Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jakiś odmieniec :)

Wszystko na odwrót.

To dlatego że w zimie idzie więcej opału i popiół z tego co napisałem rozsypię na dwóch metrach kwadratowych natomiast ten po groszku z lata dam radę się pozbyć

Tak wogóle pytanie do tych co palą groszkiem ile fizycznie tego popiołu jest za sezon grzewczy

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze trzeba coś w płuco strzelić i też się zbieram powoli, rano trzeba kości zbierać i do roboty wstawać a miało być tak pięknie.

Planowałem wyjazd z rodzinką na weekend do Koszarawy, po drodze miałem Sławka odwiedzić i wyszło jak wyszło ale wakacje niedługo to sobie odkuję.

Dobranoc wszystkim.

Jeszcze trzeba coś w płuco strzelić i też się zbieram powoli, rano trzeba kości zbierać i do roboty wstawać a miało być tak pięknie.

Planowałem wyjazd z rodzinką na weekend do Koszarawy, po drodze miałem Sławka odwiedzić i wyszło jak wyszło ale wakacje niedługo to sobie odkuję.

Dobranoc wszystkim.

Dobranoc dobranoc! Tylko gratisów nie zapomnij nakarmić :)

Jak wezmę 11-13 kw i będzie mi zimno to co zrobię - kupie farelki w Tesco ? :)

Obawy też bo generalnie lubię "tropiki" w mieszkaniu i chodzenie w krótkim rękawku (zimą w mieszkaniu temp nie spada poniżej 24C, a nie wiem czy bym nie skłamał jakbym powiedział, że jest 25-26C) Np w tej chwili mam 22C i mi "ciągnie" po nogach i siedzę w bluzie, a żona pod kocem się grzeje :), a z tego co czytam to większość to raczej do temperatury pokojowej 21C dąży, więc nie wiem czy np taki 11kw dociągnie do 25C przy -20 na zewnątrz (wiem, że to kilka dni w roku ale nie chce dogrzewać czymkolwiek w tym czasie bo takie pomysły też już widziałem :))

Jak weźmiesz ten najmniejszy to będzie w sam raz. Z większym kotłem będziesz miał kłopot w miesiącach cieplejszych. Jeżeli budynek będzie tak docieplony jak piszesz to nie ma sensu brać większego. Jeszcze na twoim miejscu na tym stropie położyłbym dodatkowo z 10cm wełny (docelowo 30cm). Jeżeli lubisz ciepło w domu to tak jak u mnie temp. nie spadają poniżej 22-23*C a przeważnie jest więcej. Niekiedy dochodzą do 25-26*C Można to sprawdzić na wykresach które są dostępne. Mój budynek budował Adolf i myślisz że jest cieplejszy od twojego? Dwie ściany mam 10cm styro (z tej zawsze wieje) a dwie 5cm. Dach 25cm wełny. Na forum dawałem zdjęcia swojego domu, jak poszukasz to dowiesz się że ma 18,5m X 10,5 m, dwie kondygnacje, podpiwniczony. W zimie było 6 dorosłych osób i troje małych dzieci do ciepłej wody. Razem 320m2. Kocioł tylko 17kW. Palę tylko groszkiem bo za wygodny jestem aby się jeszcze bawić w jakieś mieszaniny.

Jestem zdania że ten mały załatwi sprawę.

Jak czytasz forum i szukasz wiadomości o piecach to pewnie trafiasz na: zatykanie jakiś kanałów, zmiany korony na mniejsze, podnoszenie jakiś klap do czyszczenia, kopcenia z zasobnika podczas załadunku, dokładanie cegieł, jakieś deflektory dodatkowe (to tak w skrócie) itp. Znajdź jakiś post w tym temacie i z tymi problemami który napisał użytkownik RBR-a.

To wszystko ciebie nie dotyczy.

Resztę należy do ciebie :)

Jeden plus dla ciebie że jak teraz będziesz kupował ten piecyk to (jak się będziesz targował) dostaniesz tą obiecaną kozę.

Tylko bierz z gumowcami to nie będzie uciekać :) :) :)

Pozdrawiam http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

To jeszcze inne trochę pytanie-sytuacja.

Raczej będę palił groszkiem ale... hipotetycznie czasy są różne i nigdy nie wiadomo co i jak (np "czy na ślunsku bydzie wungiel", "czy na ten git bydzie hajs") no i będzie trzeba palić czymś gorszym np. jakimś miałem, jakimiś mieszankami z peletem lub cokolwiek innego co niby się w miarę spala na tych palnikach (tak, wiem nie jest to szuflada, rynna czy śmieciuch i wszystkiego nie spale ale ponoć miał suchy pójdzie :)).

No i wiadomo gorsze paliwo to mniejsza kaloryczność i teraz jak to się przełoży na ciepło w domu czyli: czy jeśli będę musiał palić miałem to 11kW da rade rozgrzać dom do 25C przy -20 na zewnątrz ? to samo w sumie mogę zapytać przy 17kw bo nie mam pojęcia ;)

Dzieki,

A z kozą to popłynęliście, wieczorem na śpiocha już nie skumałem i myślę podłączać kozę dodatkowo w kotłowni, to mają pomysły lepsze niż ruszt awaryjny :)

a tu o brodacza chodzi i jego bobki :) Pomysł też mi się podoba ale czy organizację ochrony zwierząt nie będą miały nic przeciwko jeśli podwieszą taką kozę nad podajnikiem, i czy z otwartego podajnika nie będzie dymiło podczas pracy kotła w trybie automatycznym ? :p

Decybel na palnikach Ekoenergia i Burner-S można palić nawet samym miałem pod warunkiem że jest to miał a nie piasek węglowy. Mieszanki o jakich pisesz to powiem że idealna sprawa, ładniej i czyściej spala się jakiś kiepski eko i lepiej spala się miał w takiej mieszance, jest dużo ładniejszy (drobniejszy) popiół także jak najbardziej możesz mieszać nawet pół na pół, eko i miał z pelletem i ziarnem zboża na przykład.

Aha, miały czasami mają lepszą kaloryczność jak eko, zależy z jakiej kopalni. Z miału zawsze masz trochę więcej kurzu i mogą występować lekkie spieki dlatego dobrze jest coś domieszać "lżejszego". Miał jak pisałeś trzeba stosować suchy żeby nie było problemu z zawieszaniem w zasobniku.

Ja na temat spalania czego innego niż groszek nie będę się produkował, po prostu nie paliłem ani nie próbowałem.

A z tematem kozy - kominka nie masz gdzie postawić? Wtedy byłbyś na 100% pewny swego np przy braku energii. Kominek z płaszczem, do tego jakiś zbiornik wody (bufor), dobry inwerter na podtrzymanie i jesteś zabezpieczony na fest.

Swoją drogą to właśnie tak zabezpieczyłem swój piec i wszystkie pompy w układzie.

No i wiadomo gorsze paliwo to mniejsza kaloryczność i teraz jak to się przełoży na ciepło w domu czyli: czy jeśli będę musiał palić miałem to 11kW da rade rozgrzać dom do 25C przy -20 na zewnątrz ? to samo w sumie mogę zapytać przy 17kw bo nie mam pojęcia ;)

Dzieki,

W instrukcji pieca napisali że przy 17kW potrafi spalić od 0,8 do 3,5kg/h czyli w ciągu doby max 84kg. Przy mrozach w Lutym -20 do -24 mój spalał od 40 do 45kg na dobę czyli z tego jakby pracował na 50%:confused:

Panowie wy się podniecajcie a tu opał o 14% w górę idzie a za miesiąc kolejne 9%,masakra.

Decybel masz do mnie 1h drogi to wpadnij na kawę.

Odpalimy i ocenisz jak to w praniu wygląda.

Czyli co? Na gwałt kupować to jeszcze po starej cenie się dostanie?

A to pewne?

Ja jeszcze jestem w fazie testów, czyli muszę się śpieszyć z podjęciem decyzji?