Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

Ja stoję przed dylematem dom w miarę ocieplony podpiwniczony 1040 mm x 1060 mm (Marzanna 11 lat) ogrzewam tylko parter + piętro, piwnica nie jest ogrzewana i posiada nieocieplone drzwi garażowe. Który lepszy dla tego domu RBR 17 kw czy 23kw? Mam zamiar ogrzewać tez CWU przez cały rok proszę o doradę.

Dzieki i pozdrawiam

Witajcie

Ja stoję przed dylematem dom w miarę ocieplony podpiwniczony 1040 mm x 1060 mm (Marzanna 11 lat) ogrzewam tylko parter + piętro, piwnica nie jest ogrzewana i posiada nieocieplone drzwi garażowe. Który lepszy dla tego domu RBR 17 kw czy 23kw? Mam zamiar ogrzewać tez CWU przez cały rok proszę o doradę.

Dzieki i pozdrawiam

Jak patrzę na "mm" to ten domek nie jest za duży :)

Teraz poważnie.

Proponuję zakupić RBR 23kW , RBR 17kW byłby tutaj na styk.

Zima tuż tuż a na kociołki już trzeba czekać 2 tyg.

• 4 weeks później...
Dzis dostarczono mi moj nowy kociolek Rbr ekouniwersal 17 kw,kupilem go po recenzjach i opiniach kilku zyczliwych osob ;) ,moje pierwsze spostrzezenia sa takie bo odpale go dopiero za miesiac, kociolek naprawde solidnie wykonany,nie ma do czego sie doczepic,latwy dostep do czyszczenia,ciekawie rozwiazane dodatkowe czyszczenie kanalow pionowych oraz w razie palenia awaryjnego zamkniecie czesciowe obiegu spalin,kociolek jest bardzo zgrabny i naprawde robi wrazenie,bylem od pol roku nastawiony na eko plusa, w ostatniej chwili zmienilem wybor i nie zaluje,wkoncu maja przeciez ten sam sterownik(ecoal),i b.podobny palnik(ekoenergia) a gwarancje ma rok dluzsza ( 5lat) wykonany z grubszej blachy i wylot spalin do gory dzieki czemu zajmuje mniej miejsca w kotlowni, to wszystko zawazylo na moim wyborze. Mam nadzieje ze w akcji rowniez da mi powody do zadowolenia -) .Dziekuje pewnym osobom za uswiadomienie mi ze taki kociolek jest na rynku bo wczesniej o nim nie slyszalem(nie ma takiej reklamy jak ogniwo) ale moze zacytyje ""firma Instalco robi ich mniej ale z wieksza starannoscia"

Dzis dostarczono mi moj nowy kociolek Rbr ekouniwersal 17 kw,kupilem go po recenzjach i opiniach kilku zyczliwych osob ;) ,moje pierwsze spostrzezenia sa takie bo odpale go dopiero za miesiac, kociolek naprawde solidnie wykonany,nie ma do czego sie doczepic,latwy dostep do czyszczenia,ciekawie rozwiazane dodatkowe czyszczenie kanalow pionowych oraz w razie palenia awaryjnego zamkniecie czesciowe obiegu spalin,kociolek jest bardzo zgrabny i naprawde robi wrazenie,bylem od pol roku nastawiony na eko plusa, w ostatniej chwili zmienilem wybor i nie zaluje,wkoncu maja przeciez ten sam sterownik(ecoal),i b.podobny palnik(ekoenergia) a gwarancje ma rok dluzsza ( 5lat) wykonany z grubszej blachy i wylot spalin do gory dzieki czemu zajmuje mniej miejsca w kotlowni, to wszystko zawazylo na moim wyborze. Mam nadzieje ze w akcji rowniez da mi powody do zadowolenia -) .Dziekuje pewnym osobom za uswiadomienie mi ze taki kociolek jest na rynku bo wczesniej o nim nie slyszalem(nie ma takiej reklamy jak ogniwo) ale moze zacytyje ""firma Instalco robi ich mniej ale z wieksza starannoscia"

Z niecierpliwością czekamy na opinie podczas eksploatacji.

Bo mało jest użytkowników tego kotła :) jak dobrze chodzi to o czym mają ludzie pisac???? tu królują 2 opcje kotłów :)

no to moze by chociaz innym polecili ze to trafny wybor,no ale tak skoro maja dobrze to pewnie juz o kotle nie mysla a nwet o nim zapomnieli :)

w sumie nic tylko sie cieszyc ze nabylo sie taki kociolek.

Witam

Planuję zakup kotła RBR Ekouniwersal lub Ogniwo Eko Plus i tu mam pytanko ,jeśli dobrze widzę to RBR ma na górze osobno zasilanie Instalacji CO i CWU natomiast Ogniwo tylko jedno .Dodatkowo w instrukcji RBR na stronie 13 widzę schemat podłączenia ciepłej wody z tyłu kotła? Mam ogromną prośbę do urzytkowników RBR o {oświecenie mnie} jak mają podłączony kocioł i o ewentualne zalety i wady tych dwóch rozwiązań (eko i rbr).

Na str.2 instrukcji RBR jest zamieszczony schemat instalacji CO i CWU .Czy można (należy) między zasilanie CO a powrót wpiąć pompę mieszającą?

Z góry dziękuję za pomoc

Marcin

Witam

Planuję zakup kotła RBR Ekouniwersal lub Ogniwo Eko Plus i tu mam pytanko ,jeśli dobrze widzę to RBR ma na górze osobno zasilanie Instalacji CO i CWU natomiast Ogniwo tylko jedno .Dodatkowo w instrukcji RBR na stronie 13 widzę schemat podłączenia ciepłej wody z tyłu kotła? Mam ogromną prośbę do urzytkowników RBR o {oświecenie mnie} jak mają podłączony kocioł i o ewentualne zalety i wady tych dwóch rozwiązań (eko i rbr).

Na str.2 instrukcji RBR jest zamieszczony schemat instalacji CO i CWU .Czy można (należy) między zasilanie CO a powrót wpiąć pompę mieszającą?

Z góry dziękuję za pomoc

Marcin

Wszystkie Twoje wątpliwości rozwieje dokładniejsze prześledzenie DTR tego kotła.

Jest ono zamieszczone na mojej stronie www.

Ma dwa wyjścia ale nie koniecznie musisz z nich korzystać na raz , co nie znaczy ,że jest to bardzo wygodne robisz sobie od razu dwa osobne zasilania dla CWU i CO ,w praktyce wychodzi to taniej.

Schemat cieplej wody jest dla kotła z podgrzewaczem (opcjonalnie).

Co do pompy mieszającej nie jest ona wymagana ,można ja zastąpić zaworem 3D.

Zaletą czy wada jest to,że nie trzeba montować trójnika do rozprowadzenia odrębnego zasilania dla CWU i CO.

Ja ma u góry 4 króćce do jednego mam podłączony zawór schładzający, do drugiego zasilanie c.o., trzeci to c.w.u czwarty zaślepiony.

Z tyłu mam dwa wejścia do jednego mam podłączony powrót c.o. a do drugiego c.w.u.

Chłopaki z forum zalecają aby powroty c.w.u i c.o. były połączone razem. Szerzej o tym pisał minertu

Ja ma u góry 4 króćce do jednego mam podłączony zawór schładzający, do drugiego zasilanie c.o., trzeci to c.w.u czwarty zaślepiony.

Z tyłu mam dwa wejścia do jednego mam podłączony powrót c.o. a do drugiego c.w.u.

Chłopaki z forum zalecają aby powroty c.w.u i c.o. były połączone razem. Szerzej o tym pisał minertu

Tak lepiej jak są razem.Ale wtedy gdy chcemy użyć pompy CWU+mieszająca.

Te dwa wyjścia wydają mi się lepszym rozwiązaniem bo jedna pompka nie podkrada drugiej wody.

Te wyjścia z tyłu to opcja dodatkowa, rbr może być wyposażony w wężownicę podgrzewającą ciepłą wodę i nie ma potrzeby montowania bojlera.

Jest to bardzo solidny i zgrabny kociołek.

Potwierdzam dwa wyjścia z pieca to dobre rozwiązanie,nie trzeba zakładać zaworów zwrotnych aby pompy nie podbierały sobie wody.