Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Mam zastrzeżenia do hałasu ale myślę, że to opanujemy, jeśli chodzi o spalanie to raczej jestem teraz sceptyczny co do informacji jakie były pisane czas temu, że autoamat wykona za użytkownika robotę itp. Dużym plusem tego sterownika jest to, że mamy dostęp do wielu informacji jednocześnie dzieki temu można dostosować nastawy ewentualnie przerobić instalację (mój przypadek) aby spalać lepieji, trzeba też spędzić trochę czasu i pobiegać do kotłowni (dla mnie niewykonalne) aby to opanować, myślę że nadchodzący sezon da mi odpowiedź na kilka pytań.

Jednak Wiesiek nie zgodzę się z Tobą mój jest trochę inaczej pospawany i przybył na czas.

Przecież koledzy mnie przekonują, że kupując ten kocioł kupujemy sobie święty spokój i to przy tych wszystkich innych kotłach jest różnica że tam siedzimy w piwnicy a ten jest przecież ecoalem, który za nas wykonuje brudną robotę.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kocioł to tylko taki wół roboczy poda i wyprodukuje tyle ciepła ile ma ustawione, a że jakieś 80-90% użytkowników ma zle zrobione instalacje ( bo instalatorzy nie mają pojęcia o sterowaniu , ustawianiu i możliwościach nowoczesnych sterowników ) instalatorzy zatrzymali sie w latach 80-90 ub wieku i stąd takie kwiatki... akurat przy brulim/coala część rzeczy można ustawić... ale partactwa niestety nie...
Witam, bede robił w przyszłym roku instalacje pod ten kocioł, czy mógłbyś jakieś wytyczne podać odnośnie instalacji?

Czytam różne tematy i chciałbym to jakoś ogarnąć, ale tyle jest informacji, często sprzecznych, że głupieje coraz bardziej. Co robią ci instalatorzy źle? czym sie róznią te instalacje(te złe z lat ubiegłych a obecne)?

Aha, ja pokojowo :)

Witam, bede robił w przyszłym roku instalacje pod ten kocioł, czy mógłbyś jakieś wytyczne podać odnośnie instalacji?

Czytam różne tematy i chciałbym to jakoś ogarnąć, ale tyle jest informacji, często sprzecznych, że głupieje coraz bardziej. Co robią ci instalatorzy źle? czym sie róznią te instalacje(te złe z lat ubiegłych a obecne)?

Aha, ja pokojowo :)

Sławku jesli Cię bardzo martwi czy aby dobrze będziesz miał ,proponuje skontaktować się ze sprzedawcą pieca którego wybierzesz i na pewno doradzi jesli chce mieć kolejnego zadowolonego klienta.Również dobrze ,aby instalator chciał się uczyć ;)

Dobrze bedzie, jakby co to chłopaki na forum pomogą !

Zerknijcie na mój sterownik. Dopóki nie podłączyłem podłogówki, to powrót był na poziomie 40st. Od wczoraj, jak podłogówka ruszyła to powrót gdy grzejniki się odłączają spada do 31 stopni (bo wiadomo, że temperatura zasilania podłogówki jest dużo niższa). Mam w instalacji zawór 4d przy kotle, którym mógłbym podnieść powrót do 40 stopni (w tej chwili jest w pełni otwarty, czyli tak, jakby go nie było).

I teraz pytanie, czy taki ruch w celu podniesienia powrotu (co przełoży się na zmniejszenie prawdopodobieństwa korozji) będzie miał negatywny wpływ na działanie sterownika (bo przecież będzie zbierał on nieprawdziwe dane dot. powrotu). Jak to właściwie z tym jest.

Może dla niektórych doświadczonych to błahe pytanie, ale ja się dopiero uczę mojego kotła/instalacji, stąd liczę jednak na Wasze zdanie :D

Kolego jednej fajniej rzeczy nauczył mnie mości Zawiajn.

Odpisuję co chcę, komu chcę na co chcę i kiedy chcę.

Bardzo wygodne, nie prawdasz ?

Czy ja Ci jestem coś winny ?

Co sobie zakopujesz czy odkopujesz, co mnie to obchodzi.

Jak ci napisałem. zapłaciłem za to żeby nie słuchac takich pyskaczy że się reklamuję i trzepię kasę z forum.

To nie małe pieniądze a spokoju jak widać i tak nie mam.

Masz swojego sprzedawce, pytaj, co niema czasu ? niema wiedzy.

Po co pytasz barana, zapytaj mistrza Krzysztofa.

Co ja tam mogę wiedzieć, ja tylko na Was zarabiam i w hu..a robię cisnąc jakieś gnioty.

Uciekaj stąd i kup coś z renomowanej firmy a nie jakiegoś garażowca.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Mną sobie "MISZCZU CIEPŁOWNICTWA" gęby nie wycieraj i nie wywołuj nie pytany. Zastanów się nad sobą i nie rób z siebie cierpiętnika na forum. Ja nie mam zamiar zniżać się do twojego chodnikowego poziomu. Obsmarowujesz mnie już nie tylko na tym forum, ale także na innym. Ty jakiś chory jesteś??? Sprzedajesz kotły renomowanej firmy GARAŻ INSTALKO (ale już maja wylane fundamenty :)) - bo to taka firma, produkująca kotły bez jakichkolwiek badań potwierdzających m.inn.ich sprawność. Czy nic ci to nie mówi. Co ty jesteś komunistyczny beton?? Sorry, ale inaczej z Tobą nie da się rozmawiać.

Atakujesz wszystkich, którzy ci nie klakają, a mają inne odmienne zdanie, przedstawiając nie do podważenia argumenty.

A zresztą , ty i tak wiesz swoje i oczywiście lepiej.

Również dobrze ,aby instalator chciał się uczyć ;)

Oooo, powiem ci że z tym robi się coraz lepiej bynajmniej w tych firmach instalatorskich gdzie dopuszczono trochę "młodej krwi" :)

Najgorzej jest jak ktoś trafi na takiego co wszystko wie najlepiej bo tak 30 lat robi :)

Te młode chłopaki widzą co się dzieje na rynku że coraz więcej kotłow z takimi sterownikami i dzwonią przed rozpoczęciem roboty dopytać a i w trakcie zdarza się że jeszcze po kilka razy, dopytują żeby coś nie spaprać.

No może źle napisałem spaprać, ale żeby wykorzystać możliwości sterowania.

Zerknijcie na mój sterownik. Dopóki nie podłączyłem podłogówki, to powrót był na poziomie 40st. Od wczoraj, jak podłogówka ruszyła to powrót gdy grzejniki się odłączają spada do 31 stopni (bo wiadomo, że temperatura zasilania podłogówki jest dużo niższa). Mam w instalacji zawór 4d przy kotle, którym mógłbym podnieść powrót do 40 stopni (w tej chwili jest w pełni otwarty, czyli tak, jakby go nie było).

I teraz pytanie, czy taki ruch w celu podniesienia powrotu (co przełoży się na zmniejszenie prawdopodobieństwa korozji) będzie miał negatywny wpływ na działanie sterownika (bo przecież będzie zbierał on nieprawdziwe dane dot. powrotu). Jak to właściwie z tym jest.

Może dla niektórych doświadczonych to błahe pytanie, ale ja się dopiero uczę mojego kotła/instalacji, stąd liczę jednak na Wasze zdanie :D

Temperatura powrotu nie ma wpływu na pracę sterownika.

Teoretycznie zimny powrót ten reaktor ma "gdzieś", ale w/g moje oceny każdy kocioł zgnije przy tak niskim poziomie temperatur.

Jeśli masz dobrze zamontowany zawór 4D (zgodnie ze sztuką) to jego niepełne otwarcie powinno spowodować dogrzanie powrotu.

Jeśli masz zbiornik CWU to możesz ustawić pompę CWU jako CWU + mieszającą i także dość skutecznie dogrzejesz powrót, a jednocześnie możesz ustabilizować pracę kotła.

Edytowane przez krzysztof7

Temperatura powrotu nie ma wpływu na pracę sterownika.

Teoretycznie zimny powrót ten reaktor ma "gdzieś", ale w/g moje oceny każdy kocioł zgnije przy tak niskim poziomie temperatur.

Jeśli masz dobrze zamontowany zawór 4D (zgodnie ze sztuką) to jego niepełne otwarcie powinno spowodować dogrzanie powrotu.

Jeśli masz zbiornik CWU to możesz ustawić pompę CWU jako CWU + mieszającą i także dość skutecznie dogrzejesz powrót, a jednocześnie możesz ustabilizować pracę kotła.

Bo w grę wchodzi jeszcze opcja zbierania temperatury powrotu przed zaworem 4d, żeby wiedzieć jaka jest realna temperatura, wtedy 4d podniósłby temperaturę do 40 st. ale sterownik nic by o tym nie wiedział.

Co zatem lepsze?

Mną sobie "MISZCZU CIEPŁOWNICTWA" gęby nie wycieraj i nie wywołuj nie pytany. Zastanów się nad sobą i nie rób z siebie cierpiętnika na forum. Ja nie mam zamiar zniżać się do twojego chodnikowego poziomu. Obsmarowujesz mnie już nie tylko na tym forum, ale także na innym. Ty jakiś chory jesteś??? Sprzedajesz kotły renomowanej firmy GARAŻ INSTALKO (ale już maja wylane fundamenty :)) - bo to taka firma, produkująca kotły bez jakichkolwiek badań potwierdzających m.inn.ich sprawność. Czy nic ci to nie mówi. Co ty jesteś komunistyczny beton?? Sorry, ale inaczej z Tobą nie da się rozmawiać.

Atakujesz wszystkich, którzy ci nie klakają, a mają inne odmienne zdanie, przedstawiając nie do podważenia argumenty.

A zresztą , ty i tak wiesz swoje i oczywiście lepiej.

Nie mam ochoty z tobą więcej gadać bo nie mam o czym.

Jesteś dla mnie tylko zwykłym forumowym wataszką i zadymiarzem który drze gębę ciągle tymi samymi hasłami.

Pokrzycz sobie z takimi Twojego pokroju.

NORMALNY, niezadowolony użytkownik zareklamował by kocioł że otrzymał towar niezgodny z umową, czy nie kupował tego co już krytykuje bo mu nie odpowiada jeszcze przed zakupem.

Dla mnie tacy ludzie normalnie się ośmieszają i sami robią z siebie kretynów na forum krajowym.

Aha, co ja wiem kilka razy już pokazałem, Ty natomiast nie pokazałeś jeszcze nic poza tym jak wyżej.

Bo w grę wchodzi jeszcze opcja zbierania temperatury powrotu przed zaworem 4d, żeby wiedzieć jaka jest realna temperatura, wtedy 4d podniósłby temperaturę do 40 st. ale sterownik nic by o tym nie wiedział.

Co zatem lepsze?

Podłącz czujnik temp. powrotu bezpośrednio przy kotle (na rurze powrotu). Ta temperatura jest tylko dla Ciebie (i Twojego świętego spokoju). Wielkość temperatury powrotu nie jest brana pod uwagę przez sterownik i w/g mojej wiedzy (chyba, że się mylę) i nie bierze udziału w wyliczeniach algorytmu spalania.

Edytowane przez krzysztof7

Nie mam ochoty z tobą więcej gadać bo nie mam o czym.

Jesteś dla mnie tylko zwykłym forumowym wataszką i zadymiarzem który drze gębę ciągle tymi samymi hasłami.

Pokrzycz sobie z takimi Twojego pokroju.

NORMALNY, niezadowolony użytkownik zareklamował by kocioł że otrzymał towar niezgodny z umową, czy nie kupował tego co już krytykuje bo mu nie odpowiada jeszcze przed zakupem.

Dla mnie tacy ludzie normalnie się ośmieszają i sami robią z siebie kretynów na forum krajowym.

Aha, co ja wiem kilka razy już pokazałem, Ty natomiast nie pokazałeś jeszcze nic poza tym jak wyżej.

Faktycznie jesteś beton komunistyczny. Non stop gadasz te same frazesy.

Krzysiu pokaż swojego sterownika chetnie podejrzymy i nauczymy się może czegoś?

W końcu po to ma takowa funkcję aby sobie pomagać i się uczyć od "lepszych"

Coś mi się wydaje,że wcale nie jesteś posiadaczem RBR-a.

Nawet fotki nie wkleiłeś tego "garazowego śmiecia "jak go nazywasz.

Taki "inteligent" a dał się wciągnąć w głupi zakup?Coś mi się nie wydaje.

I skąd taka wrogość do wszystkich którzy Ci nie przytakują ?

Możemy mieć chyba odmienne zdanie od Ciebie?

A że przypadkiem pokrywa się z Wieskiem i Grześkiem to chyba nam wolno pisać,że jesteśmy zadowoleni?

Wyluzuj troszkę i się nie spinaj ,Twoje zdanie już znamy i nie musisz go co 2 strony powtarzać zrób to jak prawdziwy chłop raz a dobrze.

Dobra teraz do tematu.

Zasypałem kocioł dokładnie po 14 dniach więc całkiem fajnie to wygląda z punktu ekonomicznego , przeróbki w instalacji mam nieuniknione na wiosnę :/

Teść wczoraj podpinał piec więc w przyszłą niedziele go odwiedzę i będę mógł coś napisać na temat niebieskiego.

Acha tak jak pisałem żadnego papierka z certyfikatem mocy nie otrzymał hmm... powinni chyba dokładać.Ale "dziadkowi"akurat nie był potrzebny więc nie dymi.

Jak ci go pokaże skoro go nie ma.Gdyby miał to by pokazał.

Zresztą mnie nie wzruszają takie typy ludzi.

Jestem spokojnym człowiekiem i nie mam potrzeby się denerwować.

Mało piszę bo nie mam na to już czasu.Czytać czytam i widzę,że komuś zielony mocno za skórę zalazł i szuka potknięcia jakby inne firmy tego nie miały.

Otóż mają i to nie małe ale nie będę im tego wytykał.

Co do kotłów wszystkie inne kupicie od ręki a na RBR-a trzeba niestety poczekać.

Witam wszystkich, potrzebuję rady, czy mógłby ktoś zerknąć na mój piecyk, wysoka temp. podajnika sama nie potrafię tego opanować, dzięki za wszystkie rady, piecyk rbr 17, węgiel 27 cal

https://esterownik.pl:33334/device/2920/

Dobrze by było abyś koleżanko napisała lub wstawiła zdjęcie palnika to było by wiadomo czy nie za nisko czy nie zalega jakaś szlaka. Jest wiele powodów wysokiej temp. podajnika a tak zaczniemy od najbardziej prawdopodobnego

Dobra teraz do tematu.

Teść wczoraj podpinał piec więc w przyszłą niedziele go odwiedzę i będę mógł coś napisać na temat niebieskiego.

Acha tak jak pisałem żadnego papierka z certyfikatem mocy nie otrzymał hmm... powinni chyba dokładać.Ale "dziadkowi"akurat nie był potrzebny więc nie dymi.

Nie musiał dostać certyfikatu do ręki, ale kocioł taki certyfikat posiada i w każdej chwili można o taki dokument poprosić producenta kotła, bo takim certyfikatem dysponuje. Czego nie można powiedzieć o Garaż&instalko Corporation.

To tylko taka drobna różnica. Taki "inteligent" jak ty tego nie widzi?. Skoro jesteś zadowolony z kociołka to bądź, nikt ci tego samozadowolenia nie odbierze, a ja tym bardziej nie zamierzam. :)

Ps: na jawną wrogość, reaguję tym samym.

ee...no gdzieś wcześniej mi się wydawało iż pisał o tym ,że jednak ma?

A pokazywał stera nie będzie bo ple ple ple...

W pracy podobno bardziej skomplikowane sterowniki obsługuje więc chyba warto by było aby sie wiedza podzielił i sterownik udostępnił?

Bo po to jest forum chyba a nie do prowadzenia wojny z wszystkimi którzy mi nie przytakują?

Ja chętnie skorzystam z wiedzy kogoś "mądrzejszego".

Nauki nigdy dość więc prosiłbym o wskazówki.

Bez obrazy kolego Krzysztofie oczywiście, bo nie chce mi się kolejnych stron czytać nie na temat.

Mam te zawory z czerwonym pierścieniem. U mnie wystarczy obracać samym pierścieniem (z lekkim oporem), nic nie trzeba odciągać. Ustawione wszędzie mam na N. Z głowicami RAW5115 danfoss działa to bardzo dobrze.

U mnie są takie i w żaden sposób (ani odsuwając osiowo ani bez odsuwania) nie mogę przekręcić

2013-11-17 10.53.35.jpg

2013-11-17 10.53.09.jpg

Nie musiał dostać certyfikatu do ręki, ale kocioł taki certyfikat posiada i w każdej chwili można o taki dokument poprosić producenta kotła, bo takim certyfikatem dysponuje. Czego nie można powiedzieć o Garaż&instalko Corporation.

To tylko taka drobna różnica. Taki "inteligent" jak ty tego nie widzi?. Skoro jesteś zadowolony z kociołka to bądź, nikt ci tego samozadowolenia nie odbierze, a ja tym bardziej nie zamierzam. :)

Ps: na jawną wrogość, reaguję tym samym.

To czemu nie dokładają do kazdego kotła tylko trzeba poprosić ?

Na papierze oszczedzają czy jak?

jak myslisz ilu o niego poprosi?

Ja myslę,że 99% ma to gdzieś o ile kocioł spełni ich wymagania to żaden papier tego nie zmieni.

No jedynie faktem jest iż instalco powinno zmienić zapis iż kotły 11 i 17 posiadaja certyfikat do momentu jego uzyskania.Skoro kotły wysłano na badania to zapewne są pewni tego co wysłali i żaden producent nie wysyła towaru nie skontrolowanego jak myslisz?

Kocioł się kupuje na długie lata i moim zdaniem najważniejsza jest opinia użytkowników a tutaj RBR jest nie do pobicia!

Owszem są tez niezadowoleni klienci, jednakże kotła nie chcą zwrócić i tutaj trzeba postawic pytanie: niezadowoleni z kotła czy swojej instalacji?

Jeśli instalacji ,to żaden kocioł nie pomoże nawet "złoty".

A jeśli kotła i argumentem jest iż tutaj źle spaw tam wkręt nie dokręcony itp.

Można reklamować w końcu to tez ludzie robią i pomyłki w etapie produkcyjnym możliwe tak jak i w etapie kontroli jakości.

Kocioł ma pracowac w warunkach brudnych i po uruchomieniu przestają pieroły przeszkadzac i od tego momentu ma robić to co do niego nalezy bezawaryjnie ,tanio i najdłużej jak to możliwe.

Instalco daje 5 lat gwarancji ,która firma daje podobnie?

Jak ktoś jest pewny 5 lat to myśli iz nawet 10 powinien dać radę.

To jak z samochodami dostajesz 3 lata na silnik a wytrzymałośc ma przewidzianą na 12.

Edytowane przez Delphion1