Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Miałem się więcej nie mieszać, więc tylko słowo. Novy, co wtedy stałoby w Twojej kotłowni? Bo RBR 11 KW Ceramic raczej nie.

Stałby RBR.

Nie problemem jest to czy RBR posiada wszelkie badania czy ich nie posiada.Problemem jest to,że w Polsce nie ma prawa które jasno i wyraźnie mówi,jakie badania takie produkty jak "kocioł na paliwo stałe" musi posiadać aby trafić do sprzedaży.Czy to RBR,Ogniwo,Skam czy inny produkt.Producenci wykorzystują luki w prawie,badający -badają "własne dzieła" a do tego zachowują się jakby byli najważniejsi na świecie.Do tego stronniczość,kolesiostwo itd.Producenci liżą im tyłki i tak kółko się zamyka.

Dlaczego nie może być tak.

Pan Zenek ma pomysł na kocioł CO.Spawa go w garażu.Wiezie na badania.Płaci.Dostaje wynik.Wszystko jest ok.Kocioł trafia do sprzedaży.Pan Zenek ani kupujący ,nie muszą wiedzieć jakie badania kocioł przeszedł.Jeśli jednak stoi w sklepie-znaczy można go sprzedawać.Jeśli Pan Zenek sprzedaje go w garażu, gdzie go produkuje-łamie prawo.

W uproszczeniu,ale tak to wygląda w cywilizowanych krajach.

U nas,sprzedają,badają co i jak chcą.

Edytowane przez Novy!

za polowe to w lm i brico i castorama

gdzie masz blizej i nawet gratis ci dowiaza

Ale ja chcę RBR-a :) a Ty jesteś niezadowolony to bym Ci pomógł się go pozbyć. Mnie żadne certyfikaty czy inne pierdoły nie są potrzebne. Chodzi mi tylko o dobry kociołek a wtedy kupiłbyś sobie ładny z lm, brico czy innej castoramy i miałbyś nowy z certyfikatem. Korzyść dla nas obu :D

Czekałem prawie 2m-ce na papiery

Badania 1kotła to tydzień czasu jak wszystko jest ok.

Ja nie mam badań tylko na jednostkę 7kW robioną na zamówienie i niedostepna na stronie głównej.

Zobacz ile modeli kotłów O.. nie ma badań wcale...... i co jest OK?

Możesz zdradzić ile to kosztuje?

Możesz zdradzić ile to kosztuje?

Zależy jaki zakres badań zlecasz.

Generalnie jednak pełna procedura w Łodzi 100%,30% plus badanie zabezpieczeń to 15tys.netto / 1kocioł

Jak więcej jednostek, kwestia rozmów, ale to chyba wszędzie podobnie

rozumiem,że pytałes o Łódź...

Nic, zmykam do roboty, bo doby mi nie starcza

Czekałem prawie 2m-ce na papiery

Badania 1kotła to tydzień czasu jak wszystko jest ok.

Ja nie mam badań tylko na jednostkę 7kW robioną na zamówienie i niedostepna na stronie głównej.

Zobacz ile modeli kotłów O.. nie ma badań wcale...... i co jest OK?

No to się wykosztowałeś okrutnie zamiast przebadać jeden kocioł i zdeklarować: Kotły posiadają certyfikat itd. Tanio, a że nieuczciwie , no cóż pewna firma tak robi i ma wszystkich w doopie, a szemrany marketing i podstawieni sprzedawcy i klakierzy i tak robią swoje.. :p

Pozdrawiam i życzę sukcesów zawodowych.

Gość Novy!
witam chciałbym pokazać jak u mnie wygląda na palniku możecie zerknąć bo chyba jest dobrze

[ATTACH=CONFIG]225691[/ATTACH]

teraz mały patent już ktoś wspominał o tym na forum na wyciszenie buczenia podajnika skutkuje bardzo dobrze

[ATTACH=CONFIG]225692[/ATTACH]

i jeszcze nowy sprzęt do czyszczenia

[ATTACH=CONFIG]225693[/ATTACH]

Jak tak lubisz sobie "podłubać" to potestuj z ograniczeniem dopływu powietrza do zbiornika (tzw.dosuszanie) .Za rada minertu ,znacznie je ograniczyłem.Jakie są zalety takiego wyczynu,przekonasz się sam.Ja z braku czasu,na szybko zredukowałem przepływ ,dziubkiem od silikonu,ściąłem tak aby zostało ok 1/3 obecnego przepływu.Mam niska temp podajnika,więc mogłem sobie na taki materiał jak tworzywo pozwolić.Można,i chyba najlepiej,założyć ogrodowy wąż i na nim zawór redukujący przepływ powietrza.

Pozdrawiam.

@ 75max a widzisz...proste, a działa hehe ( ja o tym pisałem ), tylko u Ciebie jest 'ładnie' - taka wersja prawie przedprodukcyjna, a u mnie jeszcze przedtestowa w wersji beta ;)

@Novy!

podziel się informacją, co daje ograniczenie powietrza przy dosuszaniu, bo raczej się nie wybiorę do kotłowni przed weekendem...

@ 75max a widzisz...proste, a działa hehe ( ja o tym pisałem ), tylko u Ciebie jest 'ładnie' - taka wersja prawie przedprodukcyjna, a u mnie jeszcze przedtestowa w wersji beta ;)

@Novy!

podziel się informacją, co daje ograniczenie powietrza przy dosuszaniu, bo raczej się nie wybiorę do kotłowni przed weekendem...

teraz tylko słychać chrupanie a nie ma już tego buczenia

Gość Novy!

@Novy!

Zaczekamy na info od kolegi 75max. Raczej na pewno będzie musiał zejść z nadmuchem...

Witajcie,

wiem, że jest oficjalna "przywitalnia", ale pozwólcie, że przywitam się tutaj. Z całego forum muratora czytam głównie ten wątek więc tak mi łatwiej bo wydaje mi, że znam wszystkich :) Wiem, że różnie potraktujecie osobę z 1 postem, ale przychodzę w pokoju :welcome: W tej chwili mam tradycyjnego "śmieciucha" bez żadnej dmuchawy z prostym sterownikiem mikroprocesorowym (sterownik sam zrobiłem). Mam powoli dosyć codziennego biegania i rozpalania co chwilę, więc szukam wiedzy na temat "bezobsługowych" kotłów i tutaj zatrzymałem się na dłużej. Przeczytałem cały wątek od początku - trudna sprawa ale da się - mam więc mniej więcej rozeznanie jakie wady wady i zalety ma RBR i inne kotły, bo o innych też tutaj piszecie.

Nie dam rady kupić już w tym roku pieca, bo przy okazji chciałem zrobić remont kotłowni, bo jak patrzę na Wasze zdjęcia to mi lekko się wstyd robi.

Mam w zasadzie tylko jedno pytanie, nawet nie związane bezpośrednio z RBR, ale ogólnie z kotłami na ekogroszek. Pytanie bardziej do osób, które wcześniej miały "śmieciucha" a teraz mają kocioł z podajnikiem: jak jest z czystością w kotłowi? Moje może głupie pytanie wynika z tego, że lubię sobie od czasu do pomajsterkować, a niestety w połowie sezonu grzewczego wszystko jest w kurzu pomimo, że staram się w miarę czysto robić porządek z popiołem itd. Operacji na otwartym sercu nie będę robił ;) więc interesuje mnie tylko czy jest czyściej jak przy śmieciuchu?

Pozdrawiam, Darek.