Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

W sobotę podłączałem podłogówkę i ustawiałem czujnik kupiony na allegro. Kilka godzin leżała wcześniej rtęciówka na stole i do niej dałem offset (było ok. 18 stopni). Po uruchomieniu podłogówki w niedzielę na rtęciówce temperatura wzrosła do 22 stopni podczas gdy czujnik pokazywał 19,9 stopni. Skorygowałem więc po raz drugi i mam nadzieję, że teraz pokazuje właściwie - przynajmniej takie mamy odczucie jak jesteśmy na parterze :)
Czujnik zewnętrzny u mnie przekłamuje około 2,5 - 3*C między +30 w lecie a -5 w zimie. Sprawdzane na tym samym rtęciowym.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W sobotę podłączałem podłogówkę i ustawiałem czujnik kupiony na allegro. Kilka godzin leżała wcześniej rtęciówka na stole i do niej dałem offset (było ok. 18 stopni). Po uruchomieniu podłogówki w niedzielę na rtęciówce temperatura wzrosła do 22 stopni podczas gdy czujnik pokazywał 19,9 stopni. Skorygowałem więc po raz drugi i mam nadzieję, że teraz pokazuje właściwie - przynajmniej takie mamy odczucie jak jesteśmy na parterze :)

Niestety znowu się chrzani, jednak teraz mam w salonie 21,5 stopnia a czujnik wciąż pokazuje 22,8. Chyba się zaciął :)

ES zastosował w sterownikach najtańsze na rynku czujniki temperatury (półprzewodnikowe) i niestety bardzo niestabilne temperaturowo w czasie, to mamy takie "kwiatki". Nie mamy na chwilę obecną możliwości wymiany czujników na inny typ, chyba, że ES zasugeruje coś bardziej stabilnego. Z chęcią wymienię wszystkie czujniki, no w kominie Pt-100 zostanie.

Przekopałem trochę net i fora elektroniczne - zamiennikiem KTY 81-210 jest KTY 10-6, ale czy jest bardziej liniowy i stabilny temperaturowo - trudno ocenić jednoznacznie.

Edytowane przez mark3k

chodzi wam już na androidzie aplikacja u mnie na tablecie chodzi android 4 a na fonie android 2 nie :mad:
Android 4.2.1 V3 od Bruna i działa, ale były aktualizacje, może musisz zaktualizować do nowej wersji.

Tu było pisane:

http://esterownik.pl/forum/posty,700/esterownik-mobile-wersja-15x?m=40643#40643

Czy ktoś mi napisze jak to jest z tym szamotem w drzwiczkach

W moim kociołku nie ma żadnego szamotu :(, co jest przyczyną występowania dość wysokiej temperatury drzwiczek głównie tych przy palniku, choć górne także sa dość ciepłe.

Włożyłem taka płytkę o wymiarach ok 230 x 115 x 30 mm między drzwiczki a palnik i jest znaczna poprawa. Teraz to cegła jest gorąca , a drzwiczki dość ciepłe, ale nie gorące. Jedna taka szamotka to za mało i nie zakrywa otworu, dlatego trzeba poprawić producenta i dociąć jeszcze kawałek. Z tego co tu koledzy pisali to wcześniejsze (tańsze ;)) kotły miały szamoty izolujące, obecne już nie maja (więcej pracy , szybciej i taniej jest wstawić kawałek blaszki zamiast szamotu);)

Edytowane przez mark3k

u mnie nie ma otwrów

spróbuj z tym szamotem tak jak kiedyś

rbr1 (2).JPG

Teraz już wiem dlaczego minertu i karoka "proszą" o nie wstawianie zdjec kotła czy palnika pod pretekstem nowatorskiej myśli technicznej.

PS karoka zrezygnował z zakupu pomimo publicznych deklaracji że odkupi kocioł.

Edytowane przez kalio

Możesz dociąć taki element izolujący na wymiar, z pustaka silikatowego. Koszty 0 zł.

ps.

Możesz także "zamurować" otwór drzwiczek, tak jak ja to zrobiłem u siebie w kotle. Z tym, że ja mam materiał izolacyjny przeznaczony do wysokiej temperatury.

[ATTACH=CONFIG]225421[/ATTACH]

o jej przecie to nie zielony - zaraz zostaniesc wykluczony z klanu :D