Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To dlaczego do mnie pijesz ?

Dzwoń, reklamuj tylko już do producenta czy sprzedawcy.

Bo proponujesz odkupienie kotła wszystkim niezadowolonym i mnie też tylko dobrze wiesz że pieniądze za kocioł to nie wszystko i nie każdy jak stracił miesiąc i dłużej czekając na RBR ma na tyle czasu aby od ręki go zwrócić i czekać na kolejny. Dasz pieniądze za kocioł + dodatkowe koszty to chętnie go odsprzedam.

Ludzie kupują kocioł nie dla zapasu jak to było w PRL-u tylko aby zapracował na siebie. Odnośnie przekładni to tak tego nie zostawię, tylko chcę uruchomić całkowicie kocioł a nie pisać do producenta z każdą pojedynczą sprawą, po tych kilku poważnych usterkach i dostarczeniu kotła niezgodnego z zamówieniem zastanawiam się co jeszcze wypłynie do czasu uruchomienia nie wspominając w trakcie eksploatacji na gwarancji.

Maher, czy ja wyglądam na Świętego Mikołaja ?

Jakie to koszty masz w zastosowaniu innego kotła ?

Z resztą dlaczego ja mam być dobrym wujkiem a jeszcze źle, masz głowę i .... to sobie radź.

Czy ktoś miał problem z serwisem ?

Poczekaj a zobaczysz jak działają innych producentów albo poczytaj na eSterownik.

Maher, czy ja wyglądam na Świętego Mikołaja ?

Jakie to koszty masz w zastosowaniu innego kotła ?

Z resztą dlaczego ja mam być dobrym wujkiem a jeszcze źle, masz głowę i .... to sobie radź.

Czy ktoś miał problem z serwisem ?

Poczekaj a zobaczysz jak działają innych producentów albo poczytaj na eSterownik.

Proponujesz odkupienie to ci odpisuje że nie tylko koszt kotła mnie interesują i podejrzewam że każdy komu jeszcze raz zaproponujesz odkupienie ci tak odpiszę (chcę tylko odzyskać to co straciłem nie licząc już straconego czasu).

Inne koszty w zastosowaniu innego kotła to przerobienie zasilań i powrotów z kotła i wylotu spalin do komina.

Jeśli kocioł jest robiony w garażu przy użyciu prostych narzędzi i maszyn to nie ma co liczyć na precyzyjne i dokładne wykonanie. Tak samo będzie z rozrzutem jakościowym. W "garażu" nie ma kontroli jakości , nie ma norm i itd ...

Nie ma też żadnej gwarancji że będzie do produkcji użyta takiej samej jakości stal , o takiej samej grubości i itd ...

Wystarczy zobaczyć na filmik np. Elektrometu na jakich maszynach i przy użyciu jakiej technologii postają nie garażowe kotły ...

Dlatego też tak długo czeka się na te kotły , bo zapewne są robione w 100% ręcznie , bez jakiś specjalistycznych maszyn i bez żadnej automatyzacji.

Więc powoli powstają i zapewne każdy jest "inny" i zależy jaki humor miał Pan Czesiek czy Wiesiek ;-)

Zawsze mi się zdawało że te "garażowe" powinny być dużo tańsze w sprzedaży , bo koszty produkcji są dużo tańsze (mniejsze pomieszczenia , brak maszyn, nie ma sieci serwisowanej i itd ) a tutaj mamy ewenement że kocioł wykonywany w siermiężnych warunkach jest droższy od kotłów które powstają na hali produkcyjnej na nowoczesnych maszynach , przy użyciu najnowszych technologii

Mój piec Sekom Skam-P 12KW według mnie odstaje jakościowo od pieca Elektromet 15KW które maja moi sąsiedzi. Widzę po wykonaniu ...

A ten RBR jeszcze bardziej odstaje od mojego a dodatkowo ten RBR 11KW jest droższy od mojego Skam-P 12KW ...

Nie dołuj nas więcej :) widziałem ostatnio w programie "Polak potrafi" czy jakoś tak się nazywał fabrykę Defro, no to jestem pod wrażeniem, sprzęt do produkcji z 1półki, dział kontroli jakości, dział badań i nowych technologii, dział marketingowy, wszystko pod kontrolą.

A właśnie bym zapomniał o najważniejszym dodzwoniłem się po 13 razach (i kilku dniach) do Instalko, kotła nie będzie w tym tygodniu (to już drugi termin zawalony) bo "w firmie skończyły się palniki" Ku... mać. Zabrakło palników ??? to kiedy się zorientowali wczoraj?, że dzisiaj nie będzie palników i kotły nie będą skończone.

Jeśli kocioł jest robiony w garażu przy użyciu prostych narzędzi i maszyn to nie ma co liczyć na precyzyjne i dokładne wykonanie. Tak samo będzie z rozrzutem jakościowym. W "garażu" nie ma kontroli jakości , nie ma norm i itd ...

Nie ma też żadnej gwarancji że będzie do produkcji użyta takiej samej jakości stal , o takiej samej grubości i itd ...

Wystarczy zobaczyć na filmik np. Elektrometu na jakich maszynach i przy użyciu jakiej technologii postają nie garażowe kotły ...

Dlatego też tak długo czeka się na te kotły , bo zapewne są robione w 100% ręcznie , bez jakiś specjalistycznych maszyn i bez żadnej automatyzacji.

Więc powoli powstają i zapewne każdy jest "inny" i zależy jaki humor miał Pan Czesiek czy Wiesiek ;-)

Zawsze mi się zdawało że te "garażowe" powinny być dużo tańsze w sprzedaży , bo koszty produkcji są dużo tańsze (mniejsze pomieszczenia , brak maszyn, nie ma sieci serwisowanej i itd ) a tutaj mamy ewenement że kocioł wykonywany w siermiężnych warunkach jest droższy od kotłów które powstają na hali produkcyjnej na nowoczesnych maszynach , przy użyciu najnowszych technologii

Mój piec Sekom Skam-P 12KW według mnie odstaje jakościowo od pieca Elektromet 15KW które maja moi sąsiedzi. Widzę po wykonaniu ...

A ten RBR jeszcze bardziej odstaje od mojego a dodatkowo ten RBR 11KW jest droższy od mojego Skam-P 12KW ...

Wiesz co. Pracowałem w jednej dużej i drugiej bardzo dużej firmie. W tej drugiej pracowałem także w dziale kontroli jakości a produkowało się tam części do śmigłowców i samolotów od których często zależało ludzkie życie. Zdziwił byś się jak się pewne sprawy tam załatwia To tak odnośnie tego jak to w dużych firmach działa kontrola jakości. To że jest to duża firma nie znaczy że wszystko tam jest ok i nie ma tzw. panów Cześków czy innych mających gorszy dzień itp. Co do dokładności wykonania kotła to powiem tak jak już ktoś tu napisał. Nie stawiasz go do salonu tylko do kotłowni i on nie ma wyglądać tylko ma grzać tyłek domownikom a ten z tego co widzę grzeje nie jednemu i to całkiem dobrze. U mnie spala węgiel dobrze i niezbyt dużo (zależy oczywiście od jego jakości) Zamieszczałem już zdjęcia jak wygląda komora spalania w moim kotle więc można sprawdzić.

Widziałem też nie jedną "garażową" firmę która robi dużo lepsze choć mniej atrakcyjnie wyglądające produkty od tych dużych rozreklamowanych więc proponuję najpierw sprawdzić produkt który ma ogrzewać domek a potem oceniać bo ocena kotła po wyglądzie to trochę tak jak by trochę za wcześnie.

Widziałem też nie jedną "garażową" firmę która robi dużo lepsze choć mniej atrakcyjnie wyglądające produkty od tych dużych rozreklamowanych więc proponuję najpierw sprawdzić produkt który ma ogrzewać domek a potem oceniać bo ocena kotła po wyglądzie to trochę tak jak by trochę za wcześnie.

Ale do ciebie pewnie trafił taki kocioł z takim osprzętem jaki zamawiałeś, a ja co mam powiedzieć jak dostałem niesprawny kocioł poskładany z gorszych podzespołów.

Gość Arturo72
Kto chce ładny kocioł to pytajcie Arturo72, on prowadzi ranking kotłów wg. urody :)

Nie stawiasz go do salonu tylko do kotłowni i on nie ma wyglądać tylko ma grzać tyłek domownikom a ten z tego co widzę grzeje nie jednemu i to całkiem dobrze.

Mylisz się,kocioł ma także wyglądać,chyba,ze ktoś wstawia go do zapyziałej dziury czy jakiejś starej rudery.

Gdybym w nowym domu wstawiał kocioł to niezmiennie moimi faworytami byłyby:

dsc_0070_1.jpg

1_404.jpg

eko_komfort_600x600.jpg

Któregoś z nich bym na pewno kupił bo ładniejszych narazie nie znalazłem ;)

Ale do ciebie pewnie trafił taki kocioł z takim osprzętem jaki zamawiałeś, a ja co mam powiedzieć jak dostałem niesprawny kocioł poskładany z gorszych podzespołów.

Zgadza się. Dotarł taki jak zamawiałem. Nie wiedziałem wtedy że jest możliwość dopłaty do jakiś przekładni które są cichsze. Może bym skorzystał. Rozumiem Ciebie. Skoro dostałeś kocioł nie taki jak chciałeś to masz prawo domagać się od sprzedawcy tego co zamówiłeś. Moim zdaniem powinieneś dostać od sprzedawcy przekładnię o ile dobrze pamiętam taką jak zamówiłeś i odesłać tą której nie chcesz + ewentualny drobny gratis za osobistą przekładkę. Ja tylko mówię że ocena kotła po tym jak wygląda, czy krawędzie są gładkie, czy siłownik jest zbyt mocny i inne szczegóły to trochę nie w porządku. To czy kocioł jest dobry okazuje się po sezonie grzewczym a tu widzę osoby które jeszcze kotła nie mają a już mówią że jest do bani nie wspominając już o tym że od długiego czasu krytykują ten produkt ile wlezie.

W/g Karoka65 masz się cieszyć i cicho być, bo w ogóle dostałeś a inni jeszcze czekają. Ciesz się, że dostałeś kocioł z przekładnią, że kur... palniki nie wyszły... , że blacha nie wyszła.... , że Czesio nie poszedł na wódkę. Bo to taka renomowana i znana na całym świecie firma. I masz się cieszyć, że cokolwiek dostałeś .... . Jak masz czelność narzekać, no w końcu dostałeś hiper wypasiony reaktor ..... . Nie bądź śmieszny i nie narzekaj. :):):)

Niezłe jaja z tym garażowym potentatem kociołkowym. ;)

Mylisz się,kocioł ma także wyglądać,chyba,ze ktoś wstawia go do zapyziałej dziury czy jakiejś starej rudery.

Gdybym w nowym domu wstawiał kocioł to niezmiennie moimi faworytami byłyby:

[ATTACH=CONFIG]224738[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]224739[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]224740[/ATTACH]

Któregoś z nich bym na pewno kupił bo ładniejszych narazie nie znalazłem ;)

Nie wiem jak Ty ale ja w kotłowni nie przesiaduję godzinami żebym się miał cieszyć widokiem pięknie wyglądającego kociołka.

Co mi z jego wyglądu jeśli będzie kiepsko grzał, produkował dużo sadzy i palił jak szalony wielkie kilogramy?

Mówisz jak byś nie wiedział jakie przeznaczenie ma kocioł węglowy.

Jeżeli dla Ciebie wygląd jest ważniejszy to masz do tego prawo ale Ci co nie widzieli kotła, zamówili i potem narzekają a mają podobne zdanie jak Ty to zachowują się jak dzieci.

Nie dołuj nas więcej :) widziałem ostatnio w programie "Polak potrafi" czy jakoś tak się nazywał fabrykę Defro, no to jestem pod wrażeniem, sprzęt do produkcji z 1półki, dział kontroli jakości, dział badań i nowych technologii, dział marketingowy, wszystko pod kontrolą.

A właśnie bym zapomniał o najważniejszym dodzwoniłem się po 13 razach (i kilku dniach) do Instalko, kotła nie będzie w tym tygodniu (to już drugi termin zawalony) bo "w firmie skończyły się palniki" Ku... mać. Zabrakło palników ??? to kiedy się zorientowali wczoraj?, że dzisiaj nie będzie palników i kotły nie będą skończone.

Dom wybudowałem kilometr od tej wielce zaawansowanej firmy o której piszesz, fakt znajomi mają kotły z tej firmy, są zadowoleni. Nikt nie narzekał jeszcze, chyba, że głupio było się komuś przyznać. Tyle, że w okolicy tej firmy ludzie niechętnie go kupują. Pewnie dlatego, że znają tych Cześków i Zenków, co tam pracują i są uprzedzeni. Nawet mój wujek tam pracuje, mogłem kupić tani kociołek, ale nie kupiłem. Fakt wyglądem rbr mu nie dorównuje. Czerwony kociołek robi wrażenie bo jest ładny. Ale kto się kieruje wyglądem ? Chyba jakaś panna jak Arturo. Kocioł jest mega duży, co było dla mnie wadą. Sterownik jest pewnie prosty w obsłudze dla kogoś kto miał wcześniej doświadczenie, ale ja nie mam czasu na siedzenie w kotłowni.

Edytowane przez pawko_

Gość Arturo72
Arturo Ciebie to już do końca po...o. Weź idź napal w kominku dla klimatu, może rozjaśni Ci się w tej przepompowanej głowie.

Każdy ma jakieś preferencje,Alfa jest niezbyt praktyczna ale za to wygląda i przy okazji ze swoimi 180KM i 380Nm jeździ ;)

Dom wybudowałem kilometr od tej wielce zaawansowanej firmy o której piszesz, fakt znajomi mają kotły z tej firmy, są zadowoleni. Nikt nie narzekał jeszcze, chyba, że głupio było się komuś przyznać. Tyle, że w okolicy tej firmy ludzie niechętnie go kupują. Pewnie dlatego, że znają tych Cześków i Zenków, co tam pracują i są uprzedzeni. Nawet mój wujek tam pracuje, mogłem kupić tani kociołek, ale nie kupiłem. Fakt wyglądem rbr mu nie dorównuje. Czerwony kociołek robi wrażenie bo jest ładny. Ale kto się kieruje wyglądem ? Chyba jakaś panna jak Arturo. Kocioł jest mega duży, co było dla mnie wadą. Sterownik jest pewnie prosty w obsłudze dla kogoś kto miał wcześniej doświadczenie, ale ja nie mam czasu na siedzenie w kotłowni.

ja mam do tej firmy jakieś 40km też kilku znajomych ma te piece ale mnie nie przekonał ładny wygląd

W/g Karoka65 masz się cieszyć i cicho być, bo w ogóle dostałeś a inni jeszcze czekają. Ciesz się, że dostałeś kocioł z przekładnią, że kur... palniki nie wyszły... , że blacha nie wyszła.... , że Czesio nie poszedł na wódkę. Bo to taka renomowana i znana na całym świecie firma. I masz się cieszyć, że cokolwiek dostałeś .... . Jak masz czelność narzekać, no w końcu dostałeś hiper wypasiony reaktor ..... . Nie bądź śmieszny i nie narzekaj. :):):)

Niezłe jaja z tym garażowym potentatem kociołkowym. ;)

Ty dla mnie niestety nie jesteś wiarygodny. Pojawiłeś się nie dawno, piszesz tylko tutaj i zacząłeś od razu od krytyki.

Toczyłeś wojny z każdym kto zrobił dla forum przez lata więcej niż Ty mógłbyś zrobić przez całe życie, chyba że złego, w tym Cię nikt nie doścignie.

Nie widziałem linku do Twojego kotła, nie widziałem jak "mistrz" ustawił kocioł, nie widziałem fotek Twojego kotła które obiecywałeś dwa razy.

Dla mnie krzykacz, wiarygodności za grosz.

Ja mam słonia w karafce.