Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

...

Sprzątnij na palniku, w popielniku, ustaw obie moce na 8kW i daj ze 42% wiatru i poczekaj do wieczora.

PS

Nic nie klej

Może jeszcze sprawdź jak jest w środku palnika, czy nie ma przedmuchu między koroną a palnikiem od środka, tam gdzie korona nachodzi na palnik.

A jesteś pewien czy dobrze doszczelniłeś? Dużo dałeś silikonu? Tam ma być nie tylko w tym kanałku ale trochę (sporo) wyżej.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprzątnij na palniku, w popielniku, ustaw obie moce na 8kW i daj ze 42% wiatru i poczekaj do wieczora.

PS

Nic nie klej

Ja miałem podobnie, teraz mam ustawione tak jak zbigmaz pisze (min 8kw max 8kw) tylko nadmuch mam ustawiony na 46% ponieważ po ustawieniu na 38% miałem pełną szuflade i to w wiekszej polowie lekko przykopconego węgla. Przy ustawieniach 45% miałem po nocy już w popielnku londuje o wiele mniej dlatego idac dziś do pracy dałem na 46% i zobacze moze bedzie ejszcze lepiej.

Wiem że wielu napisze że to wyoski nadmuch ale tak jak karoka mi powiedział zależy od węgla i ma racje.

Jak widzę co ja miałem w popielniku, a co masz ty mysle że śmiało możesz dać dmuchawe na 46-47% i max mocy 8kw

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Nie pamiętam co mi mówił w tym rzecz i mogę trochę konfabulować. Rozstaw mam co 10 cm.

Czyli rozstaw masz na minimalna temp.zasilania i sądzę,że nawet przy największych mrozach będzie to max.35st.C.

Zbigmaz01 co do uszczelnienia to sylikonu dałem tyle

DSC_0303.jpg

potem porządnie dobiłem drewnianym kołkiem możliwości są 3:

-ujowy sylikon (so.dal cas.orama);)

-za mało sylikonu;)

-uszczelnione jest dobrze ale chodzi o ustawienia pieca;)

Wprowadzam zmiany wieczorkiem napiszę czy są jakieś zmiany.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie:)

Gość Arturo72
To jaką temp. proponujesz ?

Jeśli to do mnie to jeśli nie wygrzewales wylewki specjalnym programem to może być narazie 40st.C.

Poszukaj na forum o etapie wygrzewania wylewki i możesz to zastosować.

Przy normalnym użytkowaniu sądzę,że na dzisiaj 30-33st.C będzie ok.

To jaką temp. proponujesz ?
Tu jest kłopot że tam nie mieszkasz i CWU ci niepotrzebna a można by się jeszcze pobawić mieszającą.

Ja bym się nie przejmował tymi wykresami i skoro tylko grzejesz ściany to patrzyłbym aby jak najmniej spalić i aby nie pozamarzało Jak wykańczasz coś w środku to temp. lekko wyżej.

Ale fakt faktem musiałbym coś pokombinować aby to mi grało bo tu masz niewielkie możliwości dogrania kotła z instalacją.

Nie tylko Ciebie.Jeszcze takiego długiego okresu oczekiwana na RBR-a nie było jak długo je sprzedaję.

Z tego co słyszałem to możliwe że przez to że 3 spawaczy jest/było na chorobowym, gościu od wykończeniówki wylądował w szpitalu, albo to tylko taka bajka dla klientów z którym nie mogą wywiązać się z terminem.

Edytowane przez Maher

Z tego co słyszałem to możliwe że przez to że 3 spawaczy jest/było na chorobowym, gościu od wykończeniówki wylądował w szpitalu, albo to tylko taka bajka dla klientów z którym nie mogą wywiązać się z terminem.

A ja słyszałem że jest problem z dostępnością sterowników eCoal.

Dziś zauważyłem po przejściu w statystyki (tak to ma teraz wyglądać?) że zasyp który wczoraj zrobiłem wskoczył w statystykach 2 razy. Nie wiem o co chodzi. Robiłem to jeden raz. Nie ma przy nim też kaloryczności opału a jak chcę edytować to nie mam możliwości zaznaczenia tego opału co do którego wpis o zakupie zrobiłem wcześniej. Podpowie ktoś coś?

[ATTACH=CONFIG]222774[/ATTACH]

Wyczyściłem kocioł - spaliny spadły o 10*C w dół ! Chyba trzeba będzie wprowadzić tygodniowy tryb czyszczenia :) Czyszczenie polegało na poruszaniu wajchą z 10 razy i zgarnięcie czyszczakiem popiołu z półek 5 minut roboty :)

Za dużo razy machałeś tą wajchą :)