Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Odnośnie buczenia to albo u mnie twór jaki złożyło mi instalco (przekładnia transtecno i silnik besel) jest ciche, poza mieleniem węgla i normalną pracą silnika nic z przekładni nie słychać, jedyny problem to rwało mi zawleczki. Dzisiaj zgłosiłem sprzedawcy reklamacje odnośnie niezgodności towaru z zamówieniem i ma się tym zająć i zastanawiam się czy poza różnicą w cenie (droższy NORD i lepiej wykonany) jest sens zmieniać. Jak porównywałem obie przekładnie to u mnie silnik startuje z pełną mocą aż podajnikiem szarpnie (jak zostawiłem laptopa na podajniku to niewiele brakowało abym znalazł go po godzinie pod piecem), a NORD startuje dużo delikatniej i może z stąd te buczenie (u mnie jak wentylator dmuchawy schodzi z obrotami do 30% to też zaczyna buczeć tylko cicho tak że tylko w kotłowni słychać).

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

Mam w zasadzie tylko jedno pytanie, nawet nie związane bezpośrednio z RBR, ale ogólnie z kotłami na ekogroszek. Pytanie bardziej do osób, które wcześniej miały "śmieciucha" a teraz mają kocioł z podajnikiem: jak jest z czystością w kotłowi? Moje może głupie pytanie wynika z tego, że lubię sobie od czasu do pomajsterkować, a niestety w połowie sezonu grzewczego wszystko jest w kurzu pomimo, że staram się w miarę czysto robić porządek z popiołem itd. Operacji na otwartym sercu nie będę robił ;) więc interesuje mnie tylko czy jest czyściej jak przy śmieciuchu?

Witam

Miałem wcześniej "śmieciucha" Dakon Dor 20 i było czyściej niż przy obecnym kotle z podajnikeim. Wynika to prawdopodobnie z frakcji węgla, teraz mam ekogroszek luzem, który znacznie pyli podczas zasypywania. Poprzednio paliłem groszkiem, który tak nie pylił. Ostatnio kupiłem najtańszy odkurzacz kominkowy, który pozwala zachować znacznie większy stopień czystości kotła i jego otoczenia.

Dakon spalał tyle samo węgla co obecny, ale "fukał" dymem a po 3 czy 4 latach zaczął przeciekać.

Jeden sezon paliłem gazem, wtedy to dopiero jest czysto w kotłowni :D

Pozdrawiam

Witajcie,

wiem, że jest oficjalna "przywitalnia", ale pozwólcie, że przywitam się tutaj. Z całego forum muratora czytam głównie ten wątek więc tak mi łatwiej bo wydaje mi, że znam wszystkich :) Wiem, że różnie potraktujecie osobę z 1 postem, ale przychodzę w pokoju :welcome: W tej chwili mam tradycyjnego "śmieciucha" bez żadnej dmuchawy z prostym sterownikiem mikroprocesorowym (sterownik sam zrobiłem). Mam powoli dosyć codziennego biegania i rozpalania co chwilę, więc szukam wiedzy na temat "bezobsługowych" kotłów i tutaj zatrzymałem się na dłużej. Przeczytałem cały wątek od początku - trudna sprawa ale da się - mam więc mniej więcej rozeznanie jakie wady wady i zalety ma RBR i inne kotły, bo o innych też tutaj piszecie.

Nie dam rady kupić już w tym roku pieca, bo przy okazji chciałem zrobić remont kotłowni, bo jak patrzę na Wasze zdjęcia to mi lekko się wstyd robi.

Mam w zasadzie tylko jedno pytanie, nawet nie związane bezpośrednio z RBR, ale ogólnie z kotłami na ekogroszek. Pytanie bardziej do osób, które wcześniej miały "śmieciucha" a teraz mają kocioł z podajnikiem: jak jest z czystością w kotłowi? Moje może głupie pytanie wynika z tego, że lubię sobie od czasu do pomajsterkować, a niestety w połowie sezonu grzewczego wszystko jest w kurzu pomimo, że staram się w miarę czysto robić porządek z popiołem itd. Operacji na otwartym sercu nie będę robił ;) więc interesuje mnie tylko czy jest czyściej jak przy śmieciuchu?

Pozdrawiam, Darek.

Witam kolegę.

Jestem dokładnie takim użytkownikiem o którym piszesz. Miałem śieciucha robionego przez Pana Władka w garażu bez kompletnie żadnego sterowania. Masz rację z tą kotłownią. U mnie był masakryczny syf który widać niestety do tej pory (też wolę nie pokazywać zdjęć):)

Mogę powiedzieć że jest o wiele wiele czyściej. bez dwóch zdań.

Jak się kiedyś przesiądziesz to będziesz bardzo zadowolony:)

Lestek, tak to mówią handlarzyki, sprzedający te gnioty, hehe

He he. Nie pomyślałem o tym:)

Mówię jak jest. Ja się przesiadłem i jestem mega zadowolony. Moja połówka nie bardzo mogła wierzyć. Pytała z niedowierzaniem. I będzie rano ciepło???

A ja z delikatną niepewnością mówiłem: no tak ma być i koniec.

No to przecież ja jestem handlarzykiem:)

Tylko w czasie podawania

Ostatnio u jednego kolegi założyłem 4 małe uszczelki gumowe kupione w sklepie z hydrauliką za 2 zł śred. zew około 12 a otwór 8 i chyba były do grzybków od baterii. Założone pod tą tuleję między przekładniami. Kolega w pierwszą noc 3 razy schodził bo myślał że chyba zawleczka albo bezpieczniki bo nic nie słyszał :)

PS

To zamiast ringa o którym ktoś wcześniej pisał.

Edytowane przez zbigmaz01

Odnośnie buczenia to albo u mnie twór jaki złożyło mi instalco (przekładnia transtecno i silnik besel) jest ciche, poza mieleniem węgla i normalną pracą silnika nic z przekładni nie słychać, jedyny problem to rwało mi zawleczki. Dzisiaj zgłosiłem sprzedawcy reklamacje odnośnie niezgodności towaru z zamówieniem i ma się tym zająć i zastanawiam się czy poza różnicą w cenie (droższy NORD i lepiej wykonany) jest sens zmieniać.

Witam

Moim zdaniem nie ma sensu zmieniać jeżeli masz cicho. U mnie po wymianie na przekładnie transtechno było głośniej niż przy starej przekładni Ewmar-ness. Obie przekładnie współpracowały z silnikiem besel. Silniki przed założeniem do kotła pracują bardzo cicho, a najgłośniej wg mnie pracuje NORD.

Nie sprawdzałem jak pracuje NORD założony na kotle, bo trzeba było przewiercać otwór pod zawleczkę w innym miejscu niż dotychczasowy.

Pozdrawiam

Witam

Moim zdaniem nie ma sensu zmieniać jeżeli masz cicho. U mnie po wymianie na przekładnie transtechno było głośniej niż przy starej przekładni Ewmar-ness. Obie przekładnie współpracowały z silnikiem besel. Silniki przed założeniem do kotła pracują bardzo cicho, a najgłośniej wg mnie pracuje NORD.

Nie sprawdzałem jak pracuje NORD założony na kotle, bo trzeba było przewiercać otwór pod zawleczkę w innym miejscu niż dotychczasowy.

Pozdrawiam

No i być tu mądry człowieku :)

Jeden pisze że ma cicho na Trasgówno drugi że to szaj i że tylko Nord albo Ewmar.

No powiedzcie sami jak każdemu dogodzić ?

skap nie zacytowałem Cię złośliwie zapewniam ale sami widzicie jak to wygląda.

Teraz pomyśl jak mamy interpretować sprawność kotła, jego moc, czy też wytwarzane w czasie procesu spalania zanieczyszczenia wydostające się z kotła do otoczenia.

Masz inny kocioł, to dlaczego ten tak Cię zainteresował, jak i moja osoba, firma, o stronie internetowej nie wspomnę, chyba lepiej ją znasz niż ja sam ?

Może zajmij się trochę i pokop jak jest w tym co nie można o nim pisać, czy tam tak wszystko jest na cacy ?

Już dziś chyba panika po chwili jak ktoś zaczął szukać.

Ja nie lubię grzebać w rynsztoku a nie którzy jak widać nie mogą bez niego żyć.

Odnośnie buczenia to albo u mnie twór jaki złożyło mi instalco (przekładnia transtecno i silnik besel) jest ciche, poza mieleniem węgla i normalną pracą silnika nic z przekładni nie słychać, jedyny problem to rwało mi zawleczki. Dzisiaj zgłosiłem sprzedawcy reklamacje odnośnie niezgodności towaru z zamówieniem i ma się tym zająć i zastanawiam się czy poza różnicą w cenie (droższy NORD i lepiej wykonany) jest sens zmieniać. Jak porównywałem obie przekładnie to u mnie silnik startuje z pełną mocą aż podajnikiem szarpnie (jak zostawiłem laptopa na podajniku to niewiele brakowało abym znalazł go po godzinie pod piecem), a NORD startuje dużo delikatniej i może z stąd te buczenie (u mnie jak wentylator dmuchawy schodzi z obrotami do 30% to też zaczyna buczeć tylko cicho tak że tylko w kotłowni słychać).

Podkładałeś jakieś gumy pod podajnik i pod piec ?

Ostatnio u jednego kolegi założyłem 4 małe uszczelki gumowe kupione w sklepie z hydrauliką za 2 zł śred. zew około 12 a otwór 8 i chyba były do grzybków od baterii. Założone pod tą tuleję między przekładniami. Kolega w pierwszą noc 3 razy schodził bo myślał że chyba zawleczka albo bezpieczniki bo nic nie słyszał :)

PS

To zamiast ringa o którym ktoś wcześniej pisał.

Super!!! w nowych kotłach ludzie robią amatorskie przeróbki? jakieś oringi, gumy pod podajnik, gumy między reduktor a podajnik, zmniejszanie przekroju rurki plastikowej dziubkami od sylikonu :yes: lub wężem ogrodowym z zaworkiem, :yes: cegły do kotła, uszczelnianie korony zaraz po zakupie itd. :yes:

Super!!! w nowych kotłach ludzie robią amatorskie przeróbki? jakieś oringi, gumy pod podajnik, gumy między reduktor a podajnik, zmniejszanie przekroju rurki plastikowej dziubkami od sylikonu :yes: lub wężem ogrodowym z zaworkiem, :yes: cegły do kotła, uszczelnianie korony zaraz po zakupie itd. :yes:

Oczywiście nie mówię, że też tego nie zrobię (jeśli kocioł posiada wady które będą przeszkadzać w normalnym użytkowaniu) i jeśli jest to skuteczne

ale u niektórych może wywoła w końcu odrobinę refleksji

Edytowane przez mpepe

Podkładałeś jakieś gumy pod podajnik i pod piec ?

Koniecznie podłóż gumę np. z przenośnika taśmowego o grubości ok 10mm. I pod stopkę od kosza także. Guma tłumi wibracje napędu i aż tak bardzo dźwięki nie przenoszą się na konstrukcję budynku. Nie jest to konieczne, ale w mojej ocenie wskazane. :)