Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drodzy Państwo mam 3 pytania:

- Jak to ma być z tymi powrotami, CO i CWU oddzielnie? (Obecnie tak mam) czy powrót ma wracać jedną stroną (Jeżeli tak to którą) a moża mają być połączone?

- Jaka jest "normalna" temperatura podajnika.

- Jak czytać histogram i jak na to reagować.

Z tego co mi wiadomo to powrót powinien być jeden. Powrót z CWU podłączyć do powrotu z CO.

to sie teraz zacznie zas o cenach NIE MOGE :) sie doloze jak rozpieprzac watek to na calego! a co i tak juz nic ciekawego tu sie nie dzieje!

to ja powiem ze za 17kW na jesien 2012 zaplaciłem 7000 brutto na fatkure 23% z dostawa gratis. Cena regularna na ten czas 7900.

Zrezygnowalem z helpdesku za 900zl, a chcialem sobie kupic z helpdeskiem, mysle pomagaja "za darmo" (rodzaj reklamy) to kupie i dam zarobic no ale niestety, nie udało sie.

BTW. przeszedlem w koncu na grupowe - wyglada obiecująco :)

Jak możesz to podeślij na Priv gdzie takie ceny. Dzięki.

Z tego co mi wiadomo to powrót powinien być jeden. Powrót z CWU podłączyć do powrotu z CO.

Z tego co wyczytałem w dtr to powrót jest tylko jeden a dodatkowe są tylko opcjonalnie na zamówienie i przedstawia to zdjęcie na stronie 8 w dtr.

Edytowane przez mpepe

flutebox masz pewnie kociołek z ceramiką??? kiedyś pisałem że akurat do mnie ceramika nie przemawia... jest właśnie problem z przebijaniem ( w sumie widzę więcej wad jak zalet-ale to jest moje zdanie) no i podstawowa sprawa... pewnie włącza Ci się CAŁA podłogówka a nie pojedyncze pętle w zależności od zapotrzebowania na ciepło?

Z tego co wyczytałem w dtr to powrót jest tylko jeden a dodatkowe są tylko opcjonalnie i przedstawia to zdjęcie na stronie 8 w dtr.

OK w trakim razie pod który powinien być podłączony? Patrząc od przodu pieca (na drzwiczki) po lewej czy po prawej? No i ten opcjonalny, opcjonalnie do czego?

Z tego co wyczytałem w dtr to powrót jest tylko jeden a dodatkowe są tylko opcjonalnie i przedstawia to zdjęcie na stronie 8 w dtr.

Może robią już dwa powroty żeby klient miał do wyboru. Nie wiem czy to opcja czy standard.

U mnie są dwa ale powroty są spięte przed zaworem 4-drożnym tak jak kolega Zbigmaz mówi w jeden.

zobaczcie czy ten schemat z zaworem 4D jest poprawny ?

[ATTACH=CONFIG]225328[/ATTACH]

1. Kocioł

2. Pompa C.W.U.

3. Zawór zwrotny

4. Rura przelewowa

5. Przelew

6. Naczynie przelewowe

7. Zasilanie zbiornika c.w.u.

8. Zasilanie instalacji c.w.u.

9. Pompa c.o.

10. Zawór termostatyczny

11. Grzejnik

12. Termometr (za zaworem mieszającym)

13. Zawór różnicowy

14. Powrót c.o.

15. Zawór mieszający (4d)

16. Powórt główny

17. Zasilanie c.o.

18. Powrót instalacji c.w.u.

19. Powrót zbiornika c.w.u.

Edytowane przez mpepe

Przy okazji pytania zby-net ja zapytam tak : Jaka jest różnica przy "spiętych" powrotach i "rozpiętych" ?

W kotle są dwa wymienniki ? Jeden dla cwu drugi dla co ? Czy jeden wspólny ?

Jak jeden wspólny to jakie ma znaczenie czy zepniemy powroty poza kotłem czy "zepną" się w kotle ? Serio pytam - jakie ?

jest jeden wymiennik

ale właściwie to jest trik, że jak temperatura powrotu CO jest za niska wtedy można ją podciągnąć w górę mieszając ją z wodą od CWU tylko pompę należy ustawić jako CWU + Mieszanie

Następny szeryf się znalazł tak jak przekus wcześniej widać czepiacie się najbardziej tych co piszą stonowaym tonem żaden z was się do krzysztofa nie odważył napisać. A odpierd.ta się, bedę pisał co chce zwłaszcza kiedy odnosi się to do poprzednich postów jak wam się nie podoba załóżcie sobie forum i sami określicie ramy rozmowy. Ile można nudzić o nadmuchu a ile dmuchac a jak temperatura spalin co 3 post, wszystko było czytać, czytać, czytać.

Przekus też błysnął intelygentym pytaniem, które brzmiało mniej więcej tak przy temperaturze spalin 140 pali mi lepiej niz przy temperaturze 110 z jaka temperturą mam palić, normalnie asy same.

A czy przypadkiem to nie ty szeryfujesz ? Czyli przeszkadza ci ze koles zadaje pytanie i to jeszcze na forum ? jak on tak mogl ? przeciez ma napisane wczesniej ?

KAZDY NOWY MUSI PRZECZYTAC CALE FORUM !! I MUSI SIE NA TYM ZNAC !! JAK SIE NIE ZNA, SIE NIE PYTA !! BO ....

Co do cen skoro inne kotly potanialy albo pozostaly na niezmienionym poziomie pytanie do producenta co takiego usprawnil, ze cena zmienila sie o ponad 1000 do tej z przed poltora roku?

Beata&Slawek MUSZA WIEDZIEC DLACZEGO CENA KOTLA W CIAGU ROKU SKOCZYLA O 1000ZL JESLI JEST POPYT NA DANY PRODUKT.

No to jest bardziek yntelygetne pytanie !! Bravo Bravo Bravo !!

OK w trakim razie pod który powinien być podłączony? Patrząc od przodu pieca (na drzwiczki) po lewej czy po prawej? No i ten opcjonalny, opcjonalnie do czego?

Niema nic opcjonalnego.

Są standardowo 2 zasilania i 2 powroty.

Przy bardziej rozbudowanych instalacjach ( CO,CWU i podłoga ) proponuję po 3 króćce i instalatorzy bardzo sobie to chwalą, pompy się się "przekrzykują"

Można spiąć w jeden a drugi zaślepić jak ktoś tak chce.

Można zastosować tzw. połączenie krzyżowe czyli lewe zasilanie CO, prawy powrót wpinamy CO i odwrotnie.

Wszystko idzie z płaszcza kotła który jest jeden, nie dzielony.

Niema nic opcjonalnego.

Są standardowo 2 zasilania i 2 powroty.

Przy bardziej rozbudowanych instalacjach ( CO,CWU i podłoga ) proponuję po 3 króćce i instalatorzy bardzo sobie to chwalą, pompy się się "przekrzykują"

Można spiąć w jeden a drugi zaślepić jak ktoś tak chce.

Można zastosować tzw. połączenie krzyżowe czyli lewe zasilanie CO, prawy powrót wpinamy CO i odwrotnie.

Wszystko idzie z płaszcza kotła który jest jeden, nie dzielony.

Nawet w dtr są błedy? str nr 8 na zdjęciu są mufy i napis jak byk " Mufy wymiennika ciepłej wody użytkowej OPCJONALNIE"