Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Ciśnienie mi skoczyło po przeczytaniu pierwszego posta karoki ale jeszcze przed moim dopisał to co zacytowałem a to już zmienia sens wcześniejszej wypowiedzi, przeprosiłem czyż nie?

Co do instalacji fluteboxa to sytuacja podobna do tego co zamieściłem wcześniej jako przestrogę dla czytelników forum instalacja na domek 120m2 za 75 tys.

Przepraszam, ale za taka kasę to miałbym gruntową i 4 tygodniowe wczasy all in w hotelu *****

Instalację mam za 1/3 tej kwoty.

Edytowane przez pawko_

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A o to mail powitalny:

Witam jestem instalatorem c.o a i poniekąd zajmuję się montarzem kominków z płaszczem doradzam też na tym forum ludzom kturzy budują domy.Mam spore doświadczenie w budowaniu instalacji grzewczych opartych na podłogówce po całości domu oraz piecach gazowych połączonych z kominkami z płaszczem wodnym przy takiej konfiguracji należy zastosować bufor ciepła i odpowiednią automatykę wtedy uzyskujemy efekt czystej szyby dobrej wydajności kominka z płaszczem no i następującego efektu 3-4 godzin palenia w kominku z płaszczem na maxsymalnych temperaturach 80-85 stopni dom zagrzany i zgromadzona energia w buforze 1000 l potem po wygaśnięciu w kominku odzysk nagromadzonej temperatury przez 12- 14 godzin a dopiero puzniej kiedy nie napalimy w kominku załancza się piec gazowy.Jeżeli jest pan zainteresowany taka instalacją mogę zbudować ją dla pana proszę o kontakt na mejla

Ten Pan ma już 1200 postów na forum więc wygląda na to że wciąż poluje na swoje ofiary.

Powiem to tak że podobną, ale tylko podobną instalację mam ja i za dużo mniejsze pieniądze.

Gość Novy!

Novy może załóż osobny wątek na temat spalania w dwustanie, ciekawa dyskusja dla początkujących może być.

No to założyłem.Ciekawi mnie kilka spraw.Jest wielu co ma zakopistą wiedzę.Może się podzielą.Zapraszam tak "palących" i nie tylko :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220847-Sterowanie-dwustanowe-czyli-manual-rules!

Kolego Zbigmaz jeśli możesz zerknij na mój ster. Pozmieniałem trochę ustawień wczoraj. Z tego co widzę spalanie pójdzie trochę w górę ale za to powrót cieplejszy. Nie wiem czy zostawić tą pompę CWU + miesz czy tylko CWU.

@ zbigmaz01 - jak masz chwilkę to zerknij również do mnie - możesz coś zasugerować.

Na palniku wydaje mi się ok. W najbliższych dniach będziemy to weryfikować, ale najpierw przeczyszczę i wywalę z popielnika w wolnej chwili.

Teraz chodzi na 8kw/8kw i pewnie jeszcze długo tak będzie chodził, więc można dostroić. Dodając kolejną moc będzie już łatwiej.

Ps.

Zobaczymy jaka zima ?

kol. Novy! - też proszę o ewentualne sugestie dot. ustawień

Panowie i Panie jak u mnie spalanie?

[ATTACH=CONFIG]222689[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]222690[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]222691[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]222692[/ATTACH]

Panowie jako nowy palacz mam jeszcze pytanie, mój popiołek wygląda podobnie jak tutaj co 2 dni wywalam cały pojemnik `niby popiołu` . Widzę że ludzi z takim efektem jest tutaj coraz więcej. Nasuwa mi się więc pytanie po tygodniowej zabawie z dmuchawą, czy efektem takiego spalania jest nieszczelna korona (czego u mnie ciezko sie dopatrzyć) czy po prostu zjebany węgiel. Pojechałem na skład wiozłem luzem najlepszy węgiel jaki mieli, ale przy wcześniejszym węglu co kupowałem miałem piękny popiołek nawet na ręcznym sterowaniu. Mam zamiar teraz jechać na inny skład kupić ze 2 worki i przetestować. Zabawa nadmuchem pomagła mi na tyle ze zamiast całej szuflady popiołu po nocy mam po 2 dniach. A może jestem niedoświadczony i to normalne że po 2 dniach mam cały popielnik skwarów z niedopalonym weglem w pojemniku?

Prośba niech ktoś napisze prosto i logicznie jakie mogą być przyczyny takiego spalania to będę sprawdzał po kolei :)

Kolego Zbigmaz jeśli możesz zerknij na mój ster. Pozmieniałem trochę ustawień wczoraj. Z tego co widzę spalanie pójdzie trochę w górę ale za to powrót cieplejszy. Nie wiem czy zostawić tą pompę CWU + miesz czy tylko CWU.
Zostaw przez jakiś czas a zobaczysz czy spalanie się zwiększy, myślę że nie a jeżeli już to nieznacznie.