Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wprawdzie nie w temacie RBR'a, ale pod 'certyfikaty eko' można podciągnąć.

Kocioł umożliwia spalanie:

ekogroszku

pelletu

węgla kamiennego

drewna

owsa

rozsądnych śmieci

wyposażony z czytelny i prosty graficzny wyświetlacz

Wyciąg z allegro z opisu. To jak się już do palenia śmieci zachęca...to ja dziękuje.

Po sąsiedzku mam eks budynek biurowy przerobiony na 'blok mieszkalny'

Palą jakimś oooogromnym kotłem drewnem, ścinkami, trocinami itp ( właściciel ma tartak ) Z komina wiecznie czarny dym.

Zeszły sezon komin wewnętrzny murowany, a od około 2 tyg mają ładną, błyszczącą rurę na zewnątrz - nie wróże tej rurze długiej eksploatacji.

Ps. tylko czekam, jak mnie sąsiad zagadnie czemu w domu nie grzeje ( nic nie widać z komina ) :lol2:

Kurde widzę że nie można uzyskać odpowiedzi na pytanie zadane już kilka stron temu.

Wiadomo. Pyskówka to podstawa.

Faktycznie coraz gorzej się to czyta. Jak tak będzie całą zimę to pewnie trzeba będzie sobie odpuścić zaglądanie tutaj bo przecież czytać ciągle to samo to się tak długo nie da:(

Kurde widzę że nie można uzyskać odpowiedzi na pytanie zadane już kilka stron temu.

Faktycznie coraz gorzej się to czyta. Jak tak będzie całą zimę to pewnie trzeba będzie sobie odpuścić zaglądanie tutaj bo przecież czytać ciągle to samo to się tak długo nie da:(

Kolego zgodzę się z tobą całkowicie, obecna pomoc nie dotyczy samej pracy RBR, a opisem innych kotłów, certyfikatów itp.

Ktoś zada pytanie, czy jest OK itp i post zaraz jest zapomniany :(

@Lestek27

masz rację...niestety. Jak już nawet któraś z rewelacji była ciekawa, to oczywiście rozeszło się o 'pierdoły' i nici z konkretów.

Ps. Minertu miałeś wrzucić fotki kanałów z kotłów. Masz już - ciekawy jestem

Nie mam,może w tym tyg.

Tzn mam z Ogniwa nie mam z RBR-a.Muszę rozebrać ślimak z odpopielacza i wygarnąć wszystko nie mam czasu na razie.

Zróbcie sobie przerwę w pyskówkach i niech ktoś podpowie co tu zrobić, by 20-sto stopniowe skoki temperatury powrotu zlikwidować (inaczej mój ZIELONY nie doczeka nawet końca gwarancji). Zaczęło się oczywiście jak podłączyłem podłogówkę.

Jaki macie sprawdzony patent na to.

Stała praca pomp.

lepiej niech bardziej doświadczeni doradzą, ale u mnie CWU+mieszająca.

Nie mam zaworu 4d, obecnie znaczna część grzejników lekko otwarte przepływy ( głowice term ) i powrót musi być zimny.

Podłogówka jedynie 2 pętle, ale w planach znaczne powiększenie.

Nie wiem jakie rozwiązanie wtedy. ( grzejniki będą u góry, na dole 80% powierzchni będzie podłogówki grzejniki zostaną małe w newralgicznych pomieszczeniach na większe mrozy )

Teraz CWU+mieszająca daje radę ( chyba nawet dobrze )

pytanie czy na przyszłość coś myśleć, czy też powinno wystarczyć?

Edytowane przez 5iatka

Zróbcie sobie przerwę w pyskówkach i niech ktoś podpowie co tu zrobić, by 20-sto stopniowe skoki temperatury powrotu zlikwidować (inaczej mój ZIELONY nie doczeka nawet końca gwarancji). Zaczęło się oczywiście jak podłączyłem podłogówkę.

A jak regulujesz temperaturę na podłogówkę ?

Pisałeś coś o zaworze 4D, do czego on u Ciebie służy ?

I taki pewnie jest cel co niektórych...

Autor wątku w pierwszym poście jasno dał do zrozumienia, że jest to wątek dla użytkowników RBR-ów, a pisze kto chce i co chce :mad:

Ustaw CWU+mieszającą plus ustaw pracę na stałą albo np. 42oC

Tak jak napisał minertu, ciągła praca pomp zlikwiduje takie skoki. Przy podłogowej możesz przykręcić na 3D (jeżeli masz) aby chłodniejszą wodę wpuszczać w podłogę i zmienić na cyklach pompy aby się załączała częściej a krócej, nie wychłodzi to tak wody. Przy grzejnikach możesz zrobi podobnie przykręcić na 4D aby chłodniejsza woda leciała na grzejniki to i cieplejsza pójdzie na podmieszanie. Jeszcze można włączyć cykliczną to będzie mieszać co jakiś czas wodę w grzejnikach i tak jak w podłodze się tak nie wychłodzi. Przy cyklach na podłodze i grzejnikach dobierasz czas taki aby nie przegrzać pomieszczeń.

Jednym słowem chłodniejsza w obiegi i pompy na stałe lub z pracą cykliczną.

To było moje zdanie.

A jak regulujesz temperaturę na podłogówkę ?

Pisałeś coś o zaworze 4D, do czego on u Ciebie służy ?

Zawór 4d jest na powrocie do kotła. Mogę nim regulować temperaturę wlotu do kotła, ale oczywiście ona jest zależna od temperatury wlotu wody do niego.

Przy stałej pracy pomp, jak radzi Minertu, wyreguluję sobie nim bez problemu, ale co zrobić gdy zmienia się temperatura dolotu do niego???

Zawór 4d jest na powrocie do kotła. Mogę nim regulować temperaturę wlotu do kotła, ale oczywiście ona jest zależna od temperatury wlotu wody do niego.

Przy stałej pracy pomp, jak radzi Minertu, wyreguluję sobie nim bez problemu, ale co zrobić gdy zmienia się temperatura dolotu do niego???

A to na pewno 4D jest ?

Możesz tak jak radzą koledzy, ustawić cwu+mieszajaca, albo jakąś drabinkę w łazience (jeśli jest) odkręcić na stałe.

No i jak regulujesz tą temperaturę zasilania podłogówki ?

Przy stałej pracy pomp będzie to niewielka różnica bo wygładzi ci wykresy.

A to na pewno 4D jest ?

Możesz tak jak radzą koledzy, ustawić cwu+mieszajaca, albo jakąś drabinkę w łazience (jeśli jest) odkręcić na stałe.

No i jak regulujesz tą temperaturę zasilania podłogówki ?

Napewno, napewno :) Miesza zasilanie z powrotem, ale jest bez siłownika, więc nastawy ma ręczne.

A temperatura do podłogówki regulowana jest termostatem, który dopuszcza odpowiednią dawkę ciepłej wody, tak by temperatura na belce miała odpowiednią wartość:

http://images65.fotosik.pl/380/cc0a4d8a2c9ffc45gen.jpg

A wpadło mi tak na szybko takie rozwiązanie: została mi jeszcze jedna pompa, więc co Wy na to, gdyby eCoala odłączyć od sterowania podłogówką i zrobić obieg mieszający przy pomocy tej dodatkowej pompy. Wtedy ustawiłbym autonomiczne, cykliczne załączanie pompy podłogowej a eCoal z podłączoną pompą mieszającą pilnowałby temperatury powrotu.

Hmm, ma to jakiś sens?