Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich :) :)

Dawno tu mnie nie było, ale widzę że RBR zmienił nazwe na decybel bo widzę że o tym się najwięcej tu pisze.

Panowie nie dajcie sie wciągnąć w tą grę bo poziom tego tematu drastycznie się obniża albo niech ktoś założy nowy temat " Psychoanaliza użytkownika forum decybel"

Jak ktoś chce wystawiać muła na wyścigi konne lub odwrotnie konia wyścigowego do wożenia węgla to jego sprawa i pieniądze.(szkoda tylko zwierzaka)

Mam pytanie ile kasy dziennie wychodzi wam na dzień w okresie letnim na podgarznie ciepłej wody i na ilu użytkowników bo ja po próbach na owsie przeszedłem jednak na mieszankę pellet - owies i wychodzi mi tak ok 4-5złna dobę na dwie osoby i to wydaje mi się że jest to trochę za dużo bo daje to ok 120 - 150 zyli na miesiąc jak to wygląda z waszego punktu widzenia ile kasy wam łyka ciepła woda

Witam wszystkich :) :)

Dawno tu mnie nie było, ale widzę że RBR zmienił nazwe na decybel bo widzę że o tym się najwięcej tu pisze.

Panowie nie dajcie sie wciągnąć w tą grę bo poziom tego tematu drastycznie się obniża albo niech ktoś założy nowy temat " Psychoanaliza użytkownika forum decybel"

Jak ktoś chce wystawiać muła na wyścigi konne lub odwrotnie konia wyścigowego do wożenia węgla to jego sprawa i pieniądze.(szkoda tylko zwierzaka)

Mam pytanie ile kasy dziennie wychodzi wam na dzień w okresie letnim na podgarznie ciepłej wody i na ilu użytkowników bo ja po próbach na owsie przeszedłem jednak na mieszankę pellet - owies i wychodzi mi tak ok 4-5złna dobę na dwie osoby i to wydaje mi się że jest to trochę za dużo bo daje to ok 120 - 150 zyli na miesiąc jak to wygląda z waszego punktu widzenia ile kasy wam łyka ciepła woda

Wydaje mi się że sporo tej mieszanki spala się niepotrzebnie w trybie podtrzymania. Uważam że można ją trochę wzbogacić węglem i koszty powinny się zmniejszyć

Edytowane przez fi***o
błąd

Ostatnio nie podliczałem, ale w tamtym roku na sterowniku Bruli wychodziło mi 2,7kg/dobę, czeskiego eko z Komoran. Bojler Kospel 140L z podwójnym płaszczem, 7 osób w domu, większość woli prysznic. Tego czecha kupiłem chyba z 2,5 roku temu po 300pln/tonę ale teraz to już niemożliwe.

Kończy się powoli ale lato jeszcze objadę. Wychodziło 81gr/dobę.

Pewnie ktoś napisze że pierdoły opowiadam.

Wydaje mi się że sporo tej mieszanki spala się niepotrzebnie w trybie podtrzymania. Uważam że można ją trochę wzbogacić węglem i koszty powinny się zmniejszyć

Dodałbym wykorzystanie stref czasowych żeby kocioł nie grzał wody wg. histerezy czyli na przykład wtedy jak śpimy albo w godzinach kiedy nikogo nie ma w domu.

Witam.

Czytam ten watek jak i ten o OE+ i mam pytanie do Was jako użytkowników i handlujących tymi piecami.

Czym one tak naprawdę sie różnią? Wiem, ze wyglądem, konstrukcja wewnętrzną, ale który z nich jest praktyczniejszy. Juz nie pytam który lepszy, bo pewnie sa na tym samym poziomie(chyba, ze jednak da sie odpowiedzieć na to pytanie :) )

Oto wlasnie u mnie chodzi że to podtrzymanie ( tak podejżewam) zżera więcej niz samo podgrzanie wody.

Chyba jednak dołożę zasobnik. Ale jeszcze spróbóję z ekogroszkiem zobaczymy jak to pójdzie, chociaż jak mój wój mówił że jak jeden spróbował to później musiał sie ożenić:)

A i jeszcze jedno pytanie do firmy czy mogę w razie co liczyć na taką modyfikację jak mój niedaleki sąsiad:rolleyes:

Witam.

Czytam ten watek jak i ten o OE+ i mam pytanie do Was jako użytkowników i handlujących tymi piecami.

Czym one tak naprawdę sie różnią? Wiem, ze wyglądem, konstrukcja wewnętrzną, ale który z nich jest praktyczniejszy. Juz nie pytam który lepszy, bo pewnie sa na tym samym poziomie(chyba, ze jednak da sie odpowiedzieć na to pytanie :) )

Trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie jednoznacznie . Bardzo wiele zależy od preferencji użytkownika , wielkości kotłowni i wielu wielu innych czynników

Oto wlasnie u mnie chodzi że to podtrzymanie ( tak podejżewam) zżera więcej niz samo podgrzanie wody.

Chyba jednak dołożę zasobnik. Ale jeszcze spróbóję z ekogroszkiem zobaczymy jak to pójdzie, chociaż jak mój wój mówił że jak jeden spróbował to później musiał sie ożenić:)

A i jeszcze jedno pytanie do firmy czy mogę w razie co liczyć na taką modyfikację jak mój niedaleki sąsiad:rolleyes:

Jasne że tak . Co do zbiornika to nie jestem pewien czy to rozwiąże problem kocioł i tak będzie większość czasu w podtrzymaniu . Warto zrobić próbę z groszkiem będzie pewność.

A pomijając wielkość kotłowni i jakie to czynniki.

jestem na etapie budowy i byłem juz zdecydowany na OE+, ale dotąd dopóki nie dowiedziałem sie o RBR. Teraz sam juz nie wiem.

Musisz zobaczyć na żywola jednego i drugiego wtedy ci będzie łatwiej nikt z tu obecnych dwóch tych kotłów jednocześnie nie uzytkuje także ci obiektywnie nie odpowie a ci co zajmują się sprzedażą i produkcją no cóż stawiasz ich w niezręcznej sytuacji zadając to pytanie na forum

Przecież ten niedaleki sąsiad ma identyczny kocioł i grzeje wodę groszkiem. Powinien wiedzieć ile spala .

No widzę, że dyskusja idzie w dobrym kierunku, @decybel skąd pochodzisz?

Napisze Ci tak mój kocioł jeszcze nie uruchomiony zdecydowałem się na RBR w ciemno a w zasadzie to było tak, pytałem o kotły do mojego domu jeszcze w zimie i od P Daniela Białki dostałem radę telefoniczną żeby rozejrzeć się za kotłem o mniejszej mocy niż dostępny wtedy najmniejszy (17 kW) RBR, trochę mnie to zdziwiło. Ale zaczełem brać pod uwagę kocioł konkurencji. Byłem już właściwie dogadany aż ukazał się post bodajże minertu, trochę zagadkowy, że jest szansa na mniejszego RBR jeszcze na wiosnę. No więc poczekałem na tego mniejszego (11KW) i kupiłem mogę powiedzieć, że w ciemno i myślę, że będę zadowolony.

Bezpośrednio od producenta gdyż przed zakupem mogłem liczyć na pomoc P Daniela, która nie była uzależniana od tego czy kocioł kupię czy nie przy czym rozmowy dotyczyły całej instalacji min zbiornika CWU rodzaju instalacji rozwiązań technicznych itd i nigdy nie usłyszałem żadnego zniecierpliwienia.

Jak będzie dalej czas pokaże póki co napisz gdzie mieszkasz to może zgadamy się na rozruch mojego kotła, jak będzie trzeba wrzucimy coś do awaryjnego zobaczymy jak to wygląda.

Generalnie to śląsk, chociaż budowa za rzeką :/ :p więc napiszę województwo śląskie żeby nikogo nie sprowokować :)

Jeśli chodzi o moc to ja cały czas mam wahania. Już kilka osób mi pisało żeby najmniejszy wziąć, między innymi Karoka :). Tu tez jeszcze monetą pewnie rzucę ale trochę się boję. W projekcie niby wyliczyli 18kW - nie wiem może na śmieciucha, a to inny przelicznik, się człowiek nie zna to można gdybać, a nie zapłacę za drugi projekt, żeby sprawdzić pierwszego - zwłaszcza że robiony "na zamówienie". Jak wezmę 11-13 kw i będzie mi zimno to co zrobię - kupie farelki w Tesco ? :)

Obawy też bo generalnie lubię "tropiki" w mieszkaniu i chodzenie w krótkim rękawku (zimą w mieszkaniu temp nie spada poniżej 24C, a nie wiem czy bym nie skłamał jakbym powiedział, że jest 25-26C) Np w tej chwili mam 22C i mi "ciągnie" po nogach i siedzę w bluzie, a żona pod kocem się grzeje :), a z tego co czytam to większość to raczej do temperatury pokojowej 21C dąży, więc nie wiem czy np taki 11kw dociągnie do 25C przy -20 na zewnątrz (wiem, że to kilka dni w roku ale nie chce dogrzewać czymkolwiek w tym czasie bo takie pomysły też już widziałem :))

Może skoro tu jestem to sformułuje inne pytanie i na przykładzie RBR'a dostanę jakąś odpowiedź:

-przypomnę dom 130m2, budowany 15 lat temu, teraz dopiero kończony i przebudowany. Kwadrat 12x12m na zewnątrz zbudowany z Max'a + 5cm wełna + cegła (w sumie coś koło 48cm), poddasze nieużytkowe nieogrzewane, na strop bezpośrednio nad parterem pójdzie 20cm wełny. Dobudówka około 4x4m z porothermu 24cm. Na cały dom dojdzie 15cm styropianu. (projektant zamawiany do PNB wyliczyl 16.5kW CO - przy obecnych kaloryferach miedziano-aluminiowych konwektorowych - nie wiem może zsumował moce kaloryferów, które trzeba było zachować ? może te dwa okna tarasowe po 2m szerokie i zwykłe okno 2m szerokie i jeszcze dwa niskie 60cm ale tez na 2 m szerokie tak mu nabruździły w OZC. Napisał moc nominalna 18kW z cwu)

- a pytanie: który z RBR byłby lepszy ? i dlaczego 11kW :) a na poważnie jeśli 11kW to jakie konsekwencje (oprócz spokojniejszego łba) miałby zakup 17kW - większe spalanie ? o ile - w sensie pi razy drzwi jakie to mogą być koszty. Coś innego oprócz tego ? (pomijam koszt zakupu)

Dzieki