Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Więc tak:

1. Instalacja jest otwarta, bez wymiennika. Naczynie zabezpiecza całość instalacji i znajduje się na strychu na wysokości ok. 8 m. Przed zamarznięciem chroni je grawitacyjna cyrkulacja. Od najwyższego grzejnika dzieli je jakieś 2,5 m.

2. Instalacja jest podzielona na dwa obiegi:

a) na parterze jest podłogówka zasilająca 120 m2 sterowana osobną pompą. Do podłogówki wrócę jeszcze przy innej okazji, bo wykonałem pewną zmianę w stosunku do tego co miałem wcześniej (część z Was być może pamięta moje poprzednie problemy) i muszę sprawdzić, czy to się przyjmie. Na chwilę obecną podłogówka nie jest uruchomiona.

b) na piętrze (120 m ale częściowo skosy) są grzejniki. Pompa zamontowana jest na powrocie. Dodatkowo w ten układ wpięte są jeszcze dwa grzejniki znajdujące się na parterze (w łazience i w pokoju teścia) po to, by do czasu uruchomienia podłogówki było tam ciepło.

Szkic zamieszczę wieczorem + kilka zdjęć i pewnych średnic rur, bo jest jedna rzecz w "zasilaniu" naczynia, o której chciałbym z Wami podyskutować.

Ale najpierw sprawdzę te wszystkie rzeczy o których pisaliście.

No to powinno byc ok. Naczynie przy pompie na powrocie powinno byc na wysokosci 0,7 X H nad najwyzej zamontowanym grzejnikiem. Czyli u Ciebie przy pompie H= 4m jest to 2,8 m. Ale nie znaczy to, ze pompa musi byc wlaczona na max. Sprawdz to, o czym wczesniej pisalismy i wtedy zobaczymy.

Ja jak z czegoś nie jestem zadowolony to po prostu się tego pozbywam.

Mysle, ze nie sa to az takie mankamenty, zeby pozbywac sie dobrego badz co badz kotla. Ale te ostre koncowki blachowkretow szczegolnie za konsolka panelu sterownika troche draznia. Sam na to zwrocilem wczesniej uwage. Producent na pewno wezmie te wszystkie sugestie do serca i poprawi. Co zas do silnika, motoreduktora, palnika to adresaci narzekan powinni byc inni niz Instalco. Reszta to kosmetyczne drobiazgi nie majace wplywu na prace kotla, np. niedokladne spasowanie zamkow klapy podajnika. Nawet z tym mozna sobie poradzic, niwelujac to "przekoszenie" na zawiasach. Tak to juz jest: niezadowolenie jednego moze wprawic w zadowolenie drugiego i trzeciego;)

Ja jak z czegoś nie jestem zadowolony to po prostu się tego pozbywam.

Tak nieśmiało zapytam. Trafił się taki co zwrócił skoro miał możliwość?

Nie rozumiem pewnych osób które jak zauważyłem zanim zamówili kocioł mocno go krytykowali a jednak go chcą w swojej kotłowni.

Jest możliwość oddania a jakoś nie korzystają z tego. Dziwne

No ja już proponowałem chyba 3-em osobom z tego jedna która miała a teraz Kalio a od roku Maherowi coś buczało mimo że nie miał kotła.

No jakoś jeszcze nikt się nie zdecydował.

Wręcz przeciwnie, wiedzieli w jakie gówno się pakują a i tak wzięli :)

Kurde nie rozumie takich ludzi.

Takich ludzi trudno zrozumieć niestety. Pewnie mają jakieś swoje ukryte cele żeby tak gadać i gadać a na końcu kupić właśnie to o czym się tak źle gadało.

A tak przy okazji zerknął byś Wieśku na moje cudo?

Obawiam się że przy tej zadanej CO z pogodówki to nie osiągnie temp., wewn jaką mu ustawiłem ale chcę to sprawdzić.

Gmaj, niektóre są bardzo ładnie pomalowane, wykończone a niektóre są tylko bardzo dobre :)

Niestety na coś trzeba się zdecydować, czasem nie można mieć wszystkiego :)

Choć ten brzydki dla niektórych i tak jest o wiele ładniejszy od mojego starego pleszewiaka, oczywiście wg. mojego gustu, każdy może mieć inny.

Kto chce ładny kocioł to pytajcie Arturo72, on prowadzi ranking kotłów wg. urody :)

Panowie zerknijcie na mój kociołem, bo mam wrażenie że sype teraz weglem (nie dopala). Dziękuję za wszelkie rady
Długo staje w podtrzymaniu i kiedy te niedopały powstają? Musisz zaobserwować czy to podtrzymanie generuje czy spalanie na grupowym. Skoro niedopał to daj wiatru tylko gdzie?

Długo staje w podtrzymaniu i kiedy te niedopały powstają? Musisz zaobserwować czy to podtrzymanie generuje czy spalanie na grupowym. Skoro niedopał to daj wiatru tylko gdzie?

Na podtrzymaniu nie, bo jak zaglądam do kotła to na bokach mam popiół, myslę że jak rusza, to sie tak dzieje. Ostatnio zmniejszyłem wiaterek i to może być powodem.

@Mark3k

Zrobię tak jak piszesz