Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do producentów i handlowców, to masz rację, ale użytkownicy mogliby napisać dlaczego wybrali ten a nie inny kocioł :)

Ja wybrałem bo:

1) zmieścił się w mojej malutkiej kotłowni

2) do producenta mam niedaleko także lepiej z serwisem niż u pewnej firmy z Giżycka( ale to nie jest żelazna reguła)

3) mogłem go na żywo zobaczyć w akcji u kilku użytkowników

4) Pali co mu przez tryby przelezie

A tak wogóle to mi Daniel naściemniał, że nawet jak się nic nie wsypie do zasobnika to też grzeje a ja głupi uwierzyłem :bash: - to oczywiście żart

Bierz RBR-a zielony kolor uspakaja następny weżmiesz OGNIWO i tak dopiero po dwóch latach będziesz wiedział sam czy dobrze zrobiłeś co byś nie wybrał

Generalnie to śląsk, chociaż budowa za rzeką :/ :p więc napiszę województwo śląskie żeby nikogo nie sprowokować :)

Jeśli chodzi o moc to ja cały czas mam wahania. Już kilka osób mi pisało żeby najmniejszy wziąć, między innymi Karoka :). Tu tez jeszcze monetą pewnie rzucę ale trochę się boję. W projekcie niby wyliczyli 18kW - nie wiem może na śmieciucha, a to inny przelicznik, się człowiek nie zna to można gdybać, a nie zapłacę za drugi projekt, żeby sprawdzić pierwszego - zwłaszcza że robiony "na zamówienie". Jak wezmę 11-13 kw i będzie mi zimno to co zrobię - kupie farelki w Tesco ? :)

Obawy też bo generalnie lubię "tropiki" w mieszkaniu i chodzenie w krótkim rękawku (zimą w mieszkaniu temp nie spada poniżej 24C, a nie wiem czy bym nie skłamał jakbym powiedział, że jest 25-26C) Np w tej chwili mam 22C i mi "ciągnie" po nogach i siedzę w bluzie, a żona pod kocem się grzeje :), a z tego co czytam to większość to raczej do temperatury pokojowej 21C dąży, więc nie wiem czy np taki 11kw dociągnie do 25C przy -20 na zewnątrz (wiem, że to kilka dni w roku ale nie chce dogrzewać czymkolwiek w tym czasie bo takie pomysły też już widziałem :))

Może skoro tu jestem to sformułuje inne pytanie i na przykładzie RBR'a dostanę jakąś odpowiedź:

-przypomnę dom 130m2, budowany 15 lat temu, teraz dopiero kończony i przebudowany. Kwadrat 12x12m na zewnątrz zbudowany z Max'a + 5cm wełna + cegła (w sumie coś koło 48cm), poddasze nieużytkowe nieogrzewane, na strop bezpośrednio nad parterem pójdzie 20cm wełny. Dobudówka około 4x4m z porothermu 24cm. Na cały dom dojdzie 15cm styropianu. (projektant zamawiany do PNB wyliczyl 16.5kW CO - przy obecnych kaloryferach miedziano-aluminiowych konwektorowych - nie wiem może zsumował moce kaloryferów, które trzeba było zachować ? może te dwa okna tarasowe po 2m szerokie i zwykłe okno 2m szerokie i jeszcze dwa niskie 60cm ale tez na 2 m szerokie tak mu nabruździły w OZC. Napisał moc nominalna 18kW z cwu)

- a pytanie: który z RBR byłby lepszy ? i dlaczego 11kW :) a na poważnie jeśli 11kW to jakie konsekwencje (oprócz spokojniejszego łba) miałby zakup 17kW - większe spalanie ? o ile - w sensie pi razy drzwi jakie to mogą być koszty. Coś innego oprócz tego ? (pomijam koszt zakupu)

Dzieki

Gdyby nie te 15 cm dodatkowego styropianu to dla Twojego spokoju można by kupić 17 ale w tym przypadku 11 spokojnie wystarczy. Co do ilości spalanego węgla to zarówno 11 jak i 17 spalą te same ilości paliwa przy tym samym obciążeniu. A jakiej mocy miałeś poprzedni kocioł?

Gdyby nie te 15 cm dodatkowego styropianu to dla Twojego spokoju można by kupić 17 ale w tym przypadku 11 spokojnie wystarczy. Co do ilości spalanego węgla to zarówno 11 jak i 17 spalą te same ilości paliwa przy tym samym obciążeniu. A jakiej mocy miałeś poprzedni kocioł?

Ogólnie to w kotłowni stoi śmieciuch chyba 10kW prawie nie używany (bo w domu praktycznie nikt nie mieszkał przez ostatnie dajmy na to 13lat). Przez chwilę, na początku teściowie pomieszkiwali i mówili, że za słaby był i było coś tam niedogrzane. My to teraz kończymy, remontujemy i naprawiamy :) i chcemy doprowadzić w końcu do użytku. Przechodziliśmy WZ i PNB i stąd wszystkie projekty i między innymi sanitarka (na marginesie to projektant sanit. miał projekt architektoniczny, na którym się opierał gdzie styropian był uwzględniony ). No i teraz obawy, projekt był liczony (niby w OZC), wszyscy na forum "za duży", teściowie mieli niby zimno (chociaż bez styro i dobudówek) i zostaje moneta :)

To jeśli mniej więcej spalą tyle samo (11 i 17) to dlaczego miałbym kupić 11kw a nie 17kw ? (i to jest pytanie naprawdę poważne - może za mało jeszcze wiem)

Oczywiście jeśli to co masz wsypać do kotła weżniesz na plecy to z całą pewnością będzie ciepło:)

Jutro jadę biorę na plecy z Sitna worek brunatnego drugi worek tego po 600zł i zobaczymy jak to idzie czy tak dobrze jak u sąsiada:)

Swoją drogą czy ktoś jeszcze będzie miał tyle rodzajów opału do testowania co ja chybA PRZESADZAM

Dwa rodzaje peletu dwa rodzaje owsa a teraz dołożę dwa rodzaje groszku chyba do zimy mi zejdzie

Atak wogóle to jak było w zimie ok 0* i powyżej to palił mi niewiele więcej jak teraz

To jeśli mniej więcej spalą tyle samo (11 i 17) to dlaczego miałbym kupić 11kw a nie 17kw ? (i to jest pytanie naprawdę poważne - może za mało jeszcze wiem)

Jak piszesz dom teraz docieplisz także wszystko się zmieni i to drastycznie.

Nie chciałbym podważać autorytetu ale będąc skrupulatnym zakładając że sprawność kotła jest podawana przy mocy nominalnej to:

Gdy 11-ka będzie pracowała powiedzmy na swojej mocy nominalnej a 17-ka na 11kW czyli na pi razy drzwi 65% swoich możliwości to jej sprawność będzie nieco niższa. W samym zużyciu paliwa to nie będą jakieś pokaźne różnice ale w samym zabrudzeniu wymiennika trochę będzie to widać.

Czy Daniel zgodzisz się za mną ?

Jutro jadę biorę na plecy z Sitna worek brunatnego drugi worek tego po 600zł i zobaczymy jak to idzie czy tak dobrze jak u sąsiada:)

Swoją drogą czy ktoś jeszcze będzie miał tyle rodzajów opału do testowania co ja chybA PRZESADZAM

Dwa rodzaje peletu dwa rodzaje owsa a teraz dołożę dwa rodzaje groszku chyba do zimy mi zejdzie

Atak wogóle to jak było w zimie ok 0* i powyżej to palił mi niewiele więcej jak teraz

To dopiero TESTER

keteimj to brakuje ci jeszcze pestek wiśni i fasoli bo tym też palą.

Aaa o rzepaku zapomniałem, też ktoś mieszał :)

fasolą już jechałem bardzo dobry opał oczywiście w domieszce i cena najlepsza po 200zł/T czekam teraz na fasolowe żniwa a pestki niewiem skąd wziąść, ale z tego co widzę w zimie pójdzie fasola z peletem a w lecie groszek

fasolą już jechałem bardzo dobry opał oczywiście w domieszce i cena najlepsza po 200zł/T czekam teraz na fasolowe żniwa a pestki niewiem skąd wziąść, ale z tego co widzę w zimie pójdzie fasola z peletem a w lecie groszek

Kiedy u mnie już zawita RBR w kotłowni to podobnie jak keteimj będę kombinował z opałem,nawet suszone kozie bobki :) Panowie ja cały czas obserwuje ten wątek nigdzie nie uciekłem:cool:

Miał niedawno gościu niedaleko, dokładał czerwone gumowce gratis :)

Michał gdzie się podziewałeś tyle czasu, pewnie na wygnaniu.

Za chlebem panie za chlebem.

Och za chlebem za chlebem Wiesiek!!! i nadal siedzę na tej zielonej wyspie i buduje im drogi żeby mieli się zielone ludki po czym poruszać. Ale jak będe wiedział coś o urlopie to na pewno będziesz o tym wiedział ;)