Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo to jest NOWA skala sprawności kotłów instalko "WYSTARCZAJĄCA" - to są te kotły RBR z "badaniami" i "NIEWYSTARCZAJĄCA" - kotły bez badań czyli 75% kotłów RBR. :D Zbigmaz wie co mówi, on zawsze dobrze prawi :D

Widać że szansa na chwilę spokoju przeszkadza niektórym mocno, co do sprawności to best-boyz nie czepiaj się tylko napisz jaką ma twój kociol jeżeli go masz? Zbig maz dobrze napisał bo dla mnie jest także wystarczająca co z tego że zawijan w kwitach napisze 90% jak kolega meppe poprowadzi kocioł

tak że niewiem czy 40% osiągnie, zawijan to nie aula jak się nudzisz to odpowiedz piotrkowi42

A wiesz co to znaczy : " Mufy wymiennika ciepłej wody użytkowej OPCJONALNIE" ?????

Jak nie wiesz to znowu nie zaczynaj krzyczeć.

Na 100 proc. nie wie...:) Moze ja wyjasnie: chodzi o wezownice przeplywowa c.w.u., ktora mozna opcjonalnie zamowic, jesli komus nie chce sie instalowac odddzielnego wymiennika c.w.u. Bodajze dopiero od mocy 23 kW ta opcja jest dostepna.

PS: Wczesniej juz bylo wyjasnione, jak dopiero poniewczasie zauwazylem... Ale kasowac posta juz nie bede.

Edytowane przez gmaj22

jak / czym kalibrowaliście czujniki?

Wydaje mi się i wskazania mam rozjechane od uruchomienia. Jaki termometr ( przylgowy ? ) by sprawdzić temp na kotle / rurkach.

Chyba zdemontuje czujniki i przypnę na jedną rurę ustawiając jako punkt 'zero' a potem wg wskazania np. termometru przylgowego....jak radziliście sobie z tym fantem?

Gotowanie czujników... i niestety obiadu z tego nie będzie ;) ( chodzi mi o to, że 100st nie jest chyba ich nominalnym zakresem pracy i ustawiając 'bazę' przy 100, w momencie kiedy pracują w okolicach 60, to już offset będzie musiał być znacząco inny. Przynajmniej po obserwacji zachowania moich czujników tak sądzę, czyli jakby to nazwać...nie są liniowe? Nie chodzi mi o super dokładne wskazania ale jeżeli na kotle jest 60st, a czujnik mi pokazuje 52st to lekko duża różnica-taki odczyt z czujnika tarczowego, któremu też nie wierzę hehe )

[ mam namyśli co/cwu/.powrót, bo spalinowy chyba jednak najlepiej ugotować - najbliższy zakres pracy ]

jak / czym kalibrowaliście czujniki?

Wydaje mi się i wskazania mam rozjechane od uruchomienia. Jaki termometr ( przylgowy ? ) by sprawdzić temp na kotle / rurkach.

Chyba zdemontuje czujniki i przypnę na jedną rurę ustawiając jako punkt 'zero' a potem wg wskazania np. termometru przylgowego....jak radziliście sobie z tym fantem?

Gotowanie czujników... i niestety obiadu z tego nie będzie ;) ( chodzi mi o to, że 100st nie jest chyba ich nominalnym zakresem pracy i ustawiając 'bazę' przy 100, w momencie kiedy pracują w okolicach 60, to już offset będzie musiał być znacząco inny. Przynajmniej po obserwacji zachowania moich czujników tak sądzę, czyli jakby to nazwać...nie są liniowe? Nie chodzi mi o super dokładne wskazania ale jeżeli na kotle jest 60st, a czujnik mi pokazuje 52st to lekko duża różnica-taki odczyt z czujnika tarczowego, któremu też nie wierzę hehe )

[ mam namyśli co/cwu/.powrót, bo spalinowy chyba jednak najlepiej ugotować - najbliższy zakres pracy ]

Metalowe gotowałem a zwykłe razem z rtęciowym.

Piotrek24 - tak zrobiłem przed montażem 'kociołu', tylko mam wrażenie, że się 'rozjechało' i stąd pytam.

W sobotę podłączałem podłogówkę i ustawiałem czujnik kupiony na allegro. Kilka godzin leżała wcześniej rtęciówka na stole i do niej dałem offset (było ok. 18 stopni). Po uruchomieniu podłogówki w niedzielę na rtęciówce temperatura wzrosła do 22 stopni podczas gdy czujnik pokazywał 19,9 stopni. Skorygowałem więc po raz drugi i mam nadzieję, że teraz pokazuje właściwie - przynajmniej takie mamy odczucie jak jesteśmy na parterze :)

W sobotę podłączałem podłogówkę i ustawiałem czujnik kupiony na allegro. Kilka godzin leżała wcześniej rtęciówka na stole i do niej dałem offset (było ok. 18 stopni). Po uruchomieniu podłogówki w niedzielę na rtęciówce temperatura wzrosła do 22 stopni podczas gdy czujnik pokazywał 19,9 stopni. Skorygowałem więc po raz drugi i mam nadzieję, że teraz pokazuje właściwie - przynajmniej takie mamy odczucie jak jesteśmy na parterze :)
Czujnik zewnętrzny u mnie przekłamuje około 2,5 - 3*C między +30 w lecie a -5 w zimie. Sprawdzane na tym samym rtęciowym.

Niestety znowu się chrzani, jednak teraz mam w salonie 21,5 stopnia a czujnik wciąż pokazuje 22,8. Chyba się zaciął :)

ES zastosował w sterownikach najtańsze na rynku czujniki temperatury (półprzewodnikowe) i niestety bardzo niestabilne temperaturowo w czasie, to mamy takie "kwiatki". Nie mamy na chwilę obecną możliwości wymiany czujników na inny typ, chyba, że ES zasugeruje coś bardziej stabilnego. Z chęcią wymienię wszystkie czujniki, no w kominie Pt-100 zostanie.

Przekopałem trochę net i fora elektroniczne - zamiennikiem KTY 81-210 jest KTY 10-6, ale czy jest bardziej liniowy i stabilny temperaturowo - trudno ocenić jednoznacznie.

Edytowane przez mark3k

chodzi wam już na androidzie aplikacja u mnie na tablecie chodzi android 4 a na fonie android 2 nie :mad:
Android 4.2.1 V3 od Bruna i działa, ale były aktualizacje, może musisz zaktualizować do nowej wersji.

Tu było pisane:

http://esterownik.pl/forum/posty,700/esterownik-mobile-wersja-15x?m=40643#40643