Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

No może nie takie idealne rozwiązanie bo urządzenie pobiera około 4Watów prądu przez 24H, to już lepiej wyjdzie kupić energooszczędną pompe cyrkulacyjną która pobiera około 4,5Wata kiedy pracuje.

Tak, ale pompa cyrkulacyjna nie pracuje 24 godz, urochomi wtedy gdy potrzebujesz ciepłej wody, przeczytaj dokładnie poniższą instrukcję

http://www.estyma.pl/download.php?id=pdf/607.pdf

Edytowane przez dino49

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, ale pompa cyrkulacyjna nie pracuje 24 godz, urochomi wtedy gdy potrzebujesz ciepłej wody, przeczytaj dokładnie poniższą instrukcję

http://www.estyma.pl/download.php?id=pdf/607.pdf

Pompka tak uruchomi się kiedy chcemy, tylko w/w urządzenie pobiera tyle prądu co pompka przez całą dobę, także całe oszczędności związane z pracą pompki wyciągnie to urządzenie.

Maher widzę że coraz bardziej lubisz tu przebywać :)

Zobaczysz jaka armia tutaj przybędzie z nowym sezonem

Powoli kończę elektrykę i pasuje coś zacząć myśleć nad rozwiązaniem ogrzewania.

Znajomym dałem linki, aby sobie sami przeanalizowali jaki piec wybrać, ja jak nie znajdę dla siebie dobrego rozwiązania to może sobie odpuszczę zakup w tym sezonie (nie muszę się na szybko wprowadzać do nowego domu) i pooglądam u znajomych co zakupią, a może w międzyczasie wymyślą to co mi zależy od samego początku - sterownik internetowy sterujący zaworem 3D/4D.

Witam,

Od kilku tygodni przeczesuje fora w celu znalezienia odpowiedniego kotła dla mojego nowego domu. Powierzchnia użytkowa to 200 m2, przy czym 30m2 stanowi garaż i kotłownia których nie zamierzam ogrzewać. Technologia wykonania domu to Max Kozłowicki 30 cm + Styropian 12 cm. Dach docieplony wełną mineralną 25 cm. Okna 3 szybowe, 6 komorowe o całkowitym średnim współczynniku przenikalności cieplnej 0,8 - 0,9 w zależności od wymiaru danego okna. Parter chce ogrzewać podłogówką około 90m2, natomiast górę grzejnikami oraz częściowo podłogówka (łazienka + pralnio-szuszarnia).

Po przeczytaniu kilkuset stron z tego oraz innych wątków skłaniam się ku 2 opcjom:

1. RBR Ekouniwersal 17kW ( nie wiem jaki tu palnik wybrać Brucer, Ekoenergia czy Burner -S)

2. Ogniwo Eko Plus 16kW (tu nie ma problemu gdyż w standardzie jest Burner-S)

Mam jeden problem, nie wiadomo czemu murarze wymurowali komin tak że wysokości od posadzki do środka otworu czopucha jest równa 110 cm.

Z tego co wyczytałem, Ogniwo Eko Plus da rade podłączyć bezproblemowo gdyż ma wyjście spalin z tyłu a środek otworu wylotu spalin jest na wysokości 96 cm.

Wyczytałem również że nie ma problemu aby zamówić RBR Ekouniwersal z wylotem spalin z tyłu zamiast z góry który jest na wysokości wyższej niż środek otworu w kominie. Czy taka przeróbka nie wpływa negatywnie sam kocioł i nie dyskwalifikuje go już na wstępie ?

Pytanie co będzie lepszym wyborem ?

Witam,

Od kilku tygodni przeczesuje fora w celu znalezienia odpowiedniego kotła dla mojego nowego domu. Pytanie co będzie lepszym wyborem ?

To już jak tu jesteś to wystarczający dowód że znalazłeś się we właściwym miejscu, i dokonałeś właściwego wyboru http://emotikona.pl/emotikony/pic/0slonce.gif

Witam,

1. RBR Ekouniwersal 17kW ( nie wiem jaki tu palnik wybrać Brucer, Ekoenergia czy Burner -S)

2. Ogniwo Eko Plus 16kW (tu nie ma problemu gdyż w standardzie jest Burner-S)

Pytanie co będzie lepszym wyborem ?

Jeżeli masz palić tylko ekogroszkiem to nie dopłacaj do palnika. Wystarczy ekoenergia. Ja mam taką i pali się super.

Jak wygląda palenie na ruszcie awaryjnym ? A dokładniej, to przeglądnąłem DTR i jak dla mnie wygląda na to, że na ruszt awaryjny możemy obsługiwać (dokładać) środkowymi drzwiczkami. Wydaje mi się, że podczas palenia awaryjnego dobrze by było dokładać do pieca wyższymi drzwiczkami 'nad ogniem'. Może jednak dokłada się górnymi drzwiczkami ? niestety ciężko znaleźć dokładne informacje czy nawet zdjęcia tego pieca od wewnątrz dlatego pytam tutaj. Dzięki

Napiszę po raz n-ty, w kotłach z podajnikiem większość miejsca zajmuje palnik i w żadnym takim kotle nie możemy nastawiać się na jakieś wielkie palenia. Ruszt awaryjny traktujemy jak wskazuje na to jego nazwa.

Jeśli podstawowym paliwem u ciebie będzie drewno to nie kupuj kotła z podajnikiem, żaden nie spełni twoich wymagań pod tym względem.

Czy jest ruszt wodny, żeliwny, żeliwny sztabkowy, jedno, czy dwupoziomowy to tylko pieprzenie na które producenci czy sprzedawcy chcą złapać klienta.

Napiszę po raz n-ty, w kotłach z podajnikiem większość miejsca zajmuje palnik i w żadnym takim kotle nie możemy nastawiać się na jakieś wielkie palenia. Ruszt awaryjny traktujemy jak wskazuje na to jego nazwa.

A czy gdzieś tutaj napisałem, że służy do czegoś innego?

Jeśli podstawowym paliwem u ciebie będzie drewno to nie kupuj kotła z podajnikiem, żaden nie spełni twoich wymagań pod tym względem.

Mam ochotę mieć ruszt awaryjny, niezależnie jakiego typu to będzie ruszt i niezależnie od tego czy uważasz, że jest mi potrzebny czy nie. Takie 'widzimisie' klienta, czy się komuś podoba czy nie. Jednym na tym nie zależy, innym zależy, a jak widać chyba większości zależy skoro zostało to "wymuszone" na producentach, a ci jednak je robią i wymyślają różne teorie, które są lepsze od innych.

Czy jest ruszt wodny, żeliwny, żeliwny sztabkowy, jedno, czy dwupoziomowy to tylko pieprzenie na które producenci czy sprzedawcy chcą złapać klienta.

Dobrze, że nie pisze tego sprzedawca ;/ i dlaczego miałbym sądzić, że wszystko co napisałeś to nie pieprzenie tylko żeby złapać klienta ?

------

Teraz wiem jak wygląda spalanie na ruszcie awaryjnym w tym piecu. Uważam, że w OE+ jest dużo lepiej rozwiązane bo na górnym można "palić" cały czas, a na dolnym dokładać od góry. Czy to znaczy, że tam ruszt awaryjny nagle nie jest awaryjnym ? (nawet w zupełnie innym kotle znajomego na ruszt dokładać można z góry). Czy przekreśla to zakup tego pieca ? Czy to oznacza, że ten piec jest w ocenie ogólnej gorszy od innego ? Nie, bo nie ma idealnego pieca "dla każdego" ale rozważenie plusów i minusów i wydanie dobrych kilku tysięcy na piec w taki sposób, aby być najbardziej zadowolonym jak tylko można, uważam za normalne. Równie dobrze można by dyskutować na temat tego czy górne wyjście czopucha jest lepsze od tylnego, bocznego czy może ktoś wymyśli zaraz dolne i będzie gadał, że to jest zajebiste (o sterownikach k...a nie wspomnę) DŻIZAS zaraz się pewnie "Ranking..." tutaj zrobi, a człowiek się chciał upewnić jak działa ruszt w tym dokładnie kotle.

Zapytałeś kolego to odpowiedziałem, a jak wiesz lepiej co jest lepsze to po co pytasz.

Życzę powodzenia przy paleniu na ruszcie awaryjnym w kotle z podajnikiem, ciekawe jak szybko ci się znudzi.

Jak może zauważyłeś to nie piszę tylko w tym wątku o tym kotle i nie tylko o kotłach i nie jest to jedyny kocioł który mam w ofercie.

A co do palenie w Ogniwie to paliłeś ? widziałeś jak się pali ? widziałeś ile tam można włożyć ?

Ja widziałem.

Podejrzewam że ty tylko czytałeś.

Dopiszę jaszcze że przez 4 lata byłem zmuszony po awarii sterownika palić na tym ruszcie dwie doby i obym więcej nie musiał.

Niektórzy po przeczytaniu lektury forum niejednokrotnie za dużo sobie wyobrażają w niektórych sprawach ja wolę pisać jak jest żeby ktoś mi później nie zarzucił że coś mu nabajerowałem a w rzeczywistości jest inaczej. Ci co mieli ze mną styczność wiedzą jakie jest moje podejście.

Na to co niektórzy piszą weź trochę poprawki.

...

I po co te nerwy?

Po co te przekleństwa?

Pytałeś to odpowiedział tak abyś Ty zrozumiał, ale i inni którzy będą to czytać. Swoje pieniądze wydasz na co chcesz i tylko jednego nie rozumiem. Dlaczego tak reagujesz na odpowiedzi swoich pytań? Skoro wiesz lepiej, to nie pytaj, a skoro pytasz to znaczy że :

nie dokładnie czytasz,

za szybko czytasz

lub nie czytasz

i oczekujesz odpowiedzi na swoje pytanie?

Za dużo stron na tym temacie?

Jedno mogę tu napisać. Nikt nie chciał Ciebie obrazić, ani ja, ani karoka.

Teraz nie wiem czy jeszcze cię interesuje odpowiedź na twoje pytanie czy już nie?

Zapytałeś kolego to odpowiedziałem, a jak wiesz lepiej co jest lepsze to po co pytasz.

I podziękowałem za odpowiedź, a komentarz co jest wg mnie lepsze powstał w odpowiedzi na twój post.

Życzę powodzenia przy paleniu na ruszcie awaryjnym w kotle z podajnikiem, ciekawe jak szybko ci się znudzi.

Może po godzinie, może po miesiącu co to ma do tego, że chciałbym rozwiązanie, które mi to umożliwi ? Zresztą napisałem jasno, że nie zamierzam go używać jako podstawowego paleniska i nie jest to jedyne kryterium, którym kieruje się przy wyborze kotła.

Jak może zauważyłeś to nie piszę tylko w tym wątku o tym kotle i nie tylko o kotłach i nie jest to jedyny kocioł który mam w ofercie.

Tak zauważyłem, że nie piszesz tylko w tym wątku o kotłach, oraz że ruszt awaryjny to ruszt awaryjny i nie służy do palenia ciągłego tylko do awaryjnego. Zauważyłem, że nie jest to jedyny kocioł w twojej ofercie ale naprawdę dopiero teraz zacząłem się zastanawiać, na który masz największą prowizję.

A co do palenie w Ogniwie to paliłeś ? widziałeś jak się pali ? widziałeś ile tam można włożyć ?

Ja widziałem.

Podejrzewam że ty tylko czytałeś.

Masz racje tylko czytałem, nie widziałem, nie paliłem co nie oznacza, że nie mogę mieć własnego zdania. A skoro masz takie doświadczenie to proszę odpowiedzieć, ile się mieści w Ogniwie, a ile w RBR, jak długo w razie awarii opala się w jednym kotle i w drugim, do którego jest łatwiej dołożyć ? Jeśli masz jeszcze porównania z innymi kotłami to też chętnie się dowiem.

I po co te nerwy?

Po co te przekleństwa?

Pytałeś to odpowiedział tak abyś Ty zrozumiał, ale i inni którzy będą to czytać. Swoje pieniądze wydasz na co chcesz i tylko jednego nie rozumiem. Dlaczego tak reagujesz na odpowiedzi swoich pytań? Skoro wiesz lepiej, to nie pytaj, a skoro pytasz to znaczy że :

nie dokładnie czytasz,

za szybko czytasz

lub nie czytasz

i oczekujesz odpowiedzi na swoje pytanie?

Za dużo stron na tym temacie?

Jedno mogę tu napisać. Nikt nie chciał Ciebie obrazić, ani ja, ani karoka.

Teraz nie wiem czy jeszcze cię interesuje odpowiedź na twoje pytanie czy już nie?

Dokładnie.

Chodzi o podanie rzetelnych informacji a nie papki marketingowej chyba że ktoś chce usłyszeć to co chciałby usłyszeć.

Nerwy, bo człowieka krew zalewa jak czyta milion stron ze wszystkich wątków i poza odpowiedzią (krótką zwięzłą i na temat), post dalej, dowiaduje się po raz n'ty, że ruszt awaryjny służy jako ruszt awaryjny, a całe gadanie to "pieprzenie producentów i sprzedawców" i tak naprawdę to nikomu on jest niepotrzebny.

I nie chodzi o jakieś obrażanie się nawzajem tylko na tym forum zauważyłem przypadłość taką, że na siłę chce się udowodnić komuś, że coś mu jest niepotrzebne.

To tak jakbym poszedł po auto i powiedział, że chcę klimatyzację w wyposażeniu, a sprzedawca mnie przekonywał, że jej nie potrzebuje bo lato jest tylko 2 miesiace w roku a poza tym "w cale nie jest gorące". Albo odnośnik do kotłów i tego forum: mówię że chciałbym internet to będą mnie przekonywać, że mi nie potrzebny do palenia i mogę kupić inny, który nie jest eCoalem. Lub w drugą stronę: chciałbym kolorowy wyświetlacz to ktoś się odezwie, że mi nie jest potrzebny kolorowy wyświetlacz do obsługi kotła, a poza tym on jest wielkości paczki papierosów

No kurde co kto lubi i co komuś jest potrzebne, lub tak mu się wydaje :) ważne żeby było to dobrze uargumentowane a nie tym, że ja nie potrzebuje to ty tez :)

W każdym razie ja za moje wulgary - wielkie sorry :)