Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja na temat spalania czego innego niż groszek nie będę się produkował, po prostu nie paliłem ani nie próbowałem.

A z tematem kozy - kominka nie masz gdzie postawić? Wtedy byłbyś na 100% pewny swego np przy braku energii. Kominek z płaszczem, do tego jakiś zbiornik wody (bufor), dobry inwerter na podtrzymanie i jesteś zabezpieczony na fest.

Swoją drogą to właśnie tak zabezpieczyłem swój piec i wszystkie pompy w układzie.

W instrukcji pieca napisali że przy 17kW potrafi spalić od 0,8 do 3,5kg/h czyli w ciągu doby max 84kg. Przy mrozach w Lutym -20 do -24 mój spalał od 40 do 45kg na dobę czyli z tego jakby pracował na 50%:confused:

Kominek odpada, niby mam drugi komin pod kominek ale zrezygnowałem z kotłowni w salonie :) może na starość mi się zachce :)

Panowie wy się podniecajcie a tu opał o 14% w górę idzie a za miesiąc kolejne 9%,masakra.

Decybel masz do mnie 1h drogi to wpadnij na kawę.

Odpalimy i ocenisz jak to w praniu wygląda.

Dzieki, zobaczymy. dam znać jak się zdecyduję lub raczej znajdę chwile czasu :)

Hej Karoka :) Dzięki za odpowiedź, już mi to tłumaczyłeś , ale po prostu zapomniało mi się. Godzina "0" nadchodzi i za jakiś czas nawiążę kontakt celem ....transakcji :) A mam w takim razie jeszcze jedno pytanko - po piecu węglowym mam oklejony smołą i sadzą komin, przelot jest ok, ale ścianki są oklejone - czy trzeba to usunąć , czy zostawić. Komin wyczyściłem, ale nie wszystko mogę zdjąć z tych ścianek.

Ja kupiłem 11kW na 160m2 :) ale sezon przede mną, zobaczymy jak będzie. Porotherm24cm+15cm styro, strop 20 cm styro, podłoga 10 cm styro.

Będzie dobrze zobaczysz!!!Ja planuje 11KW na 190m2 (160dom+30garaż) jak coś by poszło nie tak to odepnę garaż,ale myślę że nie będzie takiej potrzeby.Czasy przewymiarowanych kotłów do powierzchni domów odchodzą do lamusa:)

I przyszło do szukania montażystów co.. Wydaję misię że oni nie za bardzo się znają na tych kotłach naszpikowanych elektroniką. Jeden mówi że mieszcz musi być inny że nie koniecznie.Może ktoś pomóc chociaż mniej wiecej jak to powinno wygladać , żeby nie spie...rzyli roboty .?

Witam, zastanawiam się nad kotłem RBR EKOUNIWERSAL 11kW, dom ma 130m2, podłogówki jest 40m2 do tego planuję zbiornik na wodę 180L dodam ze ściana to 30cm Porotherm + 12cm SWISSPOR LAMBDA, drugi strop(skosy) lany i na tym 20cm styropianu, okna 3 szybowe, czy ten kocioł będzie wystarczający chciałbym w tym kotle palić również pellet więc podejrzewam ze musiałbym dopłacić do palnika BURNER-S, czy mógłbym prosić na pocztę [email protected] jakieś propozycje cenowe od osób handlujących tymi kotłami Edytowane przez biro

I przyszło do szukania montażystów co.. Wydaję misię że oni nie za bardzo się znają na tych kotłach naszpikowanych elektroniką. Jeden mówi że mieszcz musi być inny że nie koniecznie.Może ktoś pomóc chociaż mniej wiecej jak to powinno wygladać , żeby nie spie...rzyli roboty .?

U mnie instalacja zdała egzamin, poszukaj w moich postach a znajdziesz schemat. Dodatkowej pompy mieszającej nie mam bo za nią robi pompa CWU. Funkcja mieszającą sterownik załącza jak temp. wody powrotnej do kotła spadnie do 39*C. Tylko taką opcje ustawisz w ustawieniach sterownika.

Witam!!!

Mam zamiar kupic kocioł RBR ekouniwersal 23kW Witam. Mam instalację CO w domu prowadzoną tzw. grubymi stalowymi rurami 2" z rozdzialem górnym.Wszystkie połączenia w kotłowni (stary piec, bojler), również 2" rurami, grawitacja działa jak należy. Bojler tez bede wymienial. Planuje dwie pompki na cwu i cu. Czy jak bede mial wyjscie i wejscie z kotła np. 1,5 lub 5/4" to w razie czego grawitacja bedzie poprawnie działała? Czy musi byc wyjscie z kotła takie jak piony czyli 2"? Bardzo prosze o odpowiedz.

Pozdrawia arur

Arur jutro ci powiem dokładnie. Jak dla mnie powinna działać grawitacja ale dopytam. Ewentualnie pogadam i chyba nie będzie problemem wstawić większe krućce ( nie wiem na pewno czy będzie taka potrzeba) jak będzie pracowała pompka to nie ma żadnego problemu ale tobie pewnie chodzi o to jak nie będzie pracować.