Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co ciekawe on go pierwszy raz zobaczy jutro jak wygląda, zakup w ciemno :)

Potwierdzam, poszedłem w ciemno, choć po dogłębnej lekturze forum myślę że również będę zadowolony :) . Żeby emocje nie opadły to dwie godziny temu dotarł do mnie ale owinięty czarną folią i dalej nic nie widziałem. Nie rozpakowałem bo koparka ma być wieczorem żeby włożyć go do garażu, a gdyby padało do tego czasu lub koparka nie dotarła to byłby dodatkowy problem. Myślę że wieczorem będzie wszystko jasne.

To znaczy ile ? Łazienki będą "nad" bojlerem ~1,5m i ~4,5m, kuchnia ~10m - trzeba pompkę ?

Tak wiem miałem zadzwonić ... ale był reset i nie byłem wstanie :oops:

Tak jak ci mówiłem cyrkulacja to dobra rzecz bo odkręcasz kran i od razu masz ciepłą wodę ale generuje straty. Musisz wybrać albo ciepła woda od ręki ale większe straty, albo mniejsze straty na pracy cyrkulacji ale większe przy spuszczaniu chłodnej wody zanim pojawi się ciepła. Można korzystać z cyrkulacji czasowo, wtedy kiedy jesteście w domu, jeśli w pracy, szkole to nie musi pracować, oczywiście i koszt wykonania trochę wyższy.

Bardzo podoba mi sie ten kociołek ale mam dosc duzo drewna do spalenia i dosc duzy sad. Z tego co slyszalem to palenie w tym piecu drewnem to kiepski pomysl bo palenisko jest bardzo male.

Tak jak pisze Gelo, jeśli w sobotę kręcisz się koło domu i masz czas to oczywiście możesz sobie palić drewnem ale żaden kocioł z podajnikiem nie zapewni ci stałopalności na dłużej, większość miejsca w takich kotłach zajmuje palnik.

Piotrek42 o ile dobrze pamiętam pisał że w swojej N-ce chyba 2 lata utylizował drewniane pozostałości po budowie i dał radę, będąc w domu rozpalał na ruszcie i podgrzewał sobie CWU, także jak widać można ale jest to mało wygodne.

Druga sprawa że jak chce się podgrzać tylko wodę to nie musi się wcale długo palić jaszcze jak bojler jest większej pojemności.

Ja nie lubię, nie chce mi się itp, itd.

17lat paliłem w śmieciuchu i wystarczy.

Jak byłem przed zakupem takiego kotła to tylko pytania czy ma ruszt awaryjny, a jak po awarii sterownika 2 lata temu przyszło mi go założyć na dwa dni i palić to było już bardzo przykro :( i obym już nie musiał go używać, człowiek robi się leniwy i wygodny, szybko przyzwyczaja się do dobrego :)

Tak jak ci mówiłem cyrkulacja to dobra rzecz bo odkręcasz kran i od razu masz ciepłą wodę ale generuje straty. Musisz wybrać albo ciepła woda od ręki ale większe straty, albo mniejsze straty na pracy cyrkulacji ale większe przy spuszczaniu chłodnej wody zanim pojawi się ciepła. Można korzystać z cyrkulacji czasowo, wtedy kiedy jesteście w domu, jeśli w pracy, szkole to nie musi pracować, oczywiście i koszt wykonania trochę wyższy.

Można też zrobić dodatkowy przycisk włączający pompkę od cyrkulacji na kilka minut koło włączników lub sterowanie czujką alarmową (tak będę miał u siebie).

Mam tylko jedno pytanie, bo ostatnio robili mi hydraulikę i rura cyrkulacyjna kończy się około 1,5m od prysznica i kranu czy tak powinno się to robić, czy powinno się dociągnąć rurę pod sam kurek (czy taka odległość nie jest za duża i za długo nie będę czekał na ciepłą wodę )?

Można też zrobić dodatkowy przycisk włączający pompkę od cyrkulacji na kilka minut koło włączników lub sterowanie czujką alarmową (tak będę miał u siebie).

Mam tylko jedno pytanie, bo ostatnio robili mi hydraulikę i rura cyrkulacyjna kończy się około 1,5m od prysznica i kranu czy tak powinno się to robić, czy powinno się dociągnąć rurę pod sam kurek (czy taka odległość nie jest za duża i za długo nie będę czekał na ciepłą wodę )?

Zazwyczaj z trzecią rura podchodzi się na ok 15cm od kranu.

Odnośnie pompki z timerem to dużo tańszym rozwiązaniem jest kupienie zwykłego gniazdkowego timera (koszt około 15zł), tylko to ma też swoje minusy bo pompka chodzi nie zawsze kiedy chcemy i dodatkowo wychładza wodę w bojlerze. Także lepszym rozwiązanie jest to co pisałem wcześniej dodatkowy przycisk w łazience/kuchni który uruchomi pompkę na 2 minuty lub podłączyć się pod system alarmowy i naruszenie czujnika w łazience/kuchni wyzwoli wyjście które załączy pompkę na określony czas.

Beata&Slawek hehe życie zweryfikuje:) jestem uzytkownikiem który ma cyrkulację cwu, przy paleniu w kotle cyrkulacja to pratycznie rzecz pomijana,0 strat, ale jeżeli gasisz kocioł na lato, dogrzewasz zasobnik, prądem,gazem,pc, to juz są wymierne straty,z poziomu kilku lat wiem ze najlepiej ustawic jest cyrkulacje do sposobu życia mieszkanców w interwalach czasowych np wstajemy o 6 to cyrkulacja o 05:55 na 2-3 min(w zależnosci od instalacji) i powtarzamy ten cykl np do 7:30 jak dzieciaki pojdą do szkoły...pozniej powrót z pracy i wieczór wszystko zależy od preferencji użytkowników. a czy to bedzie pompka za 200czy 600zł... to juz sprawa drugorzędna i tak nie chodzi wiecej na dobę jak 30min.

Pod wzgledem wychladzania twoje rozwiazanie nie jest lepsze a nawet gorsze bo woda nie cyrkulowana okresowo a tylko po wzbudzeniu czujnika bedzie sie wychladzala jeszcze bardziej. Poza tym wyobrazmy sobie sytuacje wracam do domu po pracy w ogrodzie lub z kotlowni chce umyc rece i musze i tak czekac az ta wode pomka przepompuje przy czym bedzie to sie odbywalo wolniej niz przy spuszczeniu pod cisnieniem wody z kranu.

Osobny timer rzeczywiscie wyjdzie taniej.

Jest jeszcze inne rozwiązanie cyrkulacji cwu, wg mnie najlepsze

REGULATOR POMPY CYRKULACYJNEJ RPC-1 załącza pompę tylko wtedy gdy jest taka potrzeba

http://www.estyma.pl/czujnik-2.html

Edytowane przez dino49

Jest jeszcze inne rozwiązanie cyrkulacji cwu, wg mnie najlepsze

REGULATOR POMPY CYRKULACYJNEJ RPC-1 załącza pompę tylko wtedy gdy jest taka potrzeba

http://www.estyma.pl/czujnik-2.html

No może nie takie idealne rozwiązanie bo urządzenie pobiera około 4Watów prądu przez 24H, to już lepiej wyjdzie kupić energooszczędną pompe cyrkulacyjną która pobiera około 4,5Wata kiedy pracuje.