Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

100% podłogówki, to takie rozwiązanie ma sens, cwu pracuje niezależnie, a termostat włącza poszczególne grzejniki (lub pętle) w zależności od potrzeb czy ustawionego termostatu. wtedy do kotła trafia tylko mała ilość wody i kocioł spokojnie tą wodę ogrzewa ( wzorem instalacji jest dla mnie instalacja kol Zyzolek stałą prace pomp uważam za niepotrzebne marnotrawstwo energii el. i opału ( kocioł cały czas produkuje ciepło -które nie zawsze i nie wszędzie jest potrzebne)

Hmmm, Piotrek mam 100% podlogówki i ustawienią CWU+mieszająca na stałe. Bez tej funkcji miałem przebica zadanej temperatury CO o ponad 20oC, kocioł na długo się odstawiał, powrót nawet poniżej 30oC na krótko ale jednak był- na pewno mniejsze było spalanie niż teraz. Powiedz jak miałbym poprawić działanie kotła bez funkcji CWU+mieszająca ?

Edytowane przez pawko_

No właśnie na podawanie nie mam wpływu, a z nadmuchem murze iść na kompromis i trzymać spaliny na około 130-140stopni (dmuchawa 43) przy zmianie na 42 tmp spadnie do około 110-115 ale zaczyna się sypać ostro niedopalony węgiel.

Spalam niby Pieklorza, przy nadmuchu 43% temperatura spalin dobija do 140oC po czyszczeniu kociołka.

Chyba żartujesz V 2012 zapłaciłem za 11 KW 6800 zł brutto.
Nie chce mi się szukać w postach ale nawet tak napisał karoka albo minertu tylko nie pamiętam który. Ja zapłaciłem tak jak napisałem XII 2011 - 7700 ale ja mam 17kW i teraz ona stoi 8200

Nic mi do tego ile poszła w górę, wszystko idzie jak energia idzie a za nią materiały i żywność, to kotły muszą też.

[ATTACH=CONFIG]81460[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]81462[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]81459[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]81458[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]81461[/ATTACH]Na prosbe zamieszczam kilka fotek live

Popatrzcie jak RBR się zmnienia kiedyć był tańszy i miał szamot izolujący na drzwiaczkach - a obecnie nie ma szamotu a i cena poszła w górę