Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale to możesz teraz zrobić - włączyć cwu jako cwu+mieszająca - powrót się skutecznie dogrzeje

Ja też mam tylko podłogówkę i mam osobno cwu i osobno CO , czujnik jest na powrocie z CO - bo jest "zimniejszy" , jak włączę cwu jako cwu+mieszająca to spokojnie powrót jest dogrzany.

Przy okazji - ODSZCZEKUJĘ - kol Novy!, spalanie jest praktycznie na takim samym poziomie - różnica niby na +1kg po włączeniu cwu jako cwu+mieszająca , jest to tak mała różnica że tak jakby jej nie było.

Wspólny powrót mi polepszy kontrolę nad tym jaka wraca do kotła i co najważniejsze bede miał to na "piśmie"Tak zdecydowałem i mam nadzieję,że dobrz kombinuję ,jeden powrót dla wszystkiego :)

Witam

Wątek RBR-a śledzę na bieżąco chociaż nie mam tego kotła.

Dużo osób na tym wątku zna się na instalacjach CO więc zwracam się do Was z prośbą od odpowiedz na pytanie które jest tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221295-Zaw%C3%B3r-4-drogowy-problem-z-regulacj%C4%85&p=6232670#post6232670

Z góry dziękuje.

ps1.

Pozdrowienia dla Pana Wieśka Karoki.

ps2.

Dlaczego nie ma podglądu mojej sygnatury.

Pomoże ktoś w sprawie zaworu 4D.

Pamiętaj do czego kociooł ma służyć i nie pitol o wkrętach,krzywych spawach itp tylko konkretnie napisz po zamontowaniu co i jak działa sam jestem ciekaw.

Ktos odpisze na moje pytanko jaki zawór 4 D najlepszy?

Jeśli będziesz łaskaw przeczytać moje wszystkie posty gdzie już dawno napisałem do czego mi służyć ma kocioł i gdzie ma stać NIE w salonie. Natomiast zawsze kieruje się rozumem i też już o tym pisałem, że krytyka konstruktywna jest potrzebna i za tyle pieniędzy wydanych oczekiwałoby się estetyki na wysokim poziomie

Wspólny powrót mi polepszy kontrolę nad tym jaka wraca do kotła i co najważniejsze bede miał to na "piśmie"Tak zdecydowałem i mam nadzieję,że dobrz kombinuję ,jeden powrót dla wszystkiego :)

U siebie będę spinał powroty, ale po sezonie. Zrobiłem połączenie krzyżowe i niby jest ok, ale ten pomiar temp. powrotu mnie wkurza. Stąd przeróbka raczej się odbędzie, o ile chęci i kasy wystarczy.

Cy do tego można zaliczyć dywaniki, pokrowce na siedzenia lub alufelgi itp ? Chyba wielu takie zmiany robi chociaż nie na początku ale po pewnym czasie. Dlatego przed zakupem auta ludzie dużo pytają i czytają i są przygotowani na to co wzięli i nie kwękają zanim jeszcze w nim usiedli. Jeżeli coś im wcześniej nie pasuje kupują inne auto.

Dywaniki, alusy, pokrowce to jest głównie estetyka nie myl pojęć. Luzowanie śrub, wpinanie zwężek, podkładanie oringów to jest ingerencja w konstrukcję kotła czyż nie? ale proponuje "daj spokój myślenia toku nie prowokuj" :p

Trzeba było kupić pompkę ciepła od Arturo72 +10 do "estetyki" ;) Kocioł to kocioł , ja za niego zapłaciłem nie dla równych spawów , tylko dlatego że swoje waży , ma "troszkę" większą pojemność wodną niż konkurencja, ma też "troszkę" lepszą gwarancję , stoi w kotłowni ...

Dla wrażeń estetycznych powieszę sobie jaką ładną panią z fajnymi cyckami w kotłowni - oczywiście za zgodą małżonki ;)

Ja dla wrażej estetycznych nie muszę wieszać plakatów tylko patrzę na moją piękną żonkę :p

Pomoże ktoś w sprawie zaworu 4D.

Przeczytałem Twojego posta.

Nie wiem czy Cię usatysfakcjonuje moja odpowiedź do końca ale z tym zaworem jest tak, patrzycie na te magiczne cyferki :)

Powiem ci że to bardzo mylne, nie ma kręcenia w cyferkach, to są bardzo delikatne ruchy tym pokrętłem a różnica na zasilaniu bardzo duża.

Ja na starym pleszewiaku jak chciałem troszkę podnieść temp. za zaworem to łapałem pokrętło dosłownie w 4 palce obu dłoń i to nie było kręcenie a ledwo naciągnięcie z prawie niewyczuwalnym przekręceniem tego zaworu.

Kniazio też nim tak kręcił ostro i jajca wychodziły.

Nie miałem termometru za zaworem to ustawienie na "czuja" jaka rurka za zaworem to takie grzejniki, prymitywne ale dało radę.

Na początku jak skapowałem że trzeba jak z dziewczyną :) czyli delikatnie ( na początku ) to robiłem tak:

Puszczałem wszystko na kocioł, jak rurka za zaworem ta na instalację przestygła to wtedy dopiero leciutko puszczałem zaworem a paluchy drugiej ręki na rurce.

Po trochę aż uzyskałem to co chciałem na wyjściu.

Spróbuj to zobaczysz jakie są różnice. Prawie niezauważalny ruch w jakimś przedziale a jaka różnica na zasilaniu.

Pewnie trafił ci się taki jak mój :)

Pracowałem kiedyś w tej firmie znaczy Afriso, tylko nie wiem czy w dzisiajszych czasach wciąż robią to w Niemczech, w tamtych czasach jedna z lepszych marek w armaturze chociaż nie tania. Za moich czasów polski oddział sprzedawał zawory o większych średnicach z ESBE jedynie zawory trójdrożne do CWU swojej produkcji mieli.

Dzięki Sławku za odp.juz mam 2 do wyboru :)

Mogę komu za drobne opylić mój 3d Afristo jakby chciał?Priv

Cieszę się, że są tu hobbiści bo szanuje i to bardzo ludzi z pasją Was również, tylko czy jak kupujecie auto ze salonu też mu wszystko poprawiacie? skoro producent tak coś skonstruował to ma chodzić

Jak kolega by przejeżdżał A4 to zapraszam na kawę i obejrzenie tych przeróbek u mnie.

Kocioł stoi jak go Pan Bóg a raczej producent sklecił do kupy.

Niema żadnych cegieł bo co do nich którzy dali się namówić to wiedzą jak to wygląda, to nie ten kocioł i nie ten palnik, tu niema miejsca na cegły, niema oringów sringów, korona tez na razie jak fabrycznie wklejono, wykorzystane dwa zasilania i dwa powroty, ( nie spinane ), nie ma dzióbków, węży ogrodowych ano innego ciul...wa.

Chodzi na uważanej przez jednych najgorszej dla drugich najlepszej przekładni Transtecno.

Nie mam już czasu ani chęci na jakieś pomysły racjonalizatorskie.

Także jeszcze raz zapraszam, wielu chłopaków stąd było u mnie i widzieli co jest.

Przeczytałem Twojego posta.

Nie wiem czy Cię usatysfakcjonuje moja odpowiedź do końca ale z tym zaworem jest tak, patrzycie na te magiczne cyferki :)

Powiem ci że to bardzo mylne, nie ma kręcenia w cyferkach, to są bardzo delikatne ruchy tym pokrętłem a różnica na zasilaniu bardzo duża.

Ja na starym pleszewiaku jak chciałem troszkę podnieść temp. za zaworem to łapałem pokrętło dosłownie w 4 palce obu dłoń i to nie było kręcenie a ledwo naciągnięcie z prawie niewyczuwalnym przekręceniem tego zaworu.

Kniazio też nim tak kręcił ostro i jajca wychodziły.

Nie miałem termometru za zaworem to ustawienie na "czuja" jaka rurka za zaworem to takie grzejniki, prymitywne ale dało radę.

Na początku jak skapowałem że trzeba jak z dziewczyną :) czyli delikatnie ( na początku ) to robiłem tak:

Puszczałem wszystko na kocioł, jak rurka za zaworem ta na instalację przestygła to wtedy dopiero leciutko puszczałem zaworem a paluchy drugiej ręki na rurce.

Po trochę aż uzyskałem to co chciałem na wyjściu.

Spróbuj to zobaczysz jakie są różnice. Prawie niezauważalny ruch w jakimś przedziale a jaka różnica na zasilaniu.

Pewnie trafił ci się taki jak mój :)

Dokładnie to samo mógłbym napisać o regulacji zaworu4D - u mnie reguluję nim temperaturę zasilania podłogówki - mam bardzo dokładny termometr za zaworem i rzeczywiście żeby skutecznie wyregulować temperaturę ruchy pokrętłem muszą być bardzo delikatne i najważniejsze- po każdym przestawieniu zaworu odczekać conajmniej kilka minut na ustabilizowanie się temperatury- obserwuję w tym czasie temp. powrotu na sterowniku i temperaturę wskazywaną przez termometr za zaworem . Na szczęście robię to tylko raz- dwa razy w roku przy bardzo dużych zmianach temp. zewnętrznych.

A propos postawiłeś na jakiejś gumie? ja w sobotę mam montaż i pewnie skombinuję jakąś gumę skoro warto żeby potem spać spokojnie:)

Nic nie podkładałem. Jedynie pod stopę pod zasobnikiem jakieś podkłady pod panele miałem pod ręką to podłożyłem. Ale jak tylko masz jakąś grubszą gumę lub filc to śmiało podkładaj.