Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

ale naprawdę dopiero teraz zacząłem się zastanawiać, na który masz największą prowizję.

Najpierw pytasz o ruszt awaryjny, a teraz jeszcze o prowizję?

Cena zależy od producenta a nie od sprzedawcy. Jak byś poczytał na stronach producentów i sprawdził w jakich cenach są te kotły to byś zauważył że w takich samych cenach są sprzedawane przez sklepy czy internet. Tu decyduje producent a nie sprzedawca. Ale jeszcze może tego nie wiesz.

No kurde co kto lubi i co komuś jest potrzebne, lub tak mu się wydaje :) ważne żeby było to dobrze uargumentowane a nie tym, że ja nie potrzebuje to ty tez :)

To może gdzieś w supermarkecie sobie obejrzyj i kup. Tam na miejscu zobaczysz i usłyszysz odpowiedzi na swoje pytania. Tam człowiek pracuje bez prowizji.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego decybel!

Odpowiem żeby była jasność.

Kocioł RBR-EKOUNIWERSAL jest kotłem automatycznym do spalania węgla za pomocą palnika retortowego , ruszt który dodajemy do kotła służy do spalania suchego drewna w sytuacjach (awaryjnych) o jakiejś wielkiej stałopalności nie może tu być mowy do tego mamy w ofercie inne konstrukcje. Nie zamierzamy tego zmieniać ani wciskać informacji że jest inaczej.Ruszt awaryjny zostanie w formie jakiej jest w tej chwili. To klient decyduje czy chce kocioł z ręcznym załadunkiem paliwa z możliwością uruchomienia palnika , czy dobry kocioł automatyczny. Cudów nie ma przy połączeniu automatu z kotłem zasypowym musi być jakiś kompromis.

Pozdrawiam

Daniel Bałka

@decybel ściągnij sobie z sieci dtr kotłów i sam wydumaj ile się zmieści a najlepiej to poczytaj kilka tematów o kotłach na ekogroszek i tam opisy użytkowników jak im się sprawdza palenie na rusztach awaryjnych

Przecież napisałem że ściągnąłem DTR i pytam bo chciałbym się upewnić jak to jest w tym piecu wypisując +i- na kartce w kilku piecach aby w końcu podjąć decyzję. Otrzymałem odpowiedź, podziękowałem nie komentowałem nic i nie chciałem komentować. Dopiero następny post poszedł w ruch.

Mam nieodparte przeczucie, że kolega imbecyl jest tutaj nie przez przypadek i co mu koledzy nie odpowiecie to będzie nie zadowolony i wypomni wam stronniczość.

Na imbecyla to nawet mi się nie chce wdawać w pyskówki, ale tak masz racje nie trafiłem tutaj przez przypadek, rozważam zakup pieca RBR, czy na każdą odpowiedź będę niezadowolony to nie jestem prorokiem ale widać Beatka lub Sławek wie lepiej.

@decybel gdybyś podszedł do tematu z kulturą to może któryś z kolegów zaprosiłby cię do siebie i przekonałbyś się naocznie jak wygląda palenie na takim ruszcie a tak to każdy się teraz lęka, że zostanie pobity jak ci się coś nie spodoba.

wiesz co ... sorry :) zostanie pobity.... hehe na prawdę zabawne :) hhhtczz "za mały jest ten ruszt", hhhtczzzz "czemu nie ma internetu", hhhtczzzz "czemu taki kolor kotła", hhhtczzzzz "a to na zapas, do widzenia, nie biorę". Agresja i złoooo z tego jestem znany :)

Co się czepiliście chłopaka??? chce wiedzieć to trzeba mu odpowiedzieć i tyle....decybel masz całkowitą rację ruszt awaryjny wymusili użytkownicy kotłow,dlaczego? ano dlatego ze niektórzy chcą spalać papiery,kartony, nie potrzebne drewno itd...mam kocioł z rusztem (nawet wodnym-co juz ponoć zakrawa o pomste do nieba ;) ) budowałem sie i zostało mi masę drewna...palety,ogrodzenie tymczasowe,resztki wiezby itd.. co z tym zrobić ?wyrzućić szkoda a jeszcze trzeba zapłacić za wywóz, podumalem... pomyslałem i spaliłem to (najpierw powoli-a pozniej doszedłem już do takiej wprawy że spaliłem to na sterowniku z opcją automatyczną) ale jest pewne ale..jak palisz drewnem-zwłaszcza takimi odpadami bardzo brudzi się kocioł który treba pozniej skrobać lub wypalić w wysokiej temperaturze (uwaga na czujnik spalin) a jak już poprubujesz palic samym eko to uwierz mi że poprostu nie bedzie ci się chciało chodzić i podkładać do pieca... ale jak to mówią żyjemy w wolnym kraju i każdy robi co uważa za słuszne... spokojnie spalisz drewno czy to rbr czy ogniwie (mam rbr-a własnie go montuje 20m od domu)

Co do prowizji to mam taką samą na Sztokera, Skam-p Premium i kotły RBR.

Z mądrzejszymi od siebie nie mam zamiaru się przekomarzać to twój cyrk i twoje małpy jak to mówią.

Po napastliwym charakterze twoich wypowiedzi raczej zakończę tą dyskusję.

Jest jeden kolega który prowadzi ranking kotłów według urody, może z nim pogadaj bo nikt nie chce.

Aha, podobnie jak minertu nie żyję ze sprzedaży kotłów, normalnie pracuję zawodowo jako kierowca autobusu w PKS, to co kierowca może wiedzieć o kotłach :)

Minertu jest górnikiem, co on może wiedzieć o kotłach :)

Podjedź do jakiejś hurtowni tam przy którym kotle nie staniesz na dłużej niż 3 minuty powiedzą ci wszystko co o nim wiedzą czyli to że jest najlepszy.

Jak pojedziesz tam za trzy dni i staniesz na dłużej przy innym to znowu tamten będzie najlepszy.

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.

Najpierw pytasz o ruszt awaryjny, a teraz jeszcze o prowizję?

Cena zależy od producenta a nie od sprzedawcy. Jak byś poczytał na stronach producentów i sprawdził w jakich cenach są te kotły to byś zauważył że w takich samych cenach są sprzedawane przez sklepy czy internet. Tu decyduje producent a nie sprzedawca. Ale jeszcze może tego nie wiesz.

To może gdzieś w supermarkecie sobie obejrzyj i kup. Tam na miejscu zobaczysz i usłyszysz odpowiedzi na swoje pytania. Tam człowiek pracuje bez prowizji.

No chyba Karoka coś na tym zarabia :) za darmo tego nie robi, a mogę się założyć że nie wszyscy producenci dają taką samą prowizję. To przecież przeczy prawom kapitalizmu :). Poza tym, nie pytam o prowizję, nie interesuje mnie to ile kto zarabia, pokaż mi to gdzie to zrobiłem :) :) :) i czemu nagle takie poruszenie, czemu niektórzy węszą spisek ? to ja się może też zastanowię czy tu nie ma jakiegoś spisku, że na wątku o RBR wszyscy zachwalają RBR ? :)

Sorry za cynizm ale te pobicie forumowiczów mnie jeszcze nadal bawi :)

I uważajcie, niewidzialna ręka ninja was dopadnie :)

a jak już poprubujesz palic samym eko to uwierz mi że poprostu nie bedzie ci się chciało chodzić i podkładać do pieca... ale jak to mówią żyjemy w wolnym kraju i każdy robi co uważa za słuszne... spokojnie spalisz drewno czy to rbr czy ogniwie (mam rbr-a własnie go montuje 20m od domu)

Dokładnie tak jak piszesz i ja nigdzie nie napisałem że nie można, tylko były już przypadki że po zachwytach i achah jednych inni klnęli jak diabli co prawda w przypadku innego kotła.

Daj znać jak odpalisz, kociołek się wystał trochę, od lutego chyba jak dobrze pamiętam ?

mogę się założyć że nie wszyscy producenci dają taką samą prowizję. To przecież przeczy prawom kapitalizmu :). to ja się może też zastanowię czy tu nie ma jakiegoś spisku, że na wątku o RBR wszyscy zachwalają RBR ? :)

Współpracuję z normalnymi producentami i możesz cię to dziwi ale prowizja jest jednakowa.

Jak kupisz to też będziesz chwalił :)

Może lepiej nie, bo znowu jak ktoś inny zacznie czytać to też posądzi cię że jesteś w zmowie.

Panowie spokojnie żadne pyskówki ,ani przepychanki nie są na tym wątku nikomu potrzebne i do niczego nie prowadzą . Nie ma potrzeby denerwować się ani unosić bo to prowadzi do sytuacji które często występują na innych wątkach . Nie oto tutaj chodzi.

Panie Danielu to chyba przez tą pogodę :)

Poza tym, nie pytam o prowizję, nie interesuje mnie to ile kto zarabia, pokaż mi to gdzie to zrobiłem :) :) :) i czemu nagle takie poruszenie, czemu niektórzy węszą spisek ?

Twój wpis tak zrozumiałem

ale naprawdę dopiero teraz zacząłem się zastanawiać, na który masz największą prowizję.

A co do spisku to już jak uważasz. Moje posty w tym temacie zaczęły się kiedy ten kociołek kupiłem i uruchomiłem, Jak poszukasz to zobaczysz że od połowy grudnia ubiegłego roku. Możesz jeszcze sprawdzić na wykresach w archiwum mojego kotła. Adres masz w mojej stopce :) Opisuję to co zaobserwowałem, i bez ściemy.

I uważajcie, niewidzialna ręka ninja was dopadnie :)

Już się boję http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif

Nie będę już każdemu z osobna odpowiadał z cytatami bo mi się nie chce :).

Na pewno chcę powiedzieć Panu Danielowi, że na pewno nie mam zamiaru wymuszać na kimkolwiek jakichkolwiek rozwiązań w piecu oraz podziękować za zrozumienie k... jakiej można się nabawić generalnie na tym forum. Robię listę (subiektywną) plusów i minusów różnych kotłów w celach podjęcia decyzji zakupu stąd pytanie.

Piotrkowi za zrozumienie jako pierwszemu o co chodziło :) .

Karoke sorry za wulgary jeszcze raz, ale nie wytrzymałem po drugim poscie przy słowach dotyczącego "solenia" (pierwszy post mnie zadowolił w zupełności :))

Zbigmaz poddaje się, no chyba, że uda mi się wujka Chuck'a zabrać na spotkanie, ale on z czasem ma kiepsko odkąd kredyt próbuje załatwić :)

Tu ostatni cytat:

Panowie spokojnie :) kol @decybel wygląda jak niezadowolony sprzedawca innych kotłów / urz.grzewczych ... a to można prosto sprawdzić ... np po IP ale to już w gesti administracji forum, ciekawe czy teraz znikinie i włączy się z "mobile`a" ;)

:) :) :) :) :) dobre dobre, jak prawdziwy ninja rzucam kulką o podłogę i znikam :)

Widzę,że niezły ubaw tutaj macie.

Dla wyjaśnienia.

Kotły z podajnikiem w większości wyposażone są w ruszt awaryjny. Faktem jest ,że na rynku są kotły z dwoma paleniskami ,na retorcie i na ruszcie. Jest jednak ich wada,w nowym budownictwie ciężko takie ustrojstwo zamontować.Nie każdy ma kotłownie 4x4. A jak już ktoś zamontuje taki kocioł to z reguły wygląda to tak,że chwali się pod niebiosa ,że on ma kocioł z dwoma paleniskami,jednak na pytanie czy z niego korzysta odpowiada,że nie ale ma :) Czy kupuje groszek i węgiel odpowiada,tak miałem w ubiegłym roku ale teraz mam tylko groszek bo szkoda zabawy z dwoma rodzajami paliwa.Zresztą po co kupować kocioł za klika tysięcy zł z podajnikiem aby palić na ruszcie awaryjnym?Mam Ogniwo Eko i prawdę mówiąc z rusztu awaryjnego jeszcze nie korzystałem a kocioł mam 3 sezon.Mam jeden rodzaj paliwa,który spalam na retorcie ,nie bawię się w wielofunkcyjność.Śmieci segreguję,makulaturę odbierają za darmo wiec po co mi zabawa w palenie na ruszcie?

Tak jak Pan Daniel napisał ,dobierz kocioł do tego czym chcesz palić bo na dłuższą metę to pozostaje ci tylko "stodoła w kotłowni z dwoma paleniskami i ich zabawą".

Decybel daleko mi od fochów i to chyba pierwszy mały wzrost ciśnienia na tym wątku.

Jest tak jak ci napisałem, niektórzy piszą różne bzdury żeby tylko sprzedać, ja podchodzę do tego inaczej, wolę żeby człowiek wiedział nawet więcej jak chce wiedzieć niż później ma być rozczarowany.

Jak będziesz miał jakieś pytania to zawsze znajdziesz tutaj ludzi którzy chętnie ci pomogą, ja również i jak kupisz inny kocioł i gdzie go nie kupisz także w miarę wolnego czasu. Wieczorami zawsze tu zaglądam, jest minertu, jest pan Daniel i koledzy którzy używają tego kotła i ich wiedza opiera się już na doświadczeniach którego nabyli na własnej skórze a to najlepsi doradcy.