

mam pytanie jaka jest minimalna bezpieczna temperatura powrotu

Tego nikt Ci dokładnie nie poda.Jedno jest pewne,im wyższa-tym lepiej :)

Zdalnie nie zresetuję routera, a teraz jestem w pracy. Jeśli u Was działa, to znaczy, że u mnie nie ma prądu lub net padł. Sprawdzę dopiero po 15-tej. Może nie zgaśnie. :(

Jak wchodzę na stronę ES to ciężko powiedzieć że ona działa, muli na maxa ciężko podejrzeć ustawienia sterowników

Gość Novy!
A nie ma możliwości przekierować porty na routerze i pominąć serwer ES i wejść na sterownik bezpośrednio?

Musiałby mieć stałe ip,albo przez serwis no ip,ale nie każdy router da sobie wpisać taki adres DNSA.Np.Netgear ma tylko dyn.com.

Gość Novy!
czy był jakiś soft gdzie w retortowy Ecoal można było zejść z czasem podawania poniżej 3 sek?

Jeśli dobrze pamiętam to nie.Jest sens podawania porcji mniejszej niż 3 sekundowa?Chyba,że Twój ślimak jednym obrotem podaje aż tak dużo paliwa,mój podaje przy obecnym paliwie 0,277 kg /min :)

Musiałby mieć stałe ip,albo przez serwis no ip,ale nie każdy router da sobie wpisać taki adres DNSA.Np.Netgear ma tylko dyn.com.

Mój router ma wpisanych chyba z 10 serwerów DNS, ale niestety jestem za podwójnym nat-em i wcześniejszy router nie przekierowuje bezpośrednio połączenia do mojego routera. :(

Gość Novy!
Mój router ma wpisanych chyba z 10 serwerów DNS, ale niestety jestem za podwójnym nat-em i wcześniejszy router nie przekierowuje bezpośrednio połączenia do mojego routera. :(

Próbowałeś no-ip z odpalonym na stałe klientem na komputerze, z którym się chcesz połączyć?

Novy czyli jak u mnie czasem spada temp. powortu do 30oC (utrzymuje się ona kilka do maks. kilkunastu minut) to prędzej zniszcze swój kocioł :(

Co zrobić by ją podwyższyć ? Czy w ogóle jest taka możliwość ? Chyba Wiesiek mówił mi, że u mnie się nie da bo mam całość podłogówki i siłą rzeczy będzie czasem kocioł zalewać zimniejszą wodą.

Gość Novy!
Włącz pompkę cwu jako mieszającą :)

z włączoną wykresy wyglądają tak :

[ATTACH=CONFIG]222606[/ATTACH]

Nie wiem jak spalanie - bo statystyki zeżarło, ale z dnia na dzień wydłuża się zasyp ...

Taaak??No coś Ty,jak dobrze pamiętam,jak proponowałem taki tryb to się ostro nabijałeś,z mej propozycji...Tak jak Kolega wuwok,cichcem mnie tu obrażał,a cichcem "uruchamiał" moje propozycje na swoim sterowniku ;)

Taaak??No coś Ty,jak dobrze pamiętam,jak proponowałem taki tryb to się ostro nabijałeś,z mej propozycji...Tak jak Kolega wuwok,cichcem mnie tu obrażał,a cichcem "uruchamiał" moje propozycje na swoim sterowniku ;)

Przy takim paleniu i zapotrzebowaniu na ciepło jest to bardzo rozsądne i skuteczne rozwiązanie, Ustawiłem jakiś miesiąc temu pompę CWU jako mieszającą z temp. załączenia 39oC aby mi za bardzo nie przegrzewało CWU. Temp. powrotu 39 do 41oC. Czyli w miarę bezpiecznie. :)

Dziękuje za pamięć :) .Ja zastosowałem się do porad kolegi Verba [na Es mu nawet podziękowałem za to ] .Obrażać ??powiedzmy ze daliśmy sobie po razie :) .Mój ster generalnie udostępniony i powiedzmy ze jak to określiłeś ,ledwo piecyk działa z sprawnością zerowa :D .

Edytowane przez wuwok

Ale jak mam to zrobić ? W instalacji kombinować czy w opcjach sterownika się to tylko ustawia ?

Opcje zaawansowane - funkcja pompy CWU ustawić CWU+mieszająca

Nie panujesz wtedy nad temp.CWU, powrót podgrzewa się przez bojler, korzystanie z programatora CWU praktycznie niemożliwe.

Sprawdza się gdy bojler jest blisko kociołka.

Nie spada ci ten powrót na długo, jedynie gdy centralka uruchamia przez siłownik którąś pętlę żeby dogrzać pomieszczenie.

Ja nadzwyczajniej bym to olał, kto chce chronić ja mu nie wróg :)

Gość Novy!
Ale jak mam to zrobić ? W instalacji kombinować czy w opcjach sterownika się to tylko ustawia ?

1.Zaawansowane-Parametry pompy CWU-Funkcja pompy CWU-CWU+miesz

2.Zaawansowane-Wyjście pompy mieszającej-Funkcja pompy mieszającej-Mieszająca

3.Zaawansowane-Wyjście pompy mieszającej-Temp.załączenia pompy miesz-I tutaj wg.potrzeb.Ustaw sobie na początek 40deg i patrz co się dzieje.Albo ustawiasz tak jak chcesz aby była grzana woda CWU.Np.chcesz 45deg,ustawiasz temp.włączenia 45deg itd...

Pozdrawiam