Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Karoka65 kiedyś obiecałem Ci, że napiszę (wytknę) o błędach jakie zauważyłem na Twojej stronie internetowej.

To na początek, mała rozgrzewka.

Te super kotły RBR-Ekouniwersal tylko je sprzedajesz, czy może je produkujesz ?.

Czy jeszcze coś dotrzegło Twoje sokole oko ?

Czy jeszcze coś nie tak. Chyba Cię poproszę odpłatnie o administrowanie mojej strony, w sumie to znasz ją chyba lepiej niż ja sam.

Nie Andrzeju, tylko sprzedaję i nie tylko RBRy z resztą po co to piszę.

Ciebie widzę jak kilku innych tylko ten jakoś boli i nie możesz prze niego spać.

Dobrej nocki życzę bo jutro ma dwa te "cud" kotły z certyfikatami do obskoczenia, 200km trzeba zrobić do obiadu a po obiedzie wungiel do wożenia.

Widzisz niema nic za darmo.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już kilku zdążyło się przekonać o trwałości masówek.

Kilku na ile set tysięcy ?

Defro , ogniwo i jeszcze kilku mają tak naprawdę opanowany cały rynek. Ich produkty są ogólnodostępne w wielu sklepach i sieciach.

Są dostępne od ręki ...

Są one produkowane i znane od wielu lat ...

RBR jak i Skamp-p to produkty niszowe , produkowane w małych rodzinnych fabryczkach.

Produkowane na indywidualne zamówienie.

Ilość tych kotłów wyprodukowanych przez Sekom jak i RBR jest zapewne kilkadziesiąt tysięcy (set tysięcy) niższa niż od potentatów na rynku ..

Jeśli jest kilku niezadowolonych klientów z kilkudziesięciu tysięcy (set tysiecy) to jest to błąd statystyczny , bo nie ma szans aby wszyscy byli zadowoleni :)

Tak czy owak mam nadzieję że mój Skamp-P i Wasze RBR posłużą jak najdłużej i niezdbałość przy produkcji nie będzie miała żadnego wpływu na żywotnośc kotła ...

Gość Novy!
Kilku na ile set tysięcy ?

Defro , ogniwo i jeszcze kilku mają tak naprawdę opanowany cały rynek. Ich produkty są ogólnodostępne w wielu sklepach i sieciach.

Są dostępne od ręki ...

Są one produkowane i znane od wielu lat ...

W ilu "tych " produktów byłeś w posiadaniu?Znajomi pewnie...maja.A ile miałeś ty?Nie ,żebym bronił RBR-a,taki sam jak inne.Ale napisz proszę.

W ilu "tych " produktów byłeś w posiadaniu?Znajomi pewnie...maja.A ile miałeś ty?Nie ,żebym bronił RBR-a,taki sam jak inne.Ale napisz proszę.

Jakieś dziwne pytanie zadajesz ...

Mam kocioł Sekom Skam-P 12KW kupiony w 2011 od Jareckiego.

Mieszkam na osiedlu domków które buduje firma i wiem jakie mają kotły mieszkańcy (Elektromet 15KW i jego "odmiana" sygnowana Keller). Widziałem , grzebałem , bo taki sam miałem mieć w standardzie.

Znajomy na konkurencyjnym osiedlu ma Galmeta , bo tam firma budująca osiedle wstawia Galmety.

Znajomi nie narzekają. Ja męczyłem się prawie 2 lata z Skampem , bo okazało się że sterownik dostarczony z piecem zupełnie źle działał u mnie i skończyło się na remoncie nowego komina ...

Dopiero na koniec poprzedniego sezonu wymieniono mi sterownik na inny i dopiero wtedy kocioł zaczął pracować poprawnie.

Nie chciałem Elektrometa bo uważałem że 15KW to za dużo a dodatkowo kocioł miał zwykły palnik a ja chciałem mieć możliwośc palenia miałem o owsem. Dodatkowo miałem mieć super inteligentną elektronikę , a że taka delikatnie nie była to inna bajka

Gość Novy!
Jakieś dziwne pytanie zadajesz ...

Mam kocioł Sekom Skam-P 12KW kupiony w 2011 od Jareckiego.

Mieszkam na osiedlu domków które buduje firma i wiem jakie mają kotły mieszkańcy (Elektromet 15KW i jego "odmiana" sygnowana Keller). Widziałem , grzebałem , bo taki sam miałem mieć w standardzie.

Znajomy na konkurencyjnym osiedlu ma Galmeta , bo tam firma budująca osiedle wstawia Galmety.

Znajomi nie narzekają. Ja męczyłem się prawie 2 lata z Skampem , bo okazało się że sterownik dostarczony z piecem zupełnie źle działał u mnie i skończyło się na remoncie nowego komina ...

Dopiero na koniec poprzedniego sezonu wymieniono mi sterownik na inny i dopiero wtedy kocioł zaczął pracować poprawnie.

Nie chciałem Elektrometa bo uważałem że 15KW to za dużo a dodatkowo kocioł miał zwykły palnik a ja chciałem mieć możliwośc palenia miałem o owsem. Dodatkowo miałem mieć super inteligentną elektronikę , a że taka delikatnie nie była to inna bajka

Czyli jeden.No comments :)

Nie działa, a przy wyborze sterownika jest błąd: niepoprawny login i .......

Screenshot_2013-11-16-07-12-56.jpg

Ponawiam prośbę do Moderatora by poprzenosił wpisy w tym temacie nie mające nic wspólnego z użytkowaniem rbr do innego działu dla malkontentów.

Te kilka ostatnich stron było świetne, uśmiałem się co nie miara, posty szły jak lawina - tylko jednak proszę, nie tutaj!!!

Administracja forum, weźcie się w końcu do roboty i zróbcie tu porządek!!!

Edytowane przez Czerny

Tyle że w nowoczesnych fabrykach często spawanie czy cięcie robią maszyny z idealną precyzją i pełną kontrolą. Spawy są idealne i powtarzalne.

Ręcznie nie ma szansy na powtarzalność i precyzję ...

Znany takie "garażowe" fabryki gdzie wszystko robiono ręcznie przy użyciu prostych narzedzi. Np. nasze maluchy :)

Widziałem ostatnio jak wygląda fabryka BWM. Całkowicie skomputeryzowany i zrobotykowana. Wszystkie spawy robią roboty ...

Niestety nie ma szansy aby człowiek zrobił tak precyzyjne spawy jak robot ...

Nie wierzę że jeśli produkt powstaje bez żadnej kontroli jakości , bez żadnego zaplecza technologicznego , przy użyciu prostych narzędzi , bez dostaw surowców od pewnych dostawców że będzie tak samo precyzyjnie , dokładnie i trwale wykonany jak wykonany w firmie gdzie pracują maszyny , skomputeryzowanej , z certyfikatami jakosci , kontrola jakości , na najnowszej generacji maszynach i najnowszych technologiach produkcji ...

Nie ma szansy ...

Takie produkty ze względu na dużo gorszą jakośc wykonania i trwałość powinny być dużo tańsze ...

Widać od razu że nie masz pojęcia jak działa kontrola jakości.

Ja to widziałem z bardzo bliska jak działa w bardzo dużej firmie lotniczej o zasięgu światowym.

Tam też pracują bardzo dokładne maszyny produkując części z dokładnością do jednego mikrona. Pracują tam także ludzie obsługujący te maszyny a tam gdzie pracują ludzie zawsze może zaistnieć błąd.

Podam przykład. Maszyna pomiarowa za duże pieniądze mierzy części z bardzo dużą dokładnością ale pod warunkiem że część przebywa w pomieszczeniu o odpowiedniej temp. przez określony czas przed pomiarem. Jak sądzisz jak długo czeka część na pomiar jeśli termin jej wykonania i odesłania do kooperanta już minął? Pozostawię to bez odpowiedzi.

Chce tylko powiedzieć że to że na filmiku który zobaczyłeś wszystko wygląda cacy nie znaczy że tak jest bo ten filmik miał tak wyglądać a rzeczywistość może być zupełnie inna.

[ATTACH=CONFIG]224781[/ATTACH]

Ponawiam prośbę do Moderatora by poprzenosił wpisy w tym temacie nie mające nic wspólnego z użytkowaniem rbr do innego działu dla malkontentów.

Te kilka ostatnich stron było świetne, uśmiałem się co nie miara, posty szły jak lawina - tylko jednak proszę, nie tutaj!!!

Administracja forum, weźcie się w końcu do roboty i zróbcie tu porządek!!!

Najlepiej jakby podzielić wątek o RBR-ach na sprawy eksploatacyjne i porady techniczne i drugi na opinie i komentarze, tylko podejrzewam że większość forumowiczów takich jak Karoka65 i Minertu by tylko zaglądało na wątek o opiniach bo porady techniczne nie przyniosą im korzyści, a opinie musi dbać bo straci potencjalnych klientów. Nie raz pisałem żeby się coś dowiedzieć i nie doczekałem się odpowiedzi.

Najlepiej jakby podzielić wątek o RBR-ach na sprawy eksploatacyjne i porady techniczne i drugi na opinie i komentarze, tylko podejrzewam że większość forumowiczów takich jak Karoka65 i Minertu by tylko zaglądało na wątek o opiniach bo porady techniczne nie przyniosą im korzyści, a opinie musi dbać bo straci potencjalnych klientów. Nie raz pisałem żeby się coś dowiedzieć i nie doczekałem się odpowiedzi.
Jak plujesz na tych co pomagają to czego oczekujesz?

Z tego co mi wiadomo nikt nie załącza certyfikatu z kotłem. Jest do wglądu u producenta, jesli ktoś potrzebuje np. do dopłat otrzymuje skana dla urzędu.

Nie dostaję certyfikatów do kotłów p. Tilgnera, ani do Sztokerów ani do Skamów jareckiego ( w kompletach dokumentów )

Może się mylę w niektórych przypadkach.

Aż się dopytam jak będę miał czas.

Jasne, że się mylisz a tak w ogóle mi zaoferowali, że wyślą mi certyfikat z 23KW jak będzie potrzeba do dofinansowania a kocioł zamówiłem 17 dla przypomnienia

Edytowane przez mpepe

Tyle że w nowoczesnych fabrykach często spawanie czy cięcie robią maszyny z idealną precyzją i pełną kontrolą. Spawy są idealne i powtarzalne.

Ręcznie nie ma szansy na powtarzalność i precyzję ...

Znany takie "garażowe" fabryki gdzie wszystko robiono ręcznie przy użyciu prostych narzedzi. Np. nasze maluchy :)

Widziałem ostatnio jak wygląda fabryka BWM. Całkowicie skomputeryzowany i zrobotykowana. Wszystkie spawy robią roboty ...

Niestety nie ma szansy aby człowiek zrobił tak precyzyjne spawy jak robot ...

Nie wierzę że jeśli produkt powstaje bez żadnej kontroli jakości , bez żadnego zaplecza technologicznego , przy użyciu prostych narzędzi , bez dostaw surowców od pewnych dostawców że będzie tak samo precyzyjnie , dokładnie i trwale wykonany jak wykonany w firmie gdzie pracują maszyny , skomputeryzowanej , z certyfikatami jakosci , kontrola jakości , na najnowszej generacji maszynach i najnowszych technologiach produkcji ...

Nie ma szansy ...

Takie produkty ze względu na dużo gorszą jakość wykonania i trwałość powinny być dużo tańsze ...

Święte słowa

Widziałem na filmikach z innych fabryk między innymi Defro CICHEWICZ i ELEKTROMET i jeszcze dwóch innych roboty spawalnicze mają firmy CLOOS ROBOTICS pewnie tym co najwięcej gadają na forum nic i tak to nie powie, ale CLOOS to najwyższa półka urządzeń przemysłowych do cięcia, spawania, zgrzewania oraz wykonujące całe taśmy produkcyjne. Byłem w ich oddziale w USA po prostu technologiczny zawrót głowy.

Edytowane przez mpepe

Święte słowa

Widziałem na filmikach z innych fabryk między innymi Defro CICHEWICZ i ELEKTROMET i jeszcze dwóch innych roboty spawalnicze mają firmy CLOOS ROBOTICS pewnie tym co najwięcej gadają na forum nic i tak to nie powie, ale CLOOS to najwyższa półka urządzeń przemysłowych do cięcia, spawania, zgrzewania oraz wykonujące całe taśmy produkcyjne. Byłem w ich oddziale w USA po prostu technologiczny zawrót głowy.

Widzieliście na filmikach produkcje innych kotłów, twierdzicie że ten kocioł robiony w garażu, jest jedno forum na którym jest jeden temat tak obszerny na temat RBR`a, i że akurat ten kocioł został przez was wybrany? Nie baliście się? Dlaczego wasz zakup nie został zrobiony w firmie gdzie na filmach pokazują cuda i wianki, dlaczego kupiliście produkt gdzie nie ma filmów o firmie i jej produkcji?

Nie rozumiem waszych decyzji, moja trwała 3 min podczas oglądania i miałem do wyboru kilka kotłów które stały obok siebie. Pojechałem za jednym typowanym a kupiłem drugi, mniejszy, zgrabniejszy i jak się okazuje potrafi w moim domu zrobić to co ja chcę i od niego wymagam.

Pooglądałem, kupiłem i jestem zadowolony z tego zakupu. Ja kupiłem, ja zadecydowałem i ja za to ponoszę odpowiedzialność co stoi w mojej kotłowni. To ja za to zapłaciłem i to była moja decyzja, Jak bym źle wybrał to miałbym do siebie pretensje a nie do całego świata bo tak to się zachowują dzieci w piaskownicy.

Co was skłoniło jak mieliście taki wybór?

Co wami kieruje że opluwacie wszystkich tych którzy ten kocioł użytkują?

A może lepiej nie odpowiadajcie, bawcie się dalej w swojej piaskownicy.

mpepe, ja nie jestem niczyim przedstawicielem.

Nie sprzedaję tylko kotłów z Instalco, mam kotły 4 producentów i jakoś tak się składa że potrafię z każdym sobie poradzić.

W firmie może byłem, może nie byłem, to moja sprawa :)

Ale powiem ci w sekrecie że nawet sam producent już mnie odwiedził, chciał zobaczyć komu kotły daje, był też Jarecki z szefem, znam osobiście p. mgr.inż Jerzego Tilgnera bardzo porządnego producenta kotłów jak i jego syna, nawet kilka razy spotkaliśmy się, Komiz też mnie odwiedza choć akurat u nich jeszcze nie byłem.

A zapomniałem nawet zacnego Zawijana i Zawijana_2 miałem przyjemność poznać choć od jakiegoś czasu mają mnie za wroga to ja wspominam wizytę w Instytucie bardzo miło. U swoich przyjaciół w Elektro-System w Kutnie bywam regularnie.

Nie chwalę się tylko żebyś nie musiał znowu dopytywać co widziałem.

Ktoś zadał sobie tyle trudu i wykorzystując google street view pokazał firmę Instalko jakbyś chciał halę zobaczyć.

Zimą ma stanąć druga z tego co wiem, fundamenty już zalane :)

Tym postem strzeliłeś sobie w stopę ... i kolano na raz

Mam pytanie do znających się.

Mam grzejniki brugman z dolnym zasilaniem. Jeden z nich jakoś słabo grzej i tak sobie myślę że może nastawa wstępna na wkładce zaworowej jest nieodpowiednio ustawiona. Jak się przestawia te nastawy wstępne. Trzeba odszukać znacznik i przekręcić pokrętło na inną pozycję ale jak próbuję kręcić ale ani drgnie. Ma ktoś doświadczenie z takimi wkładkami?

http://pl.heating.danfoss.com/xxTypex/88235_MNU17419355_SIT18.html

Mam pytanie do znających się.

Mam grzejniki brugman z dolnym zasilaniem. Jeden z nich jakoś słabo grzej i tak sobie myślę że może nastawa wstępna na wkładce zaworowej jest nieodpowiednio ustawiona. Jak się przestawia te nastawy wstępne. Trzeba odszukać znacznik i przekręcić pokrętło na inną pozycję ale jak próbuję kręcić ale ani drgnie. Ma ktoś doświadczenie z takimi wkładkami?

http://pl.heating.danfoss.com/xxTypex/88235_MNU17419355_SIT18.html

Nie mam takich (mam najtańsze termostatyczne:() ale tam w zakładce pobierz pliki są instrukcje w PDF i jest tam widoczne. Czytałeś?

[reprezentacja 38 milionów] 0 : 2 [reprezentacja 5 milionów]

Widocznie z pieciu milionow plew latwiej 11 ziaren znalezc, a z 38 milionow juz trudniej:) Bylem na tym meczu we Wrocku i kibice nie zostawili suchej nitki na zawodnikach. Najlepszy byl Boruc, sadzac po aplauzie...:)

Przepraszam za offtop, ale nie moglem sie powstrzymac.